SZÜLŐSÉG

Megbolondult a menstruációm!

2007. június 12., kedd 14:30

Valahol azt olvastam, hogy az a film, írás, vagy bármi, amiben a vér szerepel , feltűnik (és még a szex, gyilkossággal, stb.), az biztos siker. Mivel ezen írás csak és kifejezetten a vért fogja boncolgatni, akár még sikeres is lehet. Lányok, asszonyok! Csak így, négyszemközt, beszélgessünk arról a havi keresztünkről, ami ha megjön azért utáljuk, ha nem, akkor meg azért! Undorodósok kerüljenek, menstruálunk!


Havonta átlagosan 5 napot vérzünk, ami egy évben már 60 nap, tehát két teljes hónap lábunk között betéttel, tamponnal, egyéb alternatív eszközökkel. Ez majdnem háromszor annyi idő, mint az éves szabadságunk. Ha az ivarérettségünk teljes idejét nézzük, az átlagosan 30 év, menstruációs ciklusokban számolva 1800 nap vérzés, ami 60 hónap. Egész életünkben tehát 5 teljes évet menstruálunk. Borzasztó!

Persze nem mindenki menstruál ennyit. Mert a gyerek értelemszerűen kihúz néhány ciklust, aminek örülhetnénk, de tulajdonképpen észre sem vesszük. Ha terhesek vagyunk, van elég más tünetünk, terhünk, amivel foglalkozzunk. Az első három hónap a gyerekkel pedig kész túlélőtábor. És vannak olyan nők is, akik bizony nem menstruálnak, ők viszont a fél karjukat is odaadnák egy pofásabb ciklusért, mert lehet, hogy gyerekük nem lehet. Amikor először terhes lettem, egyik kolléganőm röhögve azt mondta, hogy akkor most menstruáltam utoljára rendesen. Én meg azon röhögtem, hogy hogyan lehet azt rendesnek nevezni, amikor elárasztom négy teljes napon keresztül a háztartásunkat véres tamponnal, és úgy fetrengek két napon keresztül, mint akit hasba lőttek.

Ma már pontosan tudom, hogy miről beszélt. Hátam mögött három terhességgel elmondhatom, hogy utoljára 10 éve menstruáltam rendesen. Kezdtem azzal, hogy sajnálatos módon elvetéltem. Ezután kerek 4 hónapon keresztül akkor jött meg, amikor a szél mondjuk Keletről fújt és olyan darabok hullottak belőlem az első napokban, mint a kráterek. Ez biztosan nem is volt normális, okot viszont nem tudtak, így gyorsan teherbe estem, ami átmeneti szünetet okozott.

Szülés előtt 28-30 naponta menstruáltam. Olyan durr bele módjára, az első három napban a legvastagabb függönnyel a lábam között, éjszaka pedig fejen állva. Aztán két nyugis nap után vége volt. A két gyerek között volt egy kisebb időszak, amikor normálisan történtek a dolgok, 29 napra, bár az, hogy normális, nekem egyre kevésbé elfogadható. Mert normálisan szerintem a tankönyv női ciklus oldala menstruál, de mi nők, nem.

Aztán szép csendben áttolódtak az erősen vérzős napok az öt nap elejéről a közepére. Elkezdtem barnázgatni, ami rohadt idegesítő. Aztán teherbe estem megint és mivel picit barnázgattam, akárcsak az első terhesség alatt, kaptam gyógyszert is. Szülés után, megint három hónapra megjött mariska, de még hogyan! Öt napot barnázok, másfelet menstruálok, de úgy, hogy az az időszak általában otthoni programos. És hol van már a jól kiszámítható dátum, ugyan! Valamikor 30 és 40 nap közötti, olykor 29 napos a ciklus. A nőgyógyász pedig állítja, hogy tulajdonképpen minden normális, csak valami nem stimmel a hormonháztartással. Akar még gyereket? Mert akkor bemérjük. Én meg mostanában inkább 25 kiskutyát szeretnék meg 8 vízilovat, de gyereket azt nem, szóval nem erőltetjük.

Széles baráti körömben a nők 90 százaléka ilyen tüneteket produkál és kezdem azt hinni, hogy vagy a környezeti hatások miatt kezdtünk máshogy menstruálni, vagy egyszerűen a korunk miatt. Így vagy úgy, mindannyian életünk 0,7 százalékát átmenstruáljuk. Ha együtt vagyunk, képesek vagyunk szinkronban tünetelni, előtte-utána az egész családunkat a világból kikergetni a hisztinkkel. Folyamatos önellenőrzés mellett tisztában vagyunk a progeszteron, ösztrogén és megannyi hormon keletkezésének helyével, hatásával, optimális szintjeivel.

Önálló diagnózisunk van nem csak magunkra, hanem az összes barátnőnkre és ellenségünkre is, melyet tökéletesen tudunk kezelni az általunk összeállított gyógynövényteákkal, homeopátiás bogyókkal és egyéb népi eszközökkel. Szóval bízvást állíthatjuk, hogy mindannyian kisdoktorok lettünk, leszünk az évek során, tapasztalata ugyanis mindenkinek van e téren. Rajta, rendeljünk egy kicsit!

win

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.14 14:21:02babó

  nekem nem volt kunszt megismerni a lányom: éppen úgy nézett ki, ahogy az apai nagyapja :))) még a hajmennyiség is stimmelt.

 • 2007.06.14 14:31:52Kékfelhő

  Én a 18 óra után olyan fáradt voltam, hogy szinte azonnal elaludtam. Másnap reggel bementem a csecsemős osztályra, és tényleg nem ismertem fel a gyereket, főleg, mert amikor a kezembe kaptam éjjel még kis sapka volt rajta, meg bebugyolálták takaróval, reggel meg valami üvegkalickában feküdt, meztelen végtagokkal, sapka nélkül :)

 • 2007.06.14 14:34:29andie

  koneko:

  igen, asszem "egy cipőben evezünk"! Ez nagyon jó! :-D

  Anyagiakra én is hivatkoznék, de emiatt nem aggódom. ketten elvagyunk, és a párom a mostani helyén messze kevesebbet keres, mint amire kalibrálva van, csakhát kényelmes hely, alig melóval. :-D De ő is váltani akar, és ha egyszer azzal állít haza, hogy hatalmas összeget fog keresni az új helyén, akkor tudom, hogy a gyermekáldás sincs messze, mert ő aztán őspasi a javából (akinek a kezében, by the way, az összes üvötltő gyerek azonnal elhallgat), mert ő akkor akar gyereket, ha el tudja tartani. Pl. 4 évvel ezelőtt, az előző munkahelye idején.:-D

  De akkor még szedtem a bogyót, szóval mondhatott, amit akart! :-D

 • 2007.06.14 14:34:31napos oldal

  jaaa... az tök más! szülsz egy sapkásat, erre ott figyel egy sapka nélküli... még jó, hogy szemüvege nem volt! :DD

 • 2007.06.14 14:44:56koneko

  anyám azt mondta, hogy biztos benne, minket, négyünket nem cseréltek el. négy ilyen lökött gyereket csak Ők tudtak összehozni :))  napos oldal: ja, akkor már értem, mért nem értettem.

 • 2007.06.14 14:47:22Kékfelhő

  napos oldal :)))))

 • 2007.06.14 15:32:47szanna

  A fiam és a lányom is akkora hajjal született, hogy nekik volt a leghosszabb a kórházban. Minden csecsemős elsőre megjegyezte, hogy enyém a hajasbaba. :)

 • 2007.06.14 16:25:53Kékfelhő

  hajasbaba :)

  enyémkének is volt némi haja, meg szőrös volt a fülecskéje, meg is ijedtem tőle rendesen :)  aztán megnyugtatott a csecsemősnővér, hogy az ki fog esni :)

 • 2007.06.14 16:37:40druantia

  Kékfelhő, én azt hittem, elájulok, amikor az első alkalommal belestem a ruhácskája alá. Csupa szőr volt a válla, a háta, még a füle is. Amúgy is olyan volt, mint a Tazmán Ördög... :-))).

 • 2007.06.14 17:21:15manci

  A leghajasabb baba címre mi is nevezünk! :)

  A lányomnak még egy különös ismertetőjele volt: az egyik fülcimpája vissza volt hajolva. Aztán 1 nap alatt "kirúgta" magát :)

 • 2007.06.14 22:25:18mulan

  Csajok, vérsárga vagyok az irígységtől. Nekem 21(!) naponként jön meg és 10(!) napig tart. Vagyis 10 nap vérzés, 11 nap szünet, 10 nap vérzés, 11 nap szünet. Életem felét végigmenstruáltam 13 éves korom óta. :((((( És úgy jön, mintha dézsából öntenék. Tampont képtelen vagyok használni, mert nem tudok (mindenféle gátlások miatt) benyúlni oda, ahhoz hasonló borzadály, mint amikor körömmel karistolják a táblát. Szóval így van pár nap, amikor egyszerűen nem ülök le, mert akkor felállni se kell.  Szülés után 5 hétig véreztem, a hatodikra megjött a menstruációm, de szerencsére csak pár napos volt és jóval gyengébb, aztán 2 hó szünet, aztán most úgy kb. kéthavonta van vmi, de ugye még szoptatok, szóval a történetnek még nincs befejezése.  Cserébe az összesen 2 alkalomból, amikor előfordulhatott, hogy teherbe essem, a másodiknál rögtön terhes lettem, szülés után jött az ősanya-feeling, bár ez nem valami jó szó rá, de működött/működik vmi elementáris erő, és gond nélkül fölismertem a csecsemőosztályon a babám, bár nem volt se több, se kevesebb haja, mint a többinek, de ... ő volt a legszeeeeeeeebb! :)))))

 • 2007.06.14 22:34:50druantia

  Mulan, neked való akkor Hoppál Bori tisztulás-elmélete :-). Bakker, azt hittem, én vagyok a vérrekorder a szolid hét napommal. Igaz, hogy 31-35 naponként, és nem durván :-).  Erről a "mintha a táblát karistolnák" dologról eszembe jutott a hajdan volt legjobb barátnőm, aki síkrészegen akart tampont cserélni, és hát elfelejtette levenni róla a fóliát :-).

 • 2007.06.14 22:35:10marcangoló

  Kékfelhő, azért nem a fülére gondolt, ugye?!

 • 2007.06.14 22:35:58marcangoló

  Elmélet ide vagy oda, azért ez száksz! :-(

 • 2007.06.14 22:38:53kovvacs

  Na akkor én is jövök egy felejthetetlen mellélövéssel. Annyira önálló akartam lenni az első pillanattól kezdve az első alkalommal, hogy megvettem szépen a betétet, majd felragasztottam magamra. Nem igazán működött, néha a 45 perces tanórát se tudta elhárítani. És nagyon fájt lehúzni. Még jó, hogy az egyik csajszi az osztályból felvilágosított a helyes irányról, mikor panaszkodtam neki a WC-ben, hogy mindent húzgál meg tép rólam cserekor... • 2007.06.14 22:40:24druantia

  Kovvacs, nekem az első majdnem-szexuális élményem azért maradt csak "majdnem", mert azt hittem, a srác pénztárcáján van a tenyerem, és ennek hangot is adtam :-))).

 • 2007.06.14 22:41:16druantia

  Kovvacs, tök jó a betétes sztori :-))))). Ez egy ilyen nap: front, betétek, tamponok, ponyvairodalom :-).

 • 2007.06.14 22:42:14marcangoló

  :-))))) Jaj,ne mááááár! De jó, hogy nekem nincs ilyen sztorim, én mindent olyan pöpecül intéztem bezzeg. :-DD

 • 2007.06.14 22:42:35mulan

  kovvacs, ne haragudj, de muszáj nevetnem a sztoridon, olyan aranyos. :D

 • 2007.06.14 22:42:50Csöre

  Mulan, lélekben keblemre ölellek. Szerbusz sorstárs. Mondjuk a 21 nap az durva, nekem legalább a ciklus normális. Nem vagy irtóra marhára vérszegény? Szipogva vallom be, hogy azóta nem nézegetem minden kirakatban a nadrágomat, amióta a havi 4-5 durvább napon a Tena Super betétet használom (ti: ez a legnagyobb inkontinencia betét, és nincsenek vizelettartási problémáim...) És SEMELYIK doki nem hiszi el, hogy ennyit vérzek. No sebaj, legalább békén hagynak.

 • 2007.06.14 22:45:51kovvacs

  Akkoriban én is 21nap/9nap leosztásban működtem. Grrr.

 • 2007.06.14 22:57:52mulan

  Csöre, ez a vérszegénység fura, mert ráadásul vega vagyok, és ha nem figyelek a kajára (ez jellemzően a terhességem előtti időszakban fordult elő), szóval sör meg pizza volt a napi menü, akkor nagyon vérszegény voltam, aztán mikor tehes lettem, akkor már figyeltem, és mivel a terhességi vastabletta émelyítő ízétől folyton a kis Vuk kerülgetett, ezért egy idő után nem szedtem be, de mivel ettem tojást meg ilyesmit, életemben először sokkal jobb vérképem lett, mint bármikor.

  Most, hogy Vér néni csak ritka vendég és akkor is villámlátogatásra jön, biztosan nem vagyok vérszegény, és vagy ez, vagy a hormonok, vagy csak a lelki öröm a baba miatt, vagy mind együtt teszik, hogy fizikailag és lelkileg ilyen jól még nem voltam életemben soha. (A vérszegénység fásultságot és lehangoltságot szokott nálam okozni.)

 • 2007.06.14 22:59:33mulan

  Kovvacs, húha, akkor van remény a számomra is? Az nagyon jó volt a terhességben, hogy végre nem a vérzésről szól az életem. :)

 • 2007.06.14 23:01:19boribon

  Kowacs, nem vagy egyedül, ugyanezt az édes storyt egy volt kollégiumi szobatársam is eljátszotta nagylánnyá válásakor. :-) Emlékszem, sírva röhögtünk, mikor elmesélte.

  Druantia :-) a te storyd se rossz. :-)

  (A kacajomtól zeng fél Buda :-) )

 • 2007.06.14 23:02:11kovvacs

  mulan, remény van :)

 • 2007.06.15 08:19:30Kékfelhő

  :)))))))))))))))))))))  Jól indul a nap. Reggel negyed órát filóztam egy "Andrej, van barátod!" feliratú (amúgy rózsaszín) pólón, most meg ez a fordítva felhelyezett betét sztori..... :)

 • 2007.06.15 08:26:25marcangoló

  Kékfelhő, az ominózus pólót valaki viselte?

 • 2007.06.15 08:32:10druantia

  Mi a poén a polóban??? Nekem nem esik le... Biztos megint valami film... :-).

 • 2007.06.15 08:34:07Kékfelhő

  igen, a pólót egy fiatal fiú viselte  a poén? nem tudom, ezen filózom azóta is :)))

  de legalább kizökkentett a reggeli melankóliámból :)

 • 2007.06.15 08:35:14Brumibaby

  Bezzeg...

  Én bezzeg részeg se voltam, amikor egyszer úgy tettem fel egy tampont, hogy elfelejtettem levenni az előzőt...

  A fóliás változat is megvolt már...

  Réges-régen vki kérdezett a hormonos hurokról. Szóval a hormonos hurok nagyon jó, 1:100000 a problámás esetek száma. Na én a problémás voltam. Először is csökkent a libidóm, de azt először másnak tulajdonítottam. (Honnan tudom, hogy ez okozta? Hogy amikor levették, elementárisan visszatért.)

  Aztán egyszercsak, két év viselés után vérezni kezdtem, s eldöntöttem, hogy nekem nem kell. Mikor levették, újra vérezni kezdtem, hetekig, minden nap egy kicsit. Doktor mondta, hogy ez természetes. De mikor húsvéttól pünkösdig tartott egyfolytában, akkor végül egy eü. küret mellett döntött, most OK vagyok.

  De a Mirena állítólag a legtöbb nőnek nagyon beválik. Én meg így jártam. Most meg vagyok akadva a fogamzásgátlással.

  Rendes vérzésről: szülés előtt sok bajom volt vele (PMS meg görcsök, 21 napos ciklus), nekem a ligetszépeolaj-kapszula nagyon jó hatású volt. A cickafarktól hánytam. Szülés után ezek a tüntetek gyakorlatilag elmúltak, szóval ez biztató lehet mindazoknak, akiknek gondjuk van, s még előtte állnak.

 • 2007.06.15 08:36:01marcangoló

  Lehet, hogy Andrej nagyon maga alatt volt, és erre az egész baráti társaság csináltatott egyenpólót... Ez az oka, vagy a lehetséges okok egyike, vagy nem. (Miben is volt ez?!)

 • 2007.06.15 08:45:17Kékfelhő

  a lényeg, hogy Andrejnek vannak barátai :)

  fő a pozitív gondolkodás :)))))

 • 2007.06.15 08:46:38Kékfelhő

  Ja, a tamponra tampon dolog velem is előfordult egyszer, csodálkoztam is, hogy olyan kényelmetlen volt aznap az ülés, állás, mozgás, minden, este meg csodálkoztam, hogy kettőt húztam ki egyszerre magamból...

 • 2007.06.16 19:55:11Csöre

  Mulan, nekem is a terhesség alatt volt a legszebb vérképem. Mint egy festmény, komolyan. :)

 • 2007.06.17 09:13:34mulan

  Csöre, akkor nincs más megoldás: folyton terhesnek kell lennünk! ;)

 • 2007.06.17 12:56:05Csöre

  Jaja, a magam részéről rajta vagyok az ügyön. :)

 • 2007.06.25 06:36:41cseresznye

  Közérdekű!

  Intimtorna tanfolyamon óva intettek a tamponhasználattól! Elnyomja a hüvelyfal ereit, így pangást okoz, renyhülnek az izmok, és a tisztító váladék termelése is akadályoztatik. A rossz vérellátású izmok gyengülése nem csak kellemetlen a szexuális életben, de a környező szervek süllyedését is elősegíti!

  Ugyanez áll a tampon mellett a foamzásgátló gyűrűre is.

 • 2007.06.25 09:52:47ylang ylang

  Amugy az intimtorna megerne egy kulon posztot (ha meg nem volt, kulcsszavak kozt nem talaltam). Remelem, egyszer majd kb. olyan lesz, mint a fogmosas... Megelozesre, gyogyitasra, idoseknek, fiataloknak, gyengebb kotoszovetueknek, szules elott, szules utan... mindenkinek. Ja, es ferfiaknak is, igen. :)  Szoval ez itt most a reklam helye, aki nem volt meg, de vannak kohogos-tusszentos-vizeletelcseppenos, fajdalmas-menstruacios vagy barmilyen altesti-alhasi (emesztesi gondok, kismedencei gyulak, aranyer) problemai, az nezzen utana, probalja, ki, van, akinek aranyat er. Akik meg regebben voltak mar es Bp-en laknak, azoknak szinten a reklam helye: csutortokon gyakorloorak. Hozzatennem, hogy en is olyan lusta diszno vagyok, hogy csak addig lelkesedem, amig... de a gyakorloorak nagyon jok annak, aki meg tudja oldani.

 • 2007.06.25 11:07:51marcangoló

  Akkor elmegyek intim tornára, és tovább hordom a tampont. Majd, ha egyszer kell. :-)))) De lehet, hogy a két gyerek után tetetek fel egy hormonos spirált, és fütyülök az egészre. :-)

 • 2007.06.25 11:48:26Tjuca

  Nem olvastam, ha olyat kérdezek bocsi.  Soha nem is volt normális az én Pirim, evvan.

  Visznt a műszeres bef. jún 13. óta még mindig vérzek. Ilyenkor mi van? Elsőnél nem volt ilyen bajom. Akkor "csak" nem jött meg 7 hét után sem, ehettem a Norcolutot. :-(  Csajok, aki azt mondja, hogy 28 naponta 4 napig van vendége, és csak akkor késik, amikor + tesztje van, azokkal együtt nyiffantom ki, aki azt merészeli mondani, hogy van olyan normális (értsd embergyerek születik a végén) terhesség, ahol az ember nem hány.  Nálam ha a fentiek így lennének, erős lenne a gyanúm, hogy nem vagyok normális, vagy rögtön elvetélnék, amit meg is teszek alkalmanként. :-( • 2007.06.25 11:49:50ylang ylang

  :))  Jol karbantartott intimizmokkal szerintem tamponozni is batrabban lehet. Vegulis ha gyakorolsz, akkor edzed, rugalmasitod, erosited. Meg azert ezt se sarkitanam le teljesen fekete-feherre (mint az egeszseges etkezest vagy barmi mast). Miota hallottam intimtornan en is, mit csinal a tampon (tagit es tagitva tart orakon at, rugalmatlanitja-nyujtja a szoveteket) azota ha nem muszaj, nem hasznalom, de vannak olyan helyzetek, amikor meg igen. A torna kicsit segit helyretenni a lelkibekem, de inkabb az a fontos, mennyire mas erzes, mikor az ember gyorsan es erosen tudja hasznalni ott az izmait, sokkal erosebben, mint gondolta volna es az egyes izmokat sokkal jobban elkulonitve. Na ezert probaljatok ki, ezert az erzesert. :)

 • 2007.06.25 11:53:13ylang ylang

  Tjuca, huha, ez nekem nagyon dokigyanus. Nalam ugyan nem volt mesterseges befejezes (koran tortent, es a termeszet elvegezte maga), de a doki azt mondta, ha nem csokkenne a verzes 10 nap utan, akkor vissza. Es olyat is hallottam, nem egyet, akinel mesterseges befejezes, verzes, aztan vissza. A tartos verzes bennmaradt szovetet jelenthet, ami problema, es sajnos meg kell oldani, addig, amig rendben nem lesz. Szerintem telefon a dokidnak, azonnal.

 • 2007.06.25 11:58:35marcangoló

  Tjuca, szerintem is doki. Legalább telefonon. És ne várjál többet!

 • 2007.06.25 12:09:12Tjuca

  Köszi!  Telefonáltam. Kaptam instrukciót, holnap pedig randi.  Így jár az, akinek saját orvosát a reform megszivatja, és vadidegenhez, vad és idegen kórházba kerül.

  Azóta már aranyba foglaltam Áginak nem csak a nevét, és nem is langyosba, hanem olvasztottba. :-(  Most megint vissza a dokihoz, akiben bízom, és aki ellátott, annak meg ellátnám a baját. :-( Vagy levágnám a haját... :-(  Na nem depizek itten tovább.  Köszi csajok. Lépék.

 • 2007.06.25 12:31:24ylang ylang

  Huuu.... Remelem, minden rendben lesz.

 • 2007.06.25 12:48:09marcangoló

  Tjuca, nem rendeződött még a régi dokid helyzete? Vagy nem is fog?

 • 2007.06.25 13:04:43Tjuca

  Margitban dolgozott külsősként. Most meg csak szülést vezethet a SOTE 2-n. Pár orvost sikeresen ellehetetlenítettek így, ő is beleesett a szórásba. Válthatnék, de benne bízom, van már egy s más a hátunk mögött. Szóval eddig nekem egyedül ő ütötte meg azt a mércét, amit az elvárásaimból raktam fel. Amúgy meg elég hűséges típus vagyok. :-)

 • 2007.06.26 11:23:59ylang ylang

  Tjuca, irjal majd, ha latott a jofej doki. Remelem, minden rendben van. Ellehetetlenuleshez inkabb nem szolok hozza...

 • 2009.12.15 15:30:13Tejbajusz

  Van köztetek olyan, akinek a mensese elmúlik tampon használatától?

 • 2009.12.15 16:03:31Laliath

  Tejbajusz,
  nekem sose volt vele ilyen gondom. Annyit tudok segíteni, hogy visszaküldöm a friss hsz-ek közé a posztot, de valószínűleg az OFF-ban hamarabb választ kapsz a kérdésre. Próbáld ott feltenni :)

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta