Egy hét Murau legalább 300 ezer forint

Az egyhetes síbérlet ára 180 euró, és jobb, ha ruhát-lécet inkább vesz magának itthon, mert ha bérelné, ez az összeg a duplájára is ugorhat. Persze enni, aludni, sőt odajutni is kell, kezdő síelőknek pedig mindehhez még hozzáadódik a sísuli ára is.

Muraut szereti a magyar: válság ide, válság oda, akármerre fordul az ember, mindenhol csak hazai rendszámú autókat lát. A felvonónál, ha a nagy forgolódásban a léccel véletlenül behúzunk a szomszédnak, nyugodtan kérhetünk magyarul bocsánatot, és a hüttében is lehet magyarul rendelni, mondjuk, gulyáslevest.

És eddig tartott a tündérmese

Egy átlagos fizetéssel rendelkező családnak viszont nem árt hónapokig gyűjtögetni, mielőtt nekivág ennek az útnak. Már a síeléshez szükséges cuccok sem olcsók, még leárazva sem, és a síbérlet, meg a hüttében elfogyasztott dolgok fejenként még minimum hetvenezer forintot rádobnak a telelésre. Az egyhetes síbérlet ára felnőtteknek 180 euró (56 800 forint), egy ebéd ára üdítővel 7-10 euróra (2200-3200 forint) jön ki.

Már a felszerelés bérlése sem olcsó

Egyhetes időszakra a síléc 90 euróba kerül (28 900 forint), snowboardot 110-ért (35 300 forint), bakancsot 60-ért (19 200) adnak. Így hetvenről máris 105 000 forintra ugranak a költségek, és akkor még nincs szállásunk, sőt, oda se jutottunk.

A szállások árai egy hétre 700 és 1200 euró (222 000 - 385 000 forint) között mozognak, ez az ár két személyre és a pálya melletti hotelekre értendő. Az üzemanyag és az autópályamatricák költsége Budapestről oda-vissza körülbelül 40 ezer forint, de ez persze az autó típusától, fogyasztásától is nagyban függ.

Hol is tartunk? Majdnem 300 000 forintnál személyenként!

Kezdő síelők még többet is költhetnek

Mázli, ha ön már tud síelni, mert akkor nagyjából ki is jöhet ennyiből. De ha azzal a szándékkal látogat el Stájerország ezen részébe, hogy most tanulja meg ezt a téli sportot, sajnos még pár tízezret ki kell csengetnie a sítanfolyamért.

Nem mindegy a tanár sem!

Óriási különbségek lehetnek iskola és iskola között, úgyhogy nem árt, ha alaposan felméri az összeset, mielőtt nagy lelkesen befizet az elsőhöz. Nyugodtan kérdezze meg, hogy kik az oktatók, mert sok iskola foglalkoztat húsz év körüli fiatalokat, akik lehet, hogy akár tíz éve is síelnek, mégsem akkora az oktatási tapasztalatuk, mint idősebb kollégáiknak.

A tömeges magyar jelenlétnek köszönhetően viszont az iskolák 70 százalékában magyar anyanyelvű tanárok is tanítanak, ráadásul kizárólag magyarokat.

A húsz órás csoportos sísuli ára általában 110 euró (35 300 forint) körül mozog, a snowboard tanfolyamé 120 eurónál (38 500 forint) kezdődik. Természtesen van lehetőség magánórára is 37 eurótól (11 800 forint), bár ez igazából nem sokkal jobb, mint a csoportos oktatás. Egy csoportban maximum öt tanuló lehet, és még így is marad a tanár figyelméből elegendő minden diákra. Csoportos tanfolyamon sokkal kellemesebb a légkör, barátságok is kialakulhatnak, és az sem utolsó szempont, hogy láthatjuk, nem egyedül bénázunk a léceken.

Azokra is gondoltak osztrák szomszédaink akik síelni nem akarnak: termálfürdő egészen elviselhető áron, 18 euróért (5 800 forint), masszázs 40 eurótól (12 800 forint) élvezhető, és a pályáktól negyven kilométerre 10 euróért (3200 forint) még a téli hullámvasutazást is ki lehet próbálni.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek