SZÜLŐSÉG

Szenvedés vagy jó móka? - kezdődik a nyári szünet

2007. június 15., péntek 08:30

Ma van az ovi utolsó napja. Ez számomra nem jelent mást, mint egy két és fél hónapig tartó gond kezdetét: mit fogok csinálni itthon szeptemberig két gyerekkel? Nyilvánvalóan nem vihetem őket minden nap strandra. Ha nyaralni megyünk, az is csak egy hét. Ha a jövendölt kánikula lesz nyáron, a játszóterekre is csak estefelé lehet kimenni.


Szerencsések a családi házban lakók, egy kis pancsolómedence a kerti fa alá, a gyerek egész nap viháncolhat benne és jó esetben estére kifárad. A lakásban viszont maximum a kádban pancsolhatnak a gyerkőcök, és a mozgásigényüket sem lehet kielégíteni.

Nem szeretném úgy tölteni a nyarat, hogy estére a gyerekekkel együtt idegbeteg leszek és egymás agyára megyünk. Rájöttem: nem túlélni akarom a két és fél hónapot, hanem megélni: együtt lenni a gyerekekkel és tartalmas, érdekes programokat kitalálni. Nem szeretném követni sok anyuka példáját, aki reggel benyomja a mese dévédét és csak annyi dolga van, hogy cserélgesse a lemezeket, a gyerek pedig elmerül egy másik világban és még jobban elszigetelődik.

Hannával arra vállalkoztunk, hogy a nyári időszakban ötleteket, tippeket adunk a Porontyot olvasó anyukáknak, mit kezdjenek a szüneten lévő ovisukkal, totyogójukkal. Ennek részeként teszteljük a strandokat: hová érdemes menni kisgyerekkel, lesznek otthonra való közös játéktippek, és a már megszokott hétvégi programajánlók mellett beszámolunk gyermektáborokról is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.15 08:40:36marcangoló

  Tünde, ez tök jó!

 • 2007.06.15 08:42:44Brumibaby

  Tünde, nagyon gáz ovi, ami 2 és fél hónapra bezár. A mi ovinkban kb. 6 hét szünet van (júl. 9-aug. 20.), már azt se könnyű megoldani. De ha végképp nem tudnánk megszervezni, a városban MINDIG van ügyeletes ovi, ahova a gyereket el lehet vinni. Szerintem ez jó.

  A mi programjaink: strand, bringa, játszótér, nagymama, kirándulás.

  Azért a fa alatt "egész nap" békésen pancsizó gyermek figuráját nem az enyémekről vetted le...

 • 2007.06.15 08:50:12Kékfelhő

  Nálunk négy hét az óvodaszünet, két hét múlva kezdődik.

  Érdekes topiknak indul, hajrááá!

 • 2007.06.15 08:58:11Tünde

  Nálunk is négy hét a hivatalos oviszünet, mostantól összevont csoportok vannak, de akinek az anyukája otthon van kisebb tesóval, ő nem megy egész nyáron. Nálunk sok ilyen van.

 • 2007.06.15 09:05:21Leona

  Nálunk két hét szünet a bölcsiben, négy hét az oviban. Úgy, hogy dolgozom. Egyik mama messze, másik dolgozik. (Apát az évi 1- max 2 hét szabadságával már meg sem említem)  "Szerencsére" én itthon is tudok dolgozni, így végül is tudok rájuk vigyázni, csak azt kéne kitalálni, mikor aludjak.  Mindenesetre, ha ezt a nyarat túlélem, meglepem magam valami nagy-nagy dologgal. (Mondjuk egy túrórudival:) )

 • 2007.06.15 09:14:12Kékfelhő

  Én nem panaszkodhatom.

  Az első két hetet az egyik nagymamával + apukával tölti, a harmadik hétre szabit vettem ki és utazunk, a negyedik héten pedig az anyám és az apám osztozkodik, mindketten nyugdíjasok, otthon vannak. De egy teljes nyarat azért nehezen tudnék megoldani én is.

 • 2007.06.15 09:27:15Borcsika

  Nálunk 4 hét szünet van a bölcsiben, júl.23-aug.21-ig. Az első 2 hétben a szüleimmel megy nyaralni a gyerkőc, ott lesz nagynéni, nagybácsi, unokatesó, mindenki, csak mi nem a férjemmel, mert nekünk hőzni kell az igát. Aztán, ha letelt a 2 hét, 3 napra a barátnőmékhez megy, mert még mindig nincs szabi, de szerdától a Mamival és a Papival lesz 2 hetet. Ha nagyon meleg lesz, erős a gyanúm, hogy megyünk Anyukámékhoz vidékre, nagy kert madence, friss gyümölcs, kutya, macska, és 10 percre a Velencei -tó. Augusztus közepén ugyanis egyenlőre (GYED utáni visszazárkózás) megfizethetetlen egy külföldi nyaralás, Mo-n meg rizikós elmenni, mert vagy jó idő lesz, vagy nem. Mellesleg nemtom mért, de ha mi elmegyünk valahova üdülni, tutti, hogy sz@r idő van. Tehát nem is próbálkozunk. Legalább mások nyaralását ne rontsuk már el! :-))Ha rossz idő lesz (kizárt) akkor pedig maradnak a játszóházak. De aggódom egy picit, remélem túléljük valahogy:-) Vadul fogom lesni az oldalt, jó 5letekért, és ha én szembe találom magam valami nagyon jóval, azonnal jelzem!

 • 2007.06.15 11:53:16Brumibaby

  Borcsika, sz*r időben is lehet nyaralni, csak másképp kell. Nekünk is olyan volt a balatonnál az elmúlt két nyár: hideg, gyakori esőkkel. Az északi partot választottuk, ahol vannak hegyek, veszprémi állatkert, stb, stb., biciklit béreltünk (körbemegy a Balcsin a kerékpárút) kirándultunk, szóval nem kell feladni.

 • 2007.06.15 12:21:16drkakka

  Nem akarlak elkeseríteni titeket, de ha néhány évvel előrébb gondoltok, nem is olyan rossz a mostani helyzet a 4-5 hét szünettel. Az elsős lánykámnak 11(!) hét szünete van. Mellette a két kicsinek a 4 hét szünet már semmiség. Úgyhogy varázsolni kell.

  Ez lesz a próbanyarunk - azok után, hogy januárban jöttem vissza dolgozni. De szép is volt a múlt évig az élet!

 • 2007.06.15 12:40:02mokka1

  Én egy hathetes babával és egy 8 éves kislánnyal leszek itthon a nyáron... nem kis feladat ez sem. Én mennék szívesen mindenhová, de sajnos még mindig olyan kevés hely van, ahol normális körülmények között meg lehet szoptatni egy babát. Hálás lennék a jó ötletekért!

 • 2007.06.15 15:44:48Anyatünde

  mokka: ööö... izé... hogy kérdezzem, h. semmiképp ne bántsalak meg?  Nagyon elborult ötletnek tartod, hogy megszoptasd a babádat, ott, ahol épp vagytok? Nekem ez nagyon bejött.

  A nagylánykád már talán van olyan nagy és értelmes, hogy nem kószál el közben. Meg amíg a pici nem elég értelmes ahhoz, hogy a kaján kívül másra is tudjon figyelni, addig lehet közben pl. mesélni a nagynak.  (Zsófi lányomat pl. Auchan áruházban is szoptattam. Igaz, akkor tél volt ;-). Senki nem bámult meg, nem tett megjegyzést. Egy kisiskolás kislány jött a nagymamájával, egyedül ő kédezte meg a nagymamáját, hogy mit csinálok. Nagyi teljesen természetesen válaszolta: A néni (mármint én) megeteti a kisbabáját.)  Persze, ha a baba pl:

  1. komótos kajás (1-1.5 óra/szopi)

  2. nem szeret ölbe véve szopizni (hanem, mondjuk fekve)

  3. nagyon gyakran szeretne enni

  4. egyebek, amik most nem jutnak eszembe

  akkor nem olyan egyszerű.  Hozzáteszem, hogy jópár anyukának vannak rossz tapasztalatai is ((pl. itt a Porontyon is olvastam már), tehát amikor valaki rosszallotta az úton-útfélen szoptatást.

  Ha rám nézne valaki csúnyán vagy pláne, ha beszólna, talán közölném, hogy a baba még kicsi, és nem ehet fagyit. (Amit, ugye, a nagyok is úton-útfélen esznek meg általában... :P)

 • 2007.06.15 16:41:37Borcsika

  Anyatünde, igazad van. Én sem csináltam belőle ügyet. Teszek az emberek rosszallására. Ők is voltak Aproemberek, és ha nem képesek ezt megérteni, akkor no comment. Én annyit csináltam, hogy vittem magammal egy pelust, és amennyire lehetett letakartem a mellemet, de semmiképpen nem a baba arcát. Volt olyan tapasztalatom is, ahol azt sem engedték meg, hogy a lefejt tejet cumisüvegből odaadjam neki. De nem ez szokott lenni az általános.

 • 2007.06.15 18:14:40banyácska

  Kertes házban lakó nagyikat sem szabad kihagyni.:)

 • 2007.06.15 20:44:09Brumibaby

  mokka, a hathetesed aug.-ban már már három hónapos lesz, addigra beáll valszeg vmi ritmus a kajálásban, és ha zavar a nyilvános szoptatás, akkor is tudsz úgy időzíteni, hogy ne pont szoptatáskor legyetek nyilvános helyen. Volt már ilyen poszt, úgy emléxem, az derült ki, hogy sok a bunkó, de többségében az emberek elfogadják a szoptató anyákat, szóval ne izgulj.

 • 2007.06.16 21:02:47pöttömpanna

  tök jó h nem vagyok egyedül a problémámmal.Óvónő létemre eléggé tartok a nyártól.van egy 1 éves és egy 4 éves fiam, akik jó fejek, de a panelba elég hamar megunják egymást.kóstolgatják(már most) egymást!!A gondom, h én óvónő létemre, még soha nem mondtam h gyeses ne hozza a gyerekét EGÉSZ nyáron.Na én megkaptam ezt!!!nem mintha végig járattam volna a nagyobbikat, de néha jó kizökkenni a mindennapokból.Nagyszülők vidéken, dolgoznak, apuka dolgozik, én pedig próbálok megfelelni mindkét fiamnak!!!de ugyanaz a gondom mint nektek.ráadásul a kisebbik, még kétszer alszik, így nagyon semerre sem lehet menni.amitől aztán a nagyobbik besokall.ilyenkor marad, a festés, gyurmázás, hajtogatás, főzés....ami csendes tevékenység!!!szóval vevő vagyok minden otthoni programra, főleg ha még csendes is, az már a KÁNAÁN!!!!!sok sikert, türelmet, és kitartást minden sorstársamnak!!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta