Se víz, se tartósítószer nincs a tejben

Nem baj, ha elvész a tejek csomagolása és tartósságuk közti összefüggésekben, mert segítünk megérteni a csomagoláson melyik kifejezés mit jelent. Annyi biztos, hogy a tej mindenhol tejből készül, és tartósítószert nem tartalmaz, nem is vizezik, és szimplán az eljárás miatt más a lejárati ideje. Fontos tudni, hogy néhány tévhittel ellentétben a tej nem hizlal (rettentően), megelőzi a csontritkulást és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, a tejüzemek pedig olyan előírásokkal és berendezésekkel dolgoznak, hogy kijelenthető: nincs olyan, hogy egy tej szennyezett.

Termelői tejek

Itt van a legkevesebb magyaráznivalónk, de nagyon fontos hogy termelői tej esetében mindig forralja fel mielőtt elfogyasztja, és hűtve tárolja. Szavatossági idejük sem túl hosszú, ezért minél hamarabb fogyassza el. A termelői tejek zsíros tejnek minősülnek, zsírtartalmuk 3-5 % között mozog. Az üzemekbe kerülő tej zsírtartalmát a feldolgozás során állítják be, ez ízben is különbséget jelent.

159888244
Bloomberg

Homogénezés

A homogenizálási eljárás során a tejzsír összetörik, így nem jön fel a tej tetejére 3-4 nap után, és forralás közben sem válik ki a tejszín. A tejzsír ugyan benne marad, de a felmérések szerint könyebben emészthetővé válik.

Pasztörizálás

Olyan hőkezelés, ami 100°C fok alatt történik, így a tejben lévő mikroorganizmusok nem pusztulnak mind el, ellenben annyira megfogyatkoznak, hogy a fertőzés veszélye nem áll fenn. Két módszer is van, az egyik magasabb hőmérsékleten, rövidebb ideig  történik (legalább 75°C fok felett 15 másodpercig), vagy alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb ideig (legalább 63°C fokon 30 másodpercig). A pasztőrözött tejek hűtőben 3-5 napig állnak el.

MG 03

ESL (Extend Shelf Life) hőkezelés

A pasztőrözés és az UHT-kezelés közötti megoldás, amivel az eltarthatóság ideje meghosszabbodik (hűtőben tárolva akár 21 napig is eláll), de még nincs meg az a jellegzetes mellékíz, ami az UHT-tejek esetében előfordulhat. Ennél a tejet csak pár pillanatig tartják 100°C-135°C között, aztán gyorsan lehűtik.

UHT hőkezelés

Ultramagas hőmérsékletre, nagyjából 135°C fokra melegítik a tejet, és rövid ideig ilyen hőmérsékleten is tartják (gyakran nevezik ultrapasztőrözésnek is). Ennek köszönhetően minden baktérium, mikroorganizmus és spóra meghal, így gyakorlatilag semmi sem marad a tejben, ami szobahőmérsékleten szaporodni kezdhetene, a tej megromlásához vezetve. Ennek, és a tetra pak dobozos csomagolásnak köszönhetően lehet az ilyen tejet hosszú ideig, szobahőmérsékleten tárolni, tehát - a közhiedelemmel ellentétben - nem azért, mert ezekben tartósítószer volna. Sőt, a vitamin- vagy a tápanyagtartalom is megegyezik a más módon kezelt tejekével, csak ízben van érezhető különbség. Ez az eljárásnak köszönhető, mivel ezen a magas hőmérsékleten a tejcukor karamellizáción mehet keresztül. Ez adhatja azt az enyhe mellékízt, ami az alacsonyabb hőmérsékleten kezelt tejek esetében nincs.

Laktózmentes tej

A tejcukrot, más néven a laktózt vonják ki a tejből, melyet így az arra érzékenyek is fogyaszthatnak. A laktózérzékenység egyébként gyakorlatilag bármikor kialakulhat, mert a tejcukor lebontását végző enzim sok ember esetében elkezd csökkenni a korral.

Tejtermék fogyasztásban le vagyunk maradva

Lukács László, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója is segített eloszlatni néhány tévhitet, és megerősítette, hogy az Interneten is terjedő pletykákkal ellentétben a Magyarországon forgalomba kerülő tejek biztonságosak. Mint mondta, a tejfeldolgozó üzemekben a technikai rendszer ma már automatikus tisztító programokkal dolgozik, hiszen ha a gépeket nem tisztítanák rendesen és megfelelően, az hatalmas gondokat okozna a következő gyártás során. Rámutatott, hogy semmilyen adalékanyag nem kerülhet feldolgozás közben a tejhez, tehát sem víz, sem tartósítószer, egész egyszerűen, mert azt már nem lehetne tejként forgalomba hozni. Ezt egyébként gyakran ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, és nem szokott gond lenni a gyártókkal, vagy a forgalmazókkal.  A Tej Terméktanács mindenkinek saját döntésére bízza, hogy annak az oldalnak hisz, akik a tejivás káros hatásairól, vagy annak aki az egészségmegőrző vonatkozásairól beszél, ugyanakkor hisznek abban, hogy a tej mint alapanyag is rengeteg finom étel kelléke volt mindig is.  Megkérdeztük azt is, hogy a statisztikák szerint mennyire vagyunk elmaradva a tejfogyasztással, nos, vegyes az eredményünk. Tejivásban jól állunk európai szinten is, 65 liter / fő / év az átlagunk, viszont tejtermékek fogyasztásában már nem szereplünk olyan fényesen. Az egészséges, tápanyagokban gazdag étrendhez 220-240 kg/ fő/ év tejterméket kellene fogyasztanunk, ehelyett 160 kg/ fő/ év az átlagunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek