SZÜLŐSÉG

Popsikrémet a benzinkútról

2007. január 4., csütörtök 18:25

Kétszáznyolcvan gyógyszert lehet majd benzinkutaknál, bevásárlóközpontokban kapni, írja az Index. A patikán kívül kapható gyógyszerek jegyzékében számos olyan termék található, amely valószínűleg megkönnyíti a kisgyermekes családok életét. Lázcsillapító, popsikrém, homepátiás szerek a listán.Nem kell többé az ügyeletes patikába rohangálni az éjszaka közepén, ha belázasodik a gyermek, és nem kell a gyógyszertárban sorban állni fertőző betegek között sem, ha fürdetőkrémre van szükség. Hamarosan benzinkutakon, drogériákban, bevásárlóközpontokban is hozzájuthatunk néhány olyan szerhez, amelyre szüksége lehet a babának.

Ilyenek például a homeopátiás Aflubin, Coryzalia, Oscillococcinum, Gripp-Heel, amelyek jól jönnek influenzás, megfázásos időszakban, az Infacol, mely a csecsemők haspuffadását gátolja, Fenistil gél, Betadine, Bepanthen szirup kenőcs és krém, Neogranormon kenőcs, különböző fürdető- és popsikrémek, lázcsillapítók (Panadol Baby, Nurofen), Novorin orrcsepp, Viburcol kúp.

A terhességi vitaminok közül a Gravida vásárolható majd meg gyógyszertáron kívül is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.01.04 18:38:50banyácska

  Na végre! Ez jó hír!

 • 2007.01.04 18:52:23manci

  Mért pont a Gravida? Nem értem.

  amúgy pont most hallottam a híradóban, hogy néhány népszerű gyógyszert receptkötelessé tesz a kormány, úgy mint pl. Algopyrin, Cataflan, Germicid. Az indok az, hogy ezek korszerűtlenek. Korszerűtlen a Germicid? Nekem azt mondta a doktor néni, hogy még mindig ez a legjobb fájdalom-és lázcsillapító gyerekeknek. Váltsak orvost? És ha nem a Germicid, akkor mi?

 • 2007.01.04 18:58:01manci

  bocsánat, a Cataflam nem, hanem Demalgon és Quarelin lesz még receptköteles.

 • 2007.01.04 20:33:43Bojso

  Manci: A germicid szerintem jó. Tartsd meg a dokit:))

  A listát csak átfutottam, de én mit fogok adni a feltételezhetően Gilbert kórós gxerek(i)emnek?????

  Paracetamol (panadol, rubofen) kizárva. A germicidhez nagy. A következő gyerkőcnek az jó lesz. Mostanában az öt lassan hat évesnek már algopirint addtunk ha kellett..... Hurrá!!!!!

  Nem, hogy gyógyszertár, de recept is kell!!!! Vizitdíj a gyerekrendelőben is lesz????

  Persze ha gyerek beteg irány a doki, de a milyenk 30 km-re van és nem cserélem el!!! Az egész család én is rajta nőttünk fel és ő már tudja Gilbertesnek mit lehet mit nem, annó rajtam biztos még kísérletezett :)))

  Szóval nem tom. Biztos jó.... orcsepp, krémek...stb, az tök jó, hogy lesz.

  Dedede, a lobissta gyógyszertár tulakdonos gyógyszerészek miatt miért kell ülnöm 3 órát, fizetnem egy demalgon receptért????? Pl: ha fáj a fogam és fogorvos csak holnapután méltóztat rá érni????? • 2007.01.04 21:31:25manci

  Bojso, köszi:)

  Milyen az a Gilbert kór? Még sosem hallottam róla.

 • 2007.01.04 22:27:16szanna

  "A Gilbert-kór jóindulatú, krónikus, magas bilirubinszinttel járó állapot. A kórkép a máj örökletes működési zavara, amely során a bilirubin molekula lebontása zavart szenved.

  A szervezetben az oxigén szállítását a vörösvérsejtek végzik. A vörösvérsejtekben az oxigén hemoglobin molekulához kötődve jut el a szövetekhez. A bilirubin a hemoglobin molekula lebomlása során képződő anyag..... Időnként változó mértékű sárgaság jöhet létre a bőrön és a szem ínhártyáján (szemfehérje). A sárgaság mértékét több tényező, pl. tápláltsági állapot, fáradtság, stressz befolyásolja.

  A kórkép általában véletlenül, más okból végzett vérvétel során kerül felismerésre. Egyéb laboratóriumi és klinikai tünet nem kíséri, egyes embereknél ritkán hasi fájdalom léphet fel."

  forrás: házipatika

 • 2007.01.05 10:02:18mókusfácán

  A Germicidet azért sztornozzák, mert nyugtató van benne, egyes dokik szerint árt. Gondolom azok szorgalmazzák ezt, akiki a másik fajta gyógyszer gyártásában, érdekeltek. Ez is lobbi!
  A leggyakoribb fájdalomcsillapítók azért lettek vénykötelesek, mert a gyógyszerésznek/ dokinak ez a jó! LOBBI

 • 2007.01.05 10:14:55Brumibaby

  Nyugtató csak a Germicid-C-ben van, és az eddig is vényköteles volt.

 • 2007.01.05 10:46:22manci

  Köszi, szanna! Mondjuk én is utánanézhettem volna a neten, de valahogy nem jutott eszembe!

  Tegnap voltam orvosnál a gyerekkel és közölte, hogy sárga, ne adjak neki annyi sárgarépát meg sütőtököt. Nem szoktam egyébként adni, de most sokat evett bolti kaját és majdnem mindegyikben van 20-40 % répa. Gondolom, mert az a legolcsóbb!:(

 • 2007.01.05 11:12:13Brumibaby

  Kétéves kor után a mieninknek antipiretikus kúpot írt az orvos, ebben is van nyugtató. Itthon Panadol Babyt tartunk, minden eshetőségre, illetve a nagyobb, aki utálja a szirupot, egy fél Rubofent kap. Gratulálok a patikusoknak az érdekérvényesítő képességhez. Ha ugyanis az Algopyrin vényköteles, akkor érte az orvoshoz kell menni, tehát a vizitdíjjal emelkedik az ára. Ennyit a kevesebb orovos-beteg találkozásról...

 • 2007.01.05 11:23:00manci

  Ne a patikusokat szidjuk, ők csak lobbiznak! A jogszabályokat nem ők írják!

 • 2007.01.05 12:57:09Dr. Han Fastolfe

  Tényleg, akkor milyen csecsemő-lázcsillapítót lehet kapni majd patikán kívül?

  Én akkor rágtam be végleg, amikor a popsikrémért a 4. patikába kellett elmennem: az elsőben nem volt, a második leltározik, a harmadikban sincs, a negyedikben vettem, természetesen mindenhol 15-30 perc várakozás, ugyanis az unatkozó nyugdíjasok a patikusokkal beszélik meg a lelkiéletüket ("szia Drága Mancikám, kérek két doboz kalmpópirint... mondd csak, hogy vannak az unokáid... igeeen? képzeld, az enyémek meg..."), a patikus nem tudja kezelni a számítógépet (egy ujjal "gépel", meg "ááááá Manciiiii megin nem veszi beee az enteeert, micsináááájak?"). És mivel ugye meghatározott körzeten belül csak egy lehet, jó messze is vannak egymástól.

  Nagy élmény lenne, ha legközelebb amikor szombat este fogy el valami és nem vettük éppen észre, akkor nem kéne az ügyeletes gyógyszertár előtti sorban ácsingózni órákat.

 • 2007.01.05 13:12:55Brumibaby

  Manci, lobbizás OK, csak fel kéne vállani szép egyenesen: patikus vagyok, ebből élek, ne tessék elszedni a kenyeremet. De a betegek állítólagos érdekei mögé bújni, ez nem szép. Amúgy a dolog szerintem vihar egy pohár vízben. Mondjuk a bivalybasznádi lakosok nincsenek kisegítve azzal, hogy a törökbálinti Tescoban van lázcsillapító, mert a falusi boltban akkor sem lesz. Ha az ember (gyereke) komolyan beteg, úgyis ügyeletre megy, akkor úgyis vényes gyógyszert írnak, úgyis patikába kell menni. Jó, biztos előfordul az is, hogy az autópályán fájdul meg a fogam, de a magyar autópályák hosszát tekintve igen hamar úgyis le kell hajtanom róla, és akkor akár egy patikába is mehetek... Szerintem ez inkább szimbolikus dolog, hatalmi játék, semmint gyakorlati jelentőségű.

 • 2007.01.05 13:34:23manci

  Elszállt az irományom, a teremburáját!!! Akkor mégegyszer:

  Az emberek jó része, ha megfázik, bemegy a patikába és vesz egy kis coldrexet, strepsilst, orrcseppet, c-vitamint, supradynt, meg egy kis rubophen is jöhet, de amúgy is elfogyott otthon a panadol és a sebtapasz, ja és a tévénem volt aza areklám valami sebkezelő gélről...és a végén fizet a jóember 6500 ft-ot. Na, baromira nem mindegy a patikusoknak, hogy ezta pénzt a tescoban hagyod vagy náluk! De engem ez nem érdekel, lobbizzanak csak, sőt, lobbizhat mindenki, mérlegelni és dönteni viszont a tisztelt kormánynak kell!

 • 2007.01.05 13:41:43melin

  Az algopyrin vényköteles lesz?? Még jó, h a kismamák csak ezt szedhetik, ha vmi fájdalmuk van... basszus. Akkor mehetek körzetihez, ha megfájdul a fejem????? már megint egy "értelmes" döntés:o//

  Én egyébként örülök, h végre lesz máshol is alapgyógyszer, és homeo-s pult, nemcsak patikákban!! Persze a gyógyszer hamisítás rizikós, de azért remélem, h nem ez lesz a jellemző...

 • 2007.01.05 14:45:05katampusz

  ez nagyon klassz, én is örülök, az egyetlen gyógyszer amit be merek venni ha bajom van, az az algopyrin.  nekem az új recept írási rendszer tette be a kiskaput. ugye kórházi orvos nem írhat akárkinek receptet.

  így állt elő az a vicces helyzet hogy szülés után hoztuk haza a babát, persze okt 22-én vasárnap, mikor máskor mint hosszú hétvégén?  nem volt még tejem rendesen, kértem tápszerreceptet vészhelyzet esetére.

  nincs. nem adhatnak.  patikában nem adnak recept nélkül, akkor se ha ember lány/fia megígéri hogy viszi később.  megoldás: ügyeletre kell menni receptet kérni.  mire ezt lezongoráztuk, elindult a tejem.

 • 2007.01.05 16:57:05melin

  Katampusz, én most voltam ügyeleten 7végén, mert nekem volt bajom, de előttem épp egy kismama volt, aki tápireceptért jött, és nem akartak adni neki (1 hós babához!!), mert az ügyelet "nem erre való"!!! Hát, neekm ez nagyon felháborító volt... monnyuk a végén adtak, mert volt ott gyerekorvos is véletlenül (...én ezt sem értettem igazán... hogyhogy nincs mindig mindkettő?????)... de mi van, ha nincs???? Akkor a gyerek hétfőig nem kap kaját, vagy mi?????

 • 2007.01.05 17:28:09Csöre

  Nem értem, hogy miért lenne jó a gyógyszerészeknek, ha Quarelint stb. csak receptre adhatnak ki. Eddig ugye fáj a fejem/ fogam/ hajam stb, bemegyek, csókolom, kérek ezt meg ezt - tessék ennyi és ennyi - csókolom, viszlát. Most: fáj a... stb. bemegyek, kérek - sajnálom, csak receptre adhatok - kijövök, na a dokihoz azért nem rohanok másfél órát várni az anyókákra, addig elmúlik úgyis magától, szóval nem veszek, nem költöm el rá a pénzt, ennyivel kevesebb jut nekik. Mi ebben a ráció? Amúgy nem minden nem-vényköteles cuccot lehet majd kapni a Tescoban.

 • 2007.01.05 18:43:55fischerkalman@t-online.hu

  Sziasztok. Csak azt mondja meg nekem valaki,hogyha az algopyrint receptre lehet kapni, akkor az ebből kifejlesztett fájdalomcsillapítokat is receptre lehet majd kapni ? Egyébként jó dolog, hogy egy két gyógyszert lehet majd kutakon is kapni, mert nálunk a XIV. kerületben csak az Őrs vezér téren van ügyeletes patika úgyhogy minimum 1 óra kirándulás jó esetben egy 3 hónapos gyerkőccel a hónod alatt. Én is jártam úgy,hogy 24-én kellett tápszert vennem mert az előzőt megunta a gyerkőc.

 • 2007.01.05 19:01:54Bojso

  Szanna köszi :))) Én csak fejből írtam volna, de ez jobb. Mellesleg a fals az egészben, hogy az ember gyerekét lépten nyomon májgyulladásosnak nézik....

  Ez a tápszeres mizéria felháborító.

  Azért a korházból hazamenet még fürdetőkrém meg popsikrém, meg már nem is emlékszem mi kell receptet azért adnak, vagy már semmit???

 • 2007.01.05 19:12:50szanna

  Mi nem kaptunk recepteket, csak az itthoni dokinénitől.

 • 2007.01.05 19:21:45manci

  Nem adnak receptet a kórházba. Én már szülés előtt bejelentkeztem a gyerekorvoshoz és ő adott mindenféle recepteket.

 • 2007.01.05 19:42:16katampusz

  a babakencéket recept nélkül is meg lehet venni, de ha a dokinénim írja fel a fürdetőkrémat akkor csak 30 ft-ba kerül. amúgy meg több.

 • 2007.01.05 19:42:25Bojso

  Tehát előbb üdvözölhetem a gyerekorvost a csládban mint a kistesót.... Jó ha majd lesz akkor ő is megy a kedvenc dokihoz, de aki az elsőt várja?

  Hát nincsen neki más dolga? Előre úgy is mindenki elkötelezi magat a dokinál...

  Ja! És tudom, hogy nem valami modern de mi van azokkal akik teljesen babónásak? Nekik tök para lehet....

 • 2007.01.05 20:00:05manci

  Bojso, nekem is az első babám volt, de annál inkább szerettem volna látni, kinek a kezei közé adom majd később a gyereket, úgyhogy elmentem szépen a rendelőbe, bemutatkoztam, beszélgettünk egy kicsit, szimpinek találtam, mellette döntöttem. Amúgy nem az ő körzetébe tartoztunk volna alapból, csak kicsit körbeérdeklődtem és őt ajánlották.

 • 2007.01.05 20:09:54Bojso

  Minden gúny nélkül: Manci ügyes vagy!

  Annó én egyszerűen lemaradtam, a törpe előbb jött mint a megbeszélt dokinénis találkozó :((

  De jól jártunk végül :))

 • 2007.01.05 20:17:39manci

  Az a lényeg!

 • 2007.01.05 21:55:28hanna

  Nálunk a védőnéni megszervezi, hogy a szülés előtt 1-2 héttel egy egészséges rendelésen megismerkedhess a dokival. És elős nap, amikor látogat, el is hozza a recepteket. Egyébként ha jól emlékszem a popsikrém 280 Ft recept nélkül, szerintem egy tubussal lehet venni, ha nem sikerül a dokival összefutni. A tápszer-téma elég para, de másrészt az ügyeletes is olyan, hogy biztos azt gondolja, hogy anyuka, tegnap rendelési időben nem tetszett észrevenni, hogy elfogyóban van a tápi, és nem jut eszébe, hogy vsz nem jókedvében megy ügyeleti időben az anyuka, meg hogy nem ízlik meg ilyesmik. Orvos ismerősök legalábbis így állnak hozzá az ügyelethez.

  Egyébként az vicces, amit írtatok a qurelinről. Nyilván a gyógyszerészlobbi nyomta át a vénykötelezést, de pont az is benne lehet a dologban, hogy megveszünk évente 20 milliárd tonna algopyrint, hogy jaj, fáj a fejem, nosza egy algopyrin, meg jaj, otthon hagytam az algopyrinemet, beugrok egyér, és ez is felnyomja azt a bizonyos gyógyszerkasszát gondolom, és ha receptre kell, akkor majd nem veszünk évi 20 dobozzal per kopf belőle, és akkor kevesebbet kell támogatni is. Gondolom, így gondolkodhattak az okosok. De nem biztos:)

 • 2007.01.06 00:22:50Nyuli

  Legfeljebb majd nem algopyrint, hanem aspirint veszünk recept nélkül :)

  A lényeg, hogy hasson.

 • 2007.01.06 00:26:28Nyuli

  Részemről erősen üdvözlöm, hogy nem csak a patikában vehetek gyógyszert.

  Természetesen az ünnepek alatt elkapott a nátha meg egy kis torokgyulladás.

  Milyen jó lett volna beszaladni némi gyógyszerért (torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító, stb) és nem várni napokig, hogy kinyisson a patika.

  Ügyeletre nem mentem, annyira azért nem voltam beteg.

 • 2007.01.06 08:06:56Bojso

  Hanna: Nem az a bajom ezzel a nemadunkreceptet-tel, hogy nélküle drágább, hanem, hogy ezekből van kb 1000 féle, akkor melyiket vegyék meg elsőre?????

  Ok. minden gyerkőc más, és van amelyikkel kísérletezni kell.

  Persze le lehet iratni előre a dokinénivel az egészet egy papírra, már ha eljut hozzá az ember :))

  Én annak idején úgy voltam vele, inkább nem szorítom össze a lábam, hagy szülessen meg, bár a gyerekorvost még nem láttam :)))

 • 2007.01.06 10:03:40manci

  Bojso: nekem volt időm bőven intézkedni, a csemetém nagyon nem akart szétnézni idekint:))

 • 2007.01.06 14:20:43melin

  Sztem a lobby ebben az, h az algopyrin volt a legolcsóbb és legkevésbé káros gyógyszer, és így sokkal kevesebb fogyott más fájdalomcsillapítóból (panadol, advil stb), a paracetamol tartalmúakból (bnőm egy gyógyszergyárban tartott nyelvtanfolyamot, és neki mondták, h az összes új fájdalomcsill. károsabb az algopyrinnél- de gondolom ezek a megállapításokmindig nagyobb mennyiségre vonatkoznak).

  Az első gyerekemnél a doki néni egy másik újszülött taj számára állította kis a recepteket... hát, nemtom, h ez íyg korrelt volt-e.. de végülis nem óriási tételekről volt szó, csak fürdetőről, alkoholról stb. ami kell először). Aztán azt a dokit otthagytuk más miatt, mert tényleg fontos, h a gyerekedet megbízható orvos lássa el!!

  Aspirint szedhetnek kismamák?

 • 2007.01.06 20:05:56Csöre

  Doki felírhatja előre a cuccot az újszülöttnek, csak mivel a TAJ-száma még nincs, anyukája számát kell ráírni, asszem az első számjegy helyére 8-at írva.

 • 2007.01.06 21:54:41manci

  Nálunk is így volt, Csöre!

 • 2007.01.12 15:05:21melin

  Most voltam a védőnőnél, és mikor kérdeztem, h mit lehetne algopyrin helyett szedni, akkor ajánlotta a Paramax nevű készítményt, mondván, az mellékhatás mentes!! A gyogyótárban kérem ezt, és még szerencse, h rákérdeztem ott is, mert kiderült, h uannyi paracetamolt tartalmaz, mint a Panadol és a Rubophen, és mindkettő tájékjoztatójában az áll, h terhesek/szoptatósok csak orvosi utasításra, a Paramaxra meg az van írva, h terhesek szedhetik... szóval kilobbizták, h ráírják, h lehet szedni... akkormégis marad a recept felíratás, mert nincs az algopyrinnek alternatívája????

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta