SZÜLŐSÉG

Játszóasztal homokfóboknak

2007. április 22., vasárnap 08:35

Szegény angol gyerekek, még azt sem engedik meg nekik a szüleik, hogy amúgy teljes testtel, ruhástól belefetrengjenek a homokozóba. A tisztaságmániás felnőttek szívesen elnézik, amint kislányuk a tüchtig homokozóasztalon elkészíti a teadélutánra szánt homoksüteményeket anélkül, hogy nyakig sáros lenne (csupán könyékig lesz az). A sütés végeztével pedig feltehetik az asztallapot, és eltartott kisujjal elfogyaszhatják róla a teát és az imaginárius süteményeket.


A homokozóasztal persze határozottan előnyös pici kertekben, és pisilésre készen sündörgő macskák társaságában. Igaz, ez utóbbiak ellen egy sima befedhető homokozó is éppúgy megtenné. A tömör fenyőből készült, paddal ellátott alkalmatosság 99 fontba, mintegy 35 ezer forintba kerül a burzsoá Angliában.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.22 10:47:28Miss Marple

  Ó, jaj, ha nekem lehetett volna ilyenem gyerekkoromban! Azért gyűlöltem homokozni, és tűntem ilymódon antiszociálisnak, mert folyton a cipőmbe-zoknimba-bugyimba ment a homok és mindenhol sebesre dörzsölt. Pedig a kreatív részét nagyon szerettem (volna). És igen, én egy ilyen stréber kisgyerek voltam, de utáltam koszos meg sáros lenni. (Nem úgy, mint az én édes emberem, akit az anyukája rendszerint kénytelen volt először nagyjából leslagozni, mielőtt beengedte volna a lakásba fürödni.)

 • 2007.04.22 10:47:53Memme

  Teraszon láttam én már a pillangós kivitelt is, teraszajtó előtt egy lábmosólavor meg egy szutyi kis törölköző. Működött :-)))

 • 2007.04.22 10:53:36jidele

  pl. egy társasház pici erkélyén ez tök jó dolog.

 • 2007.04.22 11:06:41druantia

  Haha, méghogy csak könyékig! Az én gyerekem tutira beletúrna a hajába, megsimogatná a tokáját, és megtörölné a kezét a gatyája hátulsó felében :-). Én amúgy teljesen megértem a gyerekek koszban-pocsolyában való hentergés iránti vonzalmát. Ezer éve, még a dinók idején én is ugrottam bele hófehér ünnepi ruhácskában, csipkés harisnyában és vadiúj szandálban a pocsolya közepébe :-). Jó volt.

 • 2007.04.22 11:06:41druantia

  Haha, méghogy csak könyékig! Az én gyerekem tutira beletúrna a hajába, megsimogatná a tokáját, és megtörölné a kezét a gatyája hátulsó felében :-). Én amúgy teljesen megértem a gyerekek koszban-pocsolyában való hentergés iránti vonzalmát. Ezer éve, még a dinók idején én is ugrottam bele hófehér ünnepi ruhácskában, csipkés harisnyában és vadiúj szandálban a pocsolya közepébe :-). Jó volt.

 • 2007.04.22 11:06:41druantia

  Haha, méghogy csak könyékig! Az én gyerekem tutira beletúrna a hajába, megsimogatná a tokáját, és megtörölné a kezét a gatyája hátulsó felében :-). Én amúgy teljesen megértem a gyerekek koszban-pocsolyában való hentergés iránti vonzalmát. Ezer éve, még a dinók idején én is ugrottam bele hófehér ünnepi ruhácskában, csipkés harisnyában és vadiúj szandálban a pocsolya közepébe :-). Jó volt.

 • 2007.04.22 11:08:36gala

  szerintem tisztaságmániás anyukáknak ez sem jó megoldás...

  a kicsik simán kitúrják a homokot belőle :)

  annak meg, aki nem engedi belefetrengeni a gyerkőcöt a homokba, biztos nem volt gyerekszobája.

  különben is. úgy lesz allergiás a kicsi, ha minden kosztól/sártól/szadatéri játéktól eltiltják

 • 2007.04.22 11:09:10druantia

  Az én gyerekem egyébként imád "segíteni" a sütésnél (nyakig lisztes meg tésztás lesz), szeret kúszni-mászni a fűben, belemegy az árokba, stb. Sokszor tényleg úgy néz ki, mint egy kis malac. Kosz ellen ott a mosógép, meg a popsitörlő, hogy letöröljem a kezét.

 • 2007.04.22 11:33:18iricc

  Nekem a pocsolyákkal kapcsolatban van egy megállapodásom a lányommal (4 éves). Gumicsizmában szabad pocsolyába lépni, más cipőben nem. Gyönyörűen betartja, cserében kiviszem zuhogó esőben vízálló ruhában, esernyővel stb, és kedvére ugrálhat a pocsolyákban.
  Minden más koszos helyzetben tudja jól, hogy játszós ruhában nyakig koszos lehet (ha elszakítja az sem baj), csini ruhában meg nem.
  A fiamra eleve igyekszem mindig olyan ruhát adni, amit nem bánok, ha tönkremegy, mert őt semilyen formában nem érdekli ez a dolog (igaz ő még csak 2 éves).

 • 2007.04.22 12:08:31Jelle

  Nálunk is van ilyen az óvodában, bent a teremben. Szerintem nagyon aranyos ötlet.  Természetesen az udvaron is van, mielőtt valaki belekötne...

 • 2007.04.22 12:11:51Jelle

  Miss Marple, na látod, te vagy rá a példa, hogy nem is olyan hülyeség ez az asztalka.  Egyébként nekünk is van, de lefedhető.  Hicudzsi: én rendkívül rühellem a Nagy Közös Homokozókat játszótéren, óvodában, iskolában, mert állandóan vehetjük a Mebendazolt....

 • 2007.04.22 12:17:51druantia

  Nekem ebből a szempontból szerencsém van. Apám pont a héten hozta meg a homokozó keretét, a kismedencével együtt. Elég nagy az udvar, elfér benne (mindkettő lefedhető). Most próbálom rábeszélni arra, hogy csináljon egy hintát is. Meg aztán ott a szőlőhegy, amihez gyümölcsös és zöldségkert is tartozik, ráadásul falun lakunk. Péterem itt annyit gazemberkedhet, amennyit akar.  Én azért sajnálom picit, hogy itt nincs közös homokozó, ahol együtt játszhatnának a gyerekek. De végülis van pár kis barátja, akivel azért talán összejárhatnak.

 • 2007.04.22 12:46:35p.eszter

  Peti is imád homokozni, s az idén már tényleg élvezet vele játszani. Telesütjük a homokozót. :D Tavaly alighogy kiborítottam neki, rögtön letaposta, most meg ő nem hagyja senkinek, h romboljon (nekem sem). :D

  Azért egy ilyen "itthoni változat nem lenne rossz.  A sütikészítés meg egy (rém)álom. Minden lisztben, cukorban, kakóporba, stb. úszik, gyerektetőtől talpőig fehér, romokban a konyha, de imádom! Annyira édes, miközben gyúr, meg kever, meg sodor! :D És ami a legjobb: kétnaponta sütni kell valamit, amiből aztán soha egyetlen falatot nem hajlandó belőle enni. Hadd hízzon csak anya!:D

 • 2007.04.22 14:14:05emma

  Mi is falun lakunk, hatalmas kertel, ahol a fiam játszhat eleget. Estére bizony nyakig homok, de nem bánom. Nagyon sokat segített akkor amikor ültettünk, igaz inkább kitapossa a veteményem, remélem jövőre már nem fogja.:)

 • 2007.04.22 14:43:47Bogancs

  Elképzeltem ezt a szoba közepén... a következő kép úgy néz ki, hogy homokozó üres, lakás pedig sivatagi tájra hajaz. A tüchtig angoloknál komolyan benne marad a homok ebben a dobozban??

 • 2007.04.22 14:49:53druantia

  A másik kérdés az, hogy mennyire tüchtigek az angolok :-). Akiket én ismertem, azoknak a nagyobbik része nem nagyon törődtek a renddel és a tisztasággal. Még én is rendmániásnak tűntem mellettük, pedig nekem még a kollégiumi szobám úgy nézett ki időnként, mint egy csatatér :-). Az egész megközelítés kérdése. Mármint, hogy mit nevezünk rendnek...

 • 2007.04.22 15:01:36marcangoló

  Druantia, falun? Úgy emlékeztem, városban. A zuram rokonai is arra laknak, egyszer el kéne ugranunk. Odavaló, ahová a radai rosseb....

 • 2007.04.22 15:30:20druantia

  Marcangoló, néhány kilométerre lakunk a várostól. A biciklisúton, ahol szoktunk sétálni, általában egészen bemegyünk a város széléig, az egész nem több három-négy kilométernél. (Akkor azért hosszúnak tűnt, amikor a végéről cipeltem haza a gyereket kenguruban, mert miért ne az út végén kezdene el üvölteni :-)?)  Ha erre jártok, gyertek csak, csak annyit kérek, előtte szólj légyszi ide, nagyon égne a pofám, ha a szokásos kupleráj közepén találnál minket :-).

 • 2007.04.22 17:39:19Chang Yai

  én is úgy emlékszem, az angolok lazán bemennek sáros cipővel a lakásba, végig a szőnyegen, ahol a kisgyerek kúszna-mászna. tiszta lakást arrafele nemigen láttam. bár lehet, a kb tíz család nem reprezentatív minta :-)

 • 2007.04.22 18:42:20Hicudzsi

  Tüchtig angolok?? :) :) :) :) :) :) :)  A campuson takarítok (na meg láttam már angol lakásokat rendesen) de a legkoszosabb és legrendetlenebb diákok az angolok.

  ha tizta konyhát találok biztos lehetek benne, hogy észak-európai esetleg német lakói vannak annak a háznak. :)

  Avagy orosz, kelet-európai vagy japán.  :) :) :)  A használt cuccokat (babakocsi, ruha) sem mossák ki mindig ha megveszed tőlük :) :) :) csúúcs komolyan... • 2007.04.22 18:45:17Alvomacko

  Engem mindig az elep meg, hogy a lakásokban vastag padlószőneg van, már az előtérben is. És arra is belépnek cipővel. Hogy a csudába lehet azt tisztán tartani?

  Én biztos állandóan csutakolnám, meg szőnyegvédő borítás lenne rajta. :-)

 • 2007.04.22 18:46:42zsuli

  nagyon-nagyon OFF: Hicudzsi, le tudnád nekem írni pl.iwiwen, hogy hogyan kötöd magadra oldalt ültetősen a gyerekedet? Már egy ideje próbálkozunk, de valószínűleg vmit rosszul csinálok (Kismamás leírásom van) Nagyon köszönöm!!!

 • 2007.04.22 18:50:01Hicudzsi

  Alvomacko!

  Nálunk is padlószőnyeg van UTÁLOM...

  ugye nem saját lakás, hanem bérlemény. de azt beszélgettük, hogy ha ittmaradunk még két évig beszélünk az illetékessel és lepadlólapoztatjuk.  És tényleg simán betrappol cipőben az angol pedig látja, hogy kisgyerekek vannak és az összes cipőnk az előszobában van "kiállítva" és magunk mezítláb járunk...  Elárulom, hogy baromi büdös az angol lakások nagyrésze a padlószönyegtől.  ja és sok helyen még a fürdőszobában is ez van.. Szerencsére én még nem tapasztaltam. :)

 • 2007.04.22 18:55:10Hicudzsi

  Zsuli!

  Átdobod a kendőt az egyik válladon, a derekadon keresztezed (mint egy szépségkirálynős szalagot :)) csak nem kötöd csomóra. A két szárát a derekadon keresztezed és a derekad másik oldalán megkötöd - hogy vízszintesen legyen a derekadon. A keresztbe ülteted a gyerkőcöt :) Jó szélesen meghúzod a fenekén, hogy ahóna alatt szaladjon a kendő a nyakadhoz.  Ha nem érted lefotózom neked lépésenként :)

 • 2007.04.22 18:58:19druantia

  Én Skóciában pincérkedtem meg takarítottam egy ideig, hát, a házinéninek sem volt erőssége a házimunka. A főzést kivéve. A kutyája az ágyban aludt, az ágyneműt a pár hónap alatt, amíg ott laktam, nem igazán cserélte, a mosógépbe simán bedobta a retkes konyharuhákkal együtt a fehér bugyiját meg a piros gyapjú pulóverét. Azt meg, hogy a kutya miket hordott szét a fürdőszobai kukából, azt már nem is részletezem. A szintén magyar lakótársam az első nap azt mondta, hogy ő ebbe a kádba kizárólag gumicsizmával hajlandó belemenni :-).  A padlószőnyeget én nagyon szeretem. Nem lehet rajta olyan könnyen eltaknyolni, mint a parkettán vagy a járólapon, nem is annyira hideg. A Peti miatt naponta porszívózok, időnként csinálunk jó nagy vizes mosást is (géppel). Meg én nagyon szeretek a padlón ülni, onnét legalább leér a lábam :-). (Kicsi vagyok, a székeken vagy előre kell csúsznom, vagy törökülésben ülök :-).)

 • 2007.04.22 19:02:06zsuli

  Hicudzsi: köszi, elég érthetőnek tűnik, még megvacsoráztatom a hölgyet, azután jöhet a próba :)

 • 2007.04.22 19:02:46Hicudzsi

  Drunatia!

  Persze az oké, mi is a földön üldögélünk Magyarországon, de ott vannak jó kis rongyszőnyegeim és párnáim...:) csakhogy itt az ebédlőasztalunk alatt is padlószőnyeg van!!!

  A mült héten jött az "ellenőrzés" és azt hittem kidobom a libákat amikor végigfitymálták, hogy milyen foltos lett Jujj a szőnyeg..

  basszus etessenek ők úgy két nágyév alatti kölkökt, hogy ne egyenek le az asztalról egy morzsát sem... :(

 • 2007.04.22 19:04:05Hicudzsi

  Ne essen le az asztalról egy morzsa sem.. Így helyes a mondat :)  Zsuli! Oké :) Most mennem kell. de majd még benézek :)

  PUSZI!

  Emő

 • 2007.04.22 19:05:01druantia

  Hát, akkor szívesen elküldeném nekik a mai (ebéd közben készült) képeket a Petiről :-).

 • 2007.04.22 19:05:05druantia

  Hát, akkor szívesen elküldeném nekik a mai (ebéd közben készült) képeket a Petiről :-).

 • 2007.04.22 19:05:05druantia

  Hát, akkor szívesen elküldeném nekik a mai (ebéd közben készült) képeket a Petiről :-).

 • 2007.04.22 19:06:17druantia

  Na, ma nálam kergül meg a Poronty...

 • 2007.04.22 20:26:53Alvomacko

  Hicudzsi: nem tudsz valami másik rongyot, nylont tenni az asztal alatti részre?  És télleg! A fürdőszobában a padlószőnyegről megfeledkeztem. :-) És a WC-ről se feledkezzünk meg! Olyan fura.

  És ami még nekem nem tetszett, hogy sehogy nincsenek lerakva. Olyan furcsák. Mintha csak nagyjából vágták volna méretre és úgy ledobták volna a földre. Szóval nincs az az eldolgozottság érzésem tőle.

 • 2007.04.22 20:36:35zsuli

  Hicudzsi: köszi, működik, de ha van módod, szívesen nézném meg képen is (vagy az iwiwen olvasható címre, vagy a zsuli70(kukac)freemailponthu-ra tudod küldeni)

  Sajnos egyedül nem ment, csak ha a férjem rakta be a gyerkőcöt - mondjuk én a sima keresztkötésbe is csak úgy tudom betenni, hogy lefektetem a lányom az ágyra, a lábait bedugom, felemelem, és úgy elrendezgetem, tehát valószínűleg én vagyok a béna...
  Alvás- evés-átállásban vagyunk fogzással körítve, és úgy érzem, jólesne a drágának, ha többet lehetne velem - de elég súlyos ahhoz, hogy ne bírjam el karban sokáig :)
  Köszönöm!

 • 2007.04.22 20:38:53erősbors

  Na mi biztos nem ilyen homokozóval szórakozunk majd!:) Kiskoromban egy igazi koszmalacka voltam, imádtam sársütit gyártani, várat építeni, alig várm, hogy megint átéljem!:-)

  Szegény anyukám, sose mentem haza az oviból úgy, ahogy reggel elvitt. Vagy el volt szakadva valamim, de biztosan nyakig koszos voltam. Azért remélem Kisangyal nem lesz ennyire én:-)

 • 2007.04.22 20:48:18melin

  Vicces ez a kis asztalka-homokozó.... nem véletlen, két kislány van a fotón... sztem ilyet fiúknak (meg nem akarom senki vagány lányának érdemeit kicsinyíteni;-)))... hát, nemtom. Az én fiaim is fejük búbjáig homokosak lesznek estére, úh a teraszon előbb "kirázom" őket, mielőtt bejönnek:-))) A szép angolpázsit viszont tuti nem maradna meg így homoktalan... ez olyan steril íyg nekem.

 • 2007.04.22 20:48:48Alvomacko

  Nekem is volt koszmalackám. Megérkeztünk nyaralni a zalai dombok közé. A Kicsi meglátta a homokozót, meg a kerti slagot. Ruha le, csap megnyit, vödör megtölt, homokba beönt. Pakolgattuk a holmikat, majd egyszer csak előbukkant a Sárember. Magára kente a vizes homokot. A feje teteje is sáros volt. Csak a szeme villogott fehéren. Utána meg szárogatta magát a napon és élvezte, hogy pereg róla a homok.

  Napokig csak Mudman-nek hívtuk. :-)

 • 2007.04.22 20:49:24melin

  Vicces ez a kis asztalka-homokozó.... nem véletlen, két kislány van a fotón... sztem ilyet fiúknak (meg nem akarom senki vagány lányának érdemeit kicsinyíteni;-)))... hát, nemtom. Az én fiaim is fejük búbjáig homokosak lesznek estére, úh a teraszon előbb "kirázom" őket, mielőtt bejönnek:-))) A szép angolpázsit viszont tuti nem maradna meg így homoktalan... ez olyan steril íyg nekem.

 • 2007.04.22 20:52:29Hicudzsi

  Alvomacko!

  Azon dolgozunk :) Majd veszünk egy nagydarab pvc-t vagy valamit, csak elég kicsi az ebádlő, az asztal meg picire van összecsukva ha nem eszünk rajta...:S  Nemrég vettem egy fontért egy napozógyékényt, ideiglenesen az van lerakva :)  Zsuli!

  Majd megpróbálom akkor lefotózni és az altatásos megoldással együtt elküldeni :)  Erősbors!

  Engem úgy tanított az anyukám, hogy a nem koszos gyerek nem is igazi gyerek :) :) :) és ha szóltak neki az utcán, hogy miylen kis koszosak vagyunk a napi játszóterezéstől közölte a nénikkel: - Otthon van a Duci majd kimos. (A Duci a mosógépünk volt) A nénik meg azt hitték, hogy csalédet tartunk :) :) :)  Én bírom amikor nyáron viszem őket haza a szent István parkból és a kádban derül ki, hogy nem is barnultak annyit csak mocskosak voltak :) :) :)

 • 2007.04.22 20:52:48druantia

  Az egyik barátom szüleinek viszont jól jött volna. A kisgyerek homokozni akart, de kint esett az eső. Nagypapi erre behozott a nappali közepére egy talicska homokot, nagymami meg sütötte a homokpogácsát a kölökkel :-). Valóban megtörtént :-)!

 • 2007.04.22 20:57:21Sibri75

  Hicudzsi, légyszi nekem el tudnád küldeni ezt a kendőkötést lépésről lépésre lefényképezve? Én is ezt kajtatom mindenhol, de sajna nem találom.

  Köszi

 • 2007.04.22 20:59:34Hicudzsi

  Sibri!

  melyik kötést?

  Mindegyiket? Vagy csak az oldalast?

  Mi az elöl keresztkötést csináltuk. Nem autentikus módon hanem ahogy nekünk tetszett :)  Írj nekem egy emilt ide, hogy hova küldjem:

  hicudzsi (kukac) freemail.hu  :)

 • 2007.04.22 21:00:56eszter

  Anyukám is próbálkozott annó egy hasonlóval az erkélyükön, de a drága gyermekeim az első mozdulattal ellőtték a homokot a lapáttal. A másodikkal véletlen kisodorták, a harmadik mozdulat asszem az összepakolás volt....

  Nálunk hamarabb kész volt a homokozó a kert központi részében, mint a ház. Amíg néztük, hogy épül-szépül, addig túrták. A kertet meg úgy tervezgettük köré. Imádják. Még most is, pedig Lea már suliba megy. Ma két levelibékának építettek várat, parttal, árokkal, vízzel, mindennel. Eltartott du 1től 6ig. De profi lett.

  Akkor is jó szolgálatot tett, amikor olyan szörnyen vészesen áradt tavaly a Tisza. Szegénykéimet nem stresszeltük pedig, de valahogy érezték a vészhelyzetet. Minden nap Tiszakiömlőset játszottak, és egész jól kijátszották a félelmüket. Csak kicsit sok a mosás....

 • 2007.04.22 21:04:00Sibri75

  Hicudzsi, remélem, nem nagy fáradtság, de én a leírás alapján nem igazán értettem. Köszi, és a címemet az előbb elfelejtettem leírni: lanc75kukacfreemailponthu

 • 2007.04.22 21:07:48Sibri75

  Csak az oldalt ültetőst, a többiből már kinőtt Edebaba. Csak az a baj, hogy nem tudom, hogy erre meg elég nagy e? 7,5 hónapos, ülni már tud, de néha-néha kibillen az egyensúlyából, csak néha olyan jó lenne megint beletuszkolni gyorsan a kendőbe és akkor már lehet is szaladni. Nem kell a másodikról lecipelni a babakocsit.  Köszi,

 • 2007.04.22 21:08:03melin

  Eszter, igenigen, erről szól a homokozás nálunk is, h lehet szórni, picit dobálózni, de építeni is... ezért fura nekem ez az asztalka:o)))

  A fiaim várat, szerpentines hegyet szoktak építeni, meg ásni mélyre veszettül:o))) És nálunk is szinte az volt sz első, h homokozót csináltunk:o)))  Druantia: durva a sztori:o))) Hát, végülis uncsikért mindent... vagy mégsem???:-DD

 • 2007.04.22 21:40:25zsuli

  Hicudzsi, előre is köszi!
  Most megyek, hátha hagy aludni egy kicsit a kiscsaj... :)

 • 2007.04.22 21:54:29hamsa

  No, az én drága kisfima felmászna és belemászna - aztán talán fel is borulna vele, mert az az igazi kaland! És akkor aztán tényleg az lenne az egyetlen előny, hogy ebben - talán - nincs annyi macskakaka. Nagyszobai homokozás a mi nagyinknál is volt már - ráadésul pogácsák helyett markológéppel és betonkeverővel. De azért nem egy macsó a kisúr, sütit is tud, de az más műfaj. Keveri bele a mazsolát, mandulát, stb. Mondókával egybekötve.

 • 2007.04.23 21:41:52Brumibaby

  Nálunk van hasonló plexiből az egyik játszón. Vizet is lehet bele tenni,és imád az aprónép pacsmagolni benne. Sztem jó. Persze van rendes homokozó is.

 • 2007.04.24 07:46:06erősbors

  Hicudzsi: Hát tök pofátlannak érzem magam, de szeretném én is elkérni az oldalkötéses verziót a hordozókendővel. Hiába vettünk XL-es kendőt és én elég pici vagyok, mégsem ér rendesen megköthetőn körbe rajtam a leírás szerinti módozatban.:-( Előre is köszönöm! A mail: parsonrussel@freemail.hu

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta