SZÜLŐSÉG

Nem jó álomba ringatni a hisztis gyereket

2006. szeptember 25., hétfő 16:41

A hisztis gyerkőcök álomba ringatása nemhogy jót tenne, de éppen ellenkező hatást válthat ki, figyelmeztetnek kanadai kutatók. A montreali egyetem munkatársai normális és abnormális alvási mintájú gyermekeket vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy leginkább a szülőn múlik, hogy gyermeke békésen alussza végig az éjszakát, vagy ordítva ébred fel.

“A legrosszabb, amit tehetünk” – véli Jacques Montplaisir, a kutatók vezetője – “hogy addig dajkáljuk a gyereket, amíg el nem alszik a karunkban, aztán letesszük a saját ágyába. A kisgyerekek igen gyakran felébrednek éjjel. Ha szüleik karjában alszanak el, aztán egyedül ébrednek fel, saját ágyukban, akkor szörnyen elkezdenek ordítani, hiszen nem ott vannak, ahol elaludtak. Úgy érzik, elvesztették a szülőjüket, mert nem tudják, mi történt velük”.

A kutató azt javasolja, hogy ringatás helyett inkább tegyük ágyába lefekvéskor a gyereket, és meséljünk nekik, amíg magától el nem alszik. Montplaisir szerint az ilyen gyerek ébredés után jobban feltalálja magát: játszik a játékaival, vagy megkeresi a cumiját, és visszaalszik, anélkül, hogy szülei után sírna.

A Montreal Egyetem alváslaboratóriumának kutatói nyolc éve dolgoznak több mint kétezer gyermek átfogó vizsgálatán, melynél feljegyzik a résztvevők családi hátterét, a környezeti tényezőket, magzati egészségi állapotukat, táplálkozásukat és számos egyéb tényezőt is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.09.26 12:32:30Libus

  hát ez több sebből vérzik...próbálj meg egy 15 hónapos hisztizőnek mesélni...egyáltalán nem érdekli még a mese. kislányomnak nincs cumija, ez se stimmel igazán...itthon szépen magától alszik el a kiságyában, idegen helyen viszont nem, elringatom és úgy fektetem le. nem ébred üvöltve, normálisan ébred. szerintem kutassanak még pár évig ezek a kutatók, hátha megváltozik a véleményük

 • 2006.09.26 13:41:55calliope

  Csatlakozom az előttem szólóhoz:
  - idegen helyen az én kisfiam sem tudna elaludni nélkülem, és ott biztosan megijed ébredéskor, mert nem tudja, hol is van
  - hisztizéskor beszélhet nekik az ember, nem nagyon érdekli őket, a hisztiből csak vmi nagyon váratlan eseménnyel lehet kizökkenteni
  A kisfiam délután is - este is velem összebújva alszik el a nagyágyon, utána teszem be a sajátjába. Születése óta mindig velem (vagy az apjával) aludt el, és sosem vettem észre, hogy meg lenne rettenve, hogy nem ott ébred, ahol elaludt. Nincs annál édesebb, amikor ébredés után a szobájából szólongat (csendesen, nem ordítva), hogy "Anya", mert felébredt, vegyem ki. Ja, és 18 hónapos.

 • 2006.09.26 14:37:49katjana

  szintén. az enyém még csak 9 hónapos, és magától szokott a karban alvásra, mokor szopott, akkor egyszerűen belealudt a szopásba (nem fogom felpaskolni, h éberen fektessem le), most a tápszernél meg szintén elalszik, ha megitta,én meg óvatosan lerakom.

  de napközben is a karomban 10 perc alatt elalszik.

  és csak akkor ébred sírva, ha még fáradt, különben feláll és elvan/szólítgat gügyögve.

  mellesleg abnormálisnak nevezni a sírva ébredést,több, mint merészség...

  én meg rosszkedvűen ébredek, mert fáradt vagyok és amúgy sem szeretek felkelni. ez normális, vagy abnormális??...

 • 2006.09.26 19:35:39OftF

  Ha belepofázhatok apaként :-)
  Ha hiszti van, nálunk az mindig működik, hogy odaalszom a kiságy mellé a földre, asszony meg felebreszt, amikor már a kiccsávó is alszik. Reggel csak nagyon ritkán sír a gyerek akkor is inkább egy bármilyen másik ok miatt, pl. szétázott az egész matrac, vagy nem éri el a rácson keresztül azt a tárgyat, amit éppen kinézett magának. Szerintem ilyen probléma inkább akkor lehetséges, ha adott egy gyerek, aki együtt fekszik, együtt kel a szülővel(kkel), és úgy akarják leszoktatni, hogy együtt fekszenek de külön kelnek fel. Egyszerűen megszokta, és ilyenkor lehet, hogy valóban kétségbeesik. De ahogy azt megszokta, megszokik bármi mást is, lelki sérülés nélkül, ha amúgy szeretik, és ezt ki is mutatják neki (tehát alapból). Ez szerintem nem pilótavizsgás tudomány, imádni kell a kölköt, meg nem kell mindentől félteni.

 • 2006.09.27 09:21:37kivagyok

  Hehehe! Az én életem párja is kivonult néhányszor, persze csak amikor én már feladtam a harcot. És azzal is mélyen egyetértek, hogy minden ember (gyerek és szülő is) más. Van, akinek ez a jó, van, akinek az. Nincsenek kőbe vésett szabályok, és akik egymás tarkóját verik a Dr Spock-féle könyvekkel, azoknak nem ártana egy kis csendes szemlélődés. Van olyan anya, aki egyszerűen szereti, ha a gyerek a karjában alszik el. (No, ez nem én voltam.. :)) Nem hiszem, hogy ilyen okosságokkal kéne mindenkinek felturbóznia magát, mert mindenki válassza azt a módszert, ami a saját személyiségéhez, a gyerekéhez, a kettőjük kapcsolatához a legjobban illik. Celebrate diversity!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta