Péntektől Amerikában is játsszák a Fehér istent

Kanada és az Egyesült Államok hat mozijában nézheti meg péntektől a nagyközönség Mundruczó Kornél Fehér isten című filmjét – adta hírül az MTI. A thrillert, amit 2014-ben az idegennyelvű filmek kategóriában indított az Oscar-díjért Magyarország, Calgaryban, Montrealban, Torontóban és Vancouverben egy-egy, New Yorkban pedig két filmszínház tűzte műsorára. Május közepéig a két ország több mint félszáz városában válthatnak jegyet a flmre a nézők legalább egy héten át.

„Megtetszett nekünk a film, amikor tavaly a cannes-i filmfesztiválon láttuk. Miközben az idegennyelvű filmek kihívást jelentenek az amerikai piacon, a Fehér isten olyan egyedülálló és erőteljes film, hogy véleményünk szerint szép esélye van az áttörésre" – közölte a filmet forgalmazó Magnolia Pictures nevében Matt Cowal.

„Nem éreztem úgy, hogy az egyes országokban nagyon különböző lenne a film fogadtatása. Inkább talán abban van némi különbség, hogy honnan nézik ezt a filmet, abban hogy ki nézi a kisebbség felől és ki a többség felől. És minden nagyon jóléti társadalom – ide sorolom az Egyesült Államokat is – inkább a többség felől nézi és a többség felelősségét keresi benne, ami egy fontos szempont. A film nagyon sok ellentmondást hordoz, ezek létezése nevezhető a film állításának. Természetesen, ha egy társadalom hosszan extremizálódik, és sem a szolidaritásra, sem a toleranciára nem helyez hangsúlyt, akkor elképzelhetővé válik több olyan folyamat, mint amilyet a film is bemutat" – nyilatkozta Mundruczó Kornél. „Azt éreztem, hogy a közönség nagyon érzékenyen reagál, a sajtó nagyon pozitív. Ettől függetlenül azt tudni kell, hogy ez egy nagyon pici magyar film egy nagyon pici magyar nyelven. Nyilván nagyon limitáltak a lehetőségek, ahol ez meg tud jelenni. Természetesen nagyon jó, ha minél többen megnézik a filmet" – tette hozzá.

Mundruczó Kornél Sundance fesztivált is megjárt filmjéről és annak műsorra tűzéséről az elmúlt napokban beszámolót közölt egyebek között a The New York Times, a The New Yorker és a Vice is.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek