RAKTÁR

Ennyit változott Brooklyn a hipszterinvázió miatt

2016. január 10., vasárnap 13:17

Nemcsak a budapesti bulinegyedben ugrottak meg albérletárak az elmúlt években, hanem New York felkapottabb részein is, mint például Manhattanben, aminek köszönhetően egyre többen hagyták el a város legmenőbb részét és szorultak ki a jóval megfizethetőbb Brooklynba. A megugrott manhattani lakásárak miatt látványosan megváltozott a közel 2,5 millió lakosú városrész, amit még hollandok alapítottak: a Brooklyn név is a holland Breuckelenből fakad.

Tehát a fixibiciklis hipszterek és favágószexuális pasik ellepték New York legkülönlegesebb karakterű, sokáig szitokszónak számító nevű részét, aminek hatására nemcsak a bérleti díjak szöktek a magasba, de gombamód nőnek ki a földből a kézműves sörözők, bioboltok, dizájner butikok és fánküzemek, a nyolcvanas évek hangulatát idéző, 18 dolláros (kb. 5065 forint) koktélt kínáló bárokból pedig az Arcade Fire és a Tame Impala készteti menekülőre a zenerajongókat.

„Vannak, akik a Csajok című sorozatot hibáztatják azért, mert elindult itt egyfajta dzsentrifikáció. De ki tudja? Lényeg, hogy többé már nem ciki brooklyninak lenni” – mondja a folyamatosan fejlődő és változó városrészről Kristy Chatelain fotós, aki sokakhoz hasonlóan nagy érdeklődéssel kíséri (és örökíti meg), hogy mégis mi folyik New Yorkban.

A Wikipédia információi szerint manapság a „Borough of Homes and Churches” (Otthonok és templomok kerülete) néven becézik Brooklynt, de az etnikailag sokszínű lakosság körében (egyaránt élnek itt olaszok, zsidók, írek, feketék, ázsiaiak és spanyolok) a „The Planet” (A bolygó) elnevezés is népszerű. Kattintson az óriásgalériákra és nézze meg, milyen volt Brooklyn a huszadik században és mennyit változott a hipszterinvázió óta!

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Megéri lakást venni átalakuló környéken?

Nézzük a Józsefváros metrótól és a belvárostól is mindössze 10 percnyire lévő Magdolna negyedét, aminek a rehabilitációjára nemrég 3,8 milliárd forintot költöttek. Jó befektetés?

STRANGE Két tavaszi fotósorozat Axente Vanessával

Két képsorozat fiatal magyar büszkeségünkről, az elsőt Charlotte Wales, a másodikat Vincent van de Wijngaard készítette.

PRAXIS Orvos vagyok, de a mentősöktől meghalhattam volna

Orvos vagyok. December elsején kaptam a második infarktusomat, a mentők helyszínen hagytak. Annak ellenére, hogy közöltem, hogy ez a második, felismerem, EKG pozitív volt. A büntetőeljárás folyik.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés