SPIRIT

Jacko, a halott tanító…

2009. június 26., péntek 11:19

jacko-newfokuszMeghalt a 80–90-es évek fehér afroamerikai popikonja, Michael „Úristenholazorrom” Jackson. Ez nem igazán hír, mélyen belül kinek nem szólalt meg, hogy nincs az öreg (?) igazán egyben, és amúgy is meghal mindenki?! Nincs ebben semmmi szenzáció.

Más halálán jó csámcsogni, csak úgy, amit talán F. néni, nagyanyám öreg barátnője indokolt a legjobban. Ő minden héten legalább egy temetésre elment, mindegy volt, hogy ismeri-e a testet vagy a családját. Kijárt. Azt mondta, a temetőben a rokonokat figyelve mindig egészen bizonyos lehet abban, hogy ő maga él, és egy kicsit úgy érzi, ez az egész ügy csak mással történhet meg, vele nem.

Így tehát ma megint el lehet felejteni a saját elodázhatatlan halálunkat, megint van egy jó kis közhalálunk, amiről beszélhetünk, cikkezhetünk. Milyen rendes ez a Jacko, még az élete árán is megmentett bennünket a haláltól. Pedig ő sztáréletről mondott le a kedvünkért.

A Jacko-féle felfúvódás-elmélet (JBBT)

Egy másik jelenséget is megfigyelhetünk egy ilyen vissza nem térő pillanatban. Hasonló a korai felfúvódásos univerzum modellekhez: egy rövidke pillanat alatt óriási kiterjedés-növekedés következik be. A Jackóban lévő és közvélekedésileg is úgy-ahogy elismert borsónyi jóság ilyen rövid idő alatti hatalmas kiterjedésére gondolok.

michael-jackson-1Néhány órával halála előtt Jacko még a tökéletes lábtörlőt testesítette meg, rá mindenki minden bűne szabadon projektálható volt. Ő volt az, akit elő lehetett venni, ha tényleg semmi téma nem akadt celebfronton. Mindig meg lehetett kicsit alázni, belerúgni, ő volt a hivatalos „Jézusom, de szétesett ez az ember!” mintapéldánya (már csak egy Amy Winehouse-unk maradt, tessék jobban megbecsülni...). Ha meg akartuk akasztani a szomszéd gyerekét a fejlődésben úgy, hogy senki se gyanakodjon ránk, tízből kilencen biztos, hogy egy késői Jacko-poszterért nyúltunk volna. Anyám is ehhez folyamodott: „Látod, fiam, ilyen csúnya leszel, ha nem eszed meg a finomfőzeléket!” (máig is imádom…)

És ő ezt tűrte, nem perelt, nem ugrándozott, elfogadta a szerepet, amit kínált neki a világ, és amit nyilván ő is választott magának. Paprikajancsiként talán sosem alázta magát, ezt megadhatja neki bárki.

jacko-fokuszEgyetlen kicsi, szemernyi jóság volt benne, az, hogy szerette a gyerekeket – ezt környezete gyakran említette. Hogy így vagy úgy, az talán sosem derül ki, mindenesetre közvélekedésileg aligha mosható le róla, hogy úgy. Szóval 24 órája Jacko még sokkal inkább botrányhős volt, csőd szélén táncoló magányos őrült, aki a visszatéréséről sző álmokat, és közben a paplan alatt korhatár alatti kisfiúkat dugdos. De aztán váratlanul meghalt. Belevizelt a puncsostálba.

De ne siránkozzunk azon, hogy elvesztettünk egy leányt… És tényleg. Ma reggel az újságok a jóságos adakozóról, az afroamerikai Teréz anyáról írnak, aki sanyarú gyermekkor után csodás karriert futott be, és ennyi meg ennyi jótékony célú alapítványnak tagja és rendszeres adakozója. A netes magazinokból más sem folyik, mint hogy ez az ember mekkora jótét lélek és nem mellesleg szupersztár is volt. Egy napon belül így megjavulni – J. nagy tanítást tett le az asztalra.

Talán az alapítványok nyernek valamit Jacko távozásával. Mert egy pozitívnak tűnő ügyért, emberi szenvedések ellen küzdő szervezet egyéb módon ma nemigen kerülhet bele az újságokba, mint így. Javaslom, mindegyik fontolja meg, hogy gazdag, nagyon öreg, híres és felettébb botrányos figurákat keressen donátornak.

Normális ez az egész jelenség? Vagy csak én vagyok totál őrült ebben a világban? Vagy csak az élő embert nehéz tisztelni, mert nem úgy viselkedik, ahogy elvárjuk tőle, ezért kényszerűen megvárjuk, amíg elpatkol?

Hm? Kijön az Elmű embere lekapcsolni az áramot: „mekkora szemét és érzéketlen barom!”, de ha kifelé menet leesik a lépcsőn, és elköltözik, akkor „jó ember volt végül is, csak a kötelességét végezte, nem érdemelte volna meg, hogy ilyen fiatalon…”? Vagy inkább: „na, most aztán intézkedhetek napestig, hogy valami legyen ezzel a szerencsétlennel a kertemben”? Esetleg spirituálisan felvilágosult, mindent értő közösségben: „szegény ember, én meg tudtam neki bocsátani akkor is, amikor az óradobozt szerelte, de hát utolérte a saját karmája…”.

Hogy van ez?

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.26 19:31:10Lily

  Már bocsánat a kifejezésért és hogy vulgáris vagyok,de a cikk írója Jó nagy P.szt!!!
  Szerintem egy halottról vagy jót vagy semmit ne mondjon az ember!A tudatlanságról meg már ne is beszéljünk!Ezzel a cikkel ugyan azt művelik mint a tv-be Jackson így Jackson úgy,csak itt bántás céljából!Szerintem nem lenne szabad így beszélni se Róla se senki másról aki már nincs az élők között,már csak az Emberi Együttérzés(már akiben van) és a Tiszteletadás miatt sem!!!

 • 2009.06.26 19:39:47Gemma

  Nalunk mar mindenki lehet ujsagiro? Hogy jon ide a fozelek meg az ELMU?! Ez a cikk kritikan aluli... Idiota!

 • 2009.06.26 20:17:15kiskanal

  értem én, hogy mire akarsz kilyukadni, de miután megírtad, egyszer talán elolvashattad volna... mert Jacko mindig is király volt, nincs buli nélküle! arról, hogy mit írtak róla a médiában, szegény nem tehet.

 • 2009.06.27 14:20:20szőkelány

  Lily, szerintem olvasd újra és értelmezd. Arról szólt, hogy talán életében kellett volna tisztelni, de akkor lábtörlőnek használta a média, most meg jól lehúzzák róla a kegyeleti bőrt. Nem Jackóról szólt, de mindegy, úgysem fogod megérteni. Tegnap a buliban éjjel kettőkor a dj bekeverte egyszercsak a Billy Jean-t Jacko előadásában. Ő lesz mindig a diszkó királya. Csak bólogatott és mosolygott mindenki, bárkire néztem.

 • 2009.06.27 16:07:22tarajos

  miért? a cikk jackóról szólna? én olvastam, sztem jackóról szó sincs benne.

 • 2009.06.30 00:09:23Lily

  Mért ne érteném meg,nem vagyok Hülye!Másképp értelmezi mindenki,nekem elég rossznak tűnik,de mind1.Téma Off,elég baj az hogy ez történt!

  Michael Is In Our Loving Memory Forever!!!!R.I.P!!!!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta