SPIRIT

Alkosd meg magad – fess mandalát!

2009. május 25., hétfő 14:18

mandala1A tibeti és indiai mandalák a meditáció folyamatát segítik – szinte befelé vonzzák tekintetünket. De miért más lelkivilágának kivetülésén szemlélődjünk? A mandalafestés gyógyító rituálé, olyan elfoglaltság, amely nyugalommal és koncentráltsággal ajándékoz meg.

Mi a mandala? Az ősi szanszkrit szó jelentése kör és középpont is egyben.
A mandalát tekinthetjük úgy is, mint a teremtés alapszerkezetét. Ha körülnézünk a természetben, a kör és a kör alakba rendeződött szerkezetek, formák mindenütt megtalálhatók. Felfedezhetjük a világot alkotó legelemibb részecskékben, a Nap és a Hold formájában, a virágokban, a gyümölcsök metszeteiben – és az élet kezdetén a petesejt is a kör háromdimenziós megnyilvánulása.


mandala2Az ősi szimbólum

A kör ősi szimbólum, a végtelen vonal az örök élet jelképe. Minden korban és kultúrában találkozhatunk vele, a mandalák minden kultúra eredeténél és minden ember gyökereinél ott vannak. Mert a kör, a körforgás mindenkire nyugtató és felemelő hatással van. Ezt rajzolja a kisgyerek először, a Napisten kelta papja kört rajzolt maga köré a szertartás előtt, és a buddhista zarándok a kör alaprajzú sztúpa körül rója a köröket, miközben mantráit mormolja.

A mágikus kör megjelenik a keresztény templomok rózsaablakaiban és kupoláiban, és a tibeti mandalák templomalaprajzra emlékeztetnek. Az észak-amerikai indiánok sámánjai és az ausztrál bennszülöttek ugyanúgy gyógyító hatású mandalákat készítenek kövekből vagy színezett homokból, mint a tibeti szerzetesek.


A mandala és a meditáció

A tibeti és az indiai mandalák vizuálisan segítik a meditáció folyamatát. Ha lazán, erőlködés nélkül nézzük őket, érezzük, hogy befelé vonzzák tekintetünket – és ezzel együtt a tudatunkat is. Megfigyelhetjük, hogy minden egyes mandala másként hat ránk – készítője lelki beállítottságától függően.

De miért más lelkivilágának kivetülésén szemlélődjünk? Miért ne készítsünk mi magunk is mandalát?

Amikor néhány évvel ezelőtt elmentem egy mandalafestő jógahétvégére, biztos voltam benne, hogy én csak jógázni fogok, hiszen ecsetet utoljára iskoláskoromban vettem a kezembe, s akkor sem voltam ügyes a festésben…


Folytatjuk

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta