SZÜLŐSÉG

Tarolnak a vírusok

2007. május 7., hétfő 09:27

Bár hivatalosan semmilyen járványról nem adtak hírt, a játszóterek konganak az ürességtől és az óvodai csoportok is erősen létszámhiányosak a környékünkön. Ismét tarol a kisgyermekek körében a fosós-hányós vírus, illetve felbukkant az erős köhögéssel, hőemelkedéssel és orrfolyással járó kórság is.


Gáborék családja nemrég esett át a hasmenéses-hányós betegségen, egy rokonuk gyermeke pedig vírusos tüdőgyulladást kapott. Nálunk Málni betegedett le, köhögő rohamok törnek rá és hőemelkedése is van. A szomszéd kisfiú szintén hasonló tüneteket produkál, napok óta nem jár bölcsődébe.

Sok csemete bár egészséges, mégis otthon tartják, nehogy összeszedjen valamit a játszótéren vagy az óvodákban.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.07 14:55:56Tori

  Én megkérdeztem a gyerekorvost, aki azt mondta, a bárányhimlő elleni oltás NEM ad életreszóló védettséget, emlékeztető oltás kell valahány évente, élete végéig. Nagyon rugalmas a dokinéni, agyhártyagyulladás elleni oltást beadattam nála a lányomnak, bárányhimlőben nem voltam biztos, megkérdeztem, nem javasolta. Valaki bevágta a babaszoba.hu-s cikk linkjét, felhívnám figyelmeteket, hogy az egy fizetett hirdetés!!! Megnéztétek a számokat? Egy megyei kórházban 5 év alatt 71 szövődményes beteg, akiknek MINDEGYIKE gyógyultan távozott, mellékesen egy életreszóló bárányhimlő-immunitással. Mennyi az, három óvodai csoport? Öt év alatt?  Szerintem mindenki konzultáljon irl orvossal, mert sajna a gyógyszergyár-lobbik is tudják, hogy sokan a netről tájékozódunk. :((

 • 2007.05.07 15:02:26marcangoló

  Madanna, nem mondtam, hogy az oltás hatására lett epilesziás, de nem volt bizonyítható az sem, hogy nem. Éppen ezért írtam, hogy bármi lehet, amiről az ember nem tud, egy kis öröklött hajlam, egy szülésnél enyhén sérült, picit ingerlékenyebb, görcsre hajlamosabb idegrendszer, és ha erre rájön egy olyan külső hatás, mint a legyengített vírus- ez a koktél simán vezethet problémához. Igaz, lehet, hogy nekem is van egy aneurizma az agyamban, és holnap meghalok, sosem nézték, meg a tégla is a fejemre eshet, de én számolni szeretnék az elenyésző kockázattal is. Az kisgyerek anyukája is nagyon szomorú volt, hogy lehet, hogy az ő gyereke volt az az ezerből, tízezerből egy, aki így reagált... És vannak oltások, amik csak a vírusok, baktériumtörzsek egy részére hatnak, és egy csomó minden ellen nem védenek, szóval ha már oltok, legalább értelme legyen...

 • 2007.05.07 15:37:30Erin

  Nagyon aktuális a téma. :(
  Húsvétkor lett bárányhimlős a lányom, egyévesen elkaparni nem igazán tudta, mégis elég sok pötty helye meg fog maradni rajta.
  Én biztosan beoltatnám a gyerekemet. Vikinél is tervben volt, de 1,5 éves kor alatt a dokink nem akarta beadni, most meg már felesleges.

  39 fokos láz csillapítására van valami ötletetek? A Panadol szirup + hűtőfürdő jelentősen lejjebb vitte, de visszamászik.
  Ma egy órakor kúpot és hűtőfürdőt kapott, semmi hatása, fél órája Cataflam cseppek. Most alszik a törpe.
  Ja reggel voltunk orvosnál, csak kicsit piros a torka, szerinte a Panadol ilyen fokú láznál semmit nem ér.

 • 2007.05.07 15:39:12Kékfelhő

  Volt egy oltás, amit a gyerek a bal combjába kapott, még a legelején. Borogattuk, ahogy kellett, de azt vettem észre, hogy egy barna folt, amolyan anyajegy-szerű folt keletkezett ott a lábán, ahova az oltást kapta. Mondtam a dokinak, hogy ez tuti az oltástól van, erre kiröhögött. Aztán találkoztam még két gyerekkel, akiknek ugyanott, ugyanattól lett foltja. Ennyit a dokiról.

 • 2007.05.07 15:39:19Erin

  Hmm, kicsit összefolyt az írásom.

 • 2007.05.07 16:09:58Claire. Z. M.

  Nalunk a baranyhimlo, es a hepatitis elleni oltasok
  nelkul nem is mehet a gyerek kozossegbe. Igy kenytelen voltam beadatni a gyerekeimnek, de nem bantam meg. Igazabol az gyozott meg amikor lattam a baratnom kisfiat, aki szinten be van oltva, es nehany pottyel meguszta az egeszet, ket napot hianyzott a sulibol. A tv-ben volt egy riport, ahol az gyerekintenziven dolgozo foorvosno ajanlotta, sot kifejezetten szerette volna felvetetni a kotelezo oltasok koze a baranyhimlo ellenit, es szerinte igen durva mellekhatasai vannak. Megmondom oszinten engem nagyon meggyozott, mert ha pont az en gyerekemnel jonne ki valami szovodmeny, nem vigasztalna, hogy sebaj ugy is kigyogyul belole. Minek kitenni oket egy intenziv osztalyos "tapasztalatnak" ha nem muszaj?!

 • 2007.05.07 16:40:50Alvomacko

  A Rota elleni szájon át oltást a gyermek fél éves koráig kell beadatni.  "A rotavírus fertőzés szájon keresztül beadandó védőoltással megelőzhető. Jelenleg kétféle védőoltás létezik, az egyik védőoltásban használt vírustörzs emberi eredetű, és két adag szükséges belőle a védettséghez. Az első oltás 6 hetes életkortól adható, a második 4 hét múlva. A korai védelem kialakítása céljából 24 hetes életkorig mindkét adagot be kell adni, mivel a rotavírus fertőzés leggyakrabban 6-24 hónapos életkorban észlelhető. Ez a készítmény együtt adható minden, az európai országok védőoltási rendjében szereplő csecsemőkori vakcinával, így a magyar oltási rendbe is beilleszthető."  Teljes cikk: http://www.hirado.hu/cikk.php?id=153264&page=2

 • 2007.05.07 19:47:47Nanuska

  Sziasztok!

  A Rota vírus tényleg nagyon veszélyes a kicsi gyerkekre, gyakorlatilag garantált a kórház, mert könnyen kiszáradnak. Főleg azok, akiket nem lehet itatni, mert csak anyatejet esznek. Tapasztalatból tudom, kórház, infúzió...stb. A szívem szakadt meg a kislányomért. Akkor még nem volt ilyen oltás sajnos. Azóta akárhol olvasok róla, vagy látoma témát azonnal elkezdek meggyőzni mindenkit, hogy adassa be az oltást, mert elkerülheti azt, amit nekünk nem sikerült.

 • 2007.05.07 19:49:45Nanuska

  Ja, és gyakorlatlag ledönti az egész családot, annyira fertőz. A felnőttek könnyen átészelik, csak a gyerekeknél veszélyes. Úgy tudom ovodás koráig szinte mindenki átesik rajta, csak nem mindegy hogy mikor!

  A fertőzést pedig akárhol elkaphatja, nem tarthatjuk búra alatt:(

  Szóval, én beadatnám...

 • 2007.05.07 20:04:56jam

  Sziasztok! Arról nem is beszélve, hogy hogyan csillapítod a lázát egy hányós, hasmenős gyereknek? Akárhol adsz be neki lázcsillapítót, mindenképp kijön... Nekem egy ismerős járt úgy, hogy 1 hetes volt a picije, amikor a másfél évese elkapta a rotát. Kórházba kellett menniük. Gondolhatjátok, szülés után 1 héttel. Szoptatás persze megsínylette, de az adott szituban ez volt a legkevesebb, ha lehet ilyet mondani, mert mire a nagy meggyógyult, addigra a kicsi elkapta a szamárköhögést, ami ellen asszem a 2. hós oltás véd. Szóval, én mindenképp beadatom a kicsinek, ha megszületik, a nagynak már ugye nem lehet. A bárányhimlő ellenit, pedig mind a kettőnek. Mindkettő kiscsaj - legalábbis az uh-n a másodikra is azt igértek :) - és nem akarom, hgoy élete végéig viselje egy egyébként kivédhető betegség nyomait, mondjuk az arcán. Vagy, hogy ne essen át rajta felnőtt koráig és végigrettegjük a terhességét, nehogy neki vagy a bébinek baja legyen.

 • 2007.05.07 20:12:57Sibri75

  Lencsilány, elképzelhető, bár nekem úgy mondta az orvos, hogy véd, de ha mégis elkapja, akkor enyhébb lefolyású lesz. És én nem emlékszem arra, hgy kell emlékeztető oltás, de holnap rákérdezek a védőnőnél.

 • 2007.05.07 20:13:33moto

  jam: Miért, mi történhet, ha valaki terhesség alatt kapja el? Felnőttet is lehet oltani? Sok olyan sztorit hallottam, hogy valaki beoltatta a gyerkőcöt, aztán mégis elkapta a gyerek a bárányhimlőt. Most akkor mi van?

 • 2007.05.07 20:38:39jam

  moto: Én úgy tudom, hogy az első harmadban főleg a babát veszélyezteti a betegség. Asszem, ő is elkapja ugyanúgy, épp csak lehet, hogy neki ott jön ki egy pötty rajta, ahol épp a karjának kellene fejlődnie... Belegondolni is szörnyű. A második és harmadik harmadban pedig az amúgy is gyenge immunrendszerű kismama van veszélyben.

  Ha el is kapja oltás után a himlőt, akkor is sokkal enyhébb lefolyású lesz. Nekem a gyógyszertárban hívták föl a figyelmemet arra, hogy mindenképp tároljam hűtőben az oltóanyagot, mert hőre érzékeny a cucc és bizonyos hőmérséklet fölött tönkremegy és hiába adják be, nem ér semmit. A dokim pl. egy mukkot nem szólt erről.

 • 2007.05.07 20:49:31tistedur

  jam!
  kevered a bárányhimlőt a rózsahimlővel:a rubeola veszélyes a terhesség alatt

 • 2007.05.07 20:54:42Alvomacko

  Nem akrok riogatni senkit, de itt a hivatalos tájékoztatás:

  A bárányhimlő magzatkárosító kockázata a terhesség első három hónapjában jelentős, ilyenkor - a baba szervfejlődésének időszakában - ugyanis komplex, az idegrendszert, a látást, a hallást, a szívet, a végtagokat érintő, gyógyíthatatlan fejlődési rendellenesség alakulhat ki. A harmadik hónaptól átvészelt anyai bárányhimlő magzati kockázata már csekély. A születés körüli időszak jelent ismét nagy kockázatot a születendő gyermekre akkor, ha a kismama a szülés előtt öt napon belül vagy két nappal utána betegszik meg bárányhimlőben. Ilyen esetben ugyanis nagy vírusmennyiség juthat a magzatba, aki világra jön, még mielőtt az anya termelte ellenanyagokhoz hozzájutna. Ezeknek az újszülötteknek az esetében súlyos lefolyású fertőzésre lehet számítani 10-12 napos korban, mely megfelelő ellátás nélkül az esetek 30%-ában halállal végződik.  Teljes cikk: http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kiee/0/16883/1

 • 2007.05.07 20:59:44jam

  tistedur: nem keverem, sajnos. Itt egy másik vonatkozó oldal is: http://www.baranyhimlo.hu/hml/himlo/anyak

 • 2007.05.07 21:17:58eszter

  A Rota sajnos csak egy...mi két másik vírustól voltunk fosós-hányósak 2 hét különbséggel. 5-en 5felé dobtuk a taccsot 2 napig. Szőrnyű!!! (A védőnő meg engem cseszegtet, hogy hogy lehet, hogy 6 hét alatt fél kg-ot hízok. hogy? a belemet is kihánytam. Babusnak remélem semmi baja ezektől a sorvasztó programoktól. A héten megyek kontrollra.)

 • 2007.05.07 21:20:07Tori

  MI mai napig nem tudjuk, miért voltunk kórházban három napot. A doki megkérdezte: jár közösségbe a gyerek? Nem? Akkor nem kell megvárni a tenyésztés végét, tökmindegy, miért száradt ki a gyerek, most már mehet haza. Azóta se mentem vissza megérdeklődni, hogy mi volt.

 • 2007.05.07 21:33:13subidubidu

  Érdekes, hogy a Rota elleni szert nekünk nem mondta az orvos, pedig beadattam volna. A legkisebb most egyéves. Ha lesz még, neki beadatom, bár a másik kettő elmúlt három és még nem volt ilyen betegségük (ne is legyen).

  Bárányhimlő ellen beoltattam a két nagyobbat (egy lázgörcs után nem volt kérdés), a pici is kap majd, ha már nem szopik (addig állítólag nem véd teljesen :-O).

 • 2007.05.07 21:42:26eszter

  Tori, nálunk sem mi tenyésztettük ki, véletlen, hogy tudom. A barátnőm hozta az egyiket, amit ők, mivel orvos, az osztályon kitenyésztettek, a másikat meg egy ovis kisfiú, aki szintén kórházba került, miután lefertőzte az egész csoportot meg pereputtyot. személy szerint nekem is a védőoltásban a kevesebb több, meg a dokinéniknek is. Mi is a kötelezőn kívül az agyhártyagyuszisat adattuk (1-2e Ft)

 • 2007.05.07 21:50:01Nanuska

  Én azt hallottam, ha a Rota elleni oltást beadatod, akkor az bizonyos védelmet nyújt más ilyen típusú vírusokkal szemben is. Persze nem 100%osat, és ott van még a Kalici is, ami ellen még nincs oltás sajnos. De legalább tettél valamit az ügy érdekében.  A Rota vírus-t úgy tudom nagyon nehéz kimutatni. De a tünetei jellemzőek: vizes nagyon gyakori hasmenés, hányás, karikás szemek, száraz bőr, láz, sőt még a pici babák kutacsa is besüpped. Ilyenkor csak az infúzió segít:(  Rota ellenit azt hiszem a 24.hétig be kell adatni. Ha jól tudom. A nagyobb gyerekek már könnyebben átvészelik a betegséget, őket meg lehet dumálni, hogy inni kell.  A bárányhimlő ellenit is melegen ajánlotta az orvosom, mert ahogy írtátok a lányoknál fontos, hogy ne akkor kapja el amikor állapotos lesz. És a himlőhelyek elkerülése sem utolsó dolog. Az én nagy fiam, aki már 16 éves, szépen elkapart egyet az arcán, ami ma is meglátszik neki. Őt is zavarja, pedig nem lány...csak hiú, mint a kamasz fiúk:)

 • 2007.05.07 22:05:56Tori

  Mi a Kalici idején voltunk a László kórházban, bent aludtam a lányommal és erősen titkoltam, hogy én is hányok, és az idegességre hivatkozva nem ettem semmit. Kicsit erős volt, hogy közben még szoptatnom is kellett, szerintem mai napig az akkori legyengülést próbálja kiheverni a szervezetem (ez október tájékán volt).

 • 2007.05.07 22:07:26Tori

  "A bárányhimlő ellenit is melegen ajánlotta az orvosom, mert ahogy írtátok a lányoknál fontos, hogy ne akkor kapja el amikor állapotos lesz." Na, én meg pont azért nem adattam be, mert az orvosom szerint mire anyakorba kerül a lányom, már rég nem lesz meg a védettsége. :-/ Most akkor melyik orvosnak hiszünk, gondolom, mindenki a sajátjának, de aki eddig még nem kérdezte meg, azt sikerült jól elbizonytalanítanunk. :DDD

 • 2007.05.07 22:09:51Mille38

  A Rota-vírus elleni oltást melegen ajánlom mindenkinek, borzasztó a László-kórház belülről egy felére lefogyott csecsemővel :( Elment a tejem, mire kijöhettünk, pedig nagy terveim voltak. De örültem, hogy él a gyerekem.  Bárányhimlő ellen végül azt tartottam optimálisnak, hogy a két kisebbet beoltattam közvetlen iskolakezdés előtt, a nagyok ovisan átestek rajta. Én 14 évesen vészeltem át, ketten ápoltak (anyu meg nagyanyám), mert a vécére se tudtam kimenni, pedig erős, sportos voltam, de úgy nyeklettem össze az ágy mellett naponta többször, mint a collstok. Három hétig voltam otthon emiatt, mire ismét járni tudtam. És rémes 40 fokos lázzal, mindenhol viszketni tetőtől talpig, még a szájban is :( A hegek végül is 30 éves korom körül már alig látszottak :(

 • 2007.05.07 22:32:28marcangoló

  Nagy valószínűséggel nem lesz a következő hónapban sem 20 ezer Forintom Rota elleni oltásra, utána meg Blanka elmúlik 6 hónapos...

 • 2007.05.07 22:50:18lencsilany

  Ne búsulj, marcangoló, én meg nem is tudtam róla, hogy van ilyen védőoltás és már 8 hónapos múlt a kislányom...

 • 2007.05.07 22:51:33marcangoló

  Nem, nem búsulok, csak megállapítottam, és remélem a legjobbakat. Ha lenne 20 ezrem, akkor sem kapna a lány még egy oltást a muszájosokon túl. Egyelőre.

 • 2007.05.07 22:59:58lencsilany

  Hát, azért én majd a háromlépcsős kullancsoltást beadatom majd neki.

 • 2007.05.08 08:23:03ananasz

  segitseeeeeg, mikor lehet a barihimlos cuccot beadatni? es a kullancsosat?, bocs, nem vagyok total gyoker, de en a netben nem igazan bizom, annal inkabb a tapszatalt kolleginak velemenyeben
  koszi

 • 2007.05.08 08:31:27thais

  Ha már beteg a gyerek (bárányhimlő), van két homeopátiás golyó, ami nagyon jó. Az egyik meggyorsítja a folyamatot, a másik csökkenti a viszketésérzetet. Cephaelis ipecacuanha 15 és Rhus toxicodendron 9. 1 hét alatt túléltük viszketés nélkül.

 • 2007.05.08 08:33:02thais

  A kullancsinjekciót tavasszal, minél hamarább, hogy már nyaralás ill. kirándulás esetére hasson. Igazándiból május végéig legszerencsésebb, ha megkapják a 2-at.

 • 2007.05.08 08:47:08ananasz

  thais, koszi. nem voltam egyertelmu. szoval az lenne a ketsegbeesett kerdesem, hogy milyen idos korban lehet beadni ezeket a vakcinakat( bhimlo, kullnacs)??

 • 2007.05.08 08:49:10ananasz

  kullnacs=kullancs

 • 2007.05.08 11:14:14kaposztalepke

  Sziasztok..gondoltam ide jelentkezem be, épphogy meggyógyultak, erre már megint taknyos mindkét gyerekem, remélem most láz nem lesz:( Holnap ráadásul már nagyon meg kéne kapnia a kissrácnak a kullancs 2. oltását, mert többször lett halasztva.  Én a bárányhimlő ellenit beadattam neki, a dokinénit kérdeztem, hogy mit ajánl, és Ő mondta ezt, merthogy bárányhimlőből minden évben van járvány, és mostanában rondábbak a szövődmények (örülök, hogy a szövődményesek véglegesen gyógyultak mind, de azért egy kórház akkor sem élmény, ha nem muszáj). Szóval én beadattam. Az agyhártyagyulladásra azt mondta, hogy majd mielőtt oviba megy, abból 1-1 eset szokott lenni, nagy járvány nem. A kullancs mellett meg én döntöttem (bár persze a Lyme-kór -vagy hogy írják- ellen nem véd:( ). Szóval ez van. A kiscsajnak (9hó) a kötelezőn kívül eddig semmi, majd...  No..jópár napja nem tudtam idenézni egyáltalán, most is csak ebbe a postba lapoztam bele, jövő hétig tuti egyáltalán nem fogok idenézni, vagy max nagyon keveset, úgyhogy mindenkitől könnyes búcsú addig is. Akik mennek Mszigettali, azoknak nagyon kellemes időtöltést, várom a fotókat! Jó egészséget mindenkinek, pusztok.

 • 2007.05.08 12:53:58jam

  ananasz: bár írod, hogy nem bízol a netben, szerintem mégis megbízhatóbb a hivatalos infó, mint az anyukák :)
  Idézem: "A védőoltás kilenc hónapos kortól adható. 12 éves korig 1 oltás, míg 13 éves kor felett 2 oltás szükséges a 100%-os védettség eléréséhez. Bármilyen más védőoltással együtt beadható, de csak ellentétes oldalra vagy karba. Nem szívható össze egy fecskendőbe egyik oltással sem. A kötelező védőoltások közül beadható a kanyaró-rubeola-mumpsz elleni oltással, és a járványos gyermekbénulás elleni Sabin-cseppekkel. Oltással 15-20 nap alatt alakul ki a védettség, míg a bárányhimlő lappangási ideje 14-21 nap. 72 órával a fertőzés megkapása után a védőoltás elvileg még hatásosan megelőzheti a betegség kialakulását."

 • 2007.05.08 13:24:46ananasz

  koszi jam! nagyon!

 • 2007.05.08 15:43:16mókusfácán

  HAli

  Láttam fentebb a bárányhimlős témát: én anno elkaptam, mondták most aztán védett vagyok, s a terhességem utolsó 2 hetében láss csudát mégis újra elkaptam!!!

  Most azt mondják,csemetém védett valameddig(majd kiderül), mert az oltás sem örök életre véd!

  A nem kötelező oltásokról mindeki mást mond,hogy melyik fontos.

  Sajnos néha élek a gyanúval, hogy azt preferálja a doki,ahonnan pénzt kap! Mármint gyártócégtől! Mert láttunk már ilyet!

 • 2007.05.08 15:43:33pepe

  A rota vírus elleni oltás olyan, mint az influenza elleni. ugyanis a rotának van sok-sok alfaja, az oltás meg kb 5 ellen óv meg. Ha mutálódott vírussal találkoztok, pláne nem véd azz oltás. Nyolc hónapos kisfiam elkapta a rotát, a kórházban érdeklődtem az oltás felől, ott mondták ezt nekem. Egyébként nagyon hamar, kb két és fél óra alatt került olyan állapotba a kisfiam, hogy szinte teljesen kiszáradt. öt napot töltöttünk a kórházban, folyamatosan kapta az infúziót. amikor azt hittük, jól van és elmúlt a betegség, még vissaztért erős hányás kíséretében. A kórházban meg költözködés volt, így anyukák csak kisszéken ülve maradhattak bent. Senkinek sem kívánom ezt a pár napot :(

 • 2007.05.08 15:46:03pepe

  ja, és valaki kérdezte: semmilyen gyógyszer nem állítja meg a hányást és a fosást a rota vírus esetén. Maga a betegség azért veszélyes, mert gyorsan kiszárad az, aki elkapta. de gyógyszer nincs ellene, a tüneteket sem lehet enyhíteni. A kórházban is csak infúzióval pótolták a folyadékveszteséget.

 • 2007.05.09 20:02:25jam

  Én még nem is hallottam olyat, hogy valaki kétszer elkapja. Szerintem, ez ritka eset lehet.

 • 2007.05.09 21:03:40Rebarbara

  Sziasztok!

  Az én kis iker fiaim 2 évesek múltak, de most várom a kistestvérüket szeptemberre.
  Én is hallottam már a Rota oltásról, külföldi ismerősöm rémes történetet mesélt egy rotajárványról, ami nagyon sok gyermeket megbetegített náluk. Én bánom hogy a nagy fiaimnak nem tudom már beadni. A kicsi mindenképpen megkapja majd. Szerencsére eddig elkerült bennünket ez a vírus, de nem akarok kockáztatni, hiszen a nagyobbak könnyen hazahozhatják a kicsinek.CSak azt nem tudom, hogy egy állapotos nőre milyen hatással van, ha elkapja.
  Már írtam egy dokinak, de gondoltam megérdezem tőletek is, hátha tud valaki róla.

 • 2007.05.09 22:13:28Nanuska

  Érdekes, de az én dokim sem tudott sokat a Rota oltásról, de alapból ellenez minden plusz oltást. Én azért megkérdeztem másik orvost is, aki viszont alaposan válaszolt minden kérdésemre. Pl. arra, hogy mennyire biztonságos az oltóanyag - 100%ig lehet bízni azokban az anyagokban, amelyek bejutnak Mo-ra, mert nálunk nagyon szigorú a szabályozás. Máshol már kötelezőek ezek az oltások is, csak mi vagyunk megcsúszva időbe.

  Sajnos az én gyerkőceim már nem olthatóak, de ha lesz harmadik:), akkor tutira megkapja!

 • 2007.05.10 23:32:46Rebarbara

  Jó hír, válaszolt a doktornő, itt olvashatjátok:
  http://www.nlcafe.hu/index.php?id=192&szakerto_id=851912&func=kf&kerdes_id=169127#169127
  Szerencsére áldott állapot esetén nem különösen veszélyes. 2-3 nap a lappangási ideje, ami elég kevés, mégis elég, hogy olyannal találkozzunk, aki nem tudja hogy beteg. A kézmosás sem segít!

 • 2007.05.11 07:59:53jidele

  én beadatom az agyhártyagyulladás ellenit meg a rotát is. Ezt ajánlotta az orvos - a bárányhimlőset nem. Pontosabban a rotát én nagyon akarom, végignéztem az unokahúgomnál, amikor még nem volt 3éves...iszonyú volt. Egyébként azt nem injekcióban kapja, hanem meg kell innia.

 • 2007.05.11 09:25:17zsebi

  Mi beadatjuk a bárányhimlő elleni oltást, nagyon érzékeny a lányunk bőre, egy szúnyogcsípés helye hetekig meglátszik és ronda, nagy piros pukli lesz, nem szeretném, ha az egyébként szép pofiját elcsúfítanák a hegek.

  A mi gyerekorvosunk azt mondta, hogy ha az oltás után találkozik a bárányhimlővel, minden egyes alkalom emlékeztető oltásként fogható fel és növeli a védettséget.

 • 2007.05.11 22:29:33Rebarbara

  Én még nagyon elevenen emlékszem, milyen volt bárányhimlősnek lenni, pedig nem ma volt:)
  Rettenetesen viszketett, fájt és tilos volt vakarni. Azt hittem kicsi gyerekként, hogy soha nem fog elmúlni. Persze túléltem, mint annyi más betegséget is, de szerintem ha elkerülhetjük, vagy enyhébb lefolyásúvá tehetjük egy egyszerű oltással, akkor azt hiba lenne kihagyni.
  Nekem egyenlőre fiaim vannak, de az ő arcocskájukon sem kellene hegeknek maradnia.

  A rota járvány egy "elmaradottabb" orszában, ahol nem érnek be a kórházba időben a kicsi gyerekkel halálos is lehet. Ilyenkor egész falvak gyermekei vesznek el. Persze nálunk nem ilyen rémisztő a helyzet, bár ki tudja most melyik kórházba kell mennie - hová tartozik területileg:((

 • 2007.05.11 22:42:07Tori

  Budapesten MINDEN, valószínűleg fertőző és hányással/hasmenéssel járó betegségben megfertőződött beteg a László kórházba kerül! Minket a Heimből küldtek át a gyerekkel, jól meg is szidtak bennünket azért, hogy az orvosunk nem tudta. (???)

 • 2007.05.11 22:44:49Nanuska

  Jó lenne, ha az ilyen valóban veszélyes betegségek elleni oltásokat is támogatná az állam, nem kellene komoly összegeket költeni a családoknak.

  Valaki összeszámolta egyfórum oldalon, hogy kb.100-120 ft, ha mindent bead a gyereknek.

  Igaz ez nagyon soknak tűnik, de mérhető ennyi pénzen a gyerek egészsége? Sőt, lehet hogy ha elkapja valmelyiket, akkor sokkal többet fog költeni a család (extra kiadások, kiesett jövedelem stb.)

  Az a könnyítés benne, hogy nem kell egyszerre kifizetni, lehet rá spórolni előre.  Az oltásokat beilleszthetnék a vadiúj oltási rendünkbe, és támogathatnák legalább valamilyen mértékben. Ez lenne az igazi TÁRSADALOM-BIZTOSÍTÁS.

 • 2007.05.14 21:42:39jam

  100-120eft?! Miből jön ez össze, azt is megírta? Ez nekem kicsit soknak tűnik. Mondjuk tény, hogy a mukabér kiesés, a gyógyszerek, stb. nagyon sok pénzt jelentenek. A napokban voltam gyógyszertárban, hogy föltöltsem az otthoni taknyos, köhögős betegségre való készletet és majdnem 5eft-ot hagytam ott.

 • 2007.05.15 22:33:22Nanuska

  Ha jól emlékszem beleszámolt mindenféle nem kötelező oltást, rota, bárányhimlő, pneumochocchus stb..Így jött ki neki ez az összeg.
  A következő oldalak valamelyikén olvastam: babanet, babaszoba, csaladinet, babafalva.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta