Tévéajánló: Az embergyerek

Szombat esténként a Spektrum televízión megnézhetjük, hogyan is fejlődik, mit gondol, mit érez gyermekünk, és összehasonlíthatjuk a tudományos eredményeket saját, gyerekszobában tett megfigyeléseinkkel.



A Spektrum ugyanis Az embergyerek címen leadja a Discovery Health "The Baby Human" című hatrészes sorozatát a csecsemő fejlődéséről. A film a korábban már bemutatott Bölcsek a bölcsőben című könyv szemléletét hozza, azaz a csecsemőt gondolkodó, érző lényként kezeli, aki veleszületett temperamentumával, tudásával, gondolati konstrukcióival megpróbálja felfedezni és megismerni a körülötte lévő világot. A tudósok azt kutatják, hogy a néha érthetetlen tevékenységek és jelzések hogyan szolgálják ezt a folyamatot és hogyan alakítják a csecsemő kapcsolatát a világgal, elsősorban a szüleivel.

Mindezt érdekes, szellemes és sokszor mindennapi helyzeteket reprodukáló kísérletekben teszik, ahol mi is megleshetjük velük együtt egy-egy viselkedési minta alakulását és magyarázatát. Megismerjük a kisgyerekek szempontjait, egy kis időre belehelyezkedhetünk az ő perspektívájukba, hiszen egész más úgy meggyürkőzni a világgal, hogy alig tudunk beszélni, egy darabig még a helyváltoztatás sem egyszerű, és ki vagyunk szolgáltatva a nagyok kényének-kedvének. (Vagy ez épp fordítva van sokszor? Mindenesetre a gyerekek igyekeznek fordítani rajta.)
Persze a komoly tájékozódás közben kigyönyörködhetjük magunkat az aranyosnál aranyosabb, legkülönbözőbb nemzetiségű kisgyermekekben, akik sokszor pont úgy viselkednek, mint a sajátunk - sírnak, ha kimegyünk a konyhába, újszülöttként is megismerik a hangunkat, és ránk mosolyognak, ha gügyögünk nekik.

Sajnos a Poronty hanyag posztírójának túl későn jutott eszébe erről a nagyszerű műsorról tudósítani, de a negyedik rész, Az érzelmek ismétlését még megnézhetjük csütörtökön 8:10-kor, az ötödik és hatodik rész (A kötődés  és  Az empátia) pedig április 7-én és 14-én kilenckor látható.

Az előző részekről  (A járás, A gondolkodás és A beszéd) sem maradt le végleg, aki nem nézte eddig a sorozatot, ugyanis decemberben fogják ismételni. Csak addig el ne felejtsük! Mert érdemes megnézni.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek