SZÜLŐSÉG

Ha a mellbimbó kisebesedik

2007. március 30., péntek 14:54

Amikor az első babám megszületett, hiába figyelmeztettek tapasztalt anyukák a kórházban, hogy ne hagyjam sokáig a mellen a gyereket, mert ki fog sebesedni a mellbimbóm, nem hittem nekik. Annyira jó érzés volt, hogy tudom szoptatni azt a törékeny, pici emberkét, hogy hagytam, hadd rágcsáljon, akár egy órát is. Meg is szívtam.


Miközben a gyerek a szájában a cicivel édesdeden aludt, a nyála jól felpuhította a bőrt, amely a következő etetéskor a két erős fogíny között gyötrődve kisebesedett, és innentől kezdve iszonyú fájdalmak közt szoptattam. Nem egyszer bőgtem végig az etetés első tíz percét.

Jobbnál jobb tanácsokat kaptam arra vonatkozóan, hogy mit kenjek a sebes, olykor vérző mellbimbóimra. Ajánlották a Garmastan krémet, amely viszont több kismama tapasztalata szerint egyáltalán nem jó, mert hámosít, kiszárít és elhúzza a gyógyulást, ezen kívül minden szoptatás előtt le kell mosni. Nekem sem jött be.

Kipróbáltam az Avent és a Medela bimbóvédő krémét is, ezek nagyon jók, mert ápolják a bőrt, viszont nem olcsók. Az Avent 2700 Ft, a Medela pedig 2400 forint körüli áron kapható.

Meg lehet próbálni szoptatás alatt a különböző bimbóvédőket is, mert megakadályozzák, hogy felázzon a mellbimbó érzékeny bőre, ám gyakran nem fogadja el a baba a mellet a védővel. A sebes mell viszont ugyanúgy fog fájni szoptatáskor bimbóvédővel is, amíg be nem gyógyul, de legalább nem ázik tovább. 

A legolcsóbb és a legtermészetesebb módot használja sok kismama-ismerősöm: szoptatás után ne mossuk le a melleket, mert a rajta maradt babanyál és anyatej a legjobb gyógyír a sebekre. Fontos, hogy ne zárjuk a ciciket szoros melltartókba, mert a levegőztetés segíti a gyógyulást.

Első babám télen született, amikor nehéz megoldani a mell megfelelő levegőztetését, mert túl hideg van ahhoz, hogy a lakásban egy szál szoptatós melltartóban grasszáljak. Ekkor eszeltem ki egy olyan módszert, amely szabadon hagyja a mellet, ugyanakkor nem fagyok kockára közben: kerestem egy nagyobb méretű pólót, amit nem sajnáltam. Magamon körberajzoltam a melleim vonalait, majd ollóval kivágtam két kört, így szoptatáskor sem kellett mindig levetkőznöm. (Nagyobb mellű nőknek ajánlom, hogy levehető elejű szoptatós melltartóval kombinálják a lyukasztott pólót, hogy valami megtartsa a hatalmas tejcsárdákat.) És ne feledkezzenek el különleges viseletükről, nehogy úgy járjanak, mint én, amikor ajtót nyitottam szopis pólóban a postásnak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.30 19:23:06kistraktor

  Én úgy tudom, hogy a mellgyulladás a nem rendesen kiürített tejmirigyek gyulladása...

 • 2007.03.30 19:26:46Turboanyu

  Nem értek egyet azzal, hogy meg kell edződnie a mellbimbónak. Első kislányommal a szoptatás 5 hétig kínszenvedés volt, de utána megszűnt a fájdalom. Szinte egyik napról a másikra. 9 hónapos korában újra teherbe estem, és ezután újra érzékenyebb lett a mellbimbóm. A terhességet végig szoptattam (úgy láttam a gyerkőcnek nagy szüksége volt rá, elsősorban lelkileg) és ezalatt nekem sokkal kényelmetlenebb volt. Amikor megszületett a kicsi, újra kezdődött az egész nyavalya az első 4-5 hétig. Nála ráfoghatom hogy eleinte rossz volt a szopási technikája (az tényleg fontos, hogy jó legyen!), de egy 18 hónapos gyerkőc egyik napról a másikra nem felejti el! Ráadásul a szoptatásra való felkészülés legjobb módja az, ha előtte 18 hónapig szoptat valaki! Mégis a kicsi születése utáni 4-5 hét pontosan ugyanolyan fájdalmas és keservesen sírós (anya előadásában) volt, mint az elsővel. Utána szintén egyik napról a másikra megszűnt a fájdalom.

  Annyi volt a különbség, hogy a második alkalommal nem kellett fejnem, mert a fölösleget a nagy pillanatok alatt beburkolta. Sőt, a kórházból hazajövet kiszopizott egy csomót, amit a kórházban képtelen voltam a csecsemőssel a fejés közben kimasszírozni.  Szóval én inkább valami hormonális dologra tippelek.

 • 2007.03.30 19:40:32Turboanyu

  Kistraktor, szerintem is valami kavarodás lehet. Én is sokáig azt mondtam, hogy mellgyulladásom volt, de egyszer olvastam a tüneteit, és nekem teljesen mások voltak. Nekem a mellbimbóm gyulladt be. Az első csajszinál folyamatosan fejtem, mégis eleinte két szoptatás között folyt a tejem. Melltartó betét nélkül nem lehettem, mert egyből átázott a pólóm. Még otthon sem lehettem félpucéran, mert csöpögött mindenfelé. Ha meg betettem, azonnal átázott, hiába cserélgettem folymatosan, 5-10 perc után aludttejszagom volt. Szerintem ez is lehetett az egyik oka, hogy az első hetekben annyira szenvedtem. Mind a két alkalommal a 4. héten gyulladt be annyira, hogy a szoptatás kész kínszenvedés volt, és az 5. héten múlt el. Utána megszűntek a panaszaim is.

 • 2007.03.30 20:34:47a:a

  A témában szakértő vagyok, úgyis mint sebesedés és úgyis mint mellgyulladás.

  Igen, az utóbbi a tejmirígyek gyulladása, amikor kívülről a bőrön látni a tejmirígy útját, tiszta vörös, és piszkosul fáj, többnyire magas lázzal jár együtt. És valóban összefügg a tejmirígyek ki nem ürítésével, de tapasztalatom szerint nagy szerepe van benne az alkatnak is. Én pl. még akkor is képes voltam begyulladni, amikor már csak a minimálisabbnál is minimálisabb tejem volt, Peti ki is tudta üríteni gond nélkül.

  A sebesedésre nekem kizárólag egy módszer jött be, és az a bioptron lámpa volt. A gyulladásra is jó.

 • 2007.03.30 20:36:31marcangoló

  Én a két gyerek szoptatása között csak kb. fél évet hagytam ki, igyekeztem, hogy a kicsi jó technikával szopizzon, mégis fájt és kisebesedett. Azért nagy különbség volt a két gyerek között szopási technikája között, mondtam is, ha a kisebb lett volna az első, tuti feladom az első héten. :-)

 • 2007.03.31 11:01:50hanna

  A fájdalom részben szerintem is hormonális, mert nekem ciklikusan vissza-visszatért egy ideig. És nem volt igazán kisebesedve, mégis nagyon fájt, valszeg mert a nem annyira hatalmas mellbimbóknál valami kötőszöveteknek fel kell szakadnia az eején, és az eléggé fájdalmas.

 • 2007.03.31 13:54:42bagya

  Mivel a lányomat csak 3 hétig tudtam anno szoptatni, most megfogadtam, hogy az életem árán is szoptatni fogok, ha kell, a halálom napjáig is :) Fel is készültem: vettem mellszívót, melltartóbetétet, szopis melltartót, szoptatós teát és mindent, ami ezzel kapcsolatos. Szülés előtt olyan volt a hálószobai polc, mint az LLL termékbemutatója... ja, és nagyon-nagyon akartam a dolgot. Ennek megfelelően Gergő már a szülőszobán szemközt találta magát a cicivel, amit semmi pénzért se vett a szájába. Akkor is kiköpte, amikor ordítás közben beletuszkoltam:) Sebaj, rooming-in szobában voltunk, úgyhogy megmondtam a fiamnak, esélye sincs üvegre, meg tápira, mert itt bizony szopi lesz! Az első nap azzal telt, hogy megpróbálta a szájába venni. Ennek az lett az eredménye, hogy ő megtanulta, én meg felváltva harapdáltam az alsó és felső ajkamat a fájdalomtól. Nem baj, gondoltam, kell az előtej a gyereknek. Szóval hajrá. Adtam neki időt, így aztán néha egy órát is rajtam lógott. A 3. napon belövellt a tej, így azonmód elfeledkeztem a fájdalomról, halleluja, gondoltam, itt a kánaán. A fennmaradó két napot azzal töltöttem a kórházban, hogy focilabda nagyságú és keménységű, forró és feszülő melleimet fogtam a kezemben és dajkálgattam őket. Szinte örültem a fájdalomnak szopi közben, mert legalább ez a feszülés megszűnt. Mire hazajöttünk, gazdagabb voltam két heges mellbimbóval, valamint néhány újabb tapasztalattal. Viszont nem adtam fel, mert én akkor is, a törik-szakad (reped-vérzik)... Most 11 napos a pici fiú, olyan, mint egy cápa, néha a kezével belekapaszkodik a mellembe és szó szerint a szájába rántja :) Még mindig fáj a dolog, kentem, nem-kentem, szellőztettem, Garmasta, körömvirág, stb. Végül a nőgyógyászom által felírt kenőcsöt kezdtem használni, amiben van - többek között - érzéstelenítő is. Igaz, szopi előtt le kell mosni alaposan, de nekem megéri, hogy így nem fáj annyira. Már várom, hogy megedződjenek... és nem csak én, hanem a férjem is, mert már ő is szívesen "rágcsálná"... :)) Viszont szoptatok és remélem, hogy így is marad! :))

 • 2007.03.31 14:25:40druantia

  Én régebben csak hason tudtam aludni. A terhesség alatt ugyebár nem lehetett, de amikor megszületett a Péter, felvillanyozódtam, hogy na majd jól hasravágom magam, és szunyálok egy nagyot. Hát egy frászt. Egész éjjel kényelmetlenül éreztem magam, mert reggelre teljesen bedurrantak a melleim. Nálam nagyon hamar belövellt a tej, szinte lángolt az egész cickóm, meg olyan volt, mintha egész mogyorókkal meg gesztenyékkel lenne feltöltve.  Nekem az Avent fejő nem használt semmit, én abszolút biológiai módszert próbáltam alkalmazni: Péter barátunk úgy csapott a cicimre, mint egy királykobra, és nagyon ügyesen szopizott már elsőre is, de azért kicsit még gyakorlatlanok voltunk, néha ráharapott a mellbimbómra. De az is lehet, hogy tényleg hormonális a kisebesedés, mert én nem éreztem magunkat ügyetlennek. Mindegy, olyan jó melleim sose voltak/lesznek, mint a szoptatás elején (utána az egyik sokkal nagyobb volt, amíg szoptattam).  A tej meg csak dőlt és dőlt. Hiába aludtam melltartóbetéttel, reggelre mindig csupa mutty volt még a lábam ujja is. Kézzel kellett kifejegetni az első pár hétben, annyira becsomósodott a cickóm. A fejést nem is tudtam egyedül csinálni, annyira őrjítően fájt. Anyám segített be, ő masszírozta a csomókat, én meg szentségeltem.  Aztán kisebesedett a mellbimbóm. Mondták, hogy nem szabad bimbóvédővel szoptatni, mert állítólag megzavarja a babát. Bírtam pár napig, aztán már vérezni is elkezdett. Akkor úgy döntöttem, mégiscsak bevetem a bimbóvédőimet. A Peti azokkal is simán tudott enni, egy-két nap alatt rendbejöttem, és utána már ment a szoptatás anélkül is.  Szerintem, ha egy babának van érzéke a szopizáshoz, akkor nem zavar be a bimbóvédő. Ráadásul a Peti cumizott is, mégsem volt soha semmi gond a kajálással.

 • 2007.03.31 14:31:14bagya

  OFF: jó volna egy cikk arról, hogy szoptatás alatt mit nem tanácsos enni... tegnap kukoricás rizst ettünk, ma úgy fel vagyok fújódva, mint egy lucernás tehén :)) :( Remélem, Gergőnek nem fog fájni tőle a hasa. Mert persze van egy csómó cucc, amiről mindannyian tudjuk, hogy nem javallt, viszont érdekelne mások tapasztalata is. ON

 • 2007.03.31 14:52:05marcangoló

  Bagya, tök jól csinálod! :-) Én hasonlóképpen jártam Blankával a szülőszobán. Akkora sokkot kapott a megszületéstől- pedig igazán senki nem rángatta ki-, hogy alig bírtam rávenni a szopizásra. Aztán végül ülve sikerült (áldott gátvédelem!). Utána is még egy csomót szívtunk, de mostanra nagyon profi. Más kérdés, hogy sokkal faxnisabb az evés, mert nincs úgy rákattanva a cicire, mint a fiam (pedig akkor azt hittem, ő sincs), néha egyáltalán nem lehet rávenni az evésre, csak félálomban.

 • 2007.03.31 15:16:39katampusz

  bagya, ez abszolút babafüggő.

  én akármit ehetek, kutya baja sincs a fiamnak.

  sógornőm fia pedig olyan hasfájós volt, hogy 3 hónapig csak üvöltve láttuk. szerencsétlen már szinte semmit sem mert enni.  amit én hallottam: a k betűs zöldségek, mint karfiol, kelkáposzta, káposzta, kukorica, ezen kívül a hüvelyesek mint bab, borsó, lencse. bizonyos gyümölcsök: körte, banán, citrusfélék, és nekem speciel tejtermékeket nem volt szabad ennem egy ideig, az egy hónapos korban jelentkező anyatejes kiütések miatt.  szóval szeritnem kísérletezz, hogy gergőnek mi nem tesz jót, mert ha mindent be akarsz tartani, akkor marad a vajasdeszka-hústhússal perspektíva.

 • 2007.03.31 15:42:22mókusfácán

  Hát nekem nem jött be a szopi téma, sok miden összetevős dolog miatt: mancim nem tudta bevenni a bimbót,mert akkora,mint egy olajtó, kevés tejcsi, éhenkórász gyerek, órdítás cicin,depis anya(mert ugye mindenhol azt olvastam: szoptass,mert enm vagy jó anya,)...a kórházi szemályzet is brr volt: táp, cukros víz... stb.

  Sajna gyerek megunta,aztán 5 hósan azt mondta:Köszi anya, de én ebből nem kérek. Amikor szopira került a sor üvöltött, de csak akkor. Mivel én fekve szoptattam,gyerek szépen elgurult mellőlem és négykézlább odébbállt!:(((((((((

  Még próbáltam néhány napig,aztán érdeklődés hiányában a szopi elmaradt.

  Ez normális? Van ilyen? Vagy én hagytam abba/adtam fel túl korán?

  Mondjuk nem volt szabályos az elválás,mert sokáig éreztem,h ogy valami nem stimmel a cicivel. Aztán csak most kezdtek a ragacsos kilóim elhagyni!

  Szóval ez sem mindegy? Hogy hogy hagyjuk abba a szoptatás?

 • 2007.03.31 16:44:56marcangoló

  Bagya, én is vigyázok a ká betűs dolgokra, de ha óvatosan eszem bármit, kis mennyiségben, többnyire nem okoz gondot.

  Kira, azt mondják, hogy 1 éves kor alatt a gyerekek nem választódnak el maguktól, de aztán annyiféle gyerek van... Talán egy szoptatási tanácsadónak lett volna ötlete, hogy mit kéne máshogy. De most már ne edd magad rajta! Biztosan nem mindegy az elválasztás/elválasztódás, de annyi minden van, ami nem ideális egy gyerek életében, de mégis áthidalható, és nem okoz gondot.

 • 2007.03.31 16:58:07mókusfácán

  Akkor ezt most elbasztam!

 • 2007.03.31 17:22:33druantia

  Kira, szerintem nem basztad el :-). Péterem is öt hónapos kora körül kezdte elválasztani magát, hat hónaposan már egyáltalán nem szopott. Gondolom, nálatok is összefügghetett azzal, hogy elkezdett a baba mászni. Szerintem neki se volt "ideje" a szopizással tökölődni. Én sem így terveztem, de kénytelen voltam elfogadni.

 • 2007.03.31 17:31:27mókusfácán

  Tudom én, csak néha nem találom a leszaromtablettát!:)))))))))))  Néha tényleg nincs ideje semmire:)))))))))))

  Vicces,ahogy fog valamit a két kezében és szájában is van valami és közben fel akar állni!

 • 2007.03.31 21:08:18Turboanyu

  Ja, a legjobbat nem is írtam: nem volt elég ám hogy fájdalmas volt a szoptatás, de az én nagyobbik lányom az igény szerinti szoptatást úgy értelmezte, hogy ő 24 órára rácsatlakozik a cicire, és igénye szerint megszívja, amikor úri kedve úgy diktálja. A kórházban egyszer együtt kezdtem el szoptatni a szobatársammal. Ettek a lurkók, majd az ő fiacskája elszenderedett, anyuka kiment zuhanyozni - közben az én lányom még rajtam cuppogott - majd visszajött, olvasgatott, felébredt a kisfia, megszoptatta, majd egyszerre fejeztük be az etetést.  Itthon meg egyszer egy szoptatás 4! órán keresztül tartott. Azt hittem leszakad a derekam. Amikor elaludt és megpróbáltam kihúzni a mellem a szájából, akkor felébredt, és egyből nekiállt enni. Közben mérgesen nézett, ráncolta a homlokát, szinte azt mondva: Hát nem látod hogy még eszem?

 • 2007.03.31 21:22:42Turboanyu

  Kira, ez van! Ha nem szoptatsz, akkor rossz anya vagy. Ha szoptatsz, akkor miért addig ameddig, miért ott, stb. (hogy én mennyi beszólást kaptam, elsősorban a saját anyámtól!) Ha méred, akkor az fölösleges. Ha nem méred, akkor milyen anya vagy, hogy nem érdekel mennyit eszik a gyereked. (anyám másik kedvenc témája) Ha hat hónapos koráig szoptatod, akkor szegény gyerek miért nem kap almát, főzeléket, ("mert bezzeg a mi időnkben a gyerek kezébe nyomtam a parasztkolbászt...") Ha 4 hónaposan gyümölcsöt adsz, akkor miért nem szoptatod 6 hónapig. Ha adsz cumit, az a baj, ha nem, akkor az. Ha meg bébiételt mersz vásárolni, akkor egyenesen felelőtlen, a gyermekét megmérgező trehány háziasszony vagy, aki lusta a csemetéjét tisztességesen etetni.

  (Egyszer nyáron egy nőci kiakadt és lebaszott, mert meglátta, hogy a szatyromban kb 10-15 üveg bébiétel volt. KB 1 hónapra vettem, mert akciós volt. Különben is nyáron jobban szerettem ilyet magammal vinni és bárhol megkérni, hogy melegítsék meg, mint a saját főztömet lötyögtetni, kifolyatni és hagyni megbuggyanni a 40 fokban.)

 • 2007.03.31 22:30:57kaposztalepke

  Hát nekem az első gyerkőc kissrác nagy szopis volt, legszívesebben egész nap cicin lógott volna..ezt azért nem hagytam, de majdnem:) Főleg hogy az első napokra azt mondták, hogy legalább 20 percet legyen az egyik, majd ugyanennyit a másik cicin is. Még a kórházban jól ki is sebesedett a mellbimbóm..felrepedt, meg ilyenek, és olvastam az ellentétes tapasztalatokat, de nekem a levegőztetés mellett a Garmastan bejött. 6. napra helyre is jött. Utána már nemvolt gond, pedig tényleg sokat lógott cicin az első hónapokban. Utána 2éves koráig szopizott, félévre rá jött a hugi. Őt már rutinosan folyamatosan tettem cicire a kórházban is ha kettőt nyikkant, a 3. nap volt kicsit érzékeny, akkor úgy voltam vele, hogy "na, ha nem lett volna edzésben a cickó, akkor most sebesedne ki"...de így megúsztam, és nem is lett gond.  De tényleg nagyon fura, hogy mennyire különböző a gyerekek hozzáállása a szopihoz azonos anyai dolgok mellett is. A fiamat bármikor lehetett szoptatni, nagyon szívesen cummogott bármikor. A lányom csak ha éhes volt, és csak minimális ideig. Amíg éppen megvolt a dolog. És nem is lehetett vele megcsinálni ha időre kellett menni vhová, hogy mondjuk kaja után másfél órával megint szopi. A fiamat akár félórával kaja után is tudtam volna újra szoptatni.

  Mondjuk meg is van az eredménye..a fiam 6 hós koráig csak szopizott (keményen megdolgoztunk, hogy legyen elég tej, de ő kitart volt, én meg ráértem fél napokat feküdni mellette és cicin lógatni), és kétéves koráig még szopott, a lányom 4 hós koráig sikerült csak anyatejjel kihúzni, utána napi egy kaja tejpép, most 8 hós, és gyakorlatilag reggel meg este tudom megszoptatni..napközben képtelenség, rá sem bagózik. Egyszerűen nem tudom mellre rakni. Már kisebb korában is nehéz volt, minden másra figyelt, a legkisebb zajra (a tesó persze mindig ugrált akkor is körülötte) fordult el, köpte ki a cicit, nem evett, csak vigyorgott, én meg néztem teli cicivel, hogy kéne már ennie...szóval ég és föld a két gyerek. Gyakorlatilag a lányomat úgy igazán jól csak félálomban tudtam szoptatni, ennyi is maradt meg..az elalváshoz, meg felkeléskor. Nyilván egyre kevesebb így a tejci is, de már nem aggasztom magam, egyéves korig azért próbálom bármennyi tejjel is, de vmennyi szopit kihúzni, aztán meglátjuk. Ő tuti nem fog kétéves koráig szopizni. Ez van, ő csajszi:))))  a bébiétel meg..hát, lehet szidni, de sokszor jól jön, utázás, stb egyértelműen bizotnságosabb. És igazán ha nem tud az ember vagy ismerős, megbízható helyről, vagy biopiacról stb szerezni zöldséget (főleg répa, krumpli, stb), akkor talán még szerencsésebb is a bébiétel, amiből akár bio is van, de mindenképp ellenőrzött alapanyagokból (elvileg:)) ) gyártják, míg a zöldségesnél neadjisten hiprmarketben vett zöldségek/gyümölcsök könnyen tele lehetnek vegyszerrel (mostanában is rengeteg botrány van az import zöldségek minősége miatt)..szóval kutya tudja melyik a jobb. Persze az a jó, ha kiskertedben kapirgálod a bio zöldséget/gyümölcsöt, és rögtön a földből/fáról már főzöd is a csemetének..jah..:) de nem az a tipikus, hogy ezt meg tudjuk csinálni:)))

 • 2007.04.01 00:04:37anyaallat

  szerintem baromi igaz, amit turboanyu írt, úgy általában az anyaságra! át lehetne írni a belga az a baj c számát simán!  Ha van gyereked az a baj, ha nincs gyereked az a baj

  ha van epidurál az a baj, ha otthonszülsz az a baj

  ha tápszert eszik akkor az a baj,

  ha kétéves koráig szopik az megin baj

  ha bio-t veszel az a baj,

  ha hippet kajál az a baj

  ha elmész mulatni az a baj,

  ha otthon dekkolsz az a baj.  hát ennyi az anyarap.

 • 2007.04.01 09:08:21erősbors

  anyaallat:-)))))

 • 2007.04.01 09:14:51erősbors

  nem vagyok tapasztalt, mivel az első gyerkőccel vagyok itthon. Viszont tesómmal együtt laktam hosszú évekig, így két gyerek születését, fejlődését nézhettem végig és szállhattam be sok mindenbe gyakorlásképp.:-)

  Ennek örömére és sok könyv tanácsait megszívlelve a kórházban amikor éreztem, hogy keményednek a cicik és itt - ott már csomósodik, szépen masszírozgattam, míg a csomó fel nem oldódott. Ezt mindig megtettem később is, így szerencsésen elkerültem a bedurranó fájdalmas ciciket, amiknél még láttam sírni a nővéremet. Amikor kismanó átállt időnként éjszakai hosszabb leállásra, akkor elő-előfordult, hogy jobban bedurrant, de azt ő a következő evésnél szépen kiszívta.

  A sebesedés lehet, hogy csak azoknak elkerülhető, akiknek edzettebb a bimbóbőre. Nálunk szuperül ment a cicire cuppanás, mégis volt berepedés is, meg felázás is, míg meg nem edződött a cici.

  Volt itt némi mellgyulladásos keveredés. Amiről kistraktor írt, az, ha minden igaz, előfordulhat a tej cicin hagyásától, de az nem a mellgyulladás, hanem gombás fertőzés és égető, viszkető érzéssel járhat. Szerintem ez is elkerülhető megfelelő tisztálkodással és nekem is inkább az anyatej fennhagyása jött be, meg a körömvirágkrém. Meg a bimbóvédő.

 • 2007.04.01 09:24:55marcangoló

  Turboanyu, nem tudom, ki bántotta Kirát... Vagy csak általánosítottál?

  Káposztalepke, ugyanígy vagyunk, azzal együtt, hogy Blanka már mindjárt négy hónapos és még azért szopik. De tegnap délután pl. elaludt fél kettőkor, és negyed hétkor úgy ébresztettem, hogy most már ideje enni. Persze szökőévben egyszer van ilyen.

 • 2007.04.01 09:33:46mókusfácán

  anyaálalt (na szép hívónév:))))))))))) )

  Nagyon jó!!!!!!!!!!!!!!!!!!az anyarep!!!!!!!

  ÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍmádom

 • 2007.04.01 10:17:30bagya

  Sziasztok! Off is meg nem is. Picit tanácsra szorulok. Tegnap este Gergő (11 napos)közel 3 órát vol ébren. Ennek egy részét elszánt üvöltéssel, egy részét kukucskálással, a fennmaradót pedig evéssel töltötte. Az evésbe azért becsúszott egy pici tea is (aki ezzel nem ért egyet, az most fogja be a szemét :)). 3/4 12-kor elaludt, aztán egy óra múlva felébredt. Megetettem, de csak egyik oldalról. Elaludt és szunyált 7, azaz hét órát! Most reggel lefejtem a tejcit, hogy lássam, mennyit eszik tu.képpen. Bekajált 70 ml-t, aztán még szivornyázott egy picit (sztem 15-20 ml). Utána jött a kukucska, majd ordítás (most no tea), nagy nehezen két óra után elalvás (persze a mi ágyunkban, mert köp a sajátjára, meg a pihenőszékre is). Ráadásul múlt hét kedden és ma is lemértük a pucér súlyát, hát semmit nem gyarapodott, ua., mint amivel a kórházból hazaengedték. Utánanéztünk a neten, az egyik cikk szerint a 10-12. napra el kell érnie a születési súlyát (nálunk az 3670 gr, most 3400-nál tartunk, ennyivel jöttünk haza), mások szerint ez eltarthat 3 hétig is. Szerintetek mi az igazság? Rettegek, hogy nem tudom etetni, az estei parádé alatt is többször elsírtam magam emiatt. A férjem annyira nem kompetens, sőt, ő is aggódik és szeretne engem erősnek és okosnak látni (ezt kifejezésre is juttatta éjszaka). Szóval csak Ti maradtatok... :)

 • 2007.04.01 12:49:30marcangoló

  Bagya, 85-90 ml kaja egészen jó egy ekkora gyereknél! Próbálj megnyugodni, hiszen tudod szoptatni! Tök jól csinálod! Hányszor szopik Gergő egy nap? Ha nyafog, mindig mellre teszed, vagy vársz, hogy elteljen valamennyi idő a szoptatások között? Mindig két oldalról szoptatod? (Csak, mert ha túl gyakran váltasz cicit, akkor lehet, hogy a higabb előtej miatt fáj a pocakja, azért sir.) Pisil, kakil eleget? Estére mindegyik baba fáradt, az még rendben lenne, hogy azért sirdogál. Mit csinál, amikor sir, és szoptatni akarod? Kér, vagy nem olyankor? (A teával én azért nem értek egyet, mert időlegesen tele lesz a baba pocakja, és nem kér tejet, viszont tápanyag meg nincs benne. Meg azért, mert szopási késztetés egy részét elvonja az anyamelltől, és igy kevesebb lesz a tej. De ezt csak azért irom, mert nem néztem félre, nem szemrehányás.)

  Én ismerek olyan babát, aki már a kórházban eléri a születési súlyát, meg olyat is, aki lassabban gyarapodik, ez szerintem teljesen egyéni dolog. A mérlegek is csalhatnak, szóval egyelőre ne aggódjatok, inkább tedd mellre, ahányszor csak úgy látod, hogy megfordul a fejében a szopizás. Pihenj, amennyit, tudsz, igyál legalább 3 liter folyadékot. Amig nem fogy, pisil, kakil eleget (legalább napi 5 teli pelus), nem aluszékony nagyon (éjszaka simán belefér, de nappal 4-5 órákat aludni sok), addig nincs semmi baj.

 • 2007.04.01 13:40:50szanna

  Bagya!

  A fiam anno 3 hét alatt hízott a születési súlyára.

  Igaz, kevés tejem volt. Én már 70 ml szopi után a plafonig ugráltam volna örömömben. Szóval, még ne aggódj.  Tedd Gergőt minél gyakrabban a melledre. Ha pisis a pelenkája, akkor pedig nem kell neki tea. Ha száraz a szája, vagy egymás után két pelus száraz, akkor kínáld meg folyadékkal. Elég neki először 1-2 kávéskanálnyi folyadék, ne add cumisüvegből, szvsz.

 • 2007.04.01 14:01:32melin

  Nekem mindkét gyereknél kisebesedett a mellbimbóm, és először krémeztem (garmastan), de nem igazán volt jó, inkább a szellőztetés jött be, de elsőke 4 óránként szopizott, úh volt idő a gyógyulgatásra. A ketteske 2 óránként szigorúan igénybe vett, és a LLL honlapján olvastam, h szopis póz váltásával (én a hónaljtratást választottam) is sikeresen csökkenthetjük a fájdalmakat, ill. h a seb így nem fog felfakadni (pluszban jól jött, h a mell oldalsó részéből is mindent kiszipkázott), és nekem ezután 1 hét alatt elmúlt a seb (persze közben próbáltam szellőztetni, kis tejet is mindig hagytam rajta. Én sosem mosogattam a melleimet fertőtlenítős oldattal (féltem attól is, h az még jobban ksizárítja a bimbókat), de monnyuk soha nem is volt szájpenészük sem.

  A bimbóformám épp jó, szerencsés alkat vagyok ilyen szempontból, úh nem kellett bimbóvédő, meg ilyesmi, de vannak ismerőseim, akik így értek el igazi eredményeket!! Sztem a siker érdekében minden bevethető:o)))

  Sok sikert mindenkinek!!!!!

 • 2007.04.01 14:12:50Tamira

  bagya, jól értettem, azért fejtél, mert kíváncsi voltál, h.mennyit eszik?

  Most eléggé képben vagyok, mert 3 hetes múlt a kislányom (szerencsére vele nincs gond kopp-kopp-kopp, bár egyszer ő is sikeresen kihányta a véres tejet, amit az egik cicim produkált, de mázlim volt, már ismertem ezt a dolgot mások történeteiből, csak azért rémes volt látni a saját gyerekemnél) - szóval az a lényeg, hogy szerintem S.O.S. szerezz be egy mérleget (azt hiszem, védőnőktől bérelhető, de pl. Minimanóban is), hogy pontosan tudd, mennyit evett, ésmérd minden étkezés előtt és után.

  A kórházban nekem azt mondtak, hogy 10 napos korig etetésenként annyi grammot kéne ennie ideális esetben, ahány napos, utána pedig kb. testsúly kilogrammonként 150 gramm egy nap, annyi etetésre elosztva, ahányszor eszik egy nap, tehát pl. 4 kilós gyereknél 4 x 150 osztva mondjuk 8 etetés, az 75 gramm, ha jól számolom. Ez a két dolog kicsit üti egymást (csak matekosoknak mondom), de szerintem jó kapaszkodó.

  Ez azt jelenti, hogy a 70 g etetésenként még szerintem elfogadható, ha azon aggódsz, hogy éhes (azt sem biztos, hogy ő kiszívja mind a hetvenet, amit te ki tudtál fejni), de ha ez nem javul, akkor mindenképp konzultálj a gyerekorvossal/ védőnővel.

  Nem szeretnélek megijeszteni, de nem kéne, hogy csak 2 hét múlva, valami próbaszoptatáson derüljön ki, hogy a pici éhes - sajnos ez régebben megtörtént egy barátnőmmel.

  De először is mérd, és tényleg igyál sokat, és ne engedd 7 órát aludni, mert az egy ilyen picinél nagyon hosszú. Nekem azt javasolták, max. 4 óra teljen el 2 etetés között, de mindig legalább 2 óra (bocs az igény szerinti szopisoktól, nekem tényleg mázlim van, a lányom 2 óránál sűrűbben még nem szólt).

 • 2007.04.01 14:17:08Tamira

  anyaállat, az anyarap király volt :))))

 • 2007.04.01 15:09:31bagya

  Köszönöm a sok tanácsot. Teával kapcsolatban igazatok van, csak hát már úgy elkeseredtem 2 óra sírás után... :( Pisis pelus van, minden alkalommal, kakis is akad napi 3-4. Iszom, mint a gödény. A kórházi csecsemős azt tanácsolta, hogy szopi után rögtön igyak fél litert, az hasznos. Igyekszem, bár néha már kigúvad a szemem. Szóval fogalmam sincs, hogy mi a hiba, persze lehet, hogy csak egyszerűen pici még és tényleg csak fáj a hasa. Holnap megyünk a védőnőhöz, majd ott lemérjük. Egyébként ő mondta, hogy a nagy súlyú babákat az elején nehéz csak anyatejjel etetni, mert nagy az étvágyuk, a mamának meg még nincs elég teje. Ilyenkor tápis kieg. a javaslat, amit az ő tapasztalatai szerint a 6. hét magasságában simán el lehet hagyni, addigra lesz a kereslethez kínálat is. Csakhát nekem 5 éve a lányomnál 3 hét után már nem lehetett mit csinálni, mert éhezett volna, maradt a tápi. 4 hetes korától pedig már egy csepp tejem sem volt. Most egy kicsit aggódom, nehogy a 2.-nél is így járjak. Mondtam is a férjemnek, hogy van már könyv a szülés utáni depiről, meg a gyermekágyi pszichózisról, majd én írok egyet a szoptatási fóbiáról... :)

  Nagyon köszönöm, hogy írtatok, már ez a tény is sokat segít, hogy nem vagyok egyedül... igyekszem a férjemmel is beszélgetni, de hát nincs túl sok tapasztalata :)

 • 2007.04.01 15:15:21Turboanyu

  Marcangoló: általánosítottam. Azt látom magam körül, hogy minden anyukát folyamatosan b..tatnak valamiért. Idegrohamot kaptam, amikor ismeretlenek jöttek oda, hogy szopik-e a baba, stb... Meg hogy miért nem adok rá kardigánt. Meg egyszer megfogta egy hapsi a gyerek lábát, hogy nem hideg-e, mert neki mindig fázik a lába. A nyár egyik legtikkasztóbb napján!
  Egy nőci meg azért szólt rám a közértben, hogy miért nem veszem meg a gyereknek a gumicukrot, annyira szépen kéri. Nem akartam magyarázkodni hogy a tej meg a kenyér fontosabb ha már ki vagyok számolva a pénzzel, különben is inkább vettem neki túró rudit, mint azt a vackot. Úgyhogy csak annyit válaszoltam: mert én vagyok az anyja és én azt mondtam.

  Bocs, csak kidühöngtem magam. Most épp az a baj, hogy a kiscsoportos gyerekemet nem járatom x különórára, balettozni, zeneórára, úszni meg mittudoménhová. Persze, viszem majd amihez kedve/tehetsége lesz, de per pillanat nem tartom fontosnak, hogy egy ekkora gyereket heti 4 alkalommal leterheljek.

 • 2007.04.01 15:16:43Turboanyu

  Jó volt az anyarap!

  Az első sorát ki lehetne valahogy egészíteni, ugyanis az sem mindegy hány gyereked van. Ha nincs, akkor folyton azzal jönnek, hogy miért nem szülsz már. Ha van egy, akkor mikor jön a második, mert egy gyerek nem gyerek, kell a testvér, blabla. Ha kettő van, akkor (főleg ha egyneműek) mikor jön a harmadik. Ha 3-3+ gyereked van, akkor meg szaporodsz mint a nyulak, vagy lusta vagy visszamenni dolgozni, más adófizetők pénzén, a családi pótlékból élsz, stb.

 • 2007.04.01 16:00:45Bombi

  Turboanyu :-))

  Nekem a szuleim mondogattak efeleket es...az osszes barat!Kisbombi 13honapra fogant meg (ezt mar irtam) es azalatt a 13honap alatt valahanyszor hazatelefonaltam, a szia utan mindig "...na,es mikor erkezik a baba?mikor leszek mar nagyapa?..." volt a kerdes.Sikitani tudtam volna,emlekszem egyszer meg szegeny apukamra is raripakodtam.A vegere ovatosan,sejtelmes hangsullyal mar csak annyit mertek kerdezni "...na,es...hogy alltok?".

  Anyukam kulon tema,termekenysegi/etlensegi ugyben o volt a "fo hangado", "...kislanyom,te nem a mi fajtankra utsz,en a te korodban mar...."stb.Meg a szexualis "hozzaalllasunkat is magkerdojelezte,ferjemnek pedig etkezesi tanacsokat adott a ferfiui potencia novelese erdekeben.:-)) Majd amikor megszuletett a baboka: "megmondtam en neked kislanyom,hogy sikerulni fog,mit voltal ugy besz@va?"Majd rogton:"na,most aztan johet a masodik...es kezdodott minden elolrol.Az egyik utolso telefonbeszelgetesunkkor pedig amikor elbogtem magam,igy vigasztalgatott: "gyere csak haza kislanyom,igy telefonban nem lehet errol beszelni,de itthon majd megmutatom a poziciot,amit a teherbeesesert tanacsoltak a TV-ben."Konnyek kozott nevettem es surun bologattam hozza :DDD Mit nezhetett anyukam,milyen csatornat es egyaltalan csak nem a "gyertyaallast" akarja itt nekem prezentalni 76eves letere?:))))))) Hat ilyen az en aranyszivu anyukam....

  Bocsi,a hosszusagert es ha nagyon OFF voltam.

 • 2007.04.01 16:52:04szanna

  Bagya!

  Ha gondolod, megírom mélben a telefonszámom, mert átéltem mindazt, amin keresztül mész/mentél. Szívesen meghallgatlak. Anno a fiam 6 hetes koráig tudtam szoptatni, most a lányom 14 hetes koráig. Bár a 6 hónaptól messze van, mégis, számomra ez nagy eredmény. És azt is tudom, mit csinálnék másképp, hogy még tovább sikerüljön szoptatni. Majd a harmadik gyerkőcnél...

  Jidele engedelmével megírhatom a nővére elérhetőségét, ő szoptatási tanácsadó, mélben lehet tőle kérdezni.

  Nem akarok tolakodó lenni, ha akarod a fenti infókat, írj ide: szanna kukac mginfszki pont sulinet pont hu.

 • 2007.04.01 18:37:03bagya

  Nagyon szépen köszönöm szanna, írok mailt mindjárt. Jidele: a nővéred elérhetőségét (mail) meg tudod adni? Nagyon jó lenne egy kis távsegítség (vagy bíztatás)... és olyan drágák vagytok, annyira jó egy ilyen közösség. Tényleg muszáj lesz nyáron a Margitszigeten találkoznunk, hmm? Nem felejtettem ám el az ötletet :)

 • 2007.04.01 19:17:20Alvomacko

  Margitszigeti buli? Bevesztek minket is? Viszem a babysittereket, így még dumálni is tudunk. :-)

 • 2007.04.01 21:12:36marcangoló

  Bagya, nem hiszem, hogy a védőnőnek igaza van, nekem nagy súlyő és nagy étkű gyerekem volt az első, és a gyakori mellretétellel simán el tudtam látni. Minél több kiegészítő cuccot kap a tejen kívül, annál kevesebb lesz a tej. Gondolhatod, hogy a természet nem úgy találta ki a nagy súlyú babákat, hogy mellékelte a tápszert is hozzájuk. A túl sok folyadék sem jó, nem tesz jót a tejtermelésnek (nehéz itt okosnak lenni)igyál annyit, amennyit kívánsz, csak legyen mindig a kezed ügyében folyadék, hogy meg ne feledkezz róla.

  Tamira, ha valaki folyamtosan azon aggódik, hogy elég-e a tej, meg mennyit eszik a gyerek, a legkevésbé az tesz jót, hogy ha méricskél. Abba bele lehet zizzenni, mert egy gyerek sosem eszik annyit és akkor és úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva... Én inkább azt mondanám, maradjon a heti egyszeri mérés, és közben sok szopi. És bízz magadban, Bagya, menni fog! Remélem, Szanna és Jidele tesója is segít! Több szem, többet lát!

 • 2007.04.01 21:32:48Juci

  Hát tudjátok mi császárosok voltunk. 1 napig nem is láttam a bébimet... Aztán szopi próbálgatások egész nap. A mellettem levő cigányasszony már első nap 15-25 ml-ert szoptatott. Én egy milit sem. A tej belövellt kb a 3-4. napra, de egy centiliter sem jött ki továbbra sem. A gyerek üvöltött éjjel nappal, a csecsemősök stresszeltek, hogy éhen fog halni. Hazaútra tápszert adtak. Bevágta a drágám az utolsó csöppig és napok óta először aludt 2 órát egyfolytában. Aztán hazajöttünk, és mellre tettem azzal, hogy most aztán akkor is szoptatni fogok, ha addig élek..

  Mellkisebesedés, gyulladás, őrjöngés, bimbóvédő. Azzal működött, kb a 3. hónapban tudtam elhagyni, addigra már egyáltalán nem fájt. Azzal is jól szopott, anélkül is.. 1,5 éves korában hagytuk abba. Nem bánom, hogy végigcsináltuk!!

 • 2007.04.01 22:24:45Tori

  Ez már régóta érdekel: szoptatásnál hogyan lehet mérni a mililiterre a mennyiséget? Mert ez számomra csak úgy mérhető, hogy lefejem és odaadaom... de szopinál?

 • 2007.04.01 23:02:36bagya

  tori: leméred evés előtt a gyereket és evés után is. A kettő közötti különbözet lesz az, amit megevett. Hogy ml vagy gr, az mindegy. Csak az a necces a dologban, hogy nekem az 1. gyereknél nem volt jól beállítva a mérleg... persze ez már csak akkor derült ki, amikor már rég tápis volt :( Egyetértek abban, hogy nem méricskélek, elég heti egyszer. A múltkor is stresszelt rendesen, hogy nem annyit evett, amennyi "hivatalosan" elő volt írva...

  Hát, hogy a védőnőnek igaza van-e vagy sem, azt nem tudom eldönteni. Én is azt gondolom, hogy a természet jól találta ezt ki. Viszont most este is három órát tartott, mire Gergő elaludt, ebből cca. 2-t töltött sírással. Először azt hittem, a hasa, de miutás csurig töltötte a pelust és 5 percig csak mosolygott, mint pék kutyája a zsömlére, már nem tudtam mit tippelni. Volt ringatás meg mászkálás, meg beszélés, meg minden, amit valaha csecsemőnyugtatás címszó alatt emlegettek. Aztán mellre tettem, cumizgatott, végül - isten tudja, minek a hatására - úgy elaludt, hogy azt se vette észre, amikor az ágy mellett felrúgtam egy poharat. Nem értem... de már hallottam, amikor a férjem (mutyiban) mesélte anyósnak, hogy lehet, hogy éhes a gyerek... igyekszem nem meghallani, mert ezekre a mondatokra gerjed az én fóbiám.

 • 2007.04.01 23:04:36bagya

  alvomacko: a buliba minden porontyos és porontytalan porontyozó hivatalos

  helyszín: Margitsziget, időpont: fene tudja egyenlőre... :) majd kigondoljuk (vagy átengedjük a szervezést a Poronty stábjának?)

 • 2007.04.02 07:36:48jidele

  Bagya, most látom, hogy írtál: add meg a címed, és átküldöm nővérem elérhetőségét. Vagy Szanna megadja. De most az ünnep miatt valszeg nehezebben tud válaszolni. Ha nem sikerül kapcsolatba lépned vele, javaslom, hogy menj fel az LLL honlapjára (amúgy ott is fent van az emilcíme, az övé az egyetlen), és hívj fel vkit! Nekem úgy tűnik, jól csinálod, de ha gond van, fordulj szakértőhöz. Ha más nem, megnyugtat, hogy minden ok.

  A számok meg...gondolj bele, hogy a felnőttek se esznek egyformán, tök különbözőek a kisbabák is. Sztem jól csinálod:)

 • 2007.04.02 08:05:50szanna

  Bagya! Válaszoltam a leveledre!  Jidele! Engedelmeddel elküdtem Bagyának a nővéred címét! Köszönöm mégegyszer!

 • 2007.04.02 10:22:03bagya

  szanna, jidele: köszönöm szépen a címet, fogok írni a testvérednek (ha lesz egy kis időm...). Ma megyünk a védőnőhöz. Talán tud vmi okosat. Mindenesetre köszönöm még1szer a sok segedelmet. Majd referálok :)

 • 2007.04.02 18:27:40bagya

  sziasztok! nos, voltunk a védőnőnél, ahol is kiderült, hogy Gergő 20 dkg-ot hízott a tíz nap alatt, mióta itthon vagyunk... :))))) A védőnő legokosabb javaslata az volt, hogy dobjam ki az itthoni mérleget :) Esti sírás ügyben azt mondta, hogy ez általános a piciknél, ilyenkor jön ki rajtuk a feszültség. Adott tápi receptet, azzal, hogy ha gondolom (és megnyugtat), adjak neki az esti szopi után. Ha éhes maradt, és az az oka a sírásnak, el fogja fogadni. Ha nem éhes, akkor úgyis kiköpi (akárcsak a cumit meg a teát...). Szóval szerinte ne aggódja, az a gyerek, amelyik ilyen szépen hízik, az nem éhezik. Szóval van elég tejecske. Igen jót tett az önbizalmamnak :) Azért nagyon szépen kösz a bíztatást és jidele: a tesód címét elmentem, hátha kell (bár remélem, hogy nem), szanna, a telszámod már a telcsimben, ha gáz van, hívhatlak néhány megértő szóért, ugye? Lyányok, nélkületek (és ez most mindenkinek szól) mi többiek el lennénk veszve... nagyon jó hely a Poronty!

 • 2007.04.02 18:38:06marcangoló

  Bagya, de jó! :-) Akkor csak így tovább, és semmi izgalom! :-D

 • 2007.04.03 08:50:55erősbors

  Bagya! Jó, hogy minden rendben!

  Szerencsére tök normális védőnőd van!:-)

  Itt megjegyzem halkan, hogy mi a mai napig mérlegelünk. Mert úgy voltam vele, ha tudom, hogy eleget evett és mégis sír, akkor legalább egy okot kihagyhatok a felsorolásból, hogy miért sír.

  Jól is jött, mert hasfájósak voltunk és ennek okán, ha valaki nem mér, könnyen hiheti, hogy éhes a gyerek és még tuszkolja a cicit, amire rá is kapnak, de aztán jön a még erősebb sírás.

  Szerencsére az infacol sokat segített.

  bagya! hallgatózz a baba mellett, próbálj a sírások közt különbséget tenni és hátha kiderül az ok.

  A mienk hasfájós sírása hirtelen felsikoltással kezdődött mindig.

  Egyébként meg ne ijedj meg, biztos, hogy lesz elég tejed! Néha úgy tűnik, mintha kevesebb lenne, de aztán egy-két nap és ugrik egyet a dolog megint és csak úgy dől a lé.:-D

 • 2007.04.03 10:30:46moon

  sziasztok,  en hasfajasra probaltam az espumisan L cseppet es az infacolt is, ugyanaz a hatoanyaga, de az espumisan jobban izlett a gyereknek, szoval azt is kiprobalhatjatok

 • 2008.03.11 15:21:45pufika

  sziasztok

  5 hónapos a kislányom és eddig semmi gond nem volt a szopizás körül,de pár napja nagyon csúnyán kisebesedett a mellbimbóm.Próbáltam Aventes krémmel,most pedig a Garmastant tesztelem.

  Azt hittem ha eddig nem volt vele gond,már nem is lesz:((.Nagyon úgy néz ki,hogy jön a foga,lehet,hogy attól van?

  Válaszotokat előre is köszönöm.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta