SZÜLŐSÉG

Nyerő játékok: top 10-ben a zenélő Barbie és Polly limója

2006. október 30., hétfő 08:34

Mit szólna egy kisfiú, ha a karácsonyfa alatt egy távirányítható Ducatit találna? Apukája valószínűleg rángó alsó ajakkal várná, hogy gyerkőce aludni térjen és végre ő is kipróbálhassa álmai tűzpiros motorját. Beszélő baba, zenélő Barbie, többszemélyes autóversenypálya, Polly pollywoodi limója és más újdonságok az idei év kedvenc játékai között.


Magyarországon idén rendezték meg első alkalommal a Duracell Játékversenyt. Négy játszóházban száz gyermek és száz szülő próbálhatta ki a játékokat, amelyeket a karácsonyi időszakban kezdtek forgalmazni hazánkban, ezután szavazhattak a nekik legjobban tetsző darabra.

Rendhagyó sajtótájékoztatón hirdették ki a végeredményt a Fővárosi Állatkert Barlangtermében, meghívták ugyanis az újságírók gyermekeit is. Az eredményhirdetés és díjátadás végén a csemeték kipróbálhatták a nyertes játékokat.

Párás tekintettel figyeltük a tülekedést Polly Pocket Pollywood limójának vagy a My Scene Superbling Styling Head megkaparintásáért. Időnként reflexből rántottuk el fejünket a távirányítható repülő támadása elől, mindeközben a Forma 1-es autó és a piros Ducati a lábaink előtt karambolozott sokadjára. Már-már karácsonyi hangulatba andalítva csüggtünk Baby Annabell szavain.

Mindezek alapján bizton állíthatjuk, a zsűri jól döntött. Olyan cuccok ezek, amelyekkel minden valószínűség szerint nem sülünk fel a karácsonyfa alatt.

Az idei tíz legkedveltebb játék:

1. The Digital System – többszemélyes autóversenypálya
2. Cella Sticker Machine - matricanyomtató
3. 1/14 Renault F1 – távirányítható autó
4. My Scene Superbling Styling Head – babafej szépítkező készlettel
5. I Plane – távirányítható repülő
6. LEGO Sport Football Set – mini futballpálya rugós játékosokkal
7. 1/5 Big Race Ducati Desmosedici – távirányítható motor
8. Baby Annabell – élethű beszélő baba
9. Polly Pocket Pollywood Limo – mini öltöztető baba limuzinnal
10. Barbie Diaries Barbie Doll – zenélő Barbie

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.10.31 10:30:09kovvacs

  10 hónapos gyermekem top10-es játéklistája

  1. kb. 6 cm magas műanyag flakon, Nivea intim lemosó termékminta doboza

  2. TV távirányító

  3. színes reklámújságok lapozgatása, tépkedése

  4. konyhai műanyag tárolódobozok, remekül lehet velük csapdosni és messze repülnek

  5. liberó pelusok kipakolása a zacskóból és egyenletes szétszórása a lakásban

  6. DVD tokok: dobolás, dobálás, megrágás stb.

  7. anya kezében levő sörösüveg (alkoholmentes söré!) szájának nyalogatása (vszínűleg azért, mert hideg)

  8. MAM kétdarabos rágóka készletből főleg a puhábbik darab (KenguruGold, Brendon)

  9. Tigex sípolós gumizsiráf (Brendon)

  10. Simba rázásra sípoló madár (KenguruGold)  ...és vágyott játéklistája

  1. konnektorok

  2. (papír)szemét

  3. cserepes növényeink virágföldje...

  4. ...és levelei

  5. mobiltelefon (ezt addig volt szabad rágnia, amíg be nem ázott a mikrofonja)

  6. hangfal hangerőszabályzó gombja

  7. szappankóstolás

  8. legfrissebb újságok és legszebb könyvek lapjainak tépkedése

  9. százas papírzsepi: kiszórás, tépkedés, kóstolás, kétségbeesés (nem könnyű kiköpni!)

  10. fiók fülének rángatása, amíg ki nem sikerül tépni a helyéről

  ...

  :)

 • 2006.10.31 10:45:16prinyo

  Ez a Top10-es lista nagyon jó volt
  (Gratula kovvacs-nak :)
  Az lányom még szerette az órámat rágni álandóan az volt a szájában.valszeg a fémtokozás és a fém óraszij miatt...a fém hideg.....

 • 2006.10.31 11:58:24eszter

  Regi! Kicsit lejárt lemez ezen a fórumon a "tökéletes anyuka", vagy "nagy magyar anya", stb. Mindenki mindent másként csinál, saját belátása szerint, a fórumon pedig megoszthatja tapasztalatatit. Valahogy ettől az írónak és olvasónak is jobb lesz...Senki nem írta ráadásul, hogy csak és kizárólag, csak azt, hogy ha csak lehet. A nagyszülők, rokonok fantáziája végtelen az idióta játékok terén, amik 1 hét múlva kibelezve fekszenek a szoba közepén. A gyerek sokmindenért rajong, ami nem biztos, hogy a fejlődését szolgálja...pl. a tv, (a konnektor, a konyhai robotgép, a mélyvíz...-vicceltem) Szó sincs arról bárki bármitől tiltaná a gyerekét, csak kijelöltünk egy útvonalat, ami SZERINTEM jó a gyereknek, de nem csavarok ki semmit a kezéből...A 60 ezer Ft-ot viszont sehogy nem látom megmagyarázhatónak: a leggügyébb gyerekfilmek is ilyenekről szólnak, hogy hova vezet a gyerek ilyen mértékű "kiszolgálása" (sajnos néhol a szülői lelkiismeretfurdalás kielégítése).

 • 2006.10.31 12:11:45sacka

  Ez a TOP10-es lista nekem is nagyon tetszett, és való igaz, hogy ez így működik. Kár, hogy nem nekem jutott eszembe :)
  Sterilizáljunk blogban említettem is, hogy nálunk először a virágföld szeretete mutatkozott meg, mostanában a fiúk (3 illetve 1,5) mialatt főzök az edényeimmel játszanak piacos kofát, a fedőkkel cintányéroznak, a fakanállal pedig dobolnak, a távirányítóval telefonálnak, a CD tokokból garázst építenek, az ülőgarnítúrát használják hegymászásra, a fotelekből építenek házat... és még lehetne sorolni. Ilyenkor nézünk össze a férjemmel, és tesszük fel a kérdést; MInek ide játék? (Persze azért itt sorakoznak a szoba sarkában)

 • 2006.10.31 12:29:43jidele

  Minél drágább a játék, annál valószínűbb, hogy a dobozával akar játszani...

 • 2006.10.31 13:17:07titi

  tényleg a doboz jobb. nem is veszek drágát. olcsót is ritkán. lehet csinálni tök jókat. bár a mozgó falevél überelhetetlen. legalábbis 7 hónaposnál...

 • 2006.10.31 13:31:03kovvacs

  :) szerintem nyugodtan csinálja meg bárki a saját gyereke top10-es listáját:)  Tényleg kíváncsi lennék rá, hiszen pl. életkor szerint is komoly különbségek lehetnek.

  Én nem gondolom, hogy ciki, ha a gyerek beleszeret vmi méregdrága cuccba. (Pl. a MAM rágóka se volt olcsó, na de ez pl. télleg megérte, annyit rágcsálja a kibúvós fogaival!) Legalább van vmi valós támpontunk, mivel érdemes kényeztetni a gyerkőcöt, ha nyerünk a lottón vagy kicsit jobban vagyunk eleresztve...

 • 2006.10.31 13:33:29jidele

  az enyémnek per pill az anya hugyhólyagján való ücsörgés;)

 • 2006.10.31 13:39:57kovvacs

  Tom Alien!

  Az elemzésed alapján megint eltölt a rossz érzés: mintha Magyarország ismét úgy szerepelne a kereskedők térképén, hogy:

  maradék/szemét/tavalyi/bukott termék -lerakat.

  Amolyan "ezeknek ez is jó lesz", és még ezért is hajlandók a gatyájukat kifizetni a lúzerek.

  Rengeteg ilyen élményben részesülhet az ember, ha kicsit összehasonlítja a magyar kínálatot a külföldivel (interneten!), számos termékcsoportban. Mondok példát. Népszerű lakberendezési áruház, amelynek az ágyneműi extra drágák vagy feltűnően olcsók. A kínálat közepét megvették az osztrákok, ide a maradék kerül. Digitális fényképezőgép 2 évvel ezelőtt: adott márka 3szoros digitális zoommal itt Mo-n 100-120e Ft, jobbat nem is lehet kapni. Addig Németoban a vadonatúj 5szörös átszámítva 85e Ft, a 3szorost már nem is árulják. A németeknek már nem kellett a kifutó modell, a magyaroknak még jó lesz, drágábbért is...

 • 2006.10.31 13:58:55jidele

  sztem azért a játékpiacon ez a leg...leg.
  http://index.hu/homar/index.php?title=ferfias_jatekok&more=1&c=1&tb=1&pb=1

 • 2006.10.31 16:43:05gyöngy

  Nagyon tetszik kovvacs játéklistája, és az én gyerekeim is mindennel játszottak, mint a sacka gyerekei. Nálunk amivel a legtöbbet játszottak, az az ágyuknak a 10 cm-es szivacs ágybetétje. Rendszeresen hol tornapáját építettek belőle /bérházban lakunk, és csak szivacson lehetett ugrálni, de ott bármilyen mennyiségben/ vagy bunkert készítettek belőle. Nagyon sokszor, néhány éjszakára is kérték, hogy megmaradhasson a bunker. Imádták azt a szűk, de otthonosan berendezett, kis kuckót, amit varázsoltak belőle.
  Ilyenkor napokon keresztül folytatták a játékot, hisz nem bontották le, és este boldogan aludtak az anyaméh pótlékban. A lányomnak még a babák voltak a mindenei. Amikor az öccse született, akkor csecsemő baba, és engem utánzott. Utána pedig a Barbikat szerette, amiket állandóan öltöztetett, meg frizurát csinált nekik. Ezen kívül még a legvonzóbb számára a smink készlet volt, meg a magassarkú cipők. Nem az enyém, mert én szinte soha nem sminkeltem, hanem pl. a hugom v, a barátnőm sminkje. Volt, hogy a barátnőmről lekönyörögte a körömcipőjét, hogy Ő mehessen egy kört benne. Ez 1,5 évesen volt.

 • 2006.10.31 21:24:24Tom Alien

  Kowacs!  A véleményem inkább a erről a felmérésről szólt, és ennek valóban olyan szaga van, hogy a cégek mit szeretnének eladni, vagy inkább mitől szeretnének megszabadulni.

  A furcsa az, hogy ezeknek a cégeknek megvannak az aktuális újdonságai, amelyek mostanában már szinkronban vannak nagyjából nyugat európával. Azt nem értem, hogy miért nem ezek szerepelnek ezen a felmérésen? A másik ami nagyon furcsa, hogy nem szerepelnek olyan cégek, akiknek legalább ennyire szinvonalas és jó termékeik vannak.

  Kicsit hozzászólva a beszélgetés témájához is, nem szeretnék senkit megbántani, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy sok szülő inkább magának veszi a játékot és nem a gyereknek. Csak a saját szempontjait figyelembe véve. Szerintem a játék arra való, hogy a gyerek játszon vele, a "játszás" pedíg szórakoztató a gyerek számára. Az pedig, hogy mi szórakoztató neki, csak ő tudja eldönteni, nem lehet erőltetni. Nem gondolom, hogy a játékokat anyaguk alapján lehetne kategorizálni. Amennyível természetesebbnek tűnik a fa a játék, egyáltalán nem jelenti a fa a játék egészségesebbségét. Hiszen ezek a játékok is festve vannak, amely festék legalább annyi káros anyagot tartlamaz mint egy olcsó műanyag játék. A fajátékoknál, még ott van a megmunkálás minősége, mert, ugye senki nem szeretné, ha a gyermeke szájába szálka kerülne. A fa játékoknál is meg kell fizetni a teljes biztonságot, viszont ezért az árért, már műanyag játékból is minden előírásnak megfelelő szinvonalas játékot lehet kapni. A kreatív játékok, véleményem szerint igazán nem érdeklik a gyerekeket. Nem láttam még olyan gyereket aki a kreatív játékok előtt állt meg sóvárogva. Ez inkább a szülőnek fontos.

  Azt sem hinném, hogy a játékok témaköre, bármiféle befolyással lenne a gyermekek fejlődésére. Én gyermekkoromban rengeteget játszottam katonákkal, GI Joe figurákkal, Masters Figurákkal és JÁTÉK FEGYVEREKKEL. Az életem során, soha senkit nem ütöttem meg, nem vagyok agresszív ember és két kisfiút nevelek. Az én fiamnak is van játékpisztolya, transformers robotja, dinoszaorusza és tini ninja teknős valamint pókember rajzfilmeket néz a tvben. Mindezek mellett, még soha semmi panasz nem volt a viselkedésére.

 • 2006.11.01 00:08:02Csöre

  Az igazán színvonalas, jó minőségű játékoknak tényleg megvan az aruk. Ezt nem is sajnálom kiadni. Fa játékok esetében ez azt is jelenti, hogy a festék egészségre nem ártalmas, vagy egyenesen festetlen a cucc. A fröccsöntött kacsa is lehet sorjás... De "színvonalas játékot" műanyagból még nem igazán láttam. Vagy én azt nem tartom színvonalnak (talán a Lego kivételével). Az elmúlt időben láttunk néhány elrettentő példát - csupa márkás csiricsáré zenélővillogó úgynevezett készségfejlesztő játékot. A játék a gyereknek nem csupán szórakozás, mi legalábbis azt is célul tűztük, hogy az ízlését is alakítsuk, vagy legalábbis ne rontsuk el... Fegyverek: valószínüleg a mi fiunk is kap majd fakardot, csákót, de szemem előtt lebeg annak az arab származású családnak a képe, akik a környékünkön laknak, és két kisfiuk géppisztolyokkal állig felfegyverkezve szokott a buszmegállóban várakozni. Rémes.

 • 2006.11.01 08:27:34eszter

  A fa játék nem azért jó, mert HÚ de természetes. A gyerek tapint, szagol, érzékel ezer csatornán. Nálunk "picit" okosabb emberek felfedezték, hogy ez jót tesz a gyereknek. A természetes anyagokkal való találkozás felemeli őket. Itt is az arany középutat választanám...Nálunk legtöbbet kint játsznanak a gyerekek. Esőbe is kimennek (kiscsizmában, esőkabátban) szemlélődni. Ez nagyon fontos. Persze, hogy a gyereket szolgálják a játékok, én sem vagyok híve annak, hogy kezébenyomjunk olyat, ami csak okítja. Az egyszerű játék azért több, mint a megmunkált, mert beindítja a gyerek fantáziáját, nem öli meg a kész formákkal. Persze hogy nem kizárólag. De nagyon jó megfigyelni, hogy pl. egy lepedő, egy fapalló, egy fonott madzag stb. mennyi ezer funkciót tölt be egy rövid nap alatt. Míg mi gondolunk 5-6 dologra, addig a gyereknek 150 jut eszébe. Aztán jó azt is nézni, ahogy öltözteti, fésüli a műhajű, műanyagarcú, megformált babáját. nem kell végletekbe esni.

 • 2006.11.01 09:22:21manci

  titi! Az én kislányom is 7 hónapos, és az írásaidból úgy tűnik, nagyon egy húron pendűlnek a csemetéink. Egyrészt az enyém sem egy alvós gyerek: születése pillanatától nyitva van a szeme és csak néha kegyeskedik becsukni. Másrészt ő is bolondul a falevelekért. Listavezető játék egyértelműen a távirányító, pedig szürke, fehérre kopott gombokkal, viszont remekül akad benne a körme. Azt hiszem nála ez központi kérdés, mindent szeret ami durva felületű: egy vászondaradot is hosszú ideig elkapargat. Naponta vagyok kénytelen manikűrözni, máskülönben cafatokban lógna a körme.

  Egyébként pedig beléptünk a dobálózós korszakba, úgyhogy a jó játék másik ismérve, hogy milyen lármával csapódik a földbe.

  Ja! És persze a legeslegjobb: szeretett személy ölében ülve játszani az ékszereivel, órájával, vagy a ruhán lévő madzagokkal, cipzárral stb.

 • 2006.11.01 11:09:58Tom Alien

  Nagyon sok szinvonalas műanyag játék létezik, a Lego csak egy a sok közül, ami valamilyen oknál fogva Magyarországon kicsit túl lett dimenzionálva.

  "Az elmúlt időben láttunk néhány elrettentő példát - csupa márkás csiricsáré zenélővillogó úgynevezett készségfejlesztő játékot."

  Itt mire gondolsz?

  Az ízlésről nagyon nem egyezik a véleményünk. Nem gondolom, hogy az ízlés befolyásolható, az adottság. Nincs olyan, hogy rossz, legfeljebb más ízlés. Mi alapján gondolja valaki magáról, hogy jó ízlése van? És mi alapján gondolja, hogy ezt az ízlést ráerőltetheti a gyerekére? Nem beszélve arról, hogy a gyereknek úgy is az fog kelleni, ami az bölcsis/ovis/iskola társainak van. Ha a saját elveink miatt ezt megtagadjuk a gyerekünktől, sokkal nagyobb kárt okozhatunk vele, mint egy számunkra nem szímpatikus játékkal.

  Nem hinném hogy a fakard kevésbé agresszív játék, mint a játék műanyag géppuska. Egyikkel lelövést játszik a gyerek a másikkal lefejezést, hasbaszúrást. Az arab származású gyerek is csak gyerek. Nem rosszab senkinél.  "Nálunk "picit" okosabb emberek felfedezték, hogy ez jót tesz a gyereknek. A természetes anyagokkal való találkozás felemeli őket."  Milyen jót tesz a gyereknek a fa és mi az hogy felemeli őket? Mi a szakembereknek az álláspontja ebben a témában? Miben nyújt többet egy fából készült kocka egy műanyagból készült kockánál? Azon túl, hogy kb 4x olyan nehéz és sokkal nagyobb kárt lehet vele okozni. (Akár egymásban is)

 • 2006.11.01 11:53:53eszter

  Vannak olyan emberek, akik arra szentelték az életüket, hogy neveléselméletet, gyermeklélelktant tanulmányozzanak (Vekerdy Tamás, a hazaiak közül, Rudolf Steiner "nyugatról"), és ők éles látással hamar rájöttek, hogy mi az, ami a gyerek testét, lelkét,szellemét fejleszti (felemeli). Nem szentírás, nem kizárólagos és főként nem szánom ölre menő vitatémának. Tényleg mindenki a saját belátása szerint neveli a gyerekét!!! Én szeretem őket olvasni, meggyőz.
  Mondjuk nálunk volt olyan gyerek az iskolában, aki elsős kora lététre megnézhette az esti krimit, erről beszámolt, mindenki más is nézni akarta....mit tegyen ilyenkor a szülő: hát jó, úgy is többet ártok ha szűröm az őt érő dolgokat, mintha engedném nézni, max kicsit fél majd éjszaka, picit bepisil, esetleg szorong és nem mer majd utcára menni, de mindenképpen nézze. Az én szüleim nem endgedték, hogy nézzem, asszem 2 nap alatt el is felejtettem, ma meg köszönöm nekik. Ez ne legyen már indok, hogy másnak milye van az iskolában. A játékot szerintem ugyanígy szűrni kell.
  Egyébként én tökre nem veszekszem, csak egy másik oldalát szeretném megmutatni a "fogyasztói társadalomnak."

 • 2006.11.01 19:17:41sacka

  Kedves Tom ALien: Válasz lehet ez a cikk a feltett kérdéseidre:
  http://www.jatekhaz.skicc.hu/htmlm/cik/8033fajm.htm

  Én is csak szűrni tudok, és így az a véleményem, hogy lehet a gyerekeid ízlését irányítani. Az ami körülveszi, amiben felnő mind-mind hatással van a későbbiekben kialakuló ízlésvilágára.

  A fa meleg, a műanyag hideg - ez a játékok és más eszközök tekintetében is így van. Egész más az érzeted akkor, ha fából készült bútorok vesznek körül, mintha műanyagok.

 • 2006.11.01 20:05:54jidele

  Ne haragudj, de mi az, hogy nem lehet a gyerek ízlését alakítani? Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy tanítani, vagy nevelni nem lehet. A szülőnek kötelessége sztem a gyerek ízlését formálni. Hát nem szépre-jóra-értékesre akarjuk mind nevelni a gyerekünket? És attól mert az osztálytársai modnjuk káromkodnak, attól én még nem fogom neki megengedni, hogy káromkodjon. És azért mert az osztálytársai vmivel játsztanak, ha én azt nem tartom megfelelőnek, nem fogom megvenni neki. Ugyanis azért vagyok a szüleje (többek között), hogy neveljem, nem pedig azért, hogy minden szeszélyét kiszolgáljam.

 • 2006.11.01 20:12:49Hicudzsi

  Regi! Bocs, ha én rémeket álmodok a Marie Antoinette babától :)  Tudod a gyerek mindennel nagyon jól el tud játszani, pl. egy 9 éves remekül képes akár 18 órában World of Warcraftozni, és az 5 éves is átszellemülten fésüli, sminkeli a babáit... de ez attól még nem egsézséges és nem hasznos a gyerek számára.  Ha kicsit elmélyednél a fejlődéspszichológusok írásaiban (a neten is elég sokat megtalálhatsz belőlük) akkor tudod, hogy az a játék jó, ami játszva tanít, vagy hagyja szárnyalni a fantáziát.

 • 2006.11.01 20:24:29eszter

  Kösz, Csajok! Már megint kezdtem magam ufo-anyának érezni....

 • 2006.11.01 20:42:25jidele

  Még csak azt akartam hozzá tenni, hogy a férjemnek az apja megvett minden létező játékot, ami eszébe jutott. Ezzel együtt, ha vmiért azt akarta az anyukája, hogy pár órán át elfoglalja magát, adott neki pár zsinórt. Órákig el tudta bogozgatni:D

 • 2006.11.01 22:35:46Tom Alien

  Eszter: Én nem mondtam, hogy a fajátékoknak nincs létjogosultsága illetve, hogy ezek rosszabbak lennének a más anyagból készült társaiknál. Csupán arra szerettem volna rámutatni, hogy a fa nem felsőbbrendű mint bármi más anyag. Kicsit fantasy nekem, hogy egy játék alapanyaga egy gyerek lelkét felemeli vagy fejleszti. Valóban nem mélyedtem bele gyermekpszcihológusok munkásságaiba, de tartok tőle, hogy a másik oldalon is legalább annyi tanulmányt találnék. Mivel munkám révén nap mint nap rengeteg gyerekkel és szülővel találkozom és mivel nekem is két gyermekem van, ez alapján figyelek meg dolgokat és vonok le következtetéseket. Ez alapján én azt látom, hogy nincs különbség a fa illetve egyéb alapanyagú játékokon nevelődő gyermekek között.

  Egy tvműsor megnézése nem ugyan az, mint a játékok stílusának a megválasztása. A TV műsor emléke valóban elmúlik két nap múlva, de a játékok nem. Lehet, hogy a szülő nagyon büszke, mert a gyermeke nem játszik csúnya robotokal, de azt elfelejti, hogy a gyerek egyedül van vele.

  "Ez ne legyen már indok, hogy másnak milye van az iskolában. "

  Akár milyen szomorú, ez nem kívánság műsor, hanem ez van. Úgy akar majd öltözködni mint a társai, azokra a cuccokra fog vágyni ami a többieknek van és olyan stílusban fog beszélni mint a többiek, mert sokkal több időt tölt el ezekkel az emberekkel mint a szüleivel. Ilyen esetben a szülő vagy ráerőlteti az akaratát és keserűséget okoz a gyereknek, vagy hagyja beilleszkedni.  Sacka: Elolvastam a cikket. Értem is és nem is mondtam ellent neki. Leírja, hogy mennyi mindenre jó a fa és milyen jó hasznos játékokat lehet belőle készíteni. Ezzel egyetértek, csak van még mellette sok minden klassz anyag aminek szintén van sok jó tulajdonsága és nem alacsonyabbrendűek a fánál. Persze teljen más érzés egy fa dominanciájú közegben lenni mint mondjuk egy műanyag vagy fém. Ennek ellenére mégis nagyon sokan veszik magukat körbe műanyag vagy fém tárgyakkal és bútorokkal, mert az tetszik nekik. Ezért nem lehet kijelenteni, hogy a fa jobb.  jidele:

  Két különböző dologról beszélsz. A tanítás, oktatás, nevelés és készségfejlesztés valóban nagyon fontos. Az ízlés viszont nem ez a kategória.

  Ha te meg tudod határozni, hogy mi az a szép akkor megtaníthatnád nekem is. Az ízlés adottság, amit lehet erőltetni és "megszokatni" a gyerekkel, de egyáltalán nem gonolom, hogy ez helyes. A gyerek ízlésének nem kell, hogy egyezzen a szülőével. Elég ha csak az étkezést megnézzük. Azt eszi meg a gyerek ami ízlik neki. Ami nem ízlik azt kiborítja a földre. Nem tuszkolhatom le a torkán, hogy márpedig ez finom. Természetesen sokmindenben fogja utánozni egy ideig a szülőt, öltözködésben vagy a akár cselekedetekben, de ez csak addíg tart, amíg a szülőn kívül más inger nem éri.

  Az én véleményem az, hogy a szülönek a dolga segíteni, hogy a gyerek saját ízlése kialakuljon.

  Természetesen erkölcsileg, viselkedésileg illetve beszédben példát kell mutatni és igyekezni a jó irányba terelni, de ez nem az ízlés.  "Még csak azt akartam hozzá tenni, hogy a férjemnek az apja megvett minden létező játékot, ami eszébe jutott. Ezzel együtt, ha vmiért azt akarta az anyukája, hogy pár órán át elfoglalja magát, adott neki pár zsinórt. Órákig el tudta bogozgatni:D"  Na látod, ez az ízlés. • 2006.11.02 10:54:05Hicudzsi

  Tom Alien!

  Ezekszerint a gyerekeim ki lesznek közösítve a sulijukban mert nem veszek nekik nagyon addiktív csillogó-villogó robotot?

  Hát nem tudom én már iskoláskorban látom a különbségeket ilyennel és olyannal játszó gyerek között, és itt nem a játék alapanyaga a hibás.  Vannak olyan játékok amik kreativitásra nevelnek és ezt egy kész, beszélő játékbabától nem kapja meg a gyerek. Mikor a sima, mezei pólyásbabájával játszik a háromévesem, beszélget vele és elképzeli, hogy a baba sír vagy nevet, esetleg ő is hangot ad hozzá és Ő beszél a baba nevében.

  Mikor a fiam (21 hónapos) a favonatot tologatja és sihuhuzik, közben a fakockákkal alagutat, sínt építünk neki akkor szintén kreatív játékban vesz részt és ezzel okoodik, jobban mint az akinek magától ide-oda megy és vijjog, sihuhuzik a vonata.

  És nem utolsósorban az a legfontosabb, hogy a szülő is le tudjon ülni játszani (tudod: Lóci óriás lesz).  Ha kirakok a háromévesemnek építőkockából egy malackát, este már azt látom, hogy ő is azt a formát utánozza és élvezi a játékot!  Egyébként engem már riogattak azzal. hogy a gyerekem le fog maradni, mert nem nézünk tévét. Na majd kíváncsi leszek. :)  Ellenérveket szeretnék hallani arra, hogy miért jobb a villogó robot, a beszélő baba, mint amiket én felsoroltam. Persze a gyerek szempontjából!

  (A szülők szempontjából sokszor jobb, mert elfoglalja magát egy sarokban vele a gyerek :) )

 • 2006.11.02 11:01:10Hicudzsi

  Na azt még hozzáteszem, hoy mesefilmet mi is nézünk és van két "én Kicsi Pónim" is itthon, csak fakockából vagy kartonpapírból építünk nekik istállót :) • 2006.11.02 11:06:58sacka

  Kedves Tom ALien, félreértettél. A fa nem azért jobb, mert vannak akik ezzel veszik magukat körül, a fa egyszerűen a természetességet sugallja, a műanyag, ahogy a nevében is benne van egy mű, feltalált anyag, ami persze sok eszközünkben szerepel. Hogy is tudnám megértetni mit jelent amikor arról beszélünk, hogy ez hasznosabb a gyerekeinknek mint a műanyag játékok? Biztos lapozgattál már lakáskultúra magazinokat vagy hallottál már a színek jótékony hatásáról, vagy arról, hogy vannak hideg és meleg színek, amelyek kedvezően befolyásolhatják a hangulatunkat, ugyanígy az is, hogy a minket körülvevő tárgyak milyen anyagból készülnek. AZ egyik nem zárja ki a másikat, mint ahogy a hideg színek a kék, fehér, fekete, sem rossz, de meg van a "maguk helye", és harmóniába hozhatók a meleg színekkel, ahogy a hideg anyagok a természetes anyagokkal. Azt is szokták mondani a természetes anyagokból készült tárgyaknak lelke van...

 • 2006.11.02 11:19:21dijon

  Eszter!
  Ne érezd magad ufó anyának! Nekem is nagyon szimpatikusak, sőt követendőek Steiner (és Vekerdy) tanításai. Ja, és nem vagyok se kisci, se zöld. Nem véletlenül írják a hozzászólók, hogy milyen jól eljátszanak gyermekeik egy fakanállal (tőlem lehet műanyag kanál is), mert használják a fantáziájukat. Szerintem a játékoknál valahol ugyan az a helyzet, mint a tv kontra mese esetében. Az egyiknél készen kapja a gyerkőc a szereplőket, a helyszínt, a jó és a rossz figuráit, stb, a másiknál ő maga képzelheti el mindezt. Használhatja, fejlesztheti a képzelő erejét, ezzel pedig az agyát.

 • 2006.11.02 11:31:51sacka

  Folytatom...
  A kreativitás pedig azt jelenti, hogy fakockából úgy is lehet házat, tornyot, garázst, egyebet építeni, hogy nincsen rajta furat vagy kiálló bumbi amiből a gyerek tudja, hogy egymásba illeszthető elemekől van szó (nem vetem el a lego találékonyságát, abból is van itthon, megtanulja, hogyan kell egyensúlyba hozni az elemekt, hogy az építmény ne dőljön el.. Vagy a mese, ha fejből mondják, szintén fejleszti a kreativitást, a gyerek használja a fantáziáját. Én igyekszem mellőzni a TV-t, esti mesét persze nézhetnek és van DVD-énk is, de szűröm a filmeket. Van magyar népmese,nagy HO-ho-ho horgász, Futrinka utca, Mazsola és Tádé, kis vakond nadrágja, Mátyás királyos mesék de nincs Minimax. Hallgatnak Gryllus Vilmost és Kalákát, még a nagyobb 11 éves lányom is.. És szereti.
  A TV-ben látottak pedig igenis megmaradnak a gyerekben, nem felejti el egy-két nap alatt. Rossz álmok formájában visszatérnek, leginkább azért, mert a rajzok félelmetesek olykor a cselekmény is olyan, hogy azt sem értik meg miről van szó. AZ ismeretlenség pedig egy pici gyerekben nem a biztonságérzetet kelti, hanem az ellenkezőjét.
  AZ izlést nem erőlteti rá a szülő a gyerekére, hanem azzal amivel körülveszi próbál mutatni valamit abból, amit jónak talál, ezzel rakja le az alapokat, természetes, hogy játszótéren oviban, suliban más hatások is érik a gyereket, ezt én is tapasztalom, de kénytelen vagyok tiltani dolgokat. Pl.Nálunk nincs esti tévézés 11 évesen, és nincs kirakott poci topban nyáron, azért mert más kislányoknak ez megengedett vagy azért, mert ez a divat. Eddig sikerült ezt megbeszélnünk a lányommal, úgy hogy az ő szintjén kommunikálunk, én pl.sosem felejtem ilyenkor, hogy jómagam milyen voltam ennyi idősen, mit szerettem volna és mit engedtek a szüleim.

  Közben látom Hicudzsi is hozzám hasonlóan gondolkodik.

 • 2006.11.02 12:20:23Kékfelhő

  Az én fiam vágyott már sóvárogva készségfejlesztő játék után, igaz, ő például dobókockákat gyűjt, ami talán szintén nem tipikus.

  Viszont nem is kis zseni :) Ha olyan boltba viszi az ember a gyereket, ahol nincsenek csiricsáré ultramodern robotjátékok, csak készségfejlesztő játékok, akkor a gyerek onnan fog vágyni valamire, és örül, ha megkapja.

  Ettől persze van sok játéka, sőt, sok egyszerhasznált játéka. Na, a kézségfejlesztő játékok nem ezek.

 • 2006.11.02 13:34:43pepi

  Légyszi írjátok le azt is, hány évesek a gyerekeitek, mert szívnám magamba a játszás-fejlődés ötleteket, de nem mindegy, hogy a 11 éves nem néz tv-t, vagy a 3 éves. Mi még messze vagyunk (3 hónapos a baba) a tv-től, de még a fakockától is. Én úgy terveztem, mesélős-fakockás anyuka leszek, amíg kicsi, de lesz majd transformer robotja is, ha iskolás lesz, és számítógépezni is hagyom majd (normális mennyiségben), mert mégiscsak 21. századi a gyerek. És az apja már nézegeti neki az elektromos autóversenypályákat (van ahol csak 10.000, és sokkal tutibb(talán a játékcity.hu-n)), mert neki az volt a kedvence, de persze az is jópár év múlva jön csak szóba. Néhányan elég végletesek vagytok úgy látom, tényleg nem fér bele 1-1 robot néha? Én a legjobbat szeretném neki (legyen kreatív a kockáival) de haladjon is a korral (kap robotot is)

 • 2006.11.02 13:39:45eszter

  Hicudzsi, Sacka, Dijon, Kékfelhő. Minden szóval egyetértek!
  TomAlien! 1 dogot biztos félereértessz: a készségfejlesztő játék nem az, amikor a gyerek nem látja benne a játékot, de én addig tuszkolom, míg végül nincs más választása...Ez lehet az IKEA, szerintem szépen megmunkált vonatosdija. Nálunk nagy kedvenc. Naponta 1001 variációt raknak ki, fakockából várat, házat, tanyát építenek hozzá. De lehet egy egszerű kézzel varrot, puha baba is. A lányaim imádják: a baba volt már királylány, újszülött, 6éves születésnapos, akinek tortát sütöttek (a MŰANYAG konyhájukban), de nem korlátozta be őket a megnyomható gomb, a sminkelt arc, stb. Nincs pénzema kapható Barbiek mindegyikét megvenni...és butaság is lenne. Én is ismerem a gyerekeket, imádom őket figyelni, mik9zben ténykednek. Azt látom, hogy a nagymamitől kapott villogós-zenélő vasalót kibelezték, pórázt kötöttek rá, mert kiskutya jobban kellett a játékban....hmm, furi egy család vagyunk. Tegnap direkt figyeltem a napi ügyködésüket. Reggel morzsoltak 3 különböző színű kukoricát. Estig itt ülhetnék, hogy leírjam mire voltak jók a kukoricaszemek meg a megmaradt anyagok. Este végül felragasztották mozaikképre, szép lett.
  Valamit pedig rettentő rosszul látsz! Hatalmas különbség van a különböző játékokkal játszó gyerekek között. Nekem 3 van, a családban rengeteg, a baráti körben még 10X rengeteg (csak mert én nem tudom azt írni, hogy a "játékszakmában" dolgozom, mégis legyen referencia). Hihetetlen más egyik-másik gyerek viselkedése, fantáziája, képzelőereje. Nem lehet, hogy Te nem látod milyenek a "másik" gyerekek?
  Utolsó gondolat: engem így neveltek, nem voltam frusztrált mert nem kaptam meg valamit. Egyik az, hogy hasonló hasonlót vonz, a barátnőim is hasonló dolgokkal foglalkoztak. A másik, hogy következetesen neveletek így, nem voltam egy kirakat előtt tomboló hisztis kis picsa, de ez már nyilván nem játék téma. Max. csendben sóvárogtam....és képzeld, a Jézuska azokat elhozta! Valahogy nem ért az ajtóig az ajándéközön, és a szüleim nem vettek fel hitelt ezért a maréknyi fizetésükre a 70-es 80-as években, azok pedig kemény idők voltak a családunknak.

 • 2006.11.02 13:48:13eszter

  Pepi! Én harcolok a végletek ellen! Tényleg!
  Nálunk ovisok a lányok, 8 hónapos baba a kisfiú. Babáknak tényleg tök jó, a "magam mellé rakom, papírt, fakanalat, lábast eléje". Nálunk a kapott csörgők egy dobozban hevernek...jól lehet vele "odamászok, széthajigálom, kipakolom-bepakolom"-ot játszani. A nagyobbacskák persze "tárgyigényesebbek", később jön a húzom-vonom-tolom, aztán az építek-rombolok, de úgyis látod, hogy mi a megfelelő...
  A szabad levegőn való mozgás minden korosztály alapeleme, a természet pedig évszakonként más játéktömeggel rukkol elő, ingyen.

 • 2006.11.02 14:15:54Kékfelhő

  Az én fiam 4,5 éves, és tegnap remekül elszórakozott egy tál liszttel (előtte segített panírozni), abból készített F1 autót (az ment a Spektrumon éppen, merthogy versenyautómániás is), aztán "betettük a kemencébe", ahogy az autó alkatrészeit is kisütötték. Persze a sütőt nem izzítottam be miatta, de jó játék volt. Csak utána ismét takarítani kellett :))

 • 2006.11.02 14:46:03sacka

  Pepi: A fa játékosdi nem azt jelenti, hogy a 21. század találmányaival nem ismertetem meg a gyereket. De mindennek eljön az ideje, hiába ismerem a számítógépet nem vallom, hogy már óvodáskorban vagy akár kisiskolásként oda kell őket ültetni elé.
  Nem tudok erről többet írni, amit a velem egyetértők már lekörmölötek, abból tökéletesen érthető mindez.
  Kedves Eszter, én is így nőttem fel, abszolút egyetértek az "utolsó gondolatban" fogalmazottakkal, nincs hiányérzetem és nem is volt, a szüleim megfelelő szigorral és következetesen neveltek. Vágyaim pedig mindig voltak és vannak, és ez a csodálatos, többek között ezt szeretném átadni a gyerekeimnek is.

 • 2006.11.02 14:58:26Kékfelhő

  Mondjuk nálunk a számítógép kezelése alap a gyereknél, mióta eszét tudja azt látja, hogy előbb az apja (programozó), majd a nevelőapja (rendszergazdi) állandóan a gép előtt ül, így benne is kialakult a természetes érdeklődés iránta. Az egyszervolt.hu-n remek logikai játékok vannak, imádom, ahogy vízcsövet építget. :)

  A tévével sem tudok mit kezdeni, a nagyanyjánál állandóan hülye rajzfilmet néz (megtiltani nem tudom), így igénye van a tévézésre is, ezt általában ismeretterjesztő filmekkel (állatos, gépes, autós) próbálom kielégíteni.

 • 2006.11.02 16:14:28pepi

  Nálunk is így van, Kékfelhő, a nagymaminál folyton megy a tv, nem tudom velük kikapcsoltatni, még a vasárnapi ebéd közben is megy. Már előre félek, hogy összeveszés lesz. Én úgy terveztem, esténként együtt megnézünk 1-1 részt valamilyen mesedvd-ről. Esetleg veszek diavetítőt, ha még van olyan, én azt imádtam kiskoromban (Emlékeztek a Közlekedj okosan-ra?). De a nagymamiék biztosan benyomják majd neki a Minimax-ot, vagy rosszabb esetben a Cartoon Network-ot... Van valakinek tapasztalata, mit lehet ilyenkor csinálni?
  És nálunk is programozik Apa, Anya meg ahogy tud, idetelepedik a gép elé, ezzel sem tudom, hogy leszünk meg majd.

 • 2006.11.02 16:26:26Kékfelhő

  Na, a Cartoon Network a halálom. Nem is értem, azon nincs egyetlen normális mese sem? A gyereket ám bizonyos kor után meg nem lehet átverni: tudja ő, mi a különbség a DVD és a tévé között.

  Ezért nézünk inkább természetfilmeket. A kedvencünk az Animal Planeten a Rókamanguszták udvarháza c. sorozat, tíz éven át követtek nyomon egy rókamanguszta családot, és viccesen kommentálják is az egészet. A fiam állandóan azt játsza, hogy ő egy rókamanguszta kölyök, és éppen vadászni megy, vagy összebújik a többi rókamangusztával (ezt a részt különösen kedvelem, olyankor odajön, behajtogatja magát az ölembe, átöleli a nyakam, és odadörgöli az arcát az arcomhoz). Szóval imádom :)))))

 • 2006.11.02 16:30:06Hicudzsi

  Sziasztok!

  Nálunk is sajna a TV a nagyiéknál ment folyamatosan. Úgy-ahogy sikerült megbeszélnem velük, hogy ne ültessék elé, de sértődés lett belőle.  Most így hagyom. Az a kevés idő amit ott vagyunk nm etesz kárt benen és acsaládi béke is a helyén van.

  De én maximum csak MINIMAX-ot engedek, mert a többin nagyon sok a brutális villogó rajzfilm (pl. animék).  Játékok között volt nagy kedvenc ami nem fajáték, pl.a NOÉ bárkája. A férjem meg az öcsém élvezték alegjobban amikor lónyihogással előadták a Kiskarácsony-nagykarácsonyt...  Favonatot egyébként az IKEÁ-n kívül a Tescoban is lehet kapni és kompatibilisek egymással. Mi is sokféle pályát építünk belőle.  A só-liszt gyurmázás is egyébként nagy kedvenc itthon :) Már két-háromévesen lehet velük bátran ilyeneket játszani!

 • 2006.11.02 16:32:49Kékfelhő

  A baj az, hogy nálunk a gyerek minden második hétvégéjét ott tölti a nagyinál, tehát tetemes mennyiségű tévét néz. A vicc az, hogy már kivülről fújja a reklámok szövegét. Most azt játszuk itthon, hogy a film közben menő reklámokra levesszük a hangot a tévéről, így némileg javult a helyzet az elmúlt napokban. :)

 • 2006.11.02 16:38:03Hicudzsi

  Huhh, most látom mennyi betűt melléütöttem.

  A mondat helyesen:

  Az a kevés idő amit ott vagyunk nem tesz kárt bennük és a családi béke is a helyén van.  *****  Amíg volt TV-nk (egy kisképernyős) akkor néha mi is néztünk állatos csatornát.

  Most nincs és nem is keresik.

  Néha nézünk egy-egy mesét, ők választhatják ki melyiket kérik.  Az a kedvencem egyébként amikor valaki mondja a lányomnak: Mesélj Édua, mi van veletek?

  Erre a lányom elkezdi a Kisvakond nadrágját mesélni :) :) :)

 • 2006.11.02 16:51:27Hicudzsi

  Kékfelhő!

  Szerintem azért meg lehet próbálni beszélni velük. Anyukám is már megszokta, hogy maximum 3 mesét enged és utána lehozza a gyereket a galériáról játszani.

  :)

 • 2006.11.02 17:33:57Kékfelhő

  Már feladtam a küzdelmet :)

  Mióta szétmentünk a fiával, valahogy elcsúsztak a szerepek nálunk. Azelőtt képes voltam elmondani neki a véleményem, aztán ha sértődés volt, akkor sértődés volt. Mióta ex-anyós lett, azóta nem merem ilyenekkel zrikálni, rá jobban lehet számítani, mint a gyerek apjára, és mostanában az anyámmal sem jeles a kapcsolatom. Valahogy félek az ex-anyóssal konfrontálódni. Normális ez? Mások akkor félnek az anyóstól, amíg nem ex, én meg fordítva :)

 • 2006.11.02 18:09:00Hicudzsi

  Normális. Biztos, hogy a jelenlegi helyzetben az :) • 2006.11.03 16:51:02Csöre

  Hahó! Akik jártak mostanában az IKEA-ban: lehet ott még azt a golyótologatós játékot kapni? (3 különböző színű hajlított fémdróton különböző színű és alakú fagolyó/kocka) Nem látom a honlapjukon.  TV: nálunk a nagyszülők szerencsére majdnem mindig kikapcsolják, ha ott vagyunk. (Nekünk nincs tévénk.) Múltkor Apukám még meg akarta nézni az időjárásjelentést. Azt hiszem kevesen bámulták még ekkora szemekkel H. Bóna Mártát, mint a fiam... :D  "csupa márkás csiricsáré zenélővillogó úgynevezett készségfejlesztő játékot." - olyan asztalkára gondoltam konkrétan, ami tele van húzogatható fityfirittyekkel meg billentyűkkel, és nem tudsz úgy hozzányúlni, hogy ne adjon ki hangot (Chicco gyártmány) - bocs, egyszerűen nem tudom jobban körülírni. De egy csomó ilyesmi létezik, lényegük, hogy hangot adnak ki (ami rémes) és villognak. Az arab gyerekekkel meg nem az a bajom, hogy arabok, hanem az, hogy úgy néznek ki, mintha Afganisztánban élnénk. Nyilván apuci büszke rájuk, hogy milyen katonásak a fiai. Csak ne a buszmegállónkban kezdjék a dzsihádot...!

 • 2006.11.03 18:53:33eszter

  Csöre! Úgy röhögök! Gondolok Rád, ha látom a hírekben, hogy "egy buszmegállóban két arab kisfiú, talpig felfegyverkezve túszul ejtette a buszra várókat"...:) Amúgy kevéssé valószínű, nekünk sincs TV-nk (8 éve, soha nem volt, amióta Apucival egy fedél alá költöztünk: király az élet!)
  Láttam az Ikeában golyótologatót.

 • 2006.11.03 19:15:42Hicudzsi

  Hoppá! Már hárman vagyunk TV nélküliek? :)

  Most én mondom, hogy eddig azt hittem UFO vagyok.

 • 2006.11.03 20:27:55eszter

  El se hiszem! A legröhejesebb, hogy minket a családtagok folyamatosan kapacitálnak, hogy szerezzünk már be egyet. Nagyanyám szó szerint azzal a szöveggel, hogy "egyszer csak megjön az eszetek". Esküszöm megbolondulnék, ha lenne itthon egy TV, szerintük megjátszom.

 • 2006.11.03 23:39:50kovvacs

  Nekünk van TV-nk.

  Sőt.

  Szinte mindennap megnézek egy darab 25 perces szappanoperát.

  Sőt.

  Sokszor megnézek egy-egy híradót.

  Sőt.

  A grandslamek idején nagyon sokat szokott menni, mert imádom a jó teniszmeccseket. A lányom néhány hetes volt, amikor kezdődött az Austral Open. Jó volt nézni hajnali 3-4 óra tájban a 40-50 perc hosszúságú igény szerinti szoptatások alatt (persze hang nélkül).

  Attól viszont tartok, hogy minél több gyerekem lesz, annál kevesebbet fogok tévézni.

 • 2006.11.04 00:12:21Csöre

  Eszter! Neked otthon csivitelnek a gyerkőcök, még jó, hogy nem hiányzik néhány véresebb híradórészlet. Nagymamád lehet, hogy sokat van egyedül - mint minálunk, a férjem nagymamái - s olvasás híján (rossz már a szemük) marad az "elektromos dédi-szitter" :)

 • 2006.11.04 07:58:55eszter

  Persze-persze, nem nagyit bántom, tündéri! Csak kicsit kapcsolódik a "mindenbe beleszólnak" témához. Amúgy 1 évig csak 2esben voltunk TV nélkül, és nem volt olyan este, hogy bámultunk volna ki a fejünkből, hogy na most mit csináljuk. Ekkor veszi észre az ember, hogy ez egy olyan foglalatosság, aminek a hiánya abszolút feltölthető.
  Kovvacs, megint csak, semmi bajom azokkal, akiknek van TVje, aki tudja "használni", tegye. A gyerek nem tudja, az biztos, személy szerint engem sem hoz semmi lázba abból, ami megy, viszont, a férjemet igen: a híradó. De ezt meg tudja oldani a nettel, minden este, lefekvés előtt letölti és megnézi. Sőt, ha belemerülök egy könyvbe, olykor egy-egy Freit is megnéz.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta