Ennyit változott Brooklyn a hipszterinvázió miatt

Nemcsak a budapesti bulinegyedben ugrottak meg albérletárak az elmúlt években, hanem New York felkapottabb részein is, mint például Manhattanben, aminek köszönhetően egyre többen hagyták el a város legmenőbb részét és szorultak ki a jóval megfizethetőbb Brooklynba. A megugrott manhattani lakásárak miatt látványosan megváltozott a közel 2,5 millió lakosú városrész, amit még hollandok alapítottak: a Brooklyn név is a holland Breuckelenből fakad.

Tehát a fixibiciklis hipszterek és favágószexuális pasik ellepték New York legkülönlegesebb karakterű, sokáig szitokszónak számító nevű részét, aminek hatására nemcsak a bérleti díjak szöktek a magasba, de gombamód nőnek ki a földből a kézműves sörözők, bioboltok, dizájner butikok és fánküzemek, a nyolcvanas évek hangulatát idéző, 18 dolláros (kb. 5065 forint) koktélt kínáló bárokból pedig az Arcade Fire és a Tame Impala készteti menekülőre a zenerajongókat.

„Vannak, akik a Csajok című sorozatot hibáztatják azért, mert elindult itt egyfajta dzsentrifikáció. De ki tudja? Lényeg, hogy többé már nem ciki brooklyninak lenni” – mondja a folyamatosan fejlődő és változó városrészről Kristy Chatelain fotós, aki sokakhoz hasonlóan nagy érdeklődéssel kíséri (és örökíti meg), hogy mégis mi folyik New Yorkban.

A Wikipédia információi szerint manapság a „Borough of Homes and Churches” (Otthonok és templomok kerülete) néven becézik Brooklynt, de az etnikailag sokszínű lakosság körében (egyaránt élnek itt olaszok, zsidók, írek, feketék, ázsiaiak és spanyolok) a „The Planet” (A bolygó) elnevezés is népszerű. Kattintson az óriásgalériákra és nézze meg, milyen volt Brooklyn a huszadik században és mennyit változott a hipszterinvázió óta!

Oszd meg másokkal is!
Mustra