SZÜLŐSÉG

Friss tinta! - mai gyerekversek felnőtteknek is

2006. december 20., szerda 15:44

Karácsonyra a legjobb könyvet adni. A hatalmas kínálatból pár kritika és a véletlen segítségével mindig ki lehet keresni valami személyre szabottat, amely kis szerencsével nincs is meg a kiszemelt áldozatnak, főleg, ha újdonságot választunk. Az ajándék könyvet mi is elolvashatjuk még az ünnepi készülődés közepette (mert például a csokit nem ehetjük meg a másik helyett), csak lehetőleg ne együk le lecsóval.

No meg ott az internet, apró gyermekünkkel nem kell belevetni magunkat az amúgy sem túl csábító tömegnyomorba, ami ilyenkor jellemzi a boltokat, csak összegyűjtjük a címeket, megrendeljük, hátradőlünk, és várhatjuk a futárt.

A Poronty olvasóinak is mélyen lelkébe íródott egy jó adag mese és gyerekvers, mint ez az alábbi kommentekből kiderült. Ki ne emlékezne az éni-péni juppinéni, az Este jó, este jó sorokra, a Cini-cini muzsika rigmusaira. A Friss tinta!, ahogy az alcíme hirdeti, mai gyerekverseket, egy új Cini-cini muzsikát ad az olvasó kezébe: kedves gyűjteményt mondókától altatóig, nagyszerű kortárs szerzők műveit. Többnyire korábban megjelent saját gyermekvers köteteikből emel át a gyűjtemény műveket, Kukorelly Endre Samunadrágjából, Tandori Medvék minden mennyiségben című lenyűgöző könyvéből, de megtalálhatók Kántor Péter, Schein Gábor, Tóth Krisztina alkotásai is. Sőt, még olyan „amatőr” költők műve is helyet kapott, mint Ranschburg Jenő. Igazi felnőtt versek is bekerültek a válogatásba, mint Eörsi István limerickjei és Parti Nagy, valamint olyan gyerek-felnőtt slágerek, mint a Szösz néne a méltán népszerű Varró könyvből, a Túl a Maszat-hegyenből.

A kötet nagyjából tematikusan nagyobb részekre tagolódik: találunk itt a természet körforgását, évszakokat megjelenítő verseket, állatverseket, ovisakat, háztartással kapcsolatosakat, medvéseket és meséseket. De van olyan fejezet, amelyben nyelvtörők, mondókák, halandzsák vannak. A komoly-elmélyülős versektől (mint például Schein Gáboréi) a szóviccekkel játszó kis rövidekig (Kukorelly versei és Oravecz rég elfeledett fantasztikus kötetének, a Másképp mindenki másnak darabjai) mindenféle regiszter és hangulat megszólal.

Egész kicsiknek, akik csak a ritmust és a zenét érzik, egészen nagyokig, akik a sajátos jelentésvilág ízeit is érzik már, találunk olvasni- és mondogatnivalót. Takács Mari illusztráció is adnak a versek mellé épp elég böngésznivalót a gyerekeknek – igaz, nekem inkább a rajzok, színes manók és pöttyök tetszenek, semmint az innen-onnan összeszedett tárgy-képek, melyek néha elnyomják az oldalt.

A kötet tőlem külön hatalmas nagydíjat kap, mert az utolsó, amúgy is elbűvölő altatódalokat tartalmazó részt, és így magát a kötetet is egyik kedvenc versemmel, Parti Nagy Lajos Altatójával zárja. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt elringató zárás.

Friss tinta!
Csimota Kiadó, 2005.
160 oldal, 2590 Ft.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.20 16:24:06mulan

  Köszi Hanna, én kedvet kaptam hozzá! :)

 • 2006.12.20 17:47:40kiseszter

  Én is feltétlen belelapozok legközelebb egy könyvesboltban aztán ahogy írtad, rendelem az interneten és várom a futárt. Az én eddigi kedvenceim: Nagy Bandó András: Madarak tolláról és Romhányi Nagy Szamárfüle, persze nálunk még csöpp a ded úgyhogy őt csak a verselésem szórakoztatja, a tartalom még csak nekem van :o)

 • 2006.12.20 19:47:15Csiperke

  Ajánlhatok én is egy könyvet? Ovisoknak való, a párom unokatesója írta. Illetve inkább ő "csak" lejegyezte , aztán magyarra fordította más és más nemzetiségű barátainak kedvenc meséit. Olvashattok többek között brazil, japán, indiai, belorusz mesét színes rajzokkal. Minden mese előtt van egy rövid kis leírás az adott országról és a mesélőről. A könyv interneten megrendelhető a www.magyarnaplo.hu oldalon, 1995 ft és ingyen házhoz szállítják. A szerző Tasi Kata, a könyv címe Mesél a világ.

 • 2006.12.20 22:10:46Brumibaby

  Klassz a Friss tinta!, de nálunk én jobban szeretem, mint a gyerkőcök. Viszont mindannyian nagyon szerettük Guszti maci meséit, értelmes a szöveg, gyönyörűek a képek, és semmi édeskés nyálcsorgás, meg mű-gyerekduma. Az a gond, hogy sok gyönyörűen illusztrált könyv van, amelyekben primitív történeteket "mesélnek" el, és hemzsegnek a helyesírási hibák. Meg van egy csomó jó könyv, szürke papírra nyomtatva szürkével. Na jó, biztos fejlődik tőle a gyerek belső képalkotása, de a büdös kölke, ha nem olvasott modern pszichológiai munkákat, azt akarja, ami színes meg mozgalmas.
  Tud valaki olyan törvényről, hogy a tehetséges illusztrátorok feladata a kínai elektromos készülékek használati utasítását szép képekkel tündérmesévé tupírozni?

 • 2006.12.21 08:21:53Dexter68

  Amikor megláttam a könyvet - beleszerettem. Meg is vettem magamnak. Persze a gyerekek is nézegethetik, olvashatják, ha megérdemlik :o))))

  Takács Mari sztem zseniális munkát végzett mind tipográfiailag, mind illusztráció terén. Ezt, mint szakmabeli mondom. Látszik a könyvön, hogy örömmel készült. Lehet így is, ha hagyják az embert dolgozni, szépet alkotni.

 • 2006.12.21 08:37:38Dexter68

  Brumibaby: Sajna nincs olyan törvény, hogy csak szép papírra nyomott, jó minőségű és beltartalmú könyvet lehet gyártani, ami tipográfiailag is rendben van. A rémes az, hogy a tankönyvek nagy része is ócccsó, gagyi, kontármunkák. Gyalázat.

 • 2006.12.21 12:38:34Szilvesszter

  Nekem megvan.  Sok vers és mondóka nagyon helyes benne.

 • 2006.12.25 21:06:38jeje

  A könyv iszonyú jó, de azért vannak benne furcsaságok. Bár nyilván sokkal butább dolgokra is rögtön rámoccannak, mint Varró Dani limerickjei ("Így szólt a galuska / Felrúglak, Petyuska / S Péterke / elszállt az éterbe" - fejből idéztem, biztos nem stimmel a központozás). Ranschburg Jenőt élveztem, de inkább a gondolatokat, szerintem a gyerekek átlapoznák. Kukorelly a befutó!

 • 2007.01.07 22:43:58toria

  Igaz, van benne furának minősíthető vers, de szerintem azok is lehetnek gyerek-gondolkodások. Mint amikor a gyerek nem jött ki az apjával, majd mikor az meghalt, saját magát okolta.
  Én személy szerint imádom ezt a kötetet (gyerekem csak 10 hós :-)). Más csak azért is, mert nem csak Zelk Weöres stb klasszikusokat kell ismerni, hanem remek alkalom az újakat is megismerni.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta