SZÜLŐSÉG

Tévéajánló: Az embergyerek

2007. április 5., csütörtök 10:46

Szombat esténként a Spektrum televízión megnézhetjük, hogyan is fejlődik, mit gondol, mit érez gyermekünk, és összehasonlíthatjuk a tudományos eredményeket saját, gyerekszobában tett megfigyeléseinkkel.A Spektrum ugyanis Az embergyerek címen leadja a Discovery Health "The Baby Human" című hatrészes sorozatát a csecsemő fejlődéséről. A film a korábban már bemutatott Bölcsek a bölcsőben című könyv szemléletét hozza, azaz a csecsemőt gondolkodó, érző lényként kezeli, aki veleszületett temperamentumával, tudásával, gondolati konstrukcióival megpróbálja felfedezni és megismerni a körülötte lévő világot. A tudósok azt kutatják, hogy a néha érthetetlen tevékenységek és jelzések hogyan szolgálják ezt a folyamatot és hogyan alakítják a csecsemő kapcsolatát a világgal, elsősorban a szüleivel.

Mindezt érdekes, szellemes és sokszor mindennapi helyzeteket reprodukáló kísérletekben teszik, ahol mi is megleshetjük velük együtt egy-egy viselkedési minta alakulását és magyarázatát. Megismerjük a kisgyerekek szempontjait, egy kis időre belehelyezkedhetünk az ő perspektívájukba, hiszen egész más úgy meggyürkőzni a világgal, hogy alig tudunk beszélni, egy darabig még a helyváltoztatás sem egyszerű, és ki vagyunk szolgáltatva a nagyok kényének-kedvének. (Vagy ez épp fordítva van sokszor? Mindenesetre a gyerekek igyekeznek fordítani rajta.)
Persze a komoly tájékozódás közben kigyönyörködhetjük magunkat az aranyosnál aranyosabb, legkülönbözőbb nemzetiségű kisgyermekekben, akik sokszor pont úgy viselkednek, mint a sajátunk - sírnak, ha kimegyünk a konyhába, újszülöttként is megismerik a hangunkat, és ránk mosolyognak, ha gügyögünk nekik.

Sajnos a Poronty hanyag posztírójának túl későn jutott eszébe erről a nagyszerű műsorról tudósítani, de a negyedik rész, Az érzelmek ismétlését még megnézhetjük csütörtökön 8:10-kor, az ötödik és hatodik rész (A kötődés  és  Az empátia) pedig április 7-én és 14-én kilenckor látható.

Az előző részekről  (A járás, A gondolkodás és A beszéd) sem maradt le végleg, aki nem nézte eddig a sorozatot, ugyanis decemberben fogják ismételni. Csak addig el ne felejtsük! Mert érdemes megnézni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.05 12:19:05andie

  Ez a kép nekem DVD kiadást sugall...

  Tévednék? :-)

 • 2007.04.05 13:07:14marcangoló

  Ez tényleg tök jó sorozat!

 • 2007.04.05 13:13:34hanna

  Dvdn csak Amerikában

 • 2007.04.05 13:26:00katampusz

  megnéztem a reggeli ismétlést, mert szombaton csak a végét láttam, köszi hanna :)

  kedvencem ez a sorozat, már régen is leadták ha jól emlékszem.

 • 2007.04.05 17:38:39Szilvesszter

  Úgy látom, hogy ez a sorozat valahol a Szex és New York és a Született feleségek között van időrendben.  Azt hiszem ebből láttam a térlátás kialakulása részt. Azaz a kisgyereknek még nem fejlődött ki a perifériás látása, ezért nem érzékeli a mélységet, így nem is fél tőle. Nem látja a közeledő autót, ha nem oda néz, azaz fizikai okai vannak, hogy egy egy-kétévesre nagyon kell figyelni, még akkor is, ha a mi gyerekünk a világ legügyesebb gyereke. ha megszakad a B.A. a gyerekének akkor sincs egy darabig térlátása. Ezt nem lehet megvenni :-)Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta