SHOPAHOLIC

Egyszerű trükk a spórolásra: boríték módszer

2017. február 22., szerda 09:48 |

Számos lehetőség van arra, hogy beosszuk a pénzünk, ám a dolog legtöbbször azon bukik meg, hogy hiába az excel táblázat, ha nem vezetjük; hiába a jobbnál jobb pénzügyi appok, ha elfelejtjük, vagy egyszerűen cikinek érezzük beírni, hogy már megint két leárazott pólót vettünk, miközben a kocsi kötelezőjének befizetése egyre csúszik. Természetesen vannak beosztó és pontos emberek, nekik felesleges elolvasni ezt a cikket. Mások viszont nehezebben birkóznak meg a pénzügyekkel, és ők azok, akiknek jól jöhet a boríték módszer, melynek Fa Kinga az itthoni mestere.

shutterstock 235010593

Költségek

Rezsi

Iskola

Hitel

Kocsi

Kosztpénz

Ruha

Biztosítások

Váratlan kiadások

Megtakarítás

Pihenés 

Egészség

 A feladat roppant egyszerű: ha megjön a fizetés, vagy bármi más bevétel, amiből kalkulálnia kell a havi kiadást, keményen el kell osztani. Ehhez a legegyszerűbb borítékokat alkalmazni, amikbe az egyes tételek kerülnek, persze miután kikalkuláltuk, melyik borítékba mennyi kerüljön. Ehhez pedig az kell, hogy a család összeüljön és megbeszélje, mennyi a fix kiadás, amit minden hónapban ki kell termelni.

Ha már elkezdi az ember a boríték módszert, akkor érdemes hozzá a pénzügyeket is figyelni, akár appokon keresztül, akár egy Excel táblázatban vezetve, mert ez erőteljesen megnöveli a tudatosságot, és még arra is rávilágíthat, hol folyik el feleslegesen egy csomó pénz – mert ez még azoknál is megtörténhet, akik úgy érzik, komolyan figyelnek a dolgokra. Ha nagyon pontos és rendes ember, akkor készíthet borítékot felcímkézve vagy tovább fejlesztheti azt. 

Ha kiszámolta, mik a fix kiadások, akkor a fedezetüket (akár a csekkekkel együtt) érdemes bekészíteni a borítékba. A rezsi pontos összege persze nem minden esetben tervezhető, de általában becsülhető. Azt pedig családi szinten kell eldönteni, hogy a fennmaradó pénzösszeget hogyan osztja el, melyek a súlyponti kérdések, és melyek szorulnak háttérbe. 

Kérdés, mi van akkor, ha valaki ügyes beosztó, és nem fogy el a borítékba tett pénze? 

Akkor lehet örülni – első körben, illetve át lehet rakni a megmaradt pénzt a megtakarítás borítékba, ami lehet csak simán ennyi, de még jobb, ha rögtön van egy cél is hozzárendelve (mint például elektronikus eszköz csere, lakásfelújítási tervek, nyaralás, tanfolyam, stb.)

Önnek bejön a borítékozás?

 • 170
  Hát, izé. Ebben nem volt semmi újdonság.
 • 76
  Nekem bejön, próbálnám.
 • 167
  De most tényleg legyen minden pénzem borítékokban?
 • 10
  Van jobb módszerem. Meg is írom nektek jól.

Ennél rosszabb az a helyzet, ha elfogy a pénz a borítékból, pedig még szükség lenne rá. Ekkor érdemes egyrészt átnézni, hol csúsztunk el, és a következő hónapban korrigálni; másrészt ilyenkor jön jól a váratlan kiadás boríték. Persze, ha keveset kell beosztani, akkor csak az újratervezés marad, vagyis a költségek lefaragása. Arra sajnos a borítékmódszer sem nyújt megoldást, ha nem elég a bevétel, azon viszont sokat segíthet az összegek előre kiporciózásával, hogy ne költsük teljesen feleslegesen. 

Bookline

Blogok, amiket olvasunk

HATÁRÁTKELŐ A finn csoda testközelből is csoda?

Tényleg a finn a legjobb iskolarendszer? Mesés ott anyának lenni? Mindenki jól él? Tapasztalatok első kézből, hat év után.

TÉKOZLÓ HOMÁR Tényleg bármit kicserélhetünk 3 napon belül?

Három munkanapon belül visszavihetjük a terméket a kereskedőhöz, aki köteles azt kicserélni vagy visszafizetni az árát? Van ilyesmi, de jó tudni, mikor élhetünk a lehetőséggel!

KISZÁMOLÓ Mennyire koszos a pénz?

Nem biztos, hogy megnyugtató ötlet azt vizsgálgatni, mi minden van a bankjegyeken. De azért megvizsgálták.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés