Kempingfelszerelések kezdőknek

Kempingezni, főleg gyerekekkel nagyon kalandos dolog. Már a jó helyszín kiválasztása is nehéz, de az egész sikeressége általában a felszereléseken múlik, főleg ha a természet nem kegyes, és kifog pár esős napot. Összegyűjtöttük az elengedhetetlen kellékeket egy kellemes sátrazós nyaraláshoz, és megnéztük mi mennyibe kerül. Ha kezdő kempingező, a Decathlonba menjen, ha profi szintre akarja a sátrazást emelni, akkor a Mountexbe, ha pedig a legolcsóbb áron akar hozzájutni a felszereléséhez, a hiperek kínálata közül válogassa össze a szettet.

Sátor

A legfontosabb tényező a sátor. Alapelv, hogy egy nagyobb zivatar vagy vihar előfordulásakor se kelljen úgy éjszakáznia, hogy közben valahol folyik be a víz. Persze ez az egész mit sem ér, ha olyan bonyolult felállítani, hogy ahhoz előtte néhány évet el kell végezni az építőmérnöki karon. Lényeges, hogy mennyire nehéz, így alkalmas-e esetleg vándortáborok során, vagy ha a kempingterületre nem autóval, hanem tömegközlekedéssel, netán túrázva szeretne eljutni. Azt is döntse el, hogy családi sátrat vesz, akár két külön hálófülkével (ami inkább kisebb gyerekekkel ideális), vagy két külön sátrat, mert úgy még kalandosabb, ha pedig esetleg később csak ketten mennének kempingezni, akkor sem kell a nagy családi sátrat vinni.

shutterstock 62122045

Auchan: Három- illetve négyszemélyes sátrakat vásárolhat az Auchanban. Ez egy családnak  elég szűk és kényelmetlen, viszont ha külön sátrakban gondolkozik, akkor kényelmes választás lehet. A háromszemélyes sátrat 8990 forintért vásárolhatja meg, a  négyszemélyeset pedig 10.990 forintért.

Decathlon: A sportboltban több típusú sátor közül választhatunk, többek között abból a fajtából is, amit csak másodperces sátornak neveznek, hiszen ha hinni lehet a leírásnak, két másodperc alatt fel lehet állítani. Őszintén szólva ebben még talán hiszek is, abban már nem annyira, hogy ezt valaha ugyanúgy el lehet csomagolni. A háromszemélyes sátor fekvőrészének szélessége 180 cm, ami három felnőttnek talán nem túl komfortos, de a gyerekeknek, vagy két felnőttnek már kellemesebb, ez a verzió 17.990 forintba kerül és 3,5 kg a súlya. Az XXL változat ettől annyiban különbözik, hogy a fekvőfelület 215 cm, hosszabb is, és előtere is van. Ez 39.990 forintba kerül, de már 7,6 kg a súlya. Ugyanennyibe kerül a két hálófülkés 11,7 kg-os sátor, bár két személy részére ez is elég szűkös a fejenként 70 centis fekvőfelülettel. Ennek a luxus verziója, ahol 80 centis fekvőfelület jut egy emberre, már 74.990 forintba kerül, és 21 kg a súlya.

Mountex: Itt már a profi expedíciókhoz is találhatunk sátrakat, amelyek közül néhány drágább mint egy albérlet. Például családi sátrat, ami majdnem 50 kg súlyú, akár 439.990 Ft-ért is vásárolhat. Háromszemélyes sátrak közül választhat 49.990 Ft-ért 3,8 kg-os, 4000mm csapadéknak is ellenálló, 185 centi széles fekvőfelülettel rendelkező sátrat, vagy nagy előtérrel rendelkező, 200 centi széles fekvőfelületű, 6,85 kg-os verziót 48.990 forintért. A bolt kínálatában a 205 cm széles fekvőfelületű, 3,8 kg-os sátor a legkedvezőbb árú, 28.990 forintba kerül. Családi sátrak kínálatában természetesen van a fentebb említettnél olcsóbb változat is, a 6 személyes, két hálófülkés, 11,5 kg-os sátor 89.990 forintba kerül.

Intersport: Kuponos akcióban, amit egyébként az Internetről is le tud tölteni, kétszemélyes, 3,5 kilós kupolasátrat kínálnak 14.990 forint helyett 9.990 forintért.

Praktiker: Akár sátor szettet is vehet, amelyhez jár hőszigetelő hatású matrac és vékony halózsák is. A kétszemélyes szett ára 19.990 Ft, vagy 47.990 Ft-ért vehet profibb változatot, ugyanezekkel a kiegészítőkkel. Kétszemélyes, gyorsan felállítható sátrat 15.990 forintért vehet, míg háromszemélyes (valójában inkább csak két felnőttnek kényelmes) sátrat már 11.990 forintért is vásárolhat.

Tesco: A tavaszköszöntő akció keretein belül a szűkösen bár, de négyszemélyes dómsátort 9590 forintért lehet megvásárolni. A családi sátor pedig előtérrel valamint két hálófülkével 23.990 forintba kerül.

Hálózsák

Bár azt hihetnék, hogy a nyári kánikulában az esti alváshoz túl meleg van, azért éjjel a legtöbb esetben lecsökken a hőmérséklet annyira, hogy egy kellemes alváshoz jól jön a hálózsák. Már csak azon praktikus okból is, hogy még ha tényleg kifogja az év legmelegebb napjait, akkor is jobban eshet erre feküdni, így komfortosabb és puhább lesz a matrac. Néhány hálózsák kapható jobbos és balos kivitelben is, ami egyrészt nagy segítség ha balkezes, ugyanakkor arra is jó, hogy összecipzározva őket egyetlen kétszemélyes hálózsákot is tudnak belőle csinálni.

shutterstock 126072365

Auchan: Itt hagyományos formájú hálózsákot 1990 forintért vásárolhat, de vehet múmia hálózsákot is 3290 forintért.

Decathlon: Hatalmas választékuk van hálózsákokból is. A legegyszerűbb nyári könnyed hálózsák kimondottan meleg estékre 2990 forintba kerül. Tavaszi vagy nyár végi kempingezéshez, vagy a hegyekbe, vagy ha csak egyszerűen fázós, akkor inkább a vastagabb hákózsákok javasoltak. Gyerekeknek junior hálózsákot vehet 6490 forintért, ezt 140 centiig lehet használni. Felnőttek 6990 forintért vásárolhatnak olyan hálózsákot, ami a hűvösebb éjszakákon is melegen tart. Vannak olyan hálózsákok is a Dechatlon kínálatában, amelyekben beépített matrac is van. Ez azoknak javasolt, akik amúgy is csak egy vékonyabb matracot vinnének magukkal. Ennek olcsóbb változata 11.990 forint, a hidegben is használható változata pedig 19.990 forint. Vastagabb matrac kedvelőinek is van ilyen összeépített kombó olcsóbb változatban 11.990 forintért, vagy kétszemélyes 16.990 forintért. A drágább változatok már gyakorlatilag kényelmesnek mondható ágyak. 21.990 forintba kerül az egyszemélyes, és 36.990 forintba a kétszemélyes változat.

Mountex: A Mountexben ugye nem csak a hobbi kempingezőkre gondoltak, ezért nagyon komoly hálózsákokat, sőt hálózsák béléseket is találhat az, aki akár egy késő őszi hétvégén szeretne kempingezni, vagy expedícióra indul.  Az egyszerű, átlagfelhasználásra készült hálózsákok között lehet találni gyermekeknek való vidám mintásat 12.990 forintért. Felnőtteknek a legolcsóbb választás 8990 forintba kerül, hasonló mint a Decathlonos változat. Belső értékzsebbel is ellátott hálózsákot 20.990 forintért vásárolhat, de boltíves lábrésszel rendelkező változatot is választhat 19.990 forintért. Kétszemélyes hálózsákot  16.990 forintért, drágább verziót pedig 22.990 forintért vásárolhat.

Matracok, derékaljak

A göröngyös talajon aludni amellett, hogy nem kényelmes, a deréknak és a hátnak sem tesz jót. Egy jó kempingezéshez mindenképpen szükség van egy kényelmes matracra. Fontos, ha felfújható matracot választ, gondoskodjon a pumpáról is, arról nem is beszélve, hogy pontosan mérje le, hogy a sátor fekvőfelülete elég lesz-e, hogy beférjen a matrac.

Auchan: Felfújható matraccal sokkal otthonsabbá teheti a sátrát. Az egyszemélyes matrac 2990 forint, a kétszemélyes 3490 forint.

Decathlon: Önfelfújó habszivacs matracot, több változatot is 11.990 forintért szerezhet be.  Felfújható matracot pumpával és tíz év garanciával 17.990 forintért vásárolhat , ennek a kétszemélyes verziója 26.990 forintba kerül . A klasszikus, kétszemélyes felfújható vendégágy 14.990 forint. Ha nagyobb belmagasságú sátrat vásárolt, abba akár egy tábori ágy is befér 13.990 forintért .

Mountex: Itt a sima derékaljakon túl, önfelfújódós matracokat vásárolhat több méretben és árban, különböző specifikációkkal. Az egészen vékony, 2,5 centi vastagságú önfelfújós matrac 9990 forint, a kimondottan fázós nőknek ajánlott matrac 20.990 forint, de 32.990 forintért is kapható melegebb típus. Akár profi, minden évszakban is használható derékaljat is vehet magának 52.990 forintért.

Praktiker: A Praktikerben felfújható vendégágyakat vehet, amikhez pumpát is kell még vásárolnia. Az egyszemélyes 2990 forintba kerül, de 6990 forintért olyat is vásárolhat, amihez pumpa és két párna is jár.  Kétszemélyes önfelfújós vendégágyat 9990 forintért árulnak, amiben beépített elektromos pumpa van.

Tesco: Tábori ágyat láttunk, 7990 forintba kerül, de ne feledje, ezt néhány sátor esetében igen kellemetlen, nézze meg jól a méreteket mielőtt emellett teszi le a voksát.

Kemping vagy olcsó szállás?

Gyors fejszámolás után kiderül, hogy amennyiben ön teljesen nulláról kezdi a kempingezést, és mindenből közép árkategóriájú dolgot venne, mert nem bízik az előforduló legolcsóbb sátor vízállóságában, akkor nagyjából 90-100 ezer forintot kell a felszerelésre szánnia. Olcsónak számít, ha ezer forintos sátorhelyet, és nagyjából 800 forintos személyenkénti árat találunk a kempingekben. Ez két sátor és egy négy tagú család esetében naponta minium 5000 forintot jelent. Ha egy faházba, vagy egy olcsóbb apartmanba mennek, akkor viszont akár 3000 forintból is kijöhet fejenként éjszakánként, ezért ha nem biztos benne, hogy mostantól minden évben kempingezéssel szeretné tölteni a nyaralását, akkor anyagilag jobban jár, ha ezen a nyáron csak messziről figyeli a sátras családok mindennapjait.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek