Kókuszzsír, almaecet és ricinusolaj: tényleg kenje a hajára!

Egyre nagyobb divat, hogy minek vennénk a drogériákban drága hajápoló termékeket, ha egyszer mi magunk is elkészíthetjük őket, ahogy anno dédmamáink tették. Ezzel egyrészt rengeteget spórolhatunk, másrészt biztosan tudjuk, mit is kenünk magunkra. De valóban olyan jók, mint amilyennek mondják őket? Mi kipróbáltuk!

Töredezett hajra ricinusolaj

Sokszor olvasni, hogy a hajvégek ápolására ugyanolyan jók a növényi olajok, mint a drágább, népszerű márkák termékei. Így rögtön ki is próbáltam a konyhában található ricinusolajat: a tenyerembe öntöttem belőle egy keveset, majd alaposan eloszlattam. A hajam fényessé és csillogóvá vált, azonban kissé összeállt a többszöri kifésülés ellenére is, ráadásul az illata sem a legjobb. Sajnos nagyon látszik, hogy egyszerű olajat használtam, és bár kis idő elteltével valamennyire beszívódott, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, akkor sem, ha kevesebbet kentem magamra belőle. A nagyon száraz és töredezett hajvégekre még jó is lehet, de kizárólag úgy, hogy utána alaposan kimossuk.

Ára: a gyógyszertári ricinusolaj ára: 300Ft/dl

Értékelés: 3/5

Korpásodás ellen csalánfőzet

A régi receptek szerint a csalán magas kovasavtartalma miatt remek megoldás a korpás hajra. Így hát ellátogattam a legközelebbi gyógynövényboltba, és vettem szárított csalánt, amiből elkészítettem a főzetet. Az aromája megoszthatja az embereket, mivel erősen gyógynövény illata van, de közel sem zavaró. A kész főzetet öblítőként lehet alkalmazni, tehát a sampon és a balzsam lemosása után kell vele átmosni a hajat, és amennyire csak tudjuk, bedörzsölni a fejbőrbe. Egy alkalom után persze nincs sok hatása a korpára nézve, sőt, egy kicsit mintha ki is szárította volna a fejbőröm. Amikor azonban hozzáadtam ricinusolajat és rumot, már lényegesen puhább és fényesebb lett a hajam, viszont alaposan ki is kellett öblíteni, mert túlságosan zsírossá váltak volna a tincsek.

Ára: szárított csalán: 250Ft/40g; ricinusolaj: 300Ft/dl; rum: 1500Ft/l (ez elhagyható)

Értékelés: 4/5

Száraz hajra való pakolás

A sok festéstől meglehetősen száraz a hajam, ezért alig vártam, hogy kipróbálhassam az egyik legelterjedtebb házi módszert, ami fantasztikus eredményeket ígér. A recept a következő: egy tojássárgáját keverjünk össze egy evőkanál mézzel, majd adjunk hozzá egy kis sört és növényi olajat (én olívaolajat használtam). Miután bekentük vele a hajunkat, várni kell kb.15 percet, azután lemoshatjuk.

Az elkészítése egyszerűnek tűnt, és az alapanyagok is mind megtalálhatóak voltak otthon, így kezdetét vehette a tesztelés. Ami nem volt kis feladat: a pakolás állaga ugyanis szörnyű, piszkosul ragad. Ennek ellenére felkenem a hajamra, becsavarom törölközővel (hogy még jobban beszívják a szálak az értékes tápanyagokat), majd amikor szeretném levenni a fejemről a turbánt, rájövök, mekkora hibát követtem el. Bárcsak egy zacskót használtam volna a dunsztoláshoz, mivel a nem túl jó minőségű törölköző kissé beragadt a pakolásba. A lemosásnál szintén gondok adódtak, mivel végtelennek tűnő ideig tartott, mire úgy-ahogy sikerült megszabadulnom a hajamon lévő ragacsos, nyálkás csodaszertől. Mikor úgy éreztem, sikerült nagyjából az egészet leöblítenem, elővettem a hajszárítót, hogy lássam az eredményt. Nos, az eredmény több mint dühítő volt: lehet, hogy én reagálok rosszul erre a készítményekre, de ez a pakolás még inkább kiszárította a hajam, ezért újra kellett balzsamoznom, hogy elfogadható állapotba hozzam magam. Ahogy később utánanéztem, arra jutottam, talán az volt a baj, hogy egyrészt túl sokáig hagytam a hajamon a cuccot, másrészt nem elég jó minőségű mézet használtam: a nem bio méznek ugyanis bizonyos időn túl szárító hatása van. Ezért, ha valaki ki szeretné próbálni, jól nézze mit, milyen alapanyagokat használ!

Ára: tojás:35 Ft, sör:250 Ft/0,5 l; méz:500 Ft/150g; olívaolaj:1300 Ft/500ml

Értékelés: 1/5

Almaecetes hajöblítő korpás, fénytelen hajra

Első hallásra nem kecsegtet sok jóval ez az öblítő, főleg a szaga miatt. Viszont az almaecetet túl sokan dicsérik hihetetlen hajfényesítő hatása miatt ahhoz, hogy ne adjak neki egy esélyt. A recept szerint 400 ml vízhez kell adni 8 evőkanál almaecetet, aminek a szagát a keverékhez adott 10-15 csepp 100%-os illóolajjal tehetjük elviselhetőbbé. Mivel a rozmaringnak korpaellenes hatása is van, ilyen olajat használtam hozzá. Az első szabály, amit megtanultam: igaz, a hideg időkben magától értetődőnek kéne lennie, de ne felejtsük el felmelegíteni a keveréket, máskülönben az öblítés kellemetlen élménnyé válik. Eredetileg, miután átmostuk vele a hajunkat, nem muszáj sima vízzel kiöblíteni, nekem azonban mégiscsak szükségessé vált, mivel az illóolaj nem tudta tökéletesen elfedni az ecetszagot. Viszont kellemesen csalódtam, mivel már hajszárítás közben lehetett érezni, hogy hajam lényegesen puhább tapintású lett, sőt, a végén valóban fényesebbé vált!

Ára: almaecet: 300/0,5 l;  gyógyszertári rozmaring:500Ft/10ml

Értékelés: 4/5

A multifunkcionális kókuszzsír

A kókuszzsírt az egyik legjobb hajápolóként tartják számon. Nem csak táplálja és hidratálja a szálakat, de mérsékli a hajhullást is. Elvileg önmagában is csodákat művel, mivel hamar felszívódik és nem nehezíti el az extrán száraz hajat, de mással is bátran elegyíthető, például tejjel és tojássárgájával. Ekkor egy evőkanál kókuszzsírhoz (vagy kókuszolajhoz) rakjunk 1 tojássárgáját, valamint pár cl tejet. Ez a pakolás könnyen bemasszírozható a fejbőrbe és a hajba (bár egy kicsit híg), valamint ugyanolyan egyszerűen le is mosható. Szárítás után a végeredmény magáért beszél: hajam már az első használat után sokkal puhábbá és fényesebbé vált. Göndör hajúaknak kifejezetten jó, mivel szépen elválasztja a tincseket, így nem lesz kócos hatású a frizura. Ez a módszer az abszolút kedvenc!

Ára: kókuszzsír: 1500 Ft/500 ml; tej:200 Ft/l; tojás:350 Ft

Értékelés: 5/5

Oszd meg másokkal is!
Mustra