SPIRIT

Trendi szekta vagy ősi bölcsesség: a Kabbala

2010. augusztus 1., vasárnap 19:15

A Kabbala nem vallás, inkább egyfajta tudomány, szellemi út – az egyetemes valóság fizikája. Egy bölcselet, amely feltárja az érzékeink elől amúgy rejtve levő univerzális valóságot. Sem varázslással, sem boszorkánysággal nem foglalkozik, csupán a valóság okfejtő vizsgálatát végzi. A Kabbala világában Steiner Kristóf lesz a kísérőnk.

Nem szekta és nem is boszorkányság

A Kabbala ókori eredetű zsidó misztikus tudomány, titkos bölcsesség, amelynek segítségével az ember közelebb kerülhet Istenhez. Jobban megértheti általa a világot és önmagát is. Nem vallás, nem szekta, még csak nem is divat - inkább a lélek használati utasítása, amelyet követve a mindennapi nehézségek áldozataiból a saját sorsunk irányítóivá válhatunk.

Hívei nem szektatagok, mert a Kabbala egy megszorítások nélküli, mindenki előtt nyitva álló bölcselet és tudomány - gyökerei megközelítőleg ötezer évre nyúlnak vissza. A Tarot kártyát, az asztrológiát és a numerológiát előszeretettel kapcsolják a Kabbalához, pedig igazság szerint csak az elmúlt száz év során csatolták hozzá. Még mindig vita tárgya az asztrológia összefüggése a Kabbalával - egyes iskolák szerint nincs köze hozzá, mások szerint a Széfer Jecirában már Ábrahám is írt a 12 zodiákusról. Az viszont bizonyos, hogy a csillagok állásáról és azoknak jelentősségéről a korai kabbalisztikus művek is írnak.

A híres piros fonal

A bal csuklón viselt vörös fonal jóval több, mint egyszerű talizmán. A kabbalisták szerint ugyanis a fonal megvédi viselőjét a bíráskodástól, az irigységtől, a féltékenységtől és rosszindulattól.  A vörös fonal eredendően fehér, és mivel ez a szín veri vissza legintenzívebben a fényt, rendkívül nagy jelentőséggel bír a Kabbalában. A fény szimbolizálja Isten energiáját, és ahogy a fehér szín visszatükrözi mindezt, továbbadja másoknak is. A fehér a maszkulin, másokkal megosztó energiát képviseli, ezzel szemben a vörös szín a befogadó, feminin energiát képviseli, és - mint rengeteg más kultúrában - a vér színe is: veszélyre, fájdalomra is figyelmeztet.

Úgy élni, hogy azzal ne árts magadnak és másoknak

”Az én ösvényeim - a Buddhizmus, a Kabbala és a vegán életmód - ugyanarra épülnek: úgy élni, hogy azzal nem ártunk magunknak, és másoknak, ami pedig elindított az utamon, az a saját szenvedésem volt” – meséli Steiner Kristóf (www.steinerkristof.com), a Kabbala útjának követője.

„Az édesapám és az édesanyám már gyerekkoromban is tanulmányozták a kabbala tanait, de ők végül a buddhizmusban mélyültek el, viszont már akkor volt zsidó misztikával foglalkozó irodalom a polcunkon, mikor én még beszélni se tudtam.

Magyarországon is átrágtam magam pár könyvön, de éreztem, ehhez kevés vagyok egyedül. Nem titok, hogy mikor párommal, Matannal Izraelbe utaztunk másfél éve, költözésünk egyik legjelentősebb oka az volt, hogy a spirituális úton elindulva egyre inkább hátat fordítsak az egóm által diktált 'még híresebb, még gazdagabb, még sikeresebb akarok lenni törekvéseknek'.”

Egy dolog számít csupán: hová tartasz

Amikor Kristóf Tel Avivba érkezett, már telefonon leegyeztetett találkozója volt a Kabbala Központban, és hamarosan megismerkedett tanárával, David Zakinnal, aki a személyes mestere lett. „Olyasmiket is elmondok neki, amit korábban egy terapeutának sem, és sosem ítélkezik. Önmagamat látom benne: egy kisgyerek lelkesedésével beszél a kedvenc filmjeiről is, és a kabbalista meditációról is, amely mindennapjaim részévé vált. Amikor életemben először léptem be a Központ ajtaján, apró rövidnadrágot, és ujjatlan pólót viseltem. És bár nem az volt a célom, hogy azonnal felhívjam magamra a figyelmet - egyszerűen csak a tengerpartról érkeztem és nem volt időm átöltözni - azért kíváncsi voltam: az ősi bölcsesség mesterei elég bölcsek-e ahhoz, hogy elfogadjanak olyannak, amilyen vagyok. Ma már persze mindezt gyerekes lázadásnak látom, hiszen tudom: a Kabbalában nem számít, hogyan öltözködsz, kire szavazol, mi a vallásod, kivel osztod meg az ágyadat, és honnan jöttél. Egy dolog számít csupán: hová tartasz.”

Egyedül nekivágni veszélyes

Az Isten által teremtett világban minden mindennel összefügg, az ember teste a fizikai világmindenség kicsinyített mása (mikrokozmosz), lelke pedig Isten ajándéka, szellemi világának egy-egy cseppje. Semmi sem történik véletlenül a világban, és mindnyájan felelősek vagyunk tetteinkért. Isten a tíz szefira közvetítésével tart kapcsolatot az érzékelhető valósággal, általuk juthatunk el Hozzá, és egyúttal önmagunkhoz. A Kabbala ugyanis elevenen élő hagyomány; ma elsősorban az önanalízis és az önfejlesztés eszközeként alkalmazzák (álomelemzés, pszichoterápia stb.). Mint ahogy a múltban, úgy a jelenben is működnek kabbalista körök, ahol megismerkedhetünk ezzel a gnosztikus tudásanyaggal, de szakavatott vezető, mester nélkül nem ajánlatos belevágni, mert a tapasztalatlan érdeklődő könnyen megzavarodhat, vagy tévútra kerülhet. A Kabbala napjainkban egyre inkább terjed a sztárok világában, elsősorban Hollywoodban.

A lényeg egyetlen mondatban összefoglalható

„Bár a Kabbala több mint négyezer éves múltra tekint vissza, és a tanokat évszázadokon át őrizték a világi emberektől elzárva, a lényege egyetlen mondatban összefoglalható” – folytatja Kristóf. „Egy ősi kabbalista mese szerint egy tanuló azt kérte a mesterétől, avassa be az univerzum rejtelmeibe és az élet értelmébe annyi idő alatt, míg képes fél lábon állni. Az öreg mester mosolyogva így szólt. 'Szeresd a szomszédod, ahogy önmagad szereted. A többi csak ennek a fejtegetése. Most menj, és tanulj.' És valóban: a Kabbala nem más, mint a lélek használati utasítása, amelyet követve a mindennapi nehézségek áldozataiból a saját sorsunk irányítóivá válhatunk. A kabbalista bölcsek már évezredek óta azt tanítják, hogy minden emberi lényben ott rejlik a hatalmasság lehetősége, az ösvény követője ugyanis nem elégszik meg azzal, hogy kissé spirituális legyen, vagy, hogy magyarázat nélkül hódoljon be különféle parancsolatoknak.”

Kabbalah Centre Los Angeles-ben
Kabbalah Centre Los Angeles-ben

Kötelező osztályok és tanfolyamok

A sztárok paparazzo fotóiról a laikusok számára is jól ismert Kabbala Központ már több, mint nyolcvanéves. Ezen keresztül a vörös fonaltól a Zoharig minden fejlődést segítő eszköz elérhető bárki számára. A kabbalista tanulmányok során először három osztályt kell elvégezni, de a tanulás természetesen ezzel nem ér véget: kabbalista asztrológiát, Zohar értelmezést tanulhatunk, és az élet specifikus területeit érintő tanfolyamokra is beiratkozhatunk, legyen szó a karrierünkről, vagy a párkapcsolatunkról. A fejlődést pedig a tanárok mellett személyes mentorok segítik. A rosszmájú híresztelésekkel ellentétben azonban a Központ nem üzleti vállalkozás, hanem non-profit szervezet: jótékonysági alapítványai nem csak rászorulók tömegének anyagi gondjain segít, de hosszú távú megoldásokat kínáló programokat üzemeltet.

Átmeneti boldogság helyett

Eitan Yardeni
Eitan Yardeni

”Sosem felejtem ez az első Shabbathot, amelyet Eitan Yardenivel tölthettem” – meséli Kristóf. „Ő az, akinek a neve nem csak a kabbalisták, hanem a populáris kultúra rajongói számára is ismerősen csenghet: Madonna személyes tanáraként számos magazinban és filmben feltűnt már. A kérdésre, hogy vajon olyan hírességek, mint Demi Moore, Ashton Kutcher, vagy Madonna - akiknek látszólag mindenük megvan - miért fordulnak a Kabbala felé, Eitan így válaszolt: Amikor a materiális világban mindent elértél, akkor a legüresebb az életed.

A Kabbala szerint a világunk két részre osztható: mindössze 1% képezi a kézzel fogható valóságot, és 99%-a spirituális létet. Az 1%-ban rövid idő alatt kielégíthetjük az igényeinket: befalhatunk egy dupla-sajtos pizzát, felszedhetünk egy vadidegent a bárban, vagy ledönthetünk egy üveg Chardonay-t, ezek azonban csak rövid ideig tartó, átmeneti boldogságot jelentenek. A 99%-ban sokkal nehezebb eredményeket elérni, ám a boldogság tartóssá, sőt, ha keményen dolgozunk, állandóvá válik. Az életünknek arról kellene szólnia, hogy alakítjuk, formáljuk önmagunkat. Túl sokat foglalkozunk azzal, hogy megtaláljuk a tökéletesen hozzánk illő párt, a leghűségesebb barátokat, pedig semmi más dolgunk nem lenne, mint elfogadni őket olyannak, amilyenek- mondja Eitan."

Nem akarok hittérítő lenni

Kristófnak egészen Londonig, majd Tel Avivig kellett utaznia, hogy elkötelezetten tudja tanulmányozni a "lélek technológiáját". Ezt követően felépítették a hivatalos magyar honlapot
(www.kabbalahungary.net), és a Központ könyvei ma már magyarul is elérhetők, valamint Kristóf egy kabbalisztikus asztrológia rovatot is vezet egy népszerű női portálon. „Nagyon izgalmas feladat segíteni, hogy másoknak is megváltozhasson az élete. Kínosan figyelek, hogy ne erőltessem a spirituális tanokat. Nem akarok hittérítő lenni, hisz nekem is azért adhatott sokat a Kabbala, mert nem ezo-halandzsa, vagy dogmák hosszú listája. A Kabbala Központ első magyar nyelvű kurzusával a gyökerekig ásunk le. 2010, szeptember 2-án, csütörtökön, 18.30-kor az Alexandra Irodalmi Kávéházban tartjuk az első, Mélyen Őrzött Titok című, ingyenes előadásunkat. Ez a beszélgetés lehetőséget teremt arra, hogy bárki megismerje az évezredes bölcsesség alapjait, és közelebb kerüljön önmagához. Azt ezt követő Kabbala tanfolyam segítségével pedig megismerkedhet az aranyszabályokkal, melyeknek betartásával kiteljesítheti önmagát, és megtanulhatja, hogyan éljen úgy, hogy a léte beragyogja mások és önmaga életét.”

Elmélet és gyakorlat

A reneszánsz több kiváló mestere élt a kabbalista módszerekkel, és a korai magyar humanisták és teológusok tanításaiban is több elemét megtaláljuk a kabbala módszertanának és tanításainak. Az iszlám misztika (a szúfí) is erős kölcsönhatásban állt a zsidó kabbalával. A zsidó kabbala két nagyobb területre osztható, az elméleti és a gyakorlati kabbalára. Amíg az elméleti kabbala elsősorban a Tóra misztikus értelmezésével, Isten és a világ, valamint önmagunk (a mikrokozmosz) jobb megismerésével foglalkozik, a praktikus kabbala konkrét módszerek alkalmazásával szeretne segíteni embertársainkon, az élhetőbb élet és az önmegvalósítás érdekében. Az elméleti kabbalának 32 szövegértelmező módszere van, ezek közül a legismertebb az úgynevezett gematria (a betű- és számmisztika), amely arra épít, hogy minden héber betűnek számértéke van, és ezek segítségével értelmezi a szavakat és a szentírási szövegeket.

A kabbala három főműve

 • Széfer Jecira (Az alkotás könyve), amelyet a hagyomány valamennyi mű közül a legrégibbnek tart, de valószínűleg a VI. vagy a X. században keletkezett.
 • Széfer Hazóhár , vagy röviden Zóhár (A ragyogás könyve), amely a Tóra és néhány más bibliai könyv misztikus magyarázata. A hagyomány szerint Simon bar Joháj (II. század első fele) műve, aki ezt akkor írta, amikor a rómaiak üldözése elől, fiával együtt az észak-izraeli Cfát fölött, Méronban, egy barlangban rejtőzködött 13 éven át. Sokan úgy vélik; a mű valójában a XIII. századi Spanyolországban keletkezett.
 • Széfer Habahír (A világosság könyve), amelyet Jichák Szagí-Nehor, vagyis a Nagyfényű (= Vak) Izsák írt a XI. században.

www.kabbala.hu

Steiner Kristófról készült fotók: Ritter Doron

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.08.01 22:07:12Mateahos

  A Kabbala ősi bölcsesség melyből trendi szekta lett.

 • 2010.08.01 23:16:08kIára

  A Kabbala egy primitív (vagyis egyszerű) szimbólumokkal operáló szudokú- és keresztrejtvény-keverék.
  És negyedannyira sem tudja lekötni az embert. Mondjuk engem szinte semmilyen kombinatorikus játék nem tud lekötni.

  Ezt bölcsességnek nevezni, több mint meredek.
  A bűvös kockáról sem gondolja senki, hogy igazán „bűvös”, pedig még a nevében is szerepel…

  A bölcsességet meg úgy kell érteni, hogy valóban kell egy kis ész hozzá, és a pár ezer évvel ezelőtti 99% analfabetizmus korában az írástudók „bölcsek” voltak; valamint akkor még nem volt pasziánsz, ergo kabbaláztak.

 • 2010.08.01 23:42:24roland_

  a történetnek a mesterrel, semmi köze a kabbalához, a történet a Talmudból származik Sammaj és Hillel közötti vitáról szól, ahogy az lenni szokott...
  Egy nem zsidó kérdezi a Tórát Sammajtól, aki elkergeti, míg Hillel mondja ezt a gojnak a Tórából (3Mózes 19): Szeresd felebarátodat, mint temagadat. "v'ahavto esz raecho cmajcho"

 • 2010.08.02 00:22:23flash.gordon

  Szeretem az ilyen Klára félék okfejtését... Érteni nem ért hozáá de birálja mert ő olyan okos.

 • 2010.08.02 02:09:45kIára

  Szeretem az ilyen fogadatlan prókátorok tutitmondását.
  Induljunk ki abból, hogy nincs isten, a világ nem egy teremtett valami, nincs semmiféle szellemi világ és titokban meghúzódó bölcsesség.
  Ugyanúgy nincs lélek és „út”, egyszerűen komplex organizmusok vagyunk amik (akik) pár év vagy évtized múlva atomjaikra hullanak.
  Ennek fényében a Kabbala és ezer hasonló „tan” nem tár fel semmilyen „univerzális valóságot” legjobb esetben puszta irodalom, de általában csak valamilyen közönséges szellemi játék.
  Ezzel nincs is baj, szeretem az ilyen típusú irodalomszerűséget.
  És kérlek bocsásd meg nekem, de a mai bornírt, cukrlöttyel leöntött, előtte alaposan kilúgozott bölcsességektől émelygek.

 • 2010.08.02 04:55:03robotpilóta

  Nos igen, egy másik zagyvaság, lelki sérülteknek.

 • 2010.08.02 08:39:27ArgonX

  Uhhh...

  Az első bekezdésig bírtam. Hihetetlen, hogy az ilyen katyvasz baromságokra a mai napig van igény.

  Ez a közhely pont ide passzol: Nagy az Isten állatkertje.

 • 2010.08.02 10:58:01AcidJazz

  El akartam olvasni.Idáig jutottam:
  "A Kabbala világában Steiner Kristóf lesz a kísérőnk."

  Kössz, ne.

 • 2010.08.02 15:05:34Chiro2

  A "misztikus tudomány" fogalom Galilei óta paradoxon. Ébresztő!

 • 2010.08.02 18:08:15flash.gordon

  Kedves Klára
  Szerintem, akik valamilyen vallási felekezet tagjai azok szerint van Isten, a világ teremtett valami, van valamiféle szellemvilág, lélek és út. Számodra ugyan tűnhetnek mesemondóknak, lelki gyengéknek meg minden másnak. Őket nyílván nem zavarná kinyilatkoztatásod, mint, ahogy engem, sem ha nem egy, az ezzel a témával foglalkozó cikk aljára biggyesztenéd senkit sem érdeklő véleményed. Az persze más kérdés, hogy ha számodra teljesen felesleges locsifecsi minek jössz ide és kommentelsz.

 • 2010.08.02 21:42:57nagy1

  Napi cionista agymosás-adag kipipálva.

 • 2010.08.03 00:45:54kIára

  flash.gordon,
  Kb. 25 év alatt végigolvastam számtalan szútrát, szentkönyvet, tanmesét, mítoszt, és újkori, bölcsnek tartott zagyvalékot Swedenborgtól Rudolf Steinerig. Hosszan tudnék pontosan idézni az Evangéliumokból.
  Sem Órigenésznél, sem Eckhart mesternél, sem Buddhánál vagy olyan okkultistáknál mint Eliphas Levi nem találtam semmit.
  (Talán Goethe és Dosztojevszkij kivételek, de tőlük sem a szellemről, hanem a világról tanultam valamicskét).
  A bölcsesség amit mindezekből összeszedtem meg csupán annyi, hogy ha nem seperjük/porszívózzuk ki alaposan a sarkokat felgyűl a por. És ezt egy takarítónőtől ugyanúgy megtudhatod.

 • 2010.08.03 00:46:39kIára

  »Az persze más kérdés, hogy ha számodra teljesen felesleges locsifecsi minek jössz ide és kommentelsz.

  Számomra nem felesleges locsifecsi, hanem káros ábrándvilág-építés. Szerintem a mai gyékényen árult bárgyú ezoterikus-misztikus butaság legalább annyira káros és veszélyes mint amilyen az ötvenes-hatvanas évek görcsös ideológiai materializmusa. Mind a kettő bornírt. Egyik sem a világosságot hozza el, hanem a generálsötétséget sűríti, és – kapaszkodj meg – a szűklátókörűséget erősíti.

  Nem szóltam volna egy szót sem, ha lenne legalább egy 5-6 bekezdésnyi idézet a Zóhárból vagy elmagyarázná valaki az egésznek az ontológiai alapvetését, illetve helyét a rabbinikus irodalomban. Az tök rendben lenne, sőt, üdvös.
  Ez a cukorlepkefing az, amitől hányok.

 • 2010.08.03 08:34:18flash.gordon

  Kedves Klára
  Akkor, ha jól értelmezem szavaidat 25 év alatt sikerült beleragadnod a számodra tökéletes irányzat megkeresésébe – sikertelenül. Ha másra nem hát arra jó volt, hogy markáns véleményedet jól megalapozd. Bár szerintem ennyi időt kár volt erre szánni, de hát te tudod. Persze a slusszpoén az egészben, hogy a vallási felekezetekről mindig lesznek, akik le akarják rántani a leplet vagy nevetségessé akarják tenni. De ettől ezek még ugyanúgy élnek és virulnak. Érdekes nem? :)

 • 2010.08.03 12:20:41kIára

  Tessék? Nem.
  Van aki lazításként krimit, horrort, vagy romantikus zsánerirodalmat olvas, velem csak annyi történt, hogy szellemi rágóguminak a misztikusokat és a vallásos irodalmat választottam.

  Nem kerestem soha semmit, mert tudom, hogy bár vannak felismeréseink, (mondhatni bölcsességek), melyek alapvetőek ugyan, de eleve csorbák és életlenek.
  A világot és a létezést más szögből nézni, más megvilágításba helyezni lehet, de keresztülvinni, hogy másképpen történt legyen, mint ahogy valójában megesik – nem lehet.
  És ahogy látom, manapság ez történik. Pontosabban a késő huszadik században és az induló huszonegyedikben szépen sírba tettük és kegyesen elhantoltuk a metafizikát, a tiszta gondolkodást és piedesztálra emeltük az ezoterikát. Ami egykor az ókor és a koraközépkor, illetve Kelet szellemi kincse volt, az ma az emberek agyában kásás maszlaggá erjedt. Földrésznyi, kollektív elmebetegségek, szinkretizmusba lágyult valláshiedelmek.

  Itt van ez a párezer karakteres zagyvalék, benne Kabbala, „buddhizmus”, tarot, numerológia, asztrológia, megtűzdelve celebekkel és bújtatott reklámokkal.
  Szerintem ez nincs rendben. Akasszunk a menórára feng-sui lifegőt, Szent Margit kapcsán beszéljünk csakrákról, egy mondatban említsük Krisztust és a karmát.
  Holnap meg jön a következő cikk, a következő bárgyúsítás, a már használat előtt eldobandó mélyenszántás. Éppen csak annyi, hogy egyszuszra bevehessük, hogy meg ne ártson és gondolkodás nélkül „értsük”, de azzal a boldog tudattal hajtsuk le a buksinkat, hogy az univerzum figyel ránk.

 • 2010.08.04 14:16:19flash.gordon

  Érdekes, amit írsz, mert különösebb belső indítatás nélkül ezek az irodalmak elég szárazak, és semmitmondóak tudnak lenni, nem úgy, mint egy krimi vagy vmi limonádé. Ahogy soraidból olvasom te elkönyvelt tényként veszed a világmindenség, a természet és az ember kialakulásáról, a tudomány által kialakított képet. Teheted, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a tudomány csak azt fogadja el, ami bizonyítva van így a fentebb felsoroltak tényszerűsége finoman szólva kétséges.
  Az ezotéria valóban előtérbe került talán azért is, mert előtte évtizedekig a racionalitást és a materializmust emelték magasba. Persze menetközben kiderült, hogy a vallások és filozófiák által adott spiritualitást ezzel nem lehet helyettesíteni. De mivel az emberekbe beleivódott az, hogy az a „felvilágosult” és „haladó”, aki ezeket a tanokat kineveti vagy ősleletként fogja fel; így az emberek igényéhez igazították a vallási irányzatokat. Így alakulhat ki az, az általad is megvilágított jelenség, hogy egy vallási alapokra helyezett turmix lesz a vége.
  Mindeközben nem szabad megfeledkezni arról, hogy az autentikus tanok is megmaradtak, akik köszönik, szépen jól vannak és jó szokásukhoz híven túlélik a mutációikat és a szkeptikus támadókat.

 • 2010.08.05 00:04:51kIára

  Számomra soha nem voltak azok, Paracelsus vagy Cornelius Agrippa von Nettesheim, Jakob Böhme vagy Rudolf Steiner legalább annyira izgalmas (és vicces) mint egy kalandregény. Ez van, erre van huzagolozva az agyam. Nem születtem olyannak, akinek egy sms kimeríti a napi szükséges szövegbetevőt vagy az értelmezésétől rövidzárlatos lenne a központi idegrendszere.

       »Ahogy soraidból olvasom te elkönyvelt tényként veszed a világmindenség, a természet és az ember kialakulásáról, a tudomány által kialakított képet.
  Nem a tudományos világképet veszem ténynek (mert az ugyanolyan próteuszi mint a macskám) hanem azt mondom, hogy nincs más csak az örökkön anyag, „belül” meg csontok, hús és idegek vannak.

  A „tanokat” persze kinevetem. Szerencsére vannak értelmes emberek, akik időt nem kímélve megtanulnak egy csomó élő és holt nyelvet és tisztáznak dolgokat. Ennek köszönhető hogy ma már tudjuk, hogy a Pert em-Heru és a Bardo Tödol bár tartalmaz túlvilági utazásról alkotott ezredéves világnézetet, valójában anatómiai segédkönyv boncmestereknek és szertartásrendi útmutató a korabeli papok számára (a gyengébbek kedvéért: az egyiptomi és a tibeti halottaskönyvekről van szó). És hogy a témánál maradjuk, a kabbala egy rejtvényjáték mint a szudokú vagy a keresztrejtvény.

 • 2010.08.05 00:05:53kIára

  Az, hogy mi ezoterikus, azt jobb idézőjelbe tenni és/vagy tisztázni hogy az adott „tudás, bölcsesség” mikor, miért és milyen formában volt ezoterikus. A protestantizmus előtt többek közt az evangélium volt ezoterikus, mert valóban el volt rejtve, titokzatos, misztikus és varázslatos szöveg volt az emberek szemében (pl. démont lehetett űzni a felmutatásával). Az analfabetizmus háttérbeszorulásának és a fordításoknak hála ma már a Bibliában nincs semmi ezoterikus, mert olvashatod, értelmezheted, megrághatod és kiköpheted.
  Egy techné, egy eszmerendszer vagy ismerethalmaz attól ezoterikus, ha rejtett, azaz csak kevés és megfelelően képzett emberek számára hozzáférhető. És ennek fényében a mai modern ezoterikus bölcsesség a részecskegyorsítók környékén lakozik. [Illetve mindenkinek aki ezotériával akar foglalkozni, annak ajánlott az etimológiával való kezdés.]

 • 2010.08.05 00:07:37kIára

  Én nem vagyok „szkeptikus támadó”, mert az „autentikus tanok”-ban nincs semmi támadnivaló. Veszem és leporolom őket, helyenként lenyűgöznek a metaforák és anaforák, eltöprengek egy szép allegórián és tovább lépek.
  Amit „támadok” (bár inkább csak jeremiáda) az az arcátlan szellemi pauperizálás, a magukat guruknak nevezők cinizmusa. Teljesen világos számomra, hogy az emberek tömegeinek a templomok kiüresedése után szükségük van valamiféle fogódzóra, mert a lét elviselhetetlen és a Mors Imperator türelmesen vár mindenki ketyegője felet és ez a tudat bizony rettentően rémisztő.

  Szerencsére az „autentikus tanok” mellett fennmaradtak Seneca, Taine, Holbach és társaik gondolatai is. És ennek kapcsán hadd idézzem egy kétezer éve élt vándortanító jómondását: „Mert tágas az a kapu és széles az az út, amely a kárhozatba visz, és sokan vannak, akik azon járnak. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik azt megtalálják.” Ugyanúgy tudásról, értékről, ma divatos szóval önfejlesztésről motyogott.
  És az előcsócsált ezoterika – bizony mondom néked – a széles út, akárcsak az aranylövés.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta