Appok, melyek a pénzét számolják

Akár számoljuk akár nem, a pénz képes pillanatok alatt elillanni. Ám ha követjük az útját, felismerhetjük azokat a hibákat, melyeket hónapról hónapra elkövetünk, azaz hogy hová tűnik el a fizetésünk. Ezt lehet Excel táblázatban is vezetni, ha az ember nagyon tudatos, de szerencsére van B verzió is, azaz a kiadásokat követő mobiltelefonos alkalmazások. 

Koin (iOs, Android)

Az egyik legismertebb magyar nyelvű applikáció, melyben nyomon követhetjük hová tűnik el a pénz, mire megy el esetleg túl magas összeg. Az alkalmazás kezelése egyszerű, a rendszeres bevételek és kiadások beállíthatóak rajta, különféle kategóriákat lehet hozzáadni és törölni, majd azokat tovább bontani. A nehézséget az adhatja, hogy az ember egyszer a bevásárlás fül alá rendezi a vásárolt dolgokat, máskor meg az élelmiszerek fül alá, és máris kész a baj. Jó, a helyzet azért nem ennyire drámai, maximum meg kell jegyezni, hogy a zsemle melyik fül alá kerüljön, és kell-e külön címke a tisztítószereknek. Viszont csak egy számlát tud kezelni, és nem lehet időtartamokat megadni, tehát azzal a nappal indul a hónap, ahogy az ember letöltötte az applikációt. Most már asztali gépen is rögzíthetőek az adatok, melyeket értelemszerűen szinkronizálni lehet a telefonnal. 

Money Lover (iOs, Android, Windows Phone)

A helyes kis malacka a regisztráció után hozzáférést kér a fotókhoz és egyéb dokumentumokhoz, amit nyugodtan el lehet utasítani. A magyarra fordított program egyszerű, de sok hasznos funkcióval rendelkezik. Telepíthető mellé több kiegészítő program is, mint a hitelkalkulátor vagy az ATM kereső,ezeket viszont az Egyesült Államokban élők tudják kihasználni. De valutaváltó és borravaló-kalkulátor is van benne, sőt igény szerint kamatlábat is számol. Beállíthatunk benne jövőbeni terveket és egyszerre 5 számítógépen futhat a program. Az is nagyon jó featúra, hogy hozzá lehet adni eseményeket – mint mondjuk egy utazás –, és az ez alatt képződő tételeket külön kezeli a rendszer. Meg lehet adni költségkeretet, bár sajnos nem rúg bokán diszkréten, ha meg akarjuk venni a 12. pár cipőnket. Viszont az adatok exportálhatóak is, szóval szuperül kezelhető program, mindent tud. 

Toshl Finance (iOs, Android, Blackberry 10, Windows Phone)

Ez a szintén angol nyelvű applikáció cuki szörnyecskékkel próbálja megnyerni az felhasználókat, ráadásul be lehet állítani, hogy PC-k legyenek, azaz politikailag csak korrekt dolgokat mondjanak. Vajon sikerül? Maga a program egyszerű megjelenésű, angol nyelvű, a valuta típusa értelemszerűen állítható. Igény szerint figyelmeztet, hogy írjuk be a napi költésünket, melyet kördiagramban is megjelenít.  Készpénzt és a bankszámlán lévő összegeket is lehet követni benne, de bizonyos funkciók csak a fizetős (pro) verzióban érhetőek el. Annak ellenére, hogy helyesek a szörnyek, könnyen kezelhető, és tudj mindent, amit kell (azaz mutatja a számlánk alakulását), nem győzött meg, de sokakat vonzhat az egyszerűsége és a könnyű kezelhetősége.

Home Budget Sync Lite (Android, iOs) 

A program ingyenes verzióját 1390 forintért turbózható fel használhatóra. Mert valljuk be, a limitált lehetőségek, azaz a 20 kiadás és a 10 bevétel rögzítése nem ad túl nagy pénzügyi mozgásteret, bár legtöbbünknek főleg az elsővel lehet gondja. A számos lehetőséget felvonultató programban családok és csoportok pénzügyeit is nyomon lehet követni, ez azoknak jöhet jól, akik például közös nyaralást szerveznek. Beállítható a hónap kezdete rajta, a pénznem, számos helyen tárolhatóak az adatok belőle, és még tervezésre is kapunk lehetőséget. Jelszóval igény szerint védhetjük, de alapból nem kínálja fel a program. A kategóriák bővíthetőek, az ikonokat is mi választhatjuk ki, és minden kiadásnál jelezhetjük, hogy honnan fizettük ki az adott összeget, és azt is folyamatosan jelzi, hogy hány százalékát költöttük el a pénzünknek.

Költség Kezelő Expense Manager (Android) 

A program a Google Playben ravaszul Költség Kezelő Magyar feliratokkal próbálja elhitetni, hogy magyar fejlesztésű program, pedig nem az, de mivel magyar nyelvre átállítható, ezért igazából mindegy (bár időnként el kell gondolkodni, mire is gondolhattak a program írói). Bankszámlát, hitelkártyát és készpénzt egyaránt kezel, valamint nagyobb projekteket is. Egyszerre többen is kezelhetik, hozzá lehet adni új kategóriákat, fotókat lehet feltölteni, és elemzéseket is végez, ha azt szeretnénk. Import, export, szinkronizálás szintén van rajta, szóval igazán sok szolgáltatást kapunk, ennek ellenére (vagy épp ezért?) mégis nehézkes a használata: túl sok fület kell kitölteni. Ha viszont valaki igazán pontosan akarja vezetni a dolgait, és azt is rögzíteni szeretné, hogyan nézett ki a számla, vagy mennyi volt az áfa értéke, illetve mekkora árkedvezménnyel vette az adott terméket, akkor ez egyértelműen az ő programja. 
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra