SZÜLŐSÉG

Vigyen pelenkatortát a keresztelőre!

2007. február 10., szombat 11:03

Amerikában az a szokás, hogy a bébi születése előtt nagyjából egy hónappal bulit rendeznek az érkezése alkalmából, a vendégek pedig gyakorlatilag összedobják a kelengyét a picinek. A baby shower nevű eseményre mindenki hasznos ajándékokkal érkezik, az ajándékasztalon a központi helyet pedig többnyire egy különös torta foglalja el.


Ez a pelenkatorta, ami leginkább egy félresikerült esküvői tortára emlékeztet, általában több emeletes, marcipánvirágok helyett pedig cumik, csörgők és egyéb bébiholmik díszítik. Az olcsóbb torták ötven, a drágábbak akár száz dollárba is kerülhetnek.

Pelenkatortát házilag is készíthetünk: egy háromszintes építményhez mintegy ötven darab eldobható pelenka kell. Szükséges még egy nagy, kerek tálca, vagy papírtálca, amelyre felépítjük, szalag, madzag vagy nagyméretű befőttesgumi, amivel az egyes összecsavart pelenkákat kötjük körbe, és úgy húsz méter díszes szalag, amivel az egyes szinteket alkotó pelenkákat fogjuk össze. Ezenkívül kell egy nagyméretű, hengeres bébitusfürdő, cumisüveg, vagy egy papírtörölköző-rollni belsejéből a keménypapír henger, eköré lehet felépíteni a tortát.

Az összecsavart, összegumizott pelenkákat 2-3 sor vastagon állítsuk a tusfürdős üveg vagy a keménypapír henger köré, és az egészet kössük körbe a díszes szalaggal, így jön létre az első szint. A második szintet ennek a tetejére építjük hasonló módon, a flakon kiálló teteje vagy a papírhenger köré. A harmadik, még kisebb szintet külön is össszerakhatjuk, elég csak ráhelyezni a másik kettőre.

Környezettudatos ajándékozók textilpelenkából vagy mosható pelenkából is építhetik a tortát, bár az utóbbi igencsak megdobja a költségvetést. A torta belsejébe rejthetünk összecsavart és összegumizott gyerekruhát, játékot vagy egyéb ajándékokat is, de ezeket kívülről is ráaggathatjuk a tortára.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.10 18:06:54Dexter68

  Most elképzeltem egy csokis pelenkatortát :oDDDDD

 • 2007.02.10 18:39:01lencsilany

  Én ilyet kaptam a kolléganőimtől (egyikük állította össze) "búcsúajándékként", tele hasznos holmikkal, nagyon örültem neki és meg is lepődtem, mert korábban nem láttam még ilyet:D Hiába, nem vagyok Szex és New York rajongó...

 • 2007.02.10 18:54:48thais

  Nekem, sajnos, nem tudtak volna hozni, mivel mindegyik gyerekem a kiírt időpont előtt egy hónappal született és kórházban kellett feküdnöm. Utólag is érvényes? Akkor utólag kellene egy ilyen bulit rendeznem. MOndjuk a baba születése után egy hónappal.

 • 2007.02.10 19:54:29kiseszter

  Nekem tetszik! Egyébként sógornőmnek mindkét babája érkezése után rendeztek a barátai baby showert. Úgyhogy ha Amerikában is lehet csúsztatni akkor kezdheted összeírni a vendéglistát Thais!  Egyébként egy gyereknek szerintem bármikor lehet egy rakás hasznos holmit összepartizni, nem csak születése előtt. Sőt minél később annál több kiadástól kímélik meg a szülőket :o)

 • 2007.02.10 20:21:10M0uFl4n3

  Nem rossz, eddig csak ruha cseréről hallottam. És a köldökzsinór-vér lefagyasztására nem dobnak össze? Ti elteszitek a köldökszinór-vért? szavazás:

  http://poll-r.hu/poll/1000112

 • 2007.02.10 21:17:19thais

  Nálunk partit nem nagyon lehetne tartani, de az ötlet aranyos. Mi hagyományos magyar módszerrel oldottuk meg, hogy a családunk közeli ismerősei megnézhessék a babát. Mindenki megbeszélt időpontban jött egyenként, s mindenkit kértem, ne hozzon nekem ajándékhegyeket. Gondolom, nálatok is így volt. A szerbeknél van egy szokás, amit én csak egyszer szenvedtem el, a babina. A gyerekágyas anyának hoznak mindenféle ennivalót, nehéz sült húsokat stb. Császár után igen nehezen viseltem a babina maradványait. A második gyereknél letiltottam a babinát.

 • 2007.02.10 21:35:21druantia

  A barátnőm heteken belül szülni fog, az unokatesóm májusra van kiírva, a másik unokatesóm felesége augusztusra. Az ötlet nagyon tetszik, gondoltam rá én is, hogy pelenkatortát kellene vinnem, csak nem tudtam a technikát :-). Jó az ötlet, mert szülői stílustól függetlenül minden gyereknek kell a pelus, ezt igazán nem nagyon lehet elszúrni, én amúgy is nagyon szeretem a praktikus ajándékokat.

 • 2007.02.10 21:38:50druantia

  Persze, csak akkor megyek babanézőbe, ha már pár hetes legalább a kiskölyök. Hozzánk jöttek már aznap, amikor hazajöttünk a kórházból. Legszívesebben üvöltve, a fáradtságtól bömbölve hajtottam volna el őket a fenébe, de hát ugye jól nevelt lány vagyok, tűrtem. Egy darabig. Amikor már második hete ment a rumli, kikattantam, és kivágtattam a kertbe a melegház mögé bőgni. Mindenki le volt döbbenve, el is húztak egy percen belül :-).

 • 2007.02.10 22:49:50laili

  Mi is megkértünk mindenkit, hogy legalább az első napokban hagyjanak békét nekünk.  Különösen, hogy a férjeméknél a kórházba se szokás bemászkálni csak a naggggyon szűk családnak. Bár én ott nem bántam a látogatókat így nem volt olyan unalmas csak az volt a rossz ha túl sokan voltak egyszerre.  A halálom mégis az volt mikor bejelentés nélkül beállítottak egyesek, hogy tényleg csak felugrottak és csak megnézik és mennek!!! Persze az én rokonaim voltak...  Ilyenkor délelőtt általában még pizsamában kócosan bevetetlen ágy stb. és tök mindegy akkor hány perc, dührohamot kaptam a végén attól is ha a postás csengetett.ÁÁÁÁÁÁ

 • 2007.02.11 00:16:53gyöngy

  Nekem kiírás szerint még 5 hetem van. Pont ma kaptam a hugomtól 2 nagy zsák babacuccot. Kigyönnyörködtem magam, kiválogattam méret szerint, és megállapítottam, hogy tetra kifogón kívül, ha semmit nem veszek, akkor is elvagyok bőségesen látva ruhával, meg játékkal. Egy ilyen tortát viszont szivesen vennék, mert pelenkája még nincs Babónak. Bulit viszont nem tudok hol tartani, mert a kicsi szobája még félkész, és épp a nappalit szüntettük meg, hogy neki is legyen saját birodalma. Én megbeszéltem a párommal, hogy nem akarok látogatókat, csak a szűk családot, és őket is villámlátogatóként az első 6-8 hétben, és ez az Ő feladata lesz, hogy távoltartsa őket, vagy ne hagyja, hogy sokáig időzzenek. Kivéve, ha épp főznek ránk, vagy fürdőszobát súrolnak, vagy egyéb gyakorlatias dologgal szeretnének nálunk időzni.

 • 2007.02.11 20:22:58kiseszter

  Gyöngy nagyon előrelátó vagy. Nekem az anyósom ajánlkozott állandóan vasalni, aztán 5 ing ürügyén egész délutánokat nálunk tanyázott én meg már úgy elnyúltam volna a kanapén, de akkor tuti még este is maradt volna (hogy nyugodtan pihenhessek ugye...).

 • 2007.02.11 20:41:35druantia

  Anyám volt olyan aranyos, hogy jött vigyázni a gyerekre, hogy én végre kipihenhessem magam. Aztán közölte, hogy most akkor, hogy végre van időm, nekiállhatok mosni, főzni, takarítani :-).

 • 2007.02.11 21:18:44a:a

  a férjem - látva a cikket - közölte, milyen hülyeség ez, a gyereknek hozzon minenki vmi kis ruhát, neki meg valami jó italt és kész... Ne mondjam, hogy ha mától fogva 10 évig egy üveg szeszes ital sem vennénk/kapnánk, akkor is kitartana a meglévő adag, egyszerűen nem fogy.

  druantia: nálunk is anyu volt munkában, nagyjából addig, amíg a férjem és ő meg nem kezdték őrjíteni egymást...

 • 2007.02.11 23:00:53munduri

  OFF Sziasztok!
  Thais, Neked fog most megszületni az unokád? Vagy már meg is született? Nagyon elszomorított akkor a történeted és őszintén remélem, hogy azóta rendeződtek a dolgok!!!

 • 2007.02.12 08:21:39thais

  Nálunk nem lesz pelenkatorta, pedig nagyon jó lenne. A kislány ismeretlen helyen kap tortát, s én nem is láthatom, valószínűleg. Már nem sok van neki hátra, kb. 1 hónap. A fő szempont, hogy olyan helyre kerüljön, hogy gazdag legyen és minden anyagi jót megkapjon. Én ezt biztosítani nem tudom, ezért nem én hozom haza, pedig felajánlottam.

 • 2007.02.12 21:18:36munduri

  :-((( Olyan szomorú, h ilyen megtörténhet... Sok erőt kívánok hozzá!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta