Fulladásveszélyes borostyánláncot hívnak vissza

Veszélyes nyakláncra figyelmeztet az NFH – írja a Hvg.hu. A hatóság tájékoztatása szerint a veszélyes termék a Brendon babaáruház sajátmárkás, 35-36 cm hosszúságú, apró, szabálytalan, lekerekített szemekből álló, vegyes színű borostyán gyermeknyaklánca, összepattintós zárszerkezettel.

Ami miatt visszahívják a terméket, az az, hogy gyöngyök törthenek le a termékről, ha egy gyerek a szájába veszi. Ha pedig letörik, akkor le is nyelheti, ez pedig a légutakba kerülve akár fulladással is járhat. "Figyelembe véve a gyermekek szokásos viselkedését, a termék előrelátható használata során fennáll a fulladásveszély súlyos kockázata" – írja a hatóság a honlapján.

Tehát, ha ilyen nyaklánc lóg a gyereke nyakában, kapja gyorsan le róla, és inkább vigye vissza a boltba. A borostyán a néphit szerint a lánc fájdalomcsillapító, mivel a nyakban viselve illóolajok szabadulnak fel belőle, esetleg elektromágneses hatású. A fogorvos szerint ez egy baromság: a borostyánkőben nincsenek illóolajak, az elektromágnesesség nem fájdalomcsillapító.
 
Ettől még persze valamilyen, a tudomány számára még ismeretlen módon akár használhatna is, persze, egyetlen olyan randomizált, kontrollált vizsgálat sincs, amely a lánc hatásosságát, vagy akár a borostyánkő fájdalomcsillapító hatását igazolná. A boltokban emellett a valódi, évezredek alatt megkeményedett, majd kibányászott borostyánkő helyett gyakran mesterségesen előállított műborostyán-t árulnak, és nagy valószínűséggel nehéz megmondani, hogy igazi vagy mű, ha pedig lenyeli a gyerek, és baja lesz tőle, akkor tökmindegy.
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra