Megint egy magyar borászatért lelkesednek külföldön

Nemrég mutattuk be azt a nyolc, kortárs építész által tervezett hazai borászatot, melyek nemcsak a borai, hanem építészeti megoldásaik miatt is izgalmasak lehetnek. A válogatásból akkor kimaradt a Sagra Építész Kft. nemrég átadott munkája, a Szent György-hegyi borászat, ami egykor Esterházy-présházként és vincellérházként működött. A műemlék épület felújítására az archdaily.com szerkesztősége hívta fel a figyelmünket, akiknek szintén elnyerte tetszését a hagyományos építészeti formákat, eredeti arányokat és színeket a mai kortárs elemekkel stílusosan kombináló építészek munkája.

A felújított Esterházy présház és borászház a Szent György-hegy központjában található. A Balatonhoz közeli hegy déli lejtőjén található a barokk stílusú Lengyel-kápolna és a Tarányi pince is. A présház és a vincellérház eredete valószínűleg a 18. század végére nyúlik vissza, de az építkezés pontos dátuma ismeretlen. Az épületeket bortermelésre és a munkások elszállásolására használták, majd 1958-ban műemlékké nyilvánították. A romos épületek azonban hosszú évekig használaton kívül voltak, és bár a borászházat ideiglenes tetővel látták el, a legtöbb ilyen tetőszerkezet idővel tönkrement. 

„Az épületben a hagyományos architektúra absztrakciója, átfogalmazása jelenik meg. Régi és az új összefonódik, szervesen egészítik ki egymást, az új hangsúlyozza a régit. A tornác nyugati végén egy utólagosan elfalazott rész kibontásra került és a déli fal itt, ezen kiszabadított szakaszán egy üvegfelületet kap. A tornác eredeti fa oszlopai már teljesen elpusztultak, azokat később tégla pillérekkel helyettesítették, ezek a rossz állapotú téglapillérek elbontásra kerültek. A megmaradt, megtartott és felújított épületrészek (boltozatos pince, északi fal, déli fal, nyugati oromfal, keleti fal és azok nyílásai, belső teherhordó falak) mellett az elpusztult épületrészek mai, kortárs építészeti eszközökkel való pótlása az épület egészét és eredeti jellegét, karakterét tiszteletben tartva, erősítik a megmaradt épületrészeket. A tömeg, az arányok, a karakter összetett módon formálják az épületet és válik a táj részévé, illeszkedik a kialakult tájkarakterbe” – mutatja be a Balaton északi partján található Gilvesy Pincészetet az építész, Sajtos Gábor. Nézze meg a galériában, hogy hogyan újította fel a Kanadából hazatelepült Robert Gilvesy a 13 hektáros birtokot!

Oszd meg másokkal is!
Mustra