SZÜLŐSÉG

Személyiségkárosodást okozhatnak a szex-szimbólumok

2007. február 27., kedd 18:17

Az érzelmi és a fizikai fejlődést egyaránt károsan befolyásolja mindaz a szexuális tartalom, amivel a hirdetésekben, illetve az írott és elektronikus sajtóban találják szembe magukat a fiatal lányok - írta a USA Today című amerikai lap az Amerikai Pszichológusok Szervezete (American Psychological Association, APA) közleményére hivatkozva.


Az APA szakemberei az elmúlt másfél évben nyilvánosságra került mintegy 300 e témában írt közlemény adatait átnézve azt állapították meg, hogy a reklámok üzenete, valamint az ideálok képe arra sarkallja a tinédzsereket, hogy a média által sugallt külső megjelenésre és a szexualitásra összpontosítsanak, egyéb távlatos életcélok helyett, tudósít az MTI.

A szakemberek értelmezése szerint a médiában szerepeltetett nőket többnyire szexuális eszközként ábrázolják. A magazinok, TV-műsorok, videojátékok, zenei klipek szereplőiként megjelenő szupernők látványa negatív hatást fejt ki, mert oda vezet, hogy a még nem kifejlett személyiségű fiatal lány elégedetlen lesz saját megjelenésével, külsejével, testével, és ez a negatív hangulat étkezési rendellenességekhez (anorexia, bulímia) és/vagy depresszióhoz is vezethet, a szexuális életre vonatkozó elképzeléseket pedig torzíthatja.

A fiatal lányok szexuális fejlődését súlyosan veszélyeztetve látják a kutatócsoport tagjai, akik a lapok, filmek képsorait, a zeneszámok szövegeit, sőt az internetes fórumok tartalmát és hatásait is elemezték, a kifejezetten a tini lányoknak szóló hirdetések vizsgálata mellett. A kutatók szerint a "szexualizáció" akkor történik meg, amikor az emberi értékek csak a szexuális viselkedésen, vonzerőn keresztül jelentkeznek, más jellemzőket pedig elnyomnak, lényegtelenként háttérbe szorítanak. Példa lehet a szexuális idollá vált popsztárok serege, vagy a 10 alattiaknak készült divattermékek, a kisgyerekeknek szánt - erotikus harisnyatartóba bújtatott - játék babák tömege, írja az MTI.

A jelenség negatívan befolyásolja a nők megismerő, és érzelmi fejlődését, saját testük elfogadását, ezzel önbizalomhiányhoz, majd neurotizáltsághoz vezet. A kutatócsoport úgy véli, a mindenkori kormányzatnak is lépnie kellene a médiában megjelenő szexualizált képek visszaszorítására. Alapvetően persze a szülők, tanárok és egészségügyi szakemberek felelőssége, hogy tájékoztassák a lányokat a lehetséges káros hatásokról. A szakemberek szerint az iskolákban a diákoknak médiatudományt is kellene tanulniuk. Szükség volna felvilágosító kampányokra, amelyek keretében megismertetnék velük a nőket szexuális objektumnak tekintő ábrázolások, beállítások negatív hatásait.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.28 08:25:37Dexter68

  A szakembereknek üzenem, hogy jóreggelt! Csak tenni is kéne valamit. Mint ahogy a spanyolok letiltották az anorexiás modelleket, mert még a látványuk is egészségkárosító. De beteg a világ. Sajnos.

  Az a baj, hogy pont ilyen szakemberek megállapították egyszer, hogy ha a címlapon egy „tökéletes” arc van, akkor nagyobb példányszámban fogy. És senki sem meri kipróbálni, hogy mi van, ha mégsem. Inkáb gumivá retusálnak mindent és mindenkit.

  Az ember nem tehet mást, mint megpróbál kialakítani a gyerekben egy normálisnak mondható értékrendet. Amit persze rögtön borít az osztálytársak értékrendje, mert nekik is meg akar felelni...

 • 2007.02.28 10:45:12Clematis

  A mai világban mindent a pénz irányít, ezért ilyen mesterséges a mai szépségideál is, szerintem. Legalábbis vékony, nagymellű, hosszú lábú, dús szőke hajú nők a természetben ritkán fordulnak elő :) Milyen üzlet már, hogy akinek nagy a melle, az fogyokúrázik állandóan, mert mása is nagy, aki vékony, az mindent megvásárol mellmérete növelése érdekében, akinek dús a haja, az meg vagyonokat költ lábszőrtelenítésre... Hajfestésről, ránctalanító krémekről ne is beszéljünk. Ha mától a természetes szépség lenne a divat, miből élne meg a szépségipar?

 • 2007.02.28 11:29:15B-

  Clematis: szerintem a szépségideálnak igenis vannak "racionális" (=ösztönös) alapjai. Az antropológusok elég sokat foglalkoznak ezzel. Szerintem itt a szupernormális ingerről van inkább szó: ha ösztönösen keresel valamilyen testi jellemzőt (mondjuk: karcsú derekat, mert az azt sugallja, hogy nem terhes, tehát a te génjeidet tovább tudja vinni), akkor a karikatúraszerűen karcsú derék még vonzóbb lehet. A manga-hősnők meg a Roger Nyúl barátnője jó példa erre :-)Mint amikor a madár nem dobja ki a fészekből a kakukktojást, nem fogja fel, hogy már abnormálisan nagy, hanem örül, hogy milyen szép nagyra nőtt a gyerkőc, és a kis kakukknak ad mindig először enni.

  Hálistennek intelligens lények vagyunk, úgyhogy többé-kevésbé tudunk uralkodni az ösztöneinken, de nem mindenki vagy minden helyzetben. És ha a média arra hergel, hogy hagyd magad sodorni az ösztönöktől, ne lásd meg a nőben az embert, hanem csak a testet, akkor gáz van :-(

 • 2007.02.28 11:44:13gyöngy1

  Az embert csak akkor dicsérik ha sovàny.

  Fogytàl? Gratulàlok!

  Azért mert valaki "csak" arànyos még nem dicsértek (snif).

  Meg aztàn hogy is van az hogy egynémely üzlet L-es vagy XL-esnél nagyobb ruhàkat nem forgalmaz, vagy alig? (pl: Mayo, Jazz, Jean's Club)

  Szerintem egy jópàr ember beérné a sajàt méreteivel ha tudna L-esben vagy XL-esben divatos lenni.

  Igenis, a 85 C-vel olyan delkoltàzsom van hogy csak na. Csak kell talàlnom felsöt is hozzà :-((

  (www.gyongy.skyblog.com)

 • 2007.02.28 12:44:46melin

  Gyöngy1, nekem van ellenkező tapasztalatom... igaz, kétes:o)) Még első béjbe előtt vmiért (mert nem tudtam abbahagyni a nemevést) nagyon lefogytam, 171 cm-hez 52-54 kiló voltam, issszonyú rondán néztem ki (mert nekem az arcom pl. hosszúkás, azaz "lópofi", és rögtön látszik is a fogyás, tök nyúzott leszek), bárkivel találkoztam, első kérdése: beteg vagy?? Később hallottam olyat is, h vki vkitől hallotta, akinek az ismerőse találkozott velem, h súlyos kórházi bajom van (bár soha nem tudtam meg, h mi:o)))), kezelésre járok stb. Szóval, amikor felszedtem néhány kilót, úgy 58-ra mentem vissza, ezeket a megjegyzéseket hallottam: Híztál?? Gratulálok!! Olyan rosszul néztél már ki!... na, ezért kétes, de legalább van egy ilyen tapasztalatom is:o))))

 • 2007.02.28 12:50:19melin

  Ja, a 85c-s dekoltázst pedig nagggyon irígylem!!!:o)))

 • 2007.02.28 13:52:27másutt

  Ah melin, az enyembol kaphatsz. :-D Igy, terhesen ugy kabe hetente lepek egyet elore az ABC-ben melltarto meretben es rettegek a zuhanytol, ami a nap egyetlen 15 perce amikor nem hordhatok melltartot. Mert nehez es faj!
  Tuti, hogy a szomszed kertje zoldebb szamomra, de nagyon szeretnek egy pant nelkuli vagy akar pantos felsoreszt hordani, de ez a szoptatas vegeig lehetetlen. Talan 2008 nyaran? :-(

 • 2007.02.28 14:13:35Veo

  ideálok: nem tudom hogy vagytok vele, de én már találkoztam olyan anyukával (aki szvsz anorex volt, bruttó 40 kiló), aki szó szerint fogyókúráztatta a 3 éves gyerekét és mondogatta neki, hogy szépnek kell lenned, ezt nem szabad megenned stb... szerintem ha a gyerek eleget mozog akkor nem kell meseterségesen eltiltani ételektől és fogyasztani. az érem másik oldala viszont, amikor anyuci kajával tömi a gyereket, aki már gurul.. egyensúly, ez a kulcsszó.

 • 2007.02.28 14:35:20jidele

  Veo...huh...ez nagyon komoly...

 • 2007.02.28 14:48:09Dexter68

  Mi túlsúlyos szülők vagyunk és azon vagyunk, hogy a gyerekek ne legyenek ilyenek. De ezt úgy csináljuk, hogy a kölkek a fogyóztatás sem veszik észre. Sok gyümölcs, zöldség, főzelék (kiskoruk óta hozzá vannak szokva, szeretik) kevés csokika, csipsz, és egyéb sz*rok.

 • 2007.02.28 15:12:10másutt

  A tanulmanyok szerint nem a sovanysag teszi vonzova a noket a ferfiak szemeben (lapos has = meg nem terhes = termekeny = haza akarom vinni) hanem a csipo/derek aranya.

  Ennek idalis aranya 0,7 lenne. (Ez ugy jon ki, hogy derekboseg/csipoboseg).  Ez azert erdekes, mert az mutattak ki, hogy bar a szepsegideal (mondhatni sulyideal) sokat valtozik az evtizedek soran, ez az arany nem. Marilyn Monroe-nak volt ilyen derek/csipo aranya, Sophia Loren-nek, Twiggy-nek (nagyon sovany modell a 60-as evekbol) a Miloi Venusznak, es a mai csontsovany lanyoknak a kifutokon is.  A tudomany szerint ez a derek/csipo arany idealis esztrogenszintet jelez, es minimalis veszelyeztetettseget a cukorbetegsegre, a szivbetegsegekre es a petefeszek rakra.  A ferfiak erre buknak. :) • 2007.02.28 15:19:02Kékfelhő

  A 40 kilós anyukák nevében kérem szépen, tartózkodjunk az általánosítástól, vagyunk páran, akik ölnénk pár kiló pluszért :))))

 • 2007.02.28 15:59:38eszter

  Kékfelhő, pont itt tartottam én is....de én már le sem merem írni, hogy mit érzek. Pl. amikor az anyám napjában 3-4X rákérdez, hogy ettem-e rendesen (30 éve, najó, annyi vagyok...szóval amióta emlékszem). Hogy akárkivel találkozom, mindenki első megjegyzése, hogy hú de sovány vagy, hogy a teljesen normálisan feljlődő magzataimra olyan megjegyzéseket tettek, hogy Úristen! ennyi idős terhes vagy és még csak ekkora a hasad, biztos rendesen fejlődik? Hogy a barátnőimtől hallom vissza, hogy a másik 'barátnőm' a hátam mögött azt mondja, hogy direkt fogyózok, mert tök jó, hogy az emberek gyerektelennek néznek, és az ő döbbenetükre utazom....HÁT NEM!!!! Arról nem is beszélve, hogy szerintem semmi baj a súlyommal. Sportolnom kéne, mert nyamvadt vagyok, de amúgy csak szimplán vékony testalkatú vagyok.  Bocs, nem akartam sértő lenni, de végletből végletbe sem kell esni. Szar az amit a TV, reklám, divat diktál, de azért maradjunk meg szimplán a "mindeki fogadja el magát" verziónál, sem mint, hogy azt is fikázzuk, aki nem tehet róla, hogy annyi kg amennyi. Vagy pont tehet, de így érzi jól magát...

 • 2007.02.28 16:09:56janka

  tudjátok csajok, olvasgattam a cikkeket (ezt meg az angol tinik terhességéről szólót) és az zakatol a fejemben, hogymiért nemegészségre nevelés megy a sulikban a sok f*sz és teljesen felesleges osztályfőnöki etc. óra helyett??? Most komolyan jelentkezzen, akinek meséltek a suliban egészséges étkezésről, testkultúráról, testedzésről, urambocsá szexuális kultúráról???

  Persze, tudom, hogy ez elsősorban a család dolga. De minden családban máshol vannak a hangsúlyok, nem biztos, hogy mindenszülő törődik ezzel. Így viszont valami minimális mértékben talán kapnának infót a gyerekek.

  Ja és nem egy szemüveges, 60-as, védőnéni "felvilágosító órá"jára gondolok, mint az nálunk volt.

 • 2007.02.28 16:13:31manci

  Nem a vékony testalkatú vagy kimondottan modell alkatú lányokkal van a baj, hanem a médiával, reklámokkal, amik csak ezt a testalkatot idealizálják. Egy átlagos alkatú nő max. Dove-t reklámozhatna. Az a probléma, hogy a tv-ben a kb. 16 éves 40 kilós lány összecsípi a bőrt a fenekén és megállapítja, hogy narancsbőrös, de sebaj, mert itt az x márkájú termék és majd jól elmúlik tőle. Ha összecsippentem a 11 hónapos lányom popsiját, rajta is vannak gödröcskék, könyörgöm...na mindegy, egyet tehetünk, megpróbáljuk valamennyire felvértezni a gyerekünket a reklámok, ill. média káros hatása ellen.

 • 2007.02.28 16:15:26Kékfelhő

  a fiam 5 éves, de már tudja, hogy mi az a vitamin, hogy a betegség kezelésére nem a gyógyszer a legjobb megoldás, hanem -lehetőleg- a megelőzés, hogy bár finom a süti és a csoki, de sem a fogakra sem az egészségére nincs jó hatással  hogy jó dolog a sport, ezért most épp a foci-rajongását támogatjuk lehetőség szerint  itt kezdődik azt hiszem...  szexuális nevelést pedig majd kap, nem akkor, ha már nagykorú lesz, de azzal talán még várok egy-két évet :)

 • 2007.02.28 16:19:17jidele

  Kékfelhő, Eszter, ne vegyétek magatokra! Itt nem az volt a baj, hogy anyuka milyen, hanem hogy a gyereket fogyóztatja.

 • 2007.02.28 16:25:31másutt

  Nem csak a testkultusszal van baj.

  Szerintem sokkal szornyubb a szex ami meg a csapbol is folyik. A kikurvasitott tinibalvanyok.  Valahol olvastam, es jot nevettem, hogy a divatreklamok es divatbemutatok arrol szolnak, hogy 14-15 eves lanyokat kifestenek es feloltoztetnek ugy, hogy 18 evesnek nezzenek ki, es igy ezeket a ruhakat es sminkeket megvetessek a 30-40 eves nokkel (akiknek erre penzuk van).  A zenevel ugyanez van.  Amikor en gimibe jartam meg nem ereztem ugy 14-17 evesen, hogy total le vagyok maradva ha a szex nem resze az eletemnek es nem magassarkuban jarok. Es nem olyan reg volt az.

 • 2007.02.28 16:47:27eszter

  egyébként néztem az iskolából kijövő lányokat....hát...nem biztos, hogy mindnek el kell úgy fogadnia magát, ahogy volt. Ömlött a háj a csípőnadrág és haspóló között. Ezek tinik voltak, akiknek erre semmi okuk. Egyértelmű, hogy nem azt kell nekik mondani, hogy kövérek, hanem, hogy tegye le a csipszes zacskót meg kólát és bicajozzon haza.

 • 2007.02.28 17:59:10hanna

  fiatalkorú nőimitátorok - ezt a narancsban írta vki a love parade kapcsán. azóta is ezt tartom a legtalálóbb megfogalmazásnak

 • 2007.02.28 18:02:30jidele

  ide is beírhatom tul képp: ezekről nekem a húgom jut eszembe: 16 éves gyönyörűség, hosszú, göndör haj, olyan karcsú, hogy tűbe lehet fűzni, a fiúk döglenek utána. A haverjaim, ha meglátják, mindig azon keseregnek, hogy miért nem idősebb pár évvel (ilyenkor csattanós pofonokat szoktam kiosztani) Ő magát rondának látja, kövérnek, ezenkívül: ronda a haja, széles a válla, nagy az orra, stb, stb. Hogy győzöl meg egy ilyen csitrit arról, hogy a gyönyörű, anélkül, hogy ne kellene attól félned, hogy ha rájön, micsoda nő lett belőle, akkor majd nekiáll pasizni?!

 • 2007.02.28 18:19:34lii

  ez az egész jelenség nem ma kezdődött. amikor én voltam kiscsaj (most 30 körül járok), akkoriban se aretha franklin alkatú énekesnők voltak a szobámban poszteren, hanem a 45 kilós madonna meg az 50 kilós c.c. catch (na jó ott volt samantha fox is a ZS-kosaras melleivel. :) szóval már a "mi generációnk" is el lett rontva.

 • 2007.02.28 18:20:42potyeszka

  Sabrinát se hagyjuk ki.

 • 2007.02.28 19:42:26ananasz

  Huha eszter, hujjde ismeros, en is nyaron lesz 30eve, h ezt hallgatom (marmint az ettel rendesen cimu kazit) amugy amikor berendelt a dokinenim szulni a korhazba, a felvevo neni megkerdezte, h mit baj. en mondtam, h remelem semmi, mire o, h akkor mit keresek itt. en meg jol megmondtam, h aaszondta a dokinenim, h jojjek be szulni.
  amugy szentem kicsit koraven a mai fiatalsag. es szentem kisiskolaban a mobil is pl. tok felesleges...

 • 2007.02.28 19:43:22ananasz

  ja csak azt akartam irni, h annyira picipoci volt Babinca:)

 • 2007.02.28 20:52:41gyöngy

  Cozumel! Én nem érzem, hogy szebb lennék a lányomnál, de ő úgy érzi, hogy csinosabb vagyok.

  Hiába mondom neki, hogy nekem hogy tetszik az Ő alakja, neki az enyém kellene. Biztos vagyok benne, ha így lenne, akkor meg más kifogást keresne, hogy kritizálja magát. Hidd el, 15 éve próbálom rábeszélni, hogy egyen több zöldséget, meg gyümölcsöt, de eredménytelen. Én nagyon vékony voltam gyerekként, és az anyukám úgy nevelt, hogy mindent meg kellett enni. Nem volt ellenvetés. Én ezt annyira utáltam, hogy megfogadtam, hogy én nem fogom kényszeríteni a gyerekem, hogy megegyen egy ételt. Ez élvezet, nem szabad öklendezve enni. Így én nem kényszerítem a lányom, így viszont zöldséget szinte semmit sem eszik. A fehér húst szereti, meg néha egy-egy gyümölcsre ráveti magát.

  Nyáron pl. a dinnye volt a menő. Meg ősszel a paradicsom. Azóta gyakorlatilag néhány alma, narancs, vagy mandarin. Soha nem veszek neki chipset, cola-t pedig kb. 1-2 havonta iszik 1 pohárral. az is gond, hogy tavaj tavasszal kiment a térde, és most fel van mentve testnevelés alól.

  Addig rendszeresen járt hol táncolni, hol atlétikázni, most meg a mozgás egy éve zéró. Most kezdett el gyógytornára járni, de persze egy alkalomtól elvárná, hogy vékonyodjon a combja, meg tökéletesen működjön a térde. Ha már tenni kell érte, az fárasztó.

  Sambuci! igazad van, annak örülök is, hogy a lányomnak példaképe vagyok. Igaz az egész életemmel jó mintát kapott, az evés terén is, meg hogy nem nézek tv-t, nem dőlök be a reklámoknak, nem iszom, nem dohányzom, nem kávézom, emellett jól érzem magam a bőrömben, sokat foglakozom a gyerekeimmel, és boldog vagyok.

  A jó példa viszont rá nem ragad. Azt remélem, hogy idővel mégis beérik, ha nem kényszerítem rá az elveimet, mert időnként visszahallom a szavaimat a szájából, amikor az öccsét, vagy a barátnőjét oktatja.

 • 2007.02.28 20:53:34olgi

  ananász, a mobilra reagálnék: tök ellene voltam/vagyok... ámde van egy másodikos lányom, aki faluról városba jár busszal. volt már, hogy elhagyta a bérletét, ami akkor még egyben volt a pénztárcájával, aztán tujázott haza. mondtam neki, hogy ez nem szép dolog. legközelebb, mikor szintén ottmaradt a bérlet, össze-vissza telefonálgattunk a napközis tanárral, hogy hol lehet a gyerek, mert nem jött a szokott busszal, ő sem találta, én sem, akkor gyorsan kocsiba pattanni a két kisebbel, hát éppen kutyagolt hazafelé... így kapott mobilt, mindezt elkerülendő. a számát kb. 4-en tudjuk (szülők, nagyszülők), és a telefonjába is csak a mi számaink vannak. és csak akkor beszélünk, ha ilyesmi van, vagy valami miatt bent marad suliban. és sajnálom, hogy így van, nem ezt terveztem, de ebben az esetben azt hiszem, ez a legjobb megoldás arra, hogy nem kapjunk idegbajt.

  bocs az off-ért.

 • 2007.02.28 20:59:36kiseszter

  Négy éven keresztül azon puffogtunk a középiskolában, hogy nem lehetett se körmöt, se hajat festeni, a sok és/vagy nagy ékszert egyszerűen levetették velünk és kötelező volt az iskolaköpeny a szociális különbségek eltakarása végett.  Futótűzként terjedt a suliban a híre annak, hogy egy osztálytársnőnk hosszú körmeit a gépírás tanárnő levágta óra elején és, hogy egy csokira szolizott évfolyamtársunkat figyelmeztettek, hogy érettségi szóbelin legyen sokkal halványabb vagy 100%/-osan felkészült.  Most már nem vagyok benne biztos, hogy olyan rosszat tett ez nekünk, pedig még harmincon innen vagyok szóval nem annyira begyepesedve :o)  Tavaly a 10 éves találkozónkon kivétel nélkül archoz passzoló hajfestéseket, jól megválasztott ékszereket láttam, sehol karomnyi műkörmöket vagy agárrá éheztetett testet. És mégsem úgy néztünk ki, mint egy csapat vén kisasszony!

 • 2007.02.28 21:19:08B-

  És gondolod, hogy ez a tiltás hatása?

 • 2007.02.28 21:26:17kiseszter

  Nem teljesen, de mire 18 évesek lettünk és már mindent szabad lett volna, addigra már nem éreztük úgy hogy rohannunk kell a műkörmöshöz, meg egy 10 alkalmas szoli bérletet két hét alatt le kell járnunk.  Az hogy a "kritikus időszakban" kénytelenek voltunk az adott külsőnket nézni a tükörben (mert látványosat változtatni ugye nem lehetett) szerintem segített abban, hogy elfogadjuk magunkat.

 • 2007.02.28 21:30:32eszter

  erre biztos jók voltak az egyenruhás időszakok.
  viszont jártam majd 3 évet Amerikában iskolában. Iszonyú szigorú öltözködési szabályok voltak a szoknyahossztól kezdve a blúzátlátszóságon át a dekoltázs méretéig. De a hülyéknek azt is sikerült olyan szarul csinálni, hogy a legslamposabb se nézett ki olyan szolidan, mint egy hasonszőrű magyar csinibaba. Hiába, kell az IQ.

 • 2007.02.28 21:40:54kiseszter

  Na igen, az angolszász egyenruhásdi azért szerintem a ló másik oldala. Én sajnáltam szegény kisiskolás fiúkat akik egész nap nyakkendőt viseltek, na és az anyukájukat is akiknek az inget kellett fehéríteni, meg a nadrágokba élet vasalni, mert hát a gyerek az gyerek: fociztak, fűben ültek, meg minden szokásosat csináltak az egyenszerkóban.

 • 2007.02.28 22:24:08kaposztalepke

  van egyébként a kiseszter által írt dolgokban valami...nálunk sem lehetett gimiben smink, hajfestét, körömfestés, és bizonyos ruhából is volt zűr, nem ngyon kritikusan, de cicit/pocit kitenni nem lehetett, meg rövidnaci-forrónacizás sem..egy srác jött be egyszer sortnaciban, hazaküldték, hogy öltözzön át, nem strandra jött. Jah, és az arcba lógó hajat, amivel csak úgy tudott írni vki (fiú is lány is) hogy fél kézzel fogta, hogy ne lógjona szemébe, azt órára össze kellett fogni. Ha akarta óra elején copf, óra végén kibontotta, de pl matekon legyen már szabad mindkét keze írás+számológép pl...

  és volt belőle zúgolódás, de végülis semmi különös. És szerintem sem volt baj, ennyibe nem halt bele senki. Most kegyetlenül mindent szabad. És ez nem azért baj, merthogy akkra tragédia a suliban pl egy lila köröm, vagy bármi..hanem mert hogy ezzel együtt az is jár, hogy mindent szabad, hogy semminek és senkinek nincs tisztelet, stb..  Amúgy én is úgy gondolom, hogy csak egy szilárd családi háttér és biztos érzelmi/erkölcsi alap és elvek segíthetnek túlélni valahogy nagy zűr nélkül a kamaszkort. Valljuk be, kegyetlenül hülye korszak:) És azért ne szóljuk le feltétlenül azt a szülőt, ahol valami "bibi" becsúszik a kamasz gyerekkel. A legjobb családban is előfordulhat-szokták volt mondani, és igaz. Kamaszkorban annyira próbál megfelelni a "gyerek" a társaknak, az elképzelt ideáknak, meg amit nyomnak feléje..és nyilvánvalóan saját kialakult egyénisége, értékrendje, ízlése stb még nincs, a teste/lelke folyamatos változásban van. Felnőttként is idő megtanulni elfogadni és szeretni saját stílusunkat, karakterünket, alkatunkat, rájönni abban mi a jó és szép, hogy használható, hogy korrigálható, és még ezer dolog. Hogy a fenébe tenné meg ezt az, akinek félév alatt is megváltozik mindene...és nem mindenkinek van ereje/önbizalma ár ellen úszni, és vállalni a saját elveket/erkölcsöt/gondolatokat. Persze itt van benne az is, amit sokan írtatok a tinédzseranyás topicban is...a szeretet kérdése. Akit nem szeretnek otthon, az kétségbeesetten próbál majd megfelelni a haveroknak, és jobban "elmegy" a hülyeségekbe ebben a tényleg kritikus időszakban.

 • 2007.02.28 22:40:18voroske

  Szerintem meg az angolszasz egyenruhasdi hatalmas nagy gondot vesz le a a szulok vallarol es a gyerekek eletet is konyebbe teszi, megha ez nem is tunik ugy abban a korban.

  Egyreszt a szulo anyagilag nem rokkan bele a tinedzszer gyereke ruhaztatasba. Hiszen eleg 1-2 meno markas ruhadarab a hetvegere nem kell egy teljes szekreny markas famer/polo/dzseki stb.

  Masreszt a gyerekek se stesszelodnek emiatt hogy most "ego" a kotott pulcsi amit az anyukaja kotott neki. Raadasul helybol egyfajta osszetartozas erzest ad az egy suliba jaroknak.

  Persze igy is tudjak azert, hogy ki gazdag meg ki nem annyira, de legalabb nincs folyamatosan ott minden nap minden perceben.

  Plusz szerintem egyaltalan nem bonyolultabb egyenruhat mosni, mint egy markas polot, sooot. A sulis egyenruhak sokszor ugyanabbol a vastag nem gyurodos viszkozvaszonbol vannak mint pl noverek egyenruhai . Szinte "elnyuhetetlenek" ezerszer lehet mosni/hipozni , a sotetet is lehet forron mosni a szine nem jon ki, emellett alig gyurodik. Szoval mi vele a problema?? Max az hogy nem "meno" , dehat pont az a celja, hogy ne legyen meno.

 • 2007.02.28 22:55:04kaposztalepke

  voroske: igazán szerintem az itt a nagy pszichológiai dilemma, hogy a "gyerekek" hasonlóságát akarod-e hangsúlyozni,vagy a különbözőségeket, a sokszínű egyéniségeket. Mert ugye ezzel szoktak érvelni a köpeny/egyenruha-ellenesek. Régebben, főleg szocializmus alatt az egyformaság volt a cél, mostanában nagyon elszabadulnak a dolgok a másik szélsőségbe, gyakorlatilag már jó hogy nem minden szabad a gyerkőcöknek, csakhogy nemár rájuk szóljon valaki, vagy helyre tegye őket, és ezzel az ő kis egyéni lelkivilágát összetörje. Így most az lehet az érv, hogy értékelni kell az emberek/gyerekek különböző egyéniségeikből adódó sokszínűséget, és az egyéniségük fontos kifejezőeleme lehet a ruházat is pl.

  Alapvetően én inkább mégis Veled értek egyet; van bőven hely divatozni sulin kívül is, és tényleg nagyon szomorú, amikor a kevésbé jómódú gyerekek márcsak a ruhájuk miatt is ki vannak rekesztve, vagy a szülők csomó fontosabb dologtól vonják meg esetleg azt a pénzt, ami ahhoz kell, hogy ne szólják le a gyereket a társai.

  Amúgy az is igaz, hoyg az anyagi különbségek akkor a legfájóbbak, ha még az arcodba is vannak döngölve. Nagyim is azt szokta mondani, hogy régebben azért nem volt annyira irritáló a dolog, mert persze volt a gróf meg az uraság, a többiek meg kvázi mind egyformán csórók voltak. És a környezetükben mindenki nehezen élt meg, és szegény volt, és kész. És ez nem olyan irritáló, mint amikor a szomszédodnak midnene megvan, te meg kuporgatsz..a gyerekeknél meg pláne, ahol mindeki aki különbözik (akár egy szokatlanabb név miatt is cikizhetik, stb) az könnyen válik kirekesztetté, és tényleg sokkal fájóbb egy gyereknek is, ha az osztálytársain nap mint nap közelről látja, hogy ő hozzájuk képest milyen csóró.

  Azzal kapcs, hogy mennyire fontos az, hogy a ruházattal az egyéniségét hadd fejezze ki, és ezzel az indokkal fújolják az egyenruhát vagy bármi hasonlót..hát, ahogy elnézem a kamaszokat, gyakorlatilag úgyis tökegyformán követik az épp aktuális dolgokat, egyéniség sehol, mindegyiken csípőnadrág, stb. Ill. van némi rétegjelenség, a punk-rock-szellemiség körében, ahol a fullfekete, bakancs, kendő, stb megy. De gyakorlatilag kábé ennyi a választék.

 • 2007.02.28 23:06:06laili

  Kápilepke. alapvetően egyetértek veled de a gyerekek naggyon utálnak mindenféle konfornizmust. És tudom, hogy a nevelés lényege nem az, hogy a gyerek mindig egyetértsen de egy kamasznál az öltözködés vérre megy.  Én legalábbis nem voltam könnyű eset de rámhagyták és kinőttem belőle.  Az persze tényleg jó lenne, ha mindenki megtehetné, hogy ízlésesen, úgy öltözzön mint az egyénisége stb. de hát ez ugye...

 • 2007.02.28 23:08:29laili

  NNa most látom mindenhová írtam már szinte, el is húzok lefeküdni mert sok lesz belőlem mára. Jó éjszakát!

 • 2007.02.28 23:22:19voroske

  kaposztalepke:

  Nagyon igazad van, igy is "egyenruhat" hordanak,csak eppen azt hiszik hogy nem kenyszerbol, hanem sajat valasztas. Kozben meg szintem minden gyerek ugyanazt a media altal belevert eppen trendi vonalat koveti.

  Ez olyannyira igy van, hogy en jelenleg kanadaban elek es minden evben kuldok karacsonyra csomagot a kiskamasz unokaocsemnek es unokahugomnak, ami fokent ruhanemu es egy az egyben beleillenek az otthoni eppen aktualis trendbe. Pedig nekem itt nincsnek meg kamasz gyerekeim. Egyszeruen bemegyek egy kamaszokra utazo uzletbe megkerdezem hogy most epp mi a meno meg megnezem a tinedzserek mit vesznek es megveszem ugyanazt, hazakuldom es otthon is pont ugyanaz a meno, pedig ok meg nem is Pesten laknak. Volt mar olyan hogy szinte egy az egyben ugyanaz a polo mar megvolt a csajszinak, csak eppen mas szinvben! Ennyit az egyeniseget kifejezo ruhazkodasrol.

  Masreszt ha tenyleg kotelezo egyenruha van akkor talan megprobaljak valami hasznosban kifejezni az egyeniseguket: sport, muveszet stb.

  Habar lehet hogy en konnyen dumalok meg mert messze van amikor nekem kamasz gyerekeim lesznek. Lehet addigra nem erdekel majd milyen hulyeseget aggat magara, hanem azzal is beerem ha legalabb nem esik teherbe a tinedzser lanyom ;-)

 • 2007.02.28 23:25:42kaposztalepke

  laili: igen, de azt is utálhatja egy gyerek, ha kilóg a sorból..én pl nagyon-nagyon rosszul éreztem amgam és ki voltam rekesztve divatos ruhák híján. Amikor még mindig melegítőnaciban stb jártam suliba, mert a farmer drága volt..és mindenki másnak farmerja volt. Ugyanez bulikon a divatos rucikkal. Így utólag beszélve a szüleimmel, valszín ha kihajtottam volna, valahogy jutott volna ilyesmire pénz, de én pénzügyben már nagyon kicsiként nagyon komolyan gondolkodtam, és tudtam, hogy szűkösen van a dolog, és inkább csak arra kell költeni, ami tényleg fontos. És bár emiatt kiszekáltak, de egy ruhát mégsem tudtam magamban annyira fontosnak tartani, hogy kinyúzzam a szüleimből, és másra ne legyen..  Szóval nyilván saját kellemetlen tapasztalataim miatt én ezt az oldalt látom jobban, és sajnos azóta mégjobban szétcsúsztak az anyagi különbségek. Úgyhogy emellett méginkább azt gondolom, hogy kevesebb fájdalom egy amúgy is érzékeny kamasznak, ha iskolában nem divatozhat kedvére (majd megtezsi suli után, hétvégén, bulikban), mint egyre több nehéz körülmények között élő kiskamasznak az, hogy kirekesztődnek, mert nem jut pénz nekik divatos rucikra.

  Most sajnos a ruházatban eszméletlen különbségek vannak, és nagyon nagy anyagi különbségekkel is. Régebben konfekció volt, pénz ide vagy oda, úgysem lehetett mást kapni, akkor nem jött ki annyira..most viszont mindenen kijön, és nem az "éldegélünk szegényen de boldogan" ideológia van, hanem az, hogy az a boldog, sikeres ember, aki viszi valamire, akinek pénze van...és a csóró kiskamasz meg azt látja, hogy a szülei hajnaltól estig gürcölnek, mégsincs semmijük..és akkor jöhet az eredmény, miszerint a tizenévesek nagy százalékának pl a Kulcsár a példakép...és már ott tartunk megint az értékrendeknél is

 • 2007.02.28 23:48:46jidele

  mindig voltak hangadók és "lúzerek", és a gyerekek mindig igyekeztek beilleszkedni. Mert egy gyerektársadalom olyan kegyetlen tud lenni: vagy olyan vagy, mint ők, vagy véged...és sajnos ebben is van üzlet

 • 2007.03.01 08:00:27kiseszter

  Te Káposztalepke! Az én sulimban is hazaküldtek egy gyereket sportnaci miatt! Az igazgatónő (Bédiné) személyesen tüzelt csípőből a folyosón mellette gyanútlanul elhaladó srácra. Nem ugyanez a te emléked is? Mert akkor bizony egy suliba jártunk :o)

 • 2007.03.01 08:41:52laili

  Káposztalaepke: ebből a szempontból tényleg jogos az egyenruha. Én bakancsos kockásinges-fekete dolgokban nyomtam nem divatosokban mert a mi sulinkban az volt a nyerő szerencsém volt megúsztam apám ingjeivel:)  Nna mindegy csak kicsit a gyerekek szemszögéből akartam megmutatni a dolgokat még az ünnepélyre is rühhellik fölvenni azt az egy szem inget meg nyakkendőt. Szerintem ha egy kevésbé szerencsés anyagi körülmények között élőt kérdezel meg az se szeretné az egyenruhát de nem csináltam felmérést csak az én sulinban is felvetődött a kérdés és beszélgettünk róla.  Amúgy elvi szinten teljesen támogatnám a dolgot tény, hogy sok mindent megoldana.  A spektrumon volt egyszer egy film ami azzal foglalkozoztt, hogy Angliában az egyenruhás sulikban ugyanúgy megkülönböztetik magukat az egyes csoportok pl azzal, hogyan teszik fel a sapkát milyen magasra húzzák a zoknit stb. Mindenesetre érdekes volt mennyire él bennük a különbözni akarás és a csopothoz tartozás vágya.És ezt persze magoldják a maguk módján.  Talán az lenne a megoldás ha te eldönthetnéd milyen suliba adod a gyereked.

  Egyenlőre talán pont azok a sulik az elit/drága intézmények ahol ilyen van.

 • 2007.03.01 09:13:59ananasz

  olgi, igazad van, csak meg mindig motoszkal bennem, h ezt valahogy megoldottak a mi idonkben is mobil nelkul. nem akadekossodok, inkabb az ordog ugyvedje vagyok itt. es bocs az off-ert!

 • 2007.03.01 09:15:22kaposztalepke

  kiseszter: az igazgatónő neve alapján nem jártunk egy suliba:))  amúgymeg..nem feltétlen vagyok benne biztos, hogy hűdetuti az egyenruha, és nem is fogok tüntetni érte, de sok szempontból sok előnyét látom. Abban biztos vagyok, hogy bizonyos szintű korlátozás szükséges lenne, nem hiszem, hogy jó, ha tinik a suliban teszik ki a cicijüket, hasukat, stb..egyszerűen nem odavaló. Ahogy mondjuk munkahelyre sem szombat esti bulicuccban, meg mindent kipakolva kellene a felnőtteknek sem járni (többnyire azért nem is teszik), az orvosok/mérnökök/menedzserek stb sem rövidnadrágban rohangálnak be dolgozni, mégha nem is minden nap öltöny/nyakkendőben...csakhogy ezeket a határokat sokkal nehezebb meghúzni (nálunk is ez volt), mi az odavaló, és mi az, ami már nem. NO és ki döntheti ezt el...? Ez elég sok vitára adhat okot, az egyenruha biztosan egyértelműbb.

  A "bármit lehet" viszont azért néha elég durván tud elsülni, és tényleg nem baj, ha a gyerekek is felfogják, hogy bizonyos "alkalmakhoz" ("munka=suli", buli, mozi..) mi az ízléses és megfelelő öltözet.

  Szóval asszem inkább csak tanácstalan vagyok:))))))

 • 2007.03.01 09:28:06kaposztalepke

  ananasz: régebben ugyan megoldottak sok mindent mobil nélkül, de más volt a szemlélet és az emberek hozzáállása. MÉg falun sem ugyanaz ma már, mint régen. Én azt ismerem, ahol a nagyszüleim éltek/élnek és minden hétvégét, nyarat, stb ott töltöttem. SZüleim ott nőttek fel, és édesapám gyakran meséli, hogy anno 4-5évesen is kint lógtak az árokparton, és nem volt gond, mindenki vigyázott mindenki gyerekére. A Pista bácsi éppen ment a szekerével a tehenészetbe, odaszólt, hogy "no, gyerek nem jössz velem?" és ha volt kedve ment, kapott egy bögre friss tejet, és a bácsi hazavitte utána. Meg ha másfele mászkáltak is a gyerekek, mindneki tudta ki kinek a fia, rákérdeztek, hogy mit keres ott, tudják-e a szülei hol van, ha olyan idppontban lődörgött...adott esetben "intézkedtek" is..és igenis "Jól kellett viselkedni" is mindenhol, mert ha szemtelen volt a gyerek, akkor lehet, hogy a másik szülő elkapta, hazavitte, aztán elmesélte, hogy mit csinált, és megkapta az apjától...de az is benne volt, hogy ha két faluval arrébbról haza akart jönni, akkor szépen nekiindult, nem kellett félni, hogy majd útközben ki veszi fel, vagy hogy rabolják el, egy szekér majd hazavitte.

  Ilyen már nagyon az én gyerekkoromban sem volt, de nagyjából azért maradt belőle valami, midnenki tudta kinek a lánya/unokája vagyok, figyeltek azért még ránk is, bár már nem ennyire. És nyilván nekünk már jobban kellett figyelni, soha nem stoppoltunk, stb..

  és most megint más minden, és ebben sokat tud segíteni a mobiltelefon.

  NEm volt jobb vagy rosszabb régen, csak más volt. És persze amíg bizonyos dlgok nem leterjedtek, addig megvagyunk nélkülük, de amint elterjed, az az élet mindne területén olyan változásokat hoz, hgy ha mindneki más él ezekkel a megváltozott körülményekkel, akkor nagyon nehezen tehetjük meg, hogy mi ne. Régen ha vkivel találkozni akartál, jó előre le kellett zsírozni, fix időponttal, helyszínnel. És ha változott valami, késtél, nem találtál oda, akkor bizony meg volt lőve a dolog. Nem egy oylan eset van, hogy pl egy tér két oldalán két szökőkút volt, egyik az egyik oldalon várta a másikat, másik a másikon, és a végén mindenki azt hitte nem jött el a másik, és hazamentek..ez most hülye példa, de nyilván a tetszőleges időpontban/helyszínen lebonyolított kommunikáció nagyobb rugalmasságot ad, adott esetben nagyobb biztonságot is. Természetesen összességében ez is "gyorsítja" a "rohanó világunkat", de ez most sajna/nemsajna így változik, és ha el akarjuk tudni intézni a dolgainkat, valamennyire muszáj követni, és nekünk is felvenni ezt a rugalmasságot, ha tetzsik, ha nem.

  A gyerekek mobilozása is hasonlól, csak még sokkal-sokkal bonyolultabb. Erről is azt gondolom, hogy csak egy eszköz, amit lehet jól is hazsnálni, meg rosszul is, csak gyerekeknél ezeket a "korlátokat" nehéz jól meghúzni, mint pl a TVzésnél is. De nem feltétlen a teljes tiltás a megoldás, hanem talán az eszközök "jó" használata...csakhogy az megint elég kényes határ, és elég szubjektív.

 • 2007.03.01 09:31:02kaposztalepke

  jah, és igen, megoldottuk mobil nélkül..én pl 15évesen bekerültem a felnőtt néptánc-csoportba, ahol ált este 9ig volt próba pénteken, és negyed10re vártak otthon. És nálunk a hazaérés időpontját nagyon komolyan vették, nem lehetett késni..modnhattam későbbi idppontot,m de a megbeszéltet nagyon be kellett tartani. ÉS akkoriban vezetékes tel sem volt még a lakásunkban, a mi városunkban nagyon későn lett (már minden faluban volt, csak a mi kisvárosunkban nem)...szóval volt, hoyg elhúzódott a próba, és ha hazacsöröghettem volna, hoyg megvagyok, csak tovább tart, és minden ok, akkor nem lett volna baj. Így eljönni a próbáról a kis kamaszfejemmel nem mertem, végig aggódtam, hogy otthon várnak, amikor meg késve hazaértem, balhé lett.
  Szóval megoldottuk, de nem egy eset volt, amikor jobb lett volna, ha van mobil pl..

 • 2007.03.01 10:54:36jidele

  igen, és mosógép nélkül is megoldottuk. Meg nem mondom, melyik északi országban, talán Svédországban, évente rengeteg gyerek tűnt el a hóviharban, és mire rájuk találtak már késő volt. Kitaláltak egy olyan mobilt, ami akkor is folyamatosan jelez, ha ki van kapcsolva, lemerült, akármi. MINDEN gyereknek ott lóg a nyakában, ha eltűnik, meg lehet találni, mert jelez a mobilja.

 • 2007.03.01 13:55:58melin

  A mobil nekem is kicsit feleslegesnek tűnik, mert ezzel az erővel vehetünk a gyereknek egy telefonkártyát és ha baj van, az első fülékből tud telefonálni (általában az iskolák közelében mindig van fülke!!)... de persze a mobil sokkal kényelmesebb... csak ugye ma már azza is fel lehet vágni, és az is egy besorolásra adhat okot, hmilyen a mobilod.  Szerintem akkorát változott a világ azalatt a 15 év alatt, mióta az áltisiből kiröppentünk, h egyszerűen nem hasonlíthatjuk úgy össze, h mi is megvoltunk bizonyos dolgok nélkül.  Egyetértek az egyenruhás dologgal, én támogatnám, ha be akarnák vezetni. És ezt nem csak azért, mert sztem sem az iskolába való a gardrób felvonultatása. Pont arról van szó, h az egyenruha mögül bár nehezebben, de erőteljesebben jönne át az adott gyerek igazi személyisége (mint ahogy ugye vki írta, h egyenruhások is bizonyos jelekkel klikkeket tudnak kialakítani), és akkor tényleg legalább annyival kevesebb frusztráló tényező lenne, h a másik családjának vagyoni állapotára nem lehetne irígykedni, ill. lenézni emiatt. Bár biztos, h ez így is nyilvánvalóvá válna egy idő után, de az akkor is már egy más szitu sztem...  Nekem pl. semmi bajom nem volt az iskolaköpennyel anno, elég hamar rájötem, h a ruhám legalább nem bánja a sok tintafoltot, meg dzsuvát, ami észrevételnül is rákerült (rákentem). Nemtom, h hajviseletet, körmötmennyire ildomos korlátozni... az olyan "szocis-komcsis" időszakot idézi nekem (ugye nekem sem lehetett anno, de nemis vágytam rá)... aki nem tud a karmaimiatt gépírni, az rá fog jönni, vagy megtanul úgy írni:o)) Pölö.  A kövérebb tinikről: a kibuggyanó hájú tinicsajoknak én örülök!!! Itt nem a nagyon elhízott kislányokról, kisfiúkról beszélek, hanem akik mondjuk a saját alkatukhoz képest 5-8 kilóval rendelkeznek többel. És pont azért örülök, mert nem állnak be a sorba!!!! És megpróbálnak azzal a többlettel jól kinézni, jól érezni magukat!!! Kis poci és sokkal nőiesebb, mint a girhes bnője, akin látszik, h mennyivel többre tartja magát nála, csak mert 10 kilóval könnyebb. Persze az nem jó, ha ezek a lánykák aztán nagyon elhíznak, inkább azt lenne jó erősíteni bennük, h szépek, de sportoljanak, h ez a szépség egészséggel is párosuljon (a cigiről már nem is beszélek... sztem iszonyú sokan füstölnek áltisisek!!!!!). Az ofő órák erről is kellene, h szóljanak, ahogy itt is találóan megjegyezte vki!!! És vendégeket hívni nemcsak a védőnőt, meg lelkészt (hozzánk ezek jöttek anno), hanem leállt drogost (nagyon hatásos bír lenni), életmód-tanácsadót, szexológust, emberi-jogi szervezetektől előadókat (mint egy korábbi topicban írtam, a lányokkal-fiúkkal elbeszélgetni a jövőben vállalt terhesség és szülés lehetőségeiről, az ezzel kapcsolatos jogaikról stb), nőgyógyászokat és még sorolhatnám!!

  Sztem fel lehetne venni a "harcot" a hamis ideákkal, ha elegendő ellensúlyozás van! Akkor az "értelmesebbje" úgyis leszűri, h miért érdemes!!! Szerintem.

 • 2007.03.01 23:51:07laili

  Nekem voltak ilyen husi "lányaim" és sokkal mosolygósabbak, kiegyensúyozottabbbak voltak mint sok modellalkatú .

  Szerettem hozzájuk bemenni a szobába mert jókedvük volt, szerették magukat és ez meglátszott rajtuk.Hozzáteszem pasijuk is mindig volt. Szal van ilyen, és úgy néz ki az egyetemen is megtalálták a helyüket csak nekem hiányoznak naggyon bár gyakran írnak:)))

 • 2007.03.02 00:15:58másutt

  Egyszer elmentem egy ismeros kicsi gyerekeiert egy londoni privat iskolaba. Elsos volt az egyik gyerkoc. (A suli meg kb 6-tol 12 evesig) Az iskola nagyon elit volt, magyar penzben tobb millio az eves tandij, egy kocsi ara. Viszont van egy par osztondijas, atlagcsaladbol szarmazo gyerek is. Na meg filmsztar es olaj-sejk sarjak is.  A gyermekeken levo MINDEN ruhadarab es hasonlo egyendarab volt. Nem csak a szoknyacska, nadrag, ing, pulover, kabat, de a zokni, cipo, hajpant, hajgumi is! Az ekszerviseles meg van tiltva. Minden gyerkoc tok ugyanugy nezett ki, amikor hompolyogtek kifele, csak a kis arcuk volt mas. Nem lehetett megallapitani, hogy kinek milliomos a csaladja es kinek nem. Soha nem felejtem el a sok piros/kek/feher kicsi torpet egy tomegben.  Szerintem amig nincsenek oriasi tarsadalmi kulonbsegek, nem problema, ha nincs egyenruha. Magyarorszagon sok helyen ritkan kerulnenek a nincstelen gyerekek es a szuper gazdagok (akiknek megyeik vannak, olyanok ugysincsenek :-) egymas melle a padba, mert varosokkal, keruletekkel vannak elvalasztva. De ha megis, akkor az egyenruha legalabb a problemak egy kis reszet megoldja.

  Azt ugysem, hogy 'na, hol voltal nyaralni?'.  De a gyerekek eleg idot pazarolnak igy is a versengesre, kar ezt elosegiteni.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta