Így készítse fel a télre a kerti garnitúrát

Az ősz az az időszak, amikor a kerti garnitúrák még utoljára használhatóak. Érdemes is kihasználni az időt, hiszen a színes levelek és a napsütés nagyon élvezetes látvány a kertben. A tél azonban komoly károkat is tehet a garnitúrában, így mindenképp fontos előre felkészíteni rá.

Fém és műanyag

Amennyiben a kerti bútorai a fenti két anyag valamelyikéből vannak, könnyű dolga van, ezek ugyanis nem igazán fagyérzékenyek. Ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes zárt helyre vinni őket, de akkor sincs nagy gond, ha ez nem megoldható.

A fém és műanyag garnitúrák téliesítése ugyanis nagyjából annyit jelent, hogy egy ponyvával letakarja őket. De még akár ezt is elhagyhatja, ha nem szeretne egész télen egy nagy, ronda gubót bámulni. Ugyanakkor az asztalok üvegfelületére érdemes odafigyelni, mivel ha csak egy kis repedés is van rajtuk, akkor a fagy teljesen szét is repesztheti őket.

A fém részeknél fenáll a veszélye a rozsdásodásnak. a friss daraboknál még véd a festés, ám néhány év múltán már nem árt annak frissítése. Ha kissé be is rozsdásodik a garnitúra, akkor sincsen nagy baj, hiszen remek rozsdamarókat lehet ma már kapni, és használatuk, valamint az újrafestés után a bútor a régi fényében tündököl majd.

Fa

A fa garnitúrákkal már kicsit munkásabb a téli felkészítés. Ezeket ugyanis egyrészt bizonyos időközönként kezelni kell, hogy mutatósak és tartósak maradjanak, másrészt a nedvességtől és a fagyoktól is óvni kell. A fa bútorokat tehát már mindenképpen érdemes tárt helyre vinni, de ha valaminek kint kell maradnia, még akkor sem kell pánikolni.

A kertben és teraszon használatos fából készült kerti bútorok többségét télire érdemes becsomagolni, (ez védi őket a télen felgyülemlő portól) és száraz helyre, belső térbe vinni. Ha erre nincs megfelelő helye, úgy minél alaposabban fedje körbe a bútort vízálló ponyvával, és a lábak alá is helyezzen valamit. Ez utóbbira azért van szükség, mert ha tartósan víz vagy csapadék éri a bútorok lábait, akkor a víz előbb-utóbb felszivárog a fa repedéseibe, amiket a fagy beálltával aztán szétrepeszt. A fa kerti bútorokat vékony lakkréteggel kezelik a napsugárzás és a csapadék kedvezőtlen hatásai ellen. A vízszintes felületeken hamarabb kopik el a lakk, így a pác elszürkül. Ezért tavaszonként csónaklakkal célszerű kezelni a már újra egyenletesre csiszolt felületeket.

A kerti bútorokon kívül legtöbbször apácarács, kerítés vagy valamilyen más befuttatható felület készül fából. Ezek egész télen kitettek az időjárási viszonyoknak. A kezeletlen fafelület idővel elszürkül, akit ez nem zavar, annak csak azt kell figyelnie, hogy balesetveszélyes mértékig ne korhadjon a faanyag. A kezelt fát rendszeresen fel kell csiszolni és újra kell festeni. Négyrétegű festéssel hosszú évekig nem kell újra az ecsethez nyúlni. A fa csiszolása után egy alapozóréteget és három fedőréteget szoktak felvinni a felületre. Ha alaposan végzi el a kerítés festését, rendkívül tartós dísze lehet házának, kertjének! – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. ügyvezetője.

A festés mellett jó megoldás lehet az olajozás is, mej szintén védelmet jelent a fának. Ezt azonban sűrűbben kell megismételni, bár tény, hogy olcsóbb lehetőség a festésnél.

Rattan

Napjainkban az egyik legkeresettebb kerti garnitúra alapanyag, bár tény, hogy a műanyag változata is egyre jobban terjed. A rattan tulajdonosok azt is tudják, hogy bizony nagyon nem olcsó anyagról van szó, az ebből font bútorok a sokszázezres kategóriát is elérik. Ennek megfelelően a téliesítésük is nagyon fontos.

A rattan azonban másképpen működik, mint a legtöbb bútor. Ez az anyag ugyanis üreges, és létkérdés, hogy adott időközönként nedvességet kapjon. Ha ugyanis teljesen kiszárad, akkor törik, és tönkremegy. A nyár folyamán nagyjából kéthetente, havonta érdemes lelocsolni a garnitúrát, de az ősszel már óvatosan kell bánni vele. Mielőtt elteszi, jó, ha legalább egy hónapig szárad. Ezután zárt, fagymentes helyen a legjobb tárolni, itt marad tökéletes állapotban a legbiztosabban. Ha nem elég száraz, akkor a fagymentesség fokozottan fontos, hiszen az üregekben megülő nedvesség fagyás esetén szétroncsolja az anyagot.

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek