SPIRIT

Babonáink - Újévi hiedelmek malaccal és lóherével

2010. január 5., kedd 13:51

Miképpen lesz a babonából állami monopólium és hogyan jönnek a druidák a soklevelű lóheréhez – újévi babonák a Díványon.

cikk-tipus-altalanos

lohereSorozatunk saját babonáinkról kíván megemlékezni, az eredeti, Kárpát-medencei babonákról, amelyek kétségtelenül vannak annyira érdekesek, mint példáual a karibiak vagy az afrikaiak, mégis kezdenek feledésbe merülni. Nem akarjuk őket sem népszerűsíteni, sem cáfolni - beérjük annyival, hogy megemlékezünk róluk. Amíg még van miről.
 

A most következő két jósjel szinte állami monopóliumnak számít: a lóhere és a szerencsemalac egyértelműen a lottótársaságok hatáskörébe kerültek. És nem is csoda, hogy az évszázadok óta szerencsét hozó jelképekkel azt reklámozzák, amit: egy ötös találat valóban nagyobb ritkaság az ember életében, mint a négy- vagy ötlevelű lóhere. Malacot már gyakrabban fogyasztunk. Főleg szilveszterkor divatos - a mindenkit idegrohamba kergető sípok is a malacvisítást hívatottak utánozni.

A szerencsemalac babonája valószínűleg egyrészt onnét származik, hogy az Alföldön kocát látni malacaival együtt jó jel. Szent igaz, ha a sajátunk, akkor még jobb. Ezen az alapon a kanászok a legszerencsésebb emberek a Duna-Tisza közén. És ki vonná kétségbe, hogy akinek malaca van, annak jó? Akár meghízlalja, akár megsüti, mindenképpen jól jár. Sőt, jóllakik. 

A soklevelű lóherével kapcsolatban már kissé árnyaltabb a helyzet. Távolról sem ilyen logikus. A lóherével kapcsolatos hiedelmek egyértelműen kelta, jobban mondva ír eredetűek. Az ókor jelentős részében a kelták egész Európában mindenhol előfordultak, de lassan Galliába-Skandináviába, később a brit szigetekre szorultak, sőt, a korai keresztény időkre már csak az ír szigeten és a skót felföldön élhettek zavartalanul és gyakorolhatták a druida hitet – mi több, egy időben a keresztény vallással párhuzamosan!

Írországban, amelyet egyébként nem véletlenül neveznek „Zöld Szigetnek” nem is a négylevelű lóhere hoz szerencsét - az egészen egyszerűen az írek nemzeti jelképe. Náluk öt levél kell, hogy legyen a száron, hogy kellemes jósjelnek számítson a növény. Végignézve az ír történelmet, bizony, nem is mondhatjuk, hogy szegényeknek valaha is túl sok szerencséjük lett volna - a legutóbbi időkig. Hiába, az ötlevelű lóhere a négylevelűnél is ritkább.

 

cikk-tipus-linkek

• Az ördög bibliája
• Tükörcserepek
• Asztali szerencsétlenségek
• Nők a sötétben
• Belzebub ölebe

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta