RAKTÁR

Ennyit változott Brooklyn a hipszterinvázió miatt

2016. január 10., vasárnap 13:17

Nemcsak a budapesti bulinegyedben ugrottak meg albérletárak az elmúlt években, hanem New York felkapottabb részein is, mint például Manhattanben, aminek köszönhetően egyre többen hagyták el a város legmenőbb részét és szorultak ki a jóval megfizethetőbb Brooklynba. A megugrott manhattani lakásárak miatt látványosan megváltozott a közel 2,5 millió lakosú városrész, amit még hollandok alapítottak: a Brooklyn név is a holland Breuckelenből fakad.

Tehát a fixibiciklis hipszterek és favágószexuális pasik ellepték New York legkülönlegesebb karakterű, sokáig szitokszónak számító nevű részét, aminek hatására nemcsak a bérleti díjak szöktek a magasba, de gombamód nőnek ki a földből a kézműves sörözők, bioboltok, dizájner butikok és fánküzemek, a nyolcvanas évek hangulatát idéző, 18 dolláros (kb. 5065 forint) koktélt kínáló bárokból pedig az Arcade Fire és a Tame Impala készteti menekülőre a zenerajongókat.

„Vannak, akik a Csajok című sorozatot hibáztatják azért, mert elindult itt egyfajta dzsentrifikáció. De ki tudja? Lényeg, hogy többé már nem ciki brooklyninak lenni” – mondja a folyamatosan fejlődő és változó városrészről Kristy Chatelain fotós, aki sokakhoz hasonlóan nagy érdeklődéssel kíséri (és örökíti meg), hogy mégis mi folyik New Yorkban.

A Wikipédia információi szerint manapság a „Borough of Homes and Churches” (Otthonok és templomok kerülete) néven becézik Brooklynt, de az etnikailag sokszínű lakosság körében (egyaránt élnek itt olaszok, zsidók, írek, feketék, ázsiaiak és spanyolok) a „The Planet” (A bolygó) elnevezés is népszerű. Kattintson az óriásgalériákra és nézze meg, milyen volt Brooklyn a huszadik században és mennyit változott a hipszterinvázió óta!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés