SZÜLŐSÉG

Mindennapi horror: orrszívás a porszívóval

2006. november 9., csütörtök 15:34

Az elsőgyerekes szülők dilemmái közül most az orrszívókérdésre próbálunk megnyugtató választ adni. A babakelengye-listában ugyanis elkerülhetetlenül felsejlik egy ijesztő tárgy, az orrszívó neve: ez kapható kézi, elemes és porszívóra szerelhető változatban is, de vajon melyik az igazi?


A csecsemők és kisgyermekek sajnos egészen sokáig nem tudják kifújni az orrukat, úgyhogy ha nem akarjuk, hogy középfül- vagy arcüreggyulladásig fajuljon a takonykór, kénytelenek vagyunk valami megoldást találni a problémára. Erre született meg a modern civilizáció egyik legundorítóbb berendezése: az orrszívó.

"Mi a legfontosabb különbség egy apa és egy gyermektelen fiatalember között? Az utóbbi el sem tudná képzelni, hogy lefogjon egy védekezésképtelen kis újszülöttet, aztán feldugjon az orrába egy csövet, amely a porszívóra van csatlakoztatva, majd 1400 wattos lendülettel megpróbálja kiszippantani az agyvelejét, míg az előbbinek ez mindennapos rutinfeladat" - vázolja Szily László Kitolás című alapművében (Konkrét Könyvek, 2003.).

A procedúra tényleg így fest, viszont hatásos: az általunk megkérdezett gyakorló szülők mindegyike a porszívóhoz csatlakoztatható orrszívóra voksolt. A kis pumpára emlékeztető, kézi orrszívó annyira gyenge, hogy gyakorlatilag használhatatlan, véli két megkérdezett anyuka is. Szily kolléga szerint ha létezik halk és erősen szívó elemes orrszívó, akkor az a jövő - bevallja azonban, hogy eddig mindössze egy darab volt egyszer a kezében, az gyengének tűnt és rohadt drága volt. Léteznek hálózatról működő példányok is, ezekkel kapcsolatban azonban a megkérdezetteknek még nem volt tapasztalata.

Marad tehát a porszívós változat, amely ijesztő konstrukciója ellenére ártalmatlan és kiválóan működik. A másfél éves Lujza például magától dugja az orrába és már magának szippant, amikor taknyos. Zsófi gyermeke ezzel ellentétben retteg az eszköztől: "A sírásból több takony lett, mint ami előtte volt, úgyhogy arról mi lemondtunk. Nálunk eleve két ember kellett hozzá, hogy egyáltalán meg lehessen próbálni: az egyik lefogta, a másik szívta, és így se ment." Mint mondja, szerencsére Mira nem szokott nagyon taknyos lenni, úgyhogy az orra alá kent China balzsam és a fürdővízbe csepegtetett levendulaolaj általában megoldja a problémát.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.09 15:40:37szeszter

  ne vegyetek elemes orrszívót!! Tényleg nem használható!
  Mi felszerelkeztünk porszívóssal (is), de szerencsére nem volt még rá szükség.
  Bár ha eszembe jut, hogy nekem anno apukám pirnyó koromban úgy tisztította az orromat, hogy befújt a számon, a cucc meg jött ki a helyén, akkor minden egyéb eszköz felesleges. No persze más poszton már olvashattunk szintén leleményes, kratív apukákat ezzel kapcsolatban.

 • 2006.11.09 15:51:25Kékfelhő

  állítólag sok kisgyereknek van problémája fülgyulladással, és ennek az egyik oka, hogy a takony az ő korukban még oda is eljut, és csinálja a bajt  mi mindig is porszívóztuk a fiam orrát, néha bizony sokat kellett használni a gépet (mondjuk a vége felé már ő is simán összerakta és üzembe helyezte egyedül, csak a porszívót kellett kint hagyni a szoba közepén), és nekünk pl. soha nem volt bajunk a fülével  persze lehet, hogy ez az egész hülyeség, és nem emiatt volt problémamentes a füle...

 • 2006.11.09 15:52:44fruzs

  Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy vegyen orrszívót, de ne elemeset. Mi is első babás szülők vagyunk, és az 5. hónapban összeszedtünk egy kis takonykort. Én is a baba is. Elsőre nagyon nyugodtan tűrte a macerát, és meg is nyugodtam, hogy az én gyerekem még ezt is tűri. Na, ez így volt a 3. használatig. Aztán már nagyon hadakozott. De azt is meg kell említeni, hogy az orrszívó mit sem ér orrcsepp nélkül, ha a baba orra be van dugulva. Szopizni sem tud, amitől aztán nagyon mérges tud lenni. Nekem megnyugtató volt, hogy mindig kéznél van az orrszívó, mert nagyon hasznos, már-már elengedhetetlen. Pár nap alatt túl voltunk rajta, különösebb hiszti nélkül.

 • 2006.11.09 15:53:56tulipirostulipánt

  Mi a kórházból úgy jöttünk haza, hogy már kellett. Ugyanis a huzatban mindketten megfáztunk :-( Persze én csak a tejtől voltam lázas a gyerek meg a pollenektől tüsszögött...
  Akkor mosolyogva, alva tűrte. Később nagy volt az ellenkezés. Ezért a leendő szülőknek azt tudom ajánlani, hohgy pirinyót emlékeztessék az eszközre, és akkor nem hat hónapos korban éri az első sokk. Ja és sós vizet kell előtte cseppenteni, ami feloldja a trutyit.
  Megjegyzem én mindent kipróbálok magamon, ezt is megtettem. Egyáltralán nem kellemetlen, csak a betakarás, és a hangeffektus része, hogy most aztán horror következik :-)
  Másik topikindító lehet, hypoallergén popsitörlő, ami csíp. Mondom, hogy olyannyira elvetemült vagyok, hogy magamon kísérletezek :-)))

 • 2006.11.09 15:55:21Kékfelhő

  Hűűű, félreérthető voltam így visszaolvasva. Természetesen csak akkor használtuk a porszívós orrszívót, ha beteg volt, de akkor komolyan vettük a dolgot, akármennyire is hadakozott.

 • 2006.11.09 15:56:40Kékfelhő

  én is mindent kipróbálok a gyerek előtt

  még a förtelmes ízű gyerekkajákat is kipróbáltam, aztán persze sokszor ment a kukába... :)

 • 2006.11.09 16:14:00pepe

  enyém gyerek nem panaszkodik az orrszívóra. Igaz, ő a porszívó zajára tud jól aludni :)én szoktam neki anyatejet cseppenteni az orrába, az is van olyan jó, mint a sós oldat, viszont fene sem bánja, ha véletlenül a szemébe is belemegy. a szájjal kiszívást is kipróbáltam, röhögött a gyermek, de a fikusz sajna bentmaradt. vagy rosszul szívtam?

 • 2006.11.09 16:21:33jidele

  ez a szájjal kiszívás...brrrrrr

 • 2006.11.09 16:22:31eszter

  van egy tuti technika: Sterimar vagy fiziológiás sóaldat kell hozzá (a naturalisták csinálhatják anyatejjel is, azzal is tökéletes). A gyerek egyik orrlyukába be kell dugni a porszívós orrszívót, a másikba pedig folyamatosan nyomatni a cuccot (az anyatejet, vagy fizsót bele lehet aplikálni kifogyott, letekerhetős üvegű orrspray-be, a Sterimar a legjobb, nyomja ezer nyomással). Az egész úgy átöblíti a rendszert egy éjszakára, hogy ihaj! Addig kell fújni-szívni, míg a szívott orrlyukon a tiszta lé (vagy anyatej) jön ki. Így elkerülhető az orrcsepp...az elég drasztikus egy dolog, ha lehet, minimalizálni kell a használatát. Persze van,hogy kell.

 • 2006.11.09 16:24:33jidele

  huh...na EZ tényleg félelmetesen hangzik

 • 2006.11.09 16:26:19Kékfelhő

  ráadásul a porszívónak sem tesz igazán jót, ha nedves cuccot szívsz fel, a minimum, hogy a porzsák szétázik :)

 • 2006.11.09 16:29:24eszter

  Kékfelhő, a mi porszívónk ezt 6 éve bírja...hátha nem lesz baja. Nem önteni kell, csak spriccelni. A fülorrgégészeten csinálják ezt.

 • 2006.11.09 16:31:23Kékfelhő

  Akkor agyoncsapom páromat, minap kiselőadást tartott arról, hogy csak akkor csatlakoztassam az orrszívót a porszívóhoz, ha már teljesen megszáradt, mert a benne maradt víz (fertőtlenítettem előtte) nem tesz jót a porszívónak. Irgumburgumm :)

 • 2006.11.09 16:33:01Kékfelhő

  Mondjuk belegondolva, orrszívós időszak után, ha a porszívót használom tényleg van valami fura szaga...

 • 2006.11.09 16:35:38jidele

  akkor is félelmetes. már a porszívózás is az, de hát egye fene...de ebben az esetben az a gyerek feje, amit átmosunk...agymosás szó szerint...na, ezt apukára fogom bízni.

 • 2006.11.09 17:12:23kaposztalepke

  Hát elsőre valóban rémisztőnek tűnik a porszívós megoldás, de nagyon kell. Én az első gyerkőccel tök szadista és veszélyes dolognak tartottam, és kis kézi nyavaját vettem, vagy 7 hónapos koráig nem is kellett, aztán taknyos lett. A porszívóssal nem mertem, a kézivel meg alig jött le valami. Aztán egyik éjjel elkezdett kegyetlenül köhögni a gyerkőc, azt hittem már megfullad, alig kapott levegőt, lilult a pici feje, aztán kijött egy vagy 40cm hosszú slájmkígyó, és megnyugodott a baba. Én persze frászt kaptam, hogy legközelebb mi van ha megfullad, fel is hívtam az ügyeletet, ahol megnyugtattak, hogy így nem tud megfulladni, valahogy fel fogja köhögni, de ne az orrszívótól féltsem, szívjam neki, és akkor nem csurog le, és nem lesz ilyen. Utána nem érdekelt mit szólt hozzá, 1-2-szer az elején le kellett fogni, aztán valahogy mindig rájött, hogy jobb neki utána, másfél éves kora óta meg tényleg már segít/csinálja magának ha kell. Úgyhogy én is azt vallom, hogy inkább a porszívós cucc (tényleg nem olyan brutál, mint amilyennek kinéz) mint ezer szövődmény.

 • 2006.11.09 17:14:34Alida

  A Sterimar orrspray-t mi is használtuk orrszívás előtt. nagyon tudom én is ajánlani. és én is ki szoktam próbálni mindent, mielőtt a gyereken alkalmazom, de semmi rossz mellékhatás nincs. És az orrszívó porszívó sem olyan erős, mint a porszívó, nem kell megrémülni, hogy akár 1400 W kiszívja a gyerek "agyát", mert elvileg az a cső a trutyi mennyiségétől és a dugulás mértékétől teszi függővé, hogy mekkora erőre van szüksége. Igaz a kislányom (aki 1,5 éves) még mindig sír, ha az orrába dugom, de a Sterimar és az orrszívó porszívó alkalmazásával egy egész éjszaka problémamentessé tehető takonykór esetén. :o) És végülis 1-2 perc az egész max., nem pedig órákig nyüstölöm a kézi, vagy más orrszívóval.

 • 2006.11.09 18:20:59salse

  nekünk 7 éves a gyerekünk, annak idején mellszívó-orrszívót használtunk. Külön müanyag cső kellett a mellszívóhoz és másik az orrszívóhoz, tehát higiénia is oké volt. Nálunk nagyon bevált , azt hiszem Pesztonka volt a neve 3-4 ezer forint körül volt emlékeim szerint akkor és gyógyszertárban vettük. Egyszerűen bekelett dugni a konnektorba és bekapcsolni, nem volt iszonyú hangos, és tette a dolgát

 • 2006.11.09 18:24:17marcangoló

  Most mondta a gyerekorvos, hogy nem ajánlatos anyatejet csepegtetni a gyerek orrába, mert nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy a babák leszívják a tejet a tüdejükbe, és mivel az anyatej zsíros, nagyon csúnya tüdőgyulladást tud okozni. Ritkán fordul elő (nekem pl. az első gyereknél a gyerekorvos és a védőnő is ajánlotta, sőt egy csomó helyen olvastam is), de pont elég, ha a te gyerekeddel történik. Szóval bármilyen hatásos az orrban, a tüdőben olyan rossz.

 • 2006.11.09 18:25:52marcangoló

  Azért azt még senki nem írta, hogy az orrszívó nem olyan erővel szívja a gyerek orrát, mint amilyen erős porszívó...

 • 2006.11.09 21:32:51bocsika

  nekünk 6 éves a gyerek, és feltétlenül kellett a porszívós orrszívó (még néha most is használjuk).

  az az egy baj van vele, hogy hangos a porszívó, és amíg kicsi, addig fél a nagy zajtól.

  de a normál porszívó ereje kell néha.

  A másik: előtte fel kell puhítani az orrban levő váéladékot.

  Erre tökéletes a tengervíz (fiziológiás sósvíz) spré!! Sterimar néven kapható a patikákban. Sokáig elég, nem túl drága.

  Gyerekünk mindig a szájába is kér egy spriccentést, szereti.

 • 2006.11.09 21:33:38gyöngy

  Én Debrecneben élek, és itt volt 15 éve egy üvegfúvó, aki vízcsapra szerelhető orrszívót gyártott. Mi azt használtuk, és nagyon bevállt. A gyerekem hamar hagyta, mert rájött, hogy jobb utána, és nem hangos, mert csak a vizet kell megnyitni, és a vákum szippant. Most hogy a 3. babá várom, utána kell járnom, hogy lehet-e még kapni, és hol, mert én azt továbbadtam. Viszont nekünk így is rengeteget volt beteg a fülével. Amikor 1 évesen télen 16-18x szúrták fel a fülét, és egyik antibiotikumot kapta a másik után, megelégeltem. Nem hiszem, hogy ez jót tesz a gyerekemnek. Ekkor vittem el egy természetgyógyászhoz. Kapott 12 talpmasszázst, és azóta csak egyszer voltunk a fülészeten. Akkor megállapították, hogy nem a füléről lázas, és milyen jó, hogy kinőtte a gyerek.
  Nem világosítottam fel őket, hogy a talpmasszázs óta "nőtte ki" , mert úgysem hitek volna nekem. Utána amikor bölcsibe járt, és amikor értementem, ha taknya-nyála folyt a gyereknek, bementünk a bölcsi melletti vak reflexológushoz. Ha sikerült bejutnunk, sohasem lázasodott be estére a gyerek. Utána már én is megtanultam masszírozni. Elkezdtem érdeklődni a téma iránt, és most ott tartunk, hogy évek óta a lányom ha beteg, csak azért megy a gyerekorvoshoz, hogy igazolást kapjon, a gyógyszert ki sem váltjuk, és csak vitaminokat, gyógynövényeket, és homeopátiás szereket szed. Mindíg helyre jön!

 • 2006.11.09 22:33:05kovvacs

  Abszolút off, de most neki vagyok keseredve.

  Tegnap volt a gyermekem 10 hónapos. Holnapra idehívtam hozzánk 15 embert vendégségbe, akikkel együtt jártam egy tanfolyamra. Elvileg 3 napja takarítok és készülök, de a kicsinyem mintha érezné, hogy ez a műsor most nem róla szól, mindent elkövetett, hogy keresztbe tegyen. A lakás fele még mindig romokban, én meg halálosan fáradt vagyok...

  Mondjatok valami vicceset vagy együttérzőt, mert most többszörösen el vagyok keseredve. 3 napja folyamatosan rossz anyának érzem magam, holnap meg az is ki fog derülni, hogy rossz háziasszony vagyok... Honnan tudja a porontyom, hogy mennyire fontos lenne nekem most rajta kívül vmi mással foglalkozni?!

 • 2006.11.09 22:57:15katampusz

  kedves kovvacs!

  a holnap még messze, nagyon messze van. én a vendégek érkezése előtti 5-10 percben kábé 2 napnyi házimunkát el tudok végezni :)

  láttál volna minket ma délelőtt, mikor a rokonainktól megtudtuk hogy már szinte az ajtónknál állnak....

  húúú... mindketten félig pizsiben illetve pucéran, kakis pelus a földön, ágy szanaszét, mosatalan edények szintén, felfordulás rendetlenség hátán...

  nem tudom hogyan, de eltüntettünk mindent!  tehát nem vagy rossz anya, rossz háziasszony se, csak egyszerűen egy 10 hónapos gyerek néha igenis teljesen leköti az ember minden idejét. a háromhetes fiam mindig felsír ha én tusolni igyekeznék ...:) és én sem tudom hogyan csinálják :)

 • 2006.11.09 23:44:29Csöre

  Kovvacs, én a gyermek 1. szülinapjára szerveztem party-t, és mindenféle családdiplomáciai okokból el kellett hívni a két rend- és tisztaságmániás dédit is. Egész nap takarítás (persze már napokkal előtte is), és totál kész voltam, hogy szegény gyerekem a szülinapján mást se csinál, csak lohol utánam, és könyörög, hogy foglalkozzam vele, de én nem érek rá... Ez tartott délig, és akkor úgy döntöttem: dédmamák le vannak érdekelve, a gyerekemnek van szülinapja, nem nekik, nem stresszeltem, nem csillogott minden a végére, de ha gyerek van a lakásban, a t. vendég úgysem lát túl a kicsi kobakján... A jó háziasszony ismérve különben is az, hogy nyugodt (így szemrebbenés nélkül mondhatja azt is, hogy a süti ezúttal a boltból van, hiszen épp ki akartad próbálni, milyen az íze...)

 • 2006.11.10 08:34:47zsu

  Az első gyerekemnél (15 éve) még nem volt, csak kézi (szinte semmit nem ért). Igaz a gyerek nem volt beteg. A másodiknál (11 éve) jöt divatba a porszívós, vettünk is, a gyerek havonta beteg volt 3 hónapos korától, hiába szívattam, havonta fülszúrás. Most a harmadiknál Pesztonkát vettünk (hálózatra csatlakoztatható), semmi különbséget nem látok a porszívós és e változat között. Ez is szívja, csak az ára volt borsos (7e Ft). Viszont nincs hangja, ami ugye éjszaka nem elhanyagolandó, legalább a család többi tagja alszik.

 • 2006.11.10 09:10:59Jucus

  Kovvacs! Az én kisfiam is 8-án volt 10 hónapos! És dettó ugyanezt csinálja! Szerintem a radarjaikkal hihetetlenül kiszúrják ha feszült vagy!
  Ne aggódj, ha a dédik ott lesznek, úgyis csak a gyermekkel foglalkoznak, nem visznek fehér cérnakesztyűt, hogy az ajtófélfákat fogdossák, tiszta-e. Ha eg igen, akkor meg mi van? A takarítás kevésbé fontos, minr egy nyűgös kisgyerek, nem?

 • 2006.11.10 09:42:35liza

  Szerintem az orrszívó porszívó időnként, nagyon indokolt esetben lehete hasznos. Addig marad az anyatej és egyéb praktikák. De ha már annyira tele az orra muszáj. Én nehezen vettem rá magam annak idején, a férjem háta mögött próbáltam ki s gyakoroltam. S közben hallgattam, hogy tönkreteszi a nyálkahártyát, idegbeteg lesz tőle a gyerek stb. Tény, sosem gyulladt be emiatt a füle. Ami annyira hátraszorul, azt másképp nem lehet kitakarítani.
  A kisbaba sem lesz "idegbeteg", ha nem három ember fogja le "porszívózás" közben. Meg lehet oldani, hogy ne kapjon frászt a porszívó hangjától. Óvatosan, odafigyelve, szeretettel igenis hasznos. Kihangsúlyozom: csak indokolt esetben, ha már nincs más megoldás.

 • 2006.11.10 10:47:29Tori

  Amíg lányom pici volt, a porszívó hangját hallva elkerekedett szemmel csodálkozott, és teljesen békésen tűrte az orrszívást. Még örvendeztem, hogy milyen szerencsés vagyok. Aztán vmikor 1-1,5 évesen elkezdett félni a zajos dolgoktól, de még a hajszárítótól és a zuhanyrózsától is. Akkor egy darabig rosszul értelmezett kíméletből nem szívtam az orrát. Aztán az egyik nátha idején felriadt éjjel és telihányta az ágyneműnket takonnyal. Gondolom, egy ideje csorgott le a torkán. Azóta inkább lefogom a csajt és szívás közben folyamatosan magyarázom, hogy mi van. Igaz, így is ordít, és a sírás miatt plusz takony termelődik, de az van olyan folyékony, hogy mire megnyugszik, ki is csorog az orrán. Amikor a porszívóra csatlakoztatható biszbasz eltört, vettünk olyat, ami elemmel és hálózatról is működik. Mindkettő verzióban gyenge, túrót se szív, és bár halkabban berreg, a gyerek ugyanúgy frászt kap tőle. Úgyhogy megtanítottam orrot fújni. Ezt a tippet a játszótéren hallottam egy anyukától: meg kell kérni a gyereket, hogy fújjon nagyokat, és ha megteszi, akkor arra kérd, hogy most ugyanezt összeszorított szájjal csinálja. A lányom másodikra megértette, már egy éve így pucolunk orrot! Kivéve pár hete, mert a szomszéd fiútól elleste, hogy mutatóujjal is lehet. :( Azóta néha hozzám baktat feltartott ujjal és mutatja a terméket: "nézd anya, fita, most szedtem az ojjomból!"

 • 2006.11.10 11:42:39fogyasztó

  Nekünk minden ősz és tél így telik, családi vonás. (Addig jó, amíg jön a lé és nem száraz/görcsös köhögés, aka krupp, ami megérne egy külön postot) A fentiekben szólókhoz annyit, hogy debizony nagyon fontos a szívás addig, ameddig nem tudja ügyesen saját maga kifújni (külön-külön orrlikból, ugye, ami még fontosabb) ,ert jogos a fülgyulladás, jogos a kötöhártyagyulladás is (ki mire hajlamosabb) és bármyleik üreggyulladás is. Sőt, az üregekben megülő, de be nem gyulladt, tokosodott maradvány okozhat mondjuk tartós halláskárosodást is, stb,stb.

  Segíteni tud, ha a porszívó állítható teljesítményű szívásra képes (mi ezért cseréltünk pl) és mindenképp pozitív megerősítés, ha a gyerek látja, hogy Te is kipróbálod, megteszed, amit majd neki kell. Viccelsz, bolondozol és még egyszerűbb a helyzeted :-)

  Fiziológiás sóoldatokat csak javallani tudom én is, Sterimar nekünk is bejött. Ezenkívül pl párásítunk ezerrel, Salvus vizet, mert az erre tökéletes, igaz, cserébe vékony fehér porréteg kerül szinte mindenre, amit a szórakoztatóelektronika nem igazán szeret. (A szervizek annál inkább, kis takarítás havonta/kéthavonta)

  Szóval előre a porszívózás felszabadításáért!

 • 2006.11.10 12:58:21Csiperke

  Én is megkaptam egy anyukától, hogy milyen állat vagyok, hogy porszívózom a gyerek orrát, ők ilyet nem tennének, mert kiszippantja a gyerek agyát. Hát az övét valaki már kiszippanthatta, hogyan gondolta, hogy engedélyeznének egy olyan veszélyes változatot. Tény, hogy saját magamon kipróbáltam és nem volt ugyan kellemes, de annyira rémes sem. A mi orrszívó porszívónk műanyag, ezt még jótanácsként fogadtuk meg, mert az egyik kollégámék üvegből készült cucca beletört a gyerek orrába. (5 éves és nagyon ellenkezett...)
  Amikor hazajöttünk a kórházból a gyerekorvos azt tanácsolta, hogy eleinte minden este szívjuk le az orrát, ha látszik ok, ha nem. Most már 17 hónapos a gyerkőc és csak akkor használjuk, ha szükséges. Sterimárral együtt, de lazább módszerrel, mint feljebb olvastam... :-) Először csak spriccelünk, aztán szívunk.

 • 2006.11.10 13:10:41kovvacs

  Jucus, Csöre, katampusz! :)

  Köszönöm szépen, nagyon jól esett a bízatás. :)

  Sokmindenről lemondtam, amitől "tökéletes" lehet a vendégvárás, és már sokkal jobban érzem magam. Még így is van bőven meló, de nem látszik reménytelennek.

  Drága gyermekem "természetesen" kihagyta a délelőtti alvást...

 • 2006.11.10 13:12:22Kékfelhő

  természetesen :)

 • 2006.11.10 13:13:53somapapa

  Három éven keresztül kínoztam a gyereket vele, mielőtt én is kipróbáltam. Szeptemberben volt egy nagyon durva arcüreg-gyulladásom és kénytelen-kelletlen ráfanyalodtam az orrszívóra. A maximális hatást akkor sikerült elérnem, amikor a sterimaros átmosás mellett még köhögtem is, mert akkor valahogy az agyvelőig kinyílik a légút, és a szemedet is képes behúzni a vákuum. Kis gyakorlással az effekt előállítható egy egyszerű nyeléssel is, sőt ügyes technikával elérhető, hogy csak az orrüreg válik átszívhatóvá, de az ember szeme és az agya nagyjából érintetlen marad. Nálunk a srác egyébként fél év után maga csinálta magának, mert egyrészt mindent mindig ő akar csinálni, másrészt meg jobban érzi, hogy mikor fáj már nagyon.

 • 2006.11.10 17:06:32gyöngy

  kovvacs! A babáddal azzal tudod elhitetni, hogy nem is olyan fontos mindenki más, ha haláli nyudodt vagy. Ettől Ő is megnyugszik, és nem hagy ki egy-egy alvást. A dédik egyébként sem látnak olyan jól, nem vesznek észre mindent, amit Te. Ha mégis, akkor mosolyogva köszönd meg az észrevételt, és nyomj a kezükbe egy szivacsot, hogy milyen jó hogy itt vannak, akkor le is takaríthatják, mert Te nem értél rá. Tudom, hogy frusztrál, ha úgy érzed nem vagy kész, de akkor csillog-villog majd a lakás, ha Neked sem lesznek kisgyerekeid. Mondjuk dédi korodban! Addig meg akinek nem tetszik megcsinálhatja, vagy nem muszály jönnie.

 • 2006.11.10 21:00:57Libretto

  Asszem a kreatív apuka én voltam... szájjal igen és? nem részletezem, de nem gáz kicsit sem. Valaki írta,hogy a pici pár naposan taknyadzott a pollentől... szerintem akkor még nem allergiásak, csak, ha babának szétsterilizáljuk őket és nem készülnek fel a világra később - de ez egy másik flame

 • 2006.11.10 22:50:3768nyara

  kovvacs: 4 gyerekkel még jobb a buli (saját tapasztalat). Egy idő után nagyon nem érdekelt minket, hogy ki mit szól a nem csili-vili lakáshoz. gyöngy-nek igaza van, ha majd dédi leszel biztos tip-top lakásod lesz, (kis csipke terítő a fotelről ne hiányozzon ám! :-)) de addig...

  Ami meg a nem jó szülő vagyok érzést illeti: mindenki átesik ezen az első gyereknél, van, hogy a többinél is. Ha felmerül benned ilyen érzés akkor már eleve nem lehetsz rosz szülő.

  Sajnos volt már szerencsém pár olyan esethez, amikor a szülő tényleg rossz volt, no ezeknél soha nem merült fel ez a kérdés. Tudod amikor azt látod, hogy kicsi babákat bántalmaznak, akkor elszakad a cérna, azt hiszed, hogy megszokod idővel, de nem. No bármelyik ilyen szülőt ha megkérdezed, hogy amikor bántotta a babát nem merült e fel benne, hogy ez nem éppen a minta szülői viselkedés, hát nagy szemekkel néznek rád, és ez még a jobbik eset.

  Egyszóval: jó szülő vagy.

 • 2006.11.11 23:58:13kovvacs

  :) Annyira kedvesek vagytok! :)

  A vendégség jól sikerült, kb. 2 órával a kezdete előtt már annyira laza voltam, hogy nem kifejezés. Még a mosogatást se fejeztem be.

  Akkor aztán sajnos kiderült, hogy a picim nem csupán a vendégségre érzékeny, mert belázasodott. El is aludt a lázcsillapító után, jobban lett szerencsére. Ma egész nap a lázzal küszködtünk. Lehet, hogy a fogai, de az is lehet, hogy vírusos fertőzés. Most éppen alszik, de szinte elszakíthatatlan tőlem, én meg iszom, mint 3-4 hónappal ezelőtt, mert szilárdkaját nem akar enni a gyermek...

 • 2006.11.26 09:09:24szanna

  Eszter!

  Az alábbi módszerhez hány emberre van szükség, mert nem tudom elképzelni, hogy ezt egyedül is meg tudom oldani?

  "van egy tuti technika: Sterimar vagy fiziológiás sóaldat kell hozzá (a naturalisták csinálhatják anyatejjel is, azzal is tökéletes). A gyerek egyik orrlyukába be kell dugni a porszívós orrszívót, a másikba pedig folyamatosan nyomatni a cuccot (az anyatejet, vagy fizsót bele lehet aplikálni kifogyott, letekerhetős üvegű orrspray-be, a Sterimar a legjobb, nyomja ezer nyomással). Az egész úgy átöblíti a rendszert egy éjszakára, hogy ihaj! Addig kell fújni-szívni, míg a szívott orrlyukon a tiszta lé (vagy anyatej) jön ki."

 • 2006.11.26 15:47:49eszter

  Szanna, ha pl Apu ölébe kapja, akkor van egy fogás, amivel pl. fül-orr-gégészeten is "fogatják" a gyereket a szülővel: fejét egyik kézzel átfogni, kezeit másik kézzel, lábait meg a két felnőtt láb közé - garantáltan meg sem tud mozdulni, meg ülve igazán hatásos. Közben szemből végezni a műveletet. Tudom, hogy brutál a hangzása, de a mi gyerekeink semmivel nem panaszkodtak jobban, mint ha csak símán fújtuk, vagy szívtuk volna, viszont kristály tisztára mossa a nózit.Ha egyedül vagyok, akkor a hátára fektetem, és fölétértelek úgy, hogy a fejét a térdeim közé fogom, a lábszáram meg a kezeit szorítja a testéhez. Mindezt nyilván babaemberi erővel...

  Amúgy a módszert nem én találtam ki, a fül-orr-gégészeten bevált szokás.  Annácska hogy van? Jó lehet megint pici-babázni...

  üdv: eszter

 • 2006.11.26 18:53:56szanna

  Köszönöm a választ Eszter!  Annácska jól van, de ha visszajön a tej, akkor az orrán-száján jön, utána meg szürcsögve veszi a levegőt. Ez aztán zavarja az alvásban.  Üdv, Anna

 • 2006.12.14 11:51:19kovvacs

  Hála Égnek a porszívós orrszívóért!!!!!  Hogy én mekkora marha vagyok, hogy korábban nem vetettem be. (Így jár az ember lánya, amikor végre egyszer hallgat az anyósorára - azaz rosszul. Anyós szomszédjában alkalmazták a porszívós orrszívót, és az volt a véleménye az anyósomnak, hogy ez csak arra jó, hogy a gyereket szadizzák és kiszívják az agyát. Én meg egyetértettem...)  Szóval ma reggel a férjem beszerzett egy Arianna márkájút, ami nem üveg, nem kell belenyomkodni a gyerek orrába,

  és megtörtént a csoda,

  a gyerekem két hét nemagresszív de annál kitartóbb enyhe nátha közepette először

  gond nélkül veszi az orrán a levegőt,

  és szemmel láthatóan megkönnyebbült.

  A sterimar önmagában lótúró, a kézi orrszippanccsal együtt se éri a töredékét sem.

  De ez a szerkó egy csoda!  :)))))  De jó, hogy így dicsértétek, enélkül ki nem próbáltam volna....

 • 2006.12.14 12:53:54nona

  Mi is nemrég szereztünk be egyet, mert lótúró effektus lépett fel. Nagyon bejött!

 • 2006.12.14 13:19:52Csiperke

  Arianna rulez. Bennünket a doki úgy engedett haza a kórházból, hogy mindenképp vegyünk egyet. A dédi jól megsértődött, mikor a "mit vegyek a picinek?" kérdésére ezt kértük. Tök jó!

 • 2006.12.14 13:31:05Süti

  Ehhez nem tudok hozzászólni, ahol én élek, még a kézi orrszippancs se javasolt...

 • 2006.12.14 13:34:59Csiperke

  Süti: miért?

 • 2006.12.14 14:25:12kovvacs

  Süti, melyik országban lax?  Amúgy a D. Tóth Krisztának van egy rovata a Nőklapjában, az ő lánya nemrég volt 1 éves. A rovatban sztorizik a gyerkőccel kapcsolatos dolgokról, kb. mintha egy egyszemélyes Poronty lenne.

  Na ő írta, hogy a porszívós orrszívó minden külföldit kiborít. Az ő angol párját éppúgy, mint(húúúú, nem jut eszembe, melyik szőke bemondonőnek van szicíliai férje?) másnak a szicíliai férjét.  Ez is amúgy egy nagy dilemma:

  hagyjam a gyerek orrát, hadd folyjon,

  vagy pucoljam,

  vagy néha pucoljam, néha nem.

  Én hagytam is, tengerisóoldatos-spray-ztem is, kézi orrszívóztam is, mikor hogy,

  de már két hete nem vagyunk teljesen OK-k (én se sajnos), és most úgy döntöttem, hogy próbát teszek.  Amúgy biztosan megvan a takonynak is a maga jelentősége, meg be bizonyítani, hogy jobb hagyni. De hogy ez a cucc mennyire jó, hogy (nekem ez volt a legszimpibb!) bele se kell gyömöszkölni a kölök orrába! Én még a magam gyerekkorából emléxem, hogy hogy utáltam az orromban matatást.

 • 2006.12.14 14:27:58Süti

  A Novodomszkynak.  Nyugat-Európában vagyok én is, itt is borulnak a dologtól :-) Amúgy a sztenderd szöveg: a nyálkahártyának nem tesz jót, márpedig az ép nyálkahártya nagyon fontos, mert az első védelmi vonal blablaba. Öblíteni viszont lehet sóoldattal.

 • 2006.12.14 14:34:18kovvacs

  Értem, logikusnak is tűnik,

  és ezért is jó, hogy a nyálkahártyához nem ér hozzá ez a szerkentyű. Csak annyit "piszkál", mintha átfújna az orrlyukon a szél. Kétségtelenül nagyobb szél, mint a légvételnél.  Azóta túl vagyunk a második használaton,

  és érdekes volt látni, hogy a kölköm egyáltalán nem kapta el a fejét, sőt,

  mintha már tudná, hogy ez neki jó.

  (Pedig fél a porszívótól!)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta