PORONTY

25. hét

2006. szeptember 15., péntek 14:58

Most kezdenek fejlődni a gerinc építőelemei: a 33 csigolya, a 150 ízület és a mintegy 1000 szalag. Ezzel ellesz a bébi egy darabig, de közben a tüdő vérerei is kialakulnak, és lassan kinyílik az orrlyuk. Gyereked már 35 centi fejtetőtől a talpáig, és 66 deka.

Mivel a méhed egyre jobban nyomja a beleidet, a gyomorműködésedet viszont a hormonok lassítják, már nem tudod rendesen teleenni magad. Egy-egy nagyobb étkezés után úgy érezheted, hogy most fogsz szétpukkadni, vagy a gyomorégés kínoz. Próbálj kisebb adagokban, naponta többször enni, elkerülni a túl fűszeres ételeket. Használ az is, ha étkezés előtt és közben nem iszol sokat, csak utána, hogy több hely maradjon az ebédnek.

Előző hét - Következő hét

KOMMENTEK

 • 2008.12.01 11:09:17juli13

  Sziasztok!Tényleg hihetetlen gyorsan megy az idő.Nekem is látványosan megnött a hasam.Én még csak most hétvégén megyek a cukorterhelésre.Amitöl izgulok mert nekem a 16.héten csináltak már,mert az elsö vérvételen picit magasabb lett a cukrom.De a terhelésen jó lett.  Január:Örülök,hogy megszünt a fogad körüli kálváriád.De azért nem semmi a dokid.  Március:Én is gondolkodom a szülés elökészitő tanfolyamon.Igaz a barátnömnek nem volt róla jó véleménye,mert semmi nem ugy történt ahogy ott mondták.

 • 2008.12.01 11:29:14Yakamoz

  Sziasztok! Csak most olvastam, hogy mik történtek veletek vér és fog ügyben! Elképesztő!!! Az is nagyon durva szerintem, hogy a betegnek kell elvinni az ANTSZ-be a kémcsövet! (Azt hiszem, hogy nagy szerencsém van a dokimmal...)

  Mi egész hétvégén takarítottuk az új lakást, hogy a hét végén beköltözhessünk. Eléggé fárasztó volt, úgyhogy ma csak pihenek inkább...

 • 2008.12.01 14:15:54januar18

  Sziasztok! Március, annyira csodállak, hogy még tanulni is bírsz, meg dolgozol is!!! Én végül halasztottam minden képzésen, amit csinálok, kivéve a terapeuta képzést, de az nem valami megerőltető.  Pont most rendeztem én is babaszoba lomtalanítást, meg mi is belekezdtünk az átalakítás-felújításba, úgyhogy én is eléggé kifárasztottam ezzel magam fizikailag (meg a fogfájással), elég nehezen érzem, hogy már nem bírok annyit, mint mielőtt terhes lettem, igazából csak akkor jövök rá, hogy túlzásba vittem valamit, amikor már majdnem összeesek. Ti hogy vagytok ezzel?  Én már hetek óta győzködöm magam, hogy el kellene mennem szüléselőkészítő tanfolyamra az István kórházba, de nem bírom magam rávenni. A gondolattól is rosszul vagyok, hogy előadáson kell ülni, kényelmetlen székeken, túlfűtött, levegőtlen teremben. Valaki nem jár esetleg az Istvánba vagy nem tervezi, hogy járjon? Mert akkor szívesen csatlakoznék... Tényleg, ti elviszitek erre aput is? Mert nekem annyit dolgozik a férjem, hogy tudom, hogy eljönne velem, ha kérném, mint lelkiismeretes apuka, de az arra a napra oda-vissza út miatt legalább 5 óra kiesés lenne neki a munkából, amit éjjel pótolna, és nem akarom ennek kitenni. Ti nem vettetek ilyet észre a párotokon? Nekem a drágám annyira hajt, hogy mindenből a legjobb legyen, meg mindenre teljen, hogy néha komolyan aggódom. Ez valami férfi fészekrakási ösztön lehet nála, vagy nem tudom, de egyszerűen semmi pihenés nincs az életében. A hét hét napján, napi 12-15-18 órákat dolgozik, mondjuk többnyire itthon, úgyhogy legalább sokat vagyunk együtt... :((((  Yakamoz! Nagyon szeretni fogod magad, miután beköltöztök, hogy ilyen ügyesen megcsináltál mindent!!! Milyen jó lesz majd az új lakásban karácsonyozni. :)

 • 2008.12.01 14:29:06evet

  Már előre fázom ettől a héttől, annyit kell mászkálnom, mint előtte 3 hétig. Hétfőn-Szerdán táncpróba, Kedden vérvétel+ikea, Csütörtökön munkahelyi Mikulás, Pénteken táncházi Mikulás.  Remélem a nagylány jobban fogja bírni, mostanában nem kezelem túl jól a hisztijeit.  Úgyhogy mind nagyon ügyesek vagytok, hogy ennyit tevékenykedtek. Gratula. Hasam nekem is nőtt, télikabát-gondok lesznek, ha így folytatódik. Pedig ez a kabát a nagylánynál még a 9. hónapban is jó volt.

 • 2008.12.01 15:51:41Yakamoz

  január: szerintem még ráérsz a szüléselőkészítővel. Mi is csak majd legközelebb fogunk erről a dokival beszélni. De ha jól tudom ezeket este szokták tartani pont az apák miatt, nem?

  A férj munkamániája, mint a fészekrakás egyik tünete nálunk is létezik. :)

 • 2008.12.01 16:46:43januar18

  Yakamoz, nálunk a családban, anyai ágon az a gyerek, aki legtovább bent maradt, 4 héttel született előbb a kiírt időpontnál. Remélem, én nem járok így, de azért jó lenne, ha február közepére mindennel elkészülnénk. Szüléselőkészítő egyébként 6 alkalom, és du. 3-tól van.  Én is csatlakozom a hirtelen pocaknövekedéshez, csak ámulok, hogy mennyit nőtt egyik napról a másikra, és sokkal nehezebbnek is érzem.

 • 2008.12.01 17:04:00Yakamoz

  6 alkalom? Hű, az soknak tűnik. Én ennyiszer tuti nem akarok bemenni a kórházba... Na, majd jól utánajárok, hogy nálunk mi a rendszer.

  Január, és mennyi időre született, ami a leghamarabb elhagyta a pocakot?

 • 2008.12.01 17:59:42januar18

  Én voltam, aki legkorábban megszületett. Anyám ugyanarra a napra volt kiírva, mint én, (márc.23) és január 18-án születtem. :)

  Sajnos a szüléselőke ahol szülni fogok 6 hét... Ezért nincs erőm belekezdeni. Pedig fórumokon jókat olvastam róla, az emberek nagy része, főleg első gyerek esetén használtnak ítélte.

 • 2008.12.01 18:13:00Yakamoz

  Bocsánat, helyesbítek, AKI elhagyta a pocakot! Teljesen indiszponált vagyok ma... Fáj a fejem is...

  Tényleg jó hamar jöttél akkor!

  És fizetni kell ezért az előkészítőért?

 • 2008.12.01 18:27:40januar18

  Nem, teljesen ingyenes. Még kismama torna is van, ha valaki ott fog szülni, azért sem kell fizetni, ha jól tudom, bár soha nem voltam. Szerintem ilyen szülésfelkészítő minden kórházban van, és sehol sem kell fizetni érte.

 • 2008.12.01 18:28:15márc23

  Felhívtam a dokit a kicsit eltérő laboreredménnyel, és azt mondta, hogy ez így tökéletes, a 24. héten pont ilyennek kell lennie, az utolsó két eltérést már magától mondta :-) Szóval ha csillagok virítanak majd a leleteken, nem kell aggódni.

  Január, azért az egész más lehet, hogy végighányja az ember a terhességét, meg hogy kutya baja, szóval így könnyű dolgozni meg intézni mindenfélét. Csak valahogy úgy terveztem, hogy milyen nyugis lesz végre, hogy csak a babát várom és rendezgetem a szobáját és barátnőkkel találkozom... abszolút nincs időm matinézni végül, de talán nem is nekem való, ki tudja. Amúgy hogy január 18-án megszülettél...nagyon kemény - hogy is volt, beszállt csak a pakolásba kicsit a mamád? Engem is nagyon félt a férjem, amikor itt emelgetem a dolgokat pakoláskor, dehát ez elkerülhetetlen, igyekszem óvatosan.

  Az én férjemen nem figyeltem meg a nagy hajtást, ugyanolyan édes kis lusta mint mindig :-) És mellé még növeszti a pocakját, újabban ezen viccelődnek az ismerősök, hogy melyikünké nagyobb, de most durván lehagytam :-)

  Nekem az Aktívszülés-es tanfolyamot ajánlották, az belvárosban van és fizetős is, meg lehet, hogy a Gerébági-félét is megnézném azért, az legalább életszagú, annyi biztos, csak extra-drága. Perzse a kórházba is el kéne mennem...de úgy nincs kedvem, ezek mindig az utolsó helyre kerülnek, igazából asszem nem fogom fel, hogy milyen hamar eltelik majd ez a pár hónap. • 2008.12.01 18:51:27Bubó

  Sziasztok! Én első szülés előtt voltam szüléselőkészítőn, mert beijesztettek, hogy csak akkor engedik be az apukát a szülőszobába, ha mindketten részt veszünk rajta (az ájulós apukák miatt van így a rendszer). De szerintem ez abnormális indok. Egyébként én hasznosnak találtam, sok új (és nem új) dolgot hallottam, ami közelebbivé tette a szülés és a baba érkezésének tényét. És igazából akkor fogtam fel az egész terhességet is legbelül.  Tehát ahogy gondoljátok. Elmehettek is tanfolyamra, ha időtök és kedvetek van, de DVD-n is árulnak már jó kis filmeket hasonló tartalommal, ha kedvetek volna a témához, csak kimozdulni nincs kedvetek apa nélkül. Ja, és hallottam olyat is, hogy a védőnőnek is van ilyen filmje, amit kölcsön lehet kérni. Esetleg kérdezzetek rá a saját védőnőtöknél.

 • 2008.12.01 18:57:49Bubó

  Az én nem első alkalommal kinyúlt pocim már olyan nagy, hogy el sem hiszem!  Márc, én a kicsi fiam születése utánra időzítettem a PhD védésemet, mert féltem, hogy sokat stresszelek, ami koraszülkést okoz. Nem bántam meg. Persze téged ez ne tartson vissza, ha erőt érzel magadban. Akkor legalább túl leszel már rajta, ha érkezik a pici, és csak vele kell majd foglalkozni.

 • 2008.12.01 19:20:50januar18

  Március, anyámék akkor költözködtek, és -bár ő úgy gondolja, nincs összefüggés- én meg úgy gondolom, hogy van. Apám gondolom napokig elpiszmogott egy csomaggal, anyám meg fél nap alatt helyre rámolt mindent, aztán két-három napra rá kórházba is került. De egyébként alapban veszélyeztetett terhes volt, kinyílt méhszájjal... Szóval fekvésen és henyélésen kívül nem szabadott volna semmit csinálnia.  Bubó, te mivel foglalkozol, ha elárulható? :)

  Egyébként én is csinálok phd-t, de amióta megtudtam, hogy jön a baba, azóta hozzá sem nyúltam, még ahhoz is keményen erőt kellett venni magamon, hogy elintézzem a félév halasztást. Kicsit aggódom is amiatt, hogy a szakmai motivációim mennyire eltűntek. Lehet, hogy csak az az oka, hogy nagyon túlzásba vittem az elmúlt években a melót+tanulást, de félek, hogy mi van, ha nem jön vissza. Annyi pénzt, időt és energiát beleöltem már, de még egyikkel sem végeztem, viszont baba mellett ilyen lendülettel (meg most ugye semmilyen lendületem nincs) nem tudom, mit fogok majd csinálni. Bubó, meg Evet, ti nem voltatok így az első babánál? Tudtok valami biztatót írni, hogy ez változni fog? :)  Meg még Nyuszkótól akartam kérdezni, hogy mikor végez a vizsgákkal?

 • 2008.12.01 19:23:49Yakamoz

  Hallottam már olyat is, hogy valamelyik kórházban pénzbe került a szülésfelkészítő... 1-2 alkalommal szívesen elmennék a hórházba, végignézni a szülőszobát, és megtudni mindenféle praktikus dolgot, beszélgetni szülészőkkel, de túlzásba nem szeretném vinni.  Én is nagyon szívesen dolgoztam volna, ha nem rúgnak ki a legelején... Néha nagyon hiányzik. Nem olyan jó itthon lenni egyedül. Persze mindig van mit csinálni, de mégsem tudom annyira kihasználni az időmet és energiámat, mint amennyire szeretném. Tudom, persze, erre mindig azt szokták mondani, hogy örüljek neki, hogy pihenhetek, mert ha megszületik a baba, akkor úgysem fogok tudni, de azért csak jó lett volna még 1 kicsit dolgozni... De úgy tűnik, hogy a karrierépítés most már a baba/ák utánra fog tolódni. Nem baj, lesz idő rá. • 2008.12.01 19:45:07evet

  Én az elsővel a 20. hétig dolgoztam, amíg el nem kezdett nyílni a méhszáj. Utána már csak az érdelkelt, hogy bennmaradjon, amíg kell. De a szülés után fél évvel már pörögtem, egyetemre jártam 1 félévet, a következő félévtől meg tanítottam heti egy napot főiskolán. Teljesen visszajött a motivációm, ha nem is a teljes munkaidős pörgésre, hanem a heti max 2 napos munkára. Mire nagyon kapartam volna a falat az otthonléttől, addigra 2,5 éves lett, és mindketten elkezdhettünk készülni munkás életre. Mire visszamentem, már be is szokott az oviba (nagy mázli, hogy minden különösebb könyörgés nélkül bevették februárban)

  Most tényleg csak a rákészülés van nálam testileg és szellemileg is, nem is nagyon vágyom másra.

 • 2008.12.02 13:42:28Bubó

  Sokat gondolkodtam rajtad az este, Márc, aztán arra jutottam, hogy mégis sok előnye van annak, ha most védesz. Első gyerekkel, szülés után lehet, hogy nem leszel a csúcson (esetleges kialvatlanság, esetleges szülés utáni problémák, esetleges mellgyulladás, stb.- nem ijesztgetni akarlak és gyorsan hozzá is teszem, hogy ezek semmik a baba-boldogságban) Persze most is vannak azért hátrányok, pl. hol kapsz magadra 8 hónaposan védésre való alkalmi ruhát?!?  Kisfiam megérkezése előtt nekem is volt a 36. héten pár egész napos, jelentős munkahelyi jelenésem, és végigcsináltam. Ehhez képest a védés jóval kisebb és rövidebb feladat (ha nem izgulod halálra magad). Tehát mindent bele, szurkolok neked!

 • 2008.12.02 14:01:07Bubó

  Jan, az első terhesség szerintem ilyen, az embert lebénítja/felpörgeti csak más-más területen. Hirtelen egy teljesen új feladatot lát maga előtt az ember, amiben teljesen járatlan, de 9 (vagy kevesebb) hónap alatt mindent meg akar tanulni a témáról. Ekkor szerintem minden más háttérbe szorul, az agy szelektál, a baba-dolgokra koncentrál. Tehát ne aggódj túlzottan, szerintem normálisan viselkedik a szervezeted. A rossz hír, hogy az első baba születése után is érnek még meglepetések és újdonságok, ami egy ideig még megnehezíti a visszazökkenést a munkába és a tanulásba.

  Ezért is írtam korábban, hogy okosan kell kialakítani majd a babával a napjaitokat, okosan kell elhárítani a segítőket (órákig babát ringató, tologató, megnyugtató).  Jan, annyit elárulhatok, hogy közgazdász vagyok, 32 évvel, sok történettel a hátam mögött.

 • 2008.12.02 19:47:14márc23

  KÖszi Bubó a szempontokat, a ruha-kérdés eddig eszembe se jutott :-) Igazából eddig fel sem merült, hogy szülés utánra halasszam a védést, mert nyár elején adtam le, és úgy kalkuláltam, hogy október-novemberben még pici hassal, fitten lenyomom. Csak közben az opponensek kicsit lassan haladnak a bírálat megírásával :-( SZülés utánra nem tudom elképzelni, ha most nincs hozzá egy fikarcnyi kedvem és motivációm, akkor képzelem, baba születése után mennyire fog lelkesíteni... Úgy tervezem, hogy nagggyon laza leszek, azt mondják, a védés már inkább inkább formalitás, hát forma az majd lesz, szép gömbölyű :-) MOndjuk vidékre utazni, ezen agyalni, izgulni, mittomén - hát az azért mindenképp húzos ügy.

  AMúgy Janu, engem sem érdekel semmi más a babán kívül és igazából nagyon élvezem ezt az állapotot, az élet valahogy sokkal egyszerűbbnek tűnik, egyértelműbb, hogy mi a fontos, és mi nem. Barátnőim, akik már szűltek, tök lelkesen visszatérnek a kutatásba-munkába, szerintem átmeneti ez a beszűkült állapot - bár mondom, egyelőre nagyon élvezem.

 • 2008.12.02 19:57:40Veritas

  márc23!

  Én nem halasztanám szülés utánra a védést. Nagy pocakkal államvizsgáztam, nem volt könnyű, semmi kedvem nem volt tanulni, de legalább túl voltam rajta és nyugodtan babázhattam. Ezt is vedd számításba. :)

 • 2008.12.02 20:59:13Magenta

  januar18, erről te jutottál eszembe:  desszert.eu/kandirozott_narancshej  Ha van hozzá türelmed, nagyon fincsi. :)

 • 2008.12.03 05:51:27januar18

  Ó, Magenta!!!! Örök hálám ezért a receptért!!! :))) Komoly telepatikus képességeid vannak, tegnap vagy fél órán át kerestem valami olyan csokis narancshéj receptet, ami megbízhatónak tűnik, de nem találtam. :)))  Köszönöm mindenkinek az infókat, és megnyugtató sorokat! Kíváncsi leszek, hogy mikor térnek majd vissza szakmai ambícióim. :) Egyébként nem feltétlen nevezném beszűkültnek azt az állapotot, amiben vagyok(unk), lehet, hogy munka/karrier/intellektuális szempontból beszűkültség, de pl. mi sosem éltünk így a férjemmel, hogy egyikünk nem rohant, pörgött és stresszelt, mert mióta együtt vagyunk, mindketten folyamatosan dolgoztunk, kivéve az 1-2 hét szabikat. Olyan jót tesz mindkettőnknek, hogy én most nem így élek. Az intellektuális beszűkültség ellenére azt érzem, nőként egy egész új világ tárult fel előttem. :) Mindig azt hittem, hogy megőrülnék attól, ha otthon kellene lennem munka nélkül és házi tündérkednem kellene, és erre még életemben semmit nem élveztem így. Ezért tartok attól, hogy nem fog visszatérni a munkakedvem. Mondjuk ezen még ráérek aggódni...  Bubó, köszönöm az infót! :) Gondolom, akkor a te munkád sem volt stresszmentes, hihetetlen, hogy még a 36. héten is dolgoztál!

 • 2008.12.03 05:54:28januar18

  Nektek is van gyomorégésetek? Mert nekem ez a hirtelen pocinövekedés óta ha három falatnál többet eszem, szinte mindegy, hogy mit, ég a gyomrom... Pedig végre alig émelygek, most meg amiatt nem bírok enni, hogy nem fér belém. :(  Bubó, te is jobban vagy most már?

 • 2008.12.03 06:08:01Magenta

  januar, szívesen. Látom, te se tudsz aludni. :))  A gyomorégéssel sajnos meg kell "barátkoznod", annyit tudsz tenni ellene, hogy megpróbálsz rájönni, mitől éghet. Nekem nagyjából bejött az, ha nem ittam mást, mint sima vizet. De a vége felé sajna már minden falat kajától égett.

  Viszont jó hír, hogy a Rennie-t nyugodtan lehet enni. :)

 • 2008.12.03 06:25:03Yakamoz

  Nekem is elég sokszor ég a gyomrom. Ma is virrasztottam éjfél után vagy 1 órát, elfogyaszottam 2 Renniet és csak utána tudtam aludni... Csak az a bajom, hogy a Rennie-től reggelre teljesen kiszárad a torkom és fáj. Viszont semmi más nem mulasztja el a gyomorégést olyan gyorsan.

 • 2008.12.03 07:16:28evet

  Én Nilacidot eszem gyomorégésre. Az a kellemes tulajdonsága, hogy nincs benne cukor, így akkor is lehet szedni, ha valakinek diétáznia kell.

  Mindjárt indulok vérvételre, drukkoljatok!

 • 2008.12.03 08:07:27márc23

  Veritas, gondolom, hogy nem volt egy leányálom nagy pocakkal államvizsgázni, de később még rosszabb, úgyhogy igyekszem túllenni a védésen.

  Nekem is szokott égni a gyomrom, illetve ez már a nyelőcsövem alja, Rennie nekem is villámgyorsan segít, de igyekszem azért inkább természetes dolgokkal enyhíteni, amíg lehet (tej pl). Plusz ha megeszem egy kisebb vacsorát, utána alig bírok megmozdulni, mintha egy hordó lenne a törzsem helyén, ülni nem tudok, és oldalra dőlve megy a fekvés is csak. A moziban a minap úgy tekeregtem a székben, mint egy kígyó, mondjuk ami éppen lenyelt egy teknősbékát, hogy valahogy ne kelljen félbehajtódnom :-( Nálatok nincs ilyen érzés? KÖzben javasolták, hogy visszér megelőzésére felpolcolt lábbal pihenjek, de persze közben a gyomorégés csönnetésére a fejem legyen minél följebb - úgy látszik, a V alakú összehajtogatódás lenne az ideális, és akkor a jóga és a fejjel fölfelé néző kutya póz is megvan, persze csak akkor, ha épp a hordótörzsem miatt nem csak egyenesen tudok lenni.

  ÉS még egy, hogy most növekvő pocakkal nagyon érzem, hogy jólesne valami öv vagy támaszték, ami tartja kicsit, van tapasztalatotok ilyesmivel, mit érdemes venni?

 • 2008.12.03 08:48:26márc23

  Jan, egyébként azért érzem beszűkültnek ezt az állapotot, mert csak egy dolog, a baba-téma érdekel, és pl. más témájú könyv is alig tud lekötni. Rengeteget nézünk filmeket inkább, amihez korábban nem volt türelmem meg nem bírtam volna mondjuk 3 órát tölteni elfekve a kanapén. De én is érzem azt is, hogy egy más része a világnak meg pesze kinyílt - és ez a rész sokkal izgalmasabb most a bármi korábbinál:-)

 • 2008.12.03 12:57:36Bubó

  Jan, köszönöm kérdésed, én is határozottan jobban érzem magam kb. 2 hete, azóta érezhető kívülről is a baba mozgása:) De azért nem vagyok olyan jól, mint nemterhesen és továbbra sem sorolnám a terhességet életem legszebb időszakai közé. Csak most már elviselhető stádiumban vagyok.  A fogam is jól van, most már egyértelművé vált, hogy az ínyem fáj (a vérbőség miatt nagyon fel van duzzadva), minden étkezés után fogselymezek és ez segít. Másnak nincs ilyen problémája?  Márc, pocaktartó övről nincs tapasztalatom, de hallottam, hogy létezik ilyen. Ha többet megtudsz a dologról, oszd meg velünk.

 • 2008.12.03 13:02:12Bubó

  És Márc, nálam is határozottan jelentkezik ez a "szétpukkadó teltségérzet". Kis adagokat eszek, mégis étkezés után alig bírok ülni, feküdni pláne nem. Alig várom, hogy elteljen fél-egy óra és picit ürüljön a gyomrom, de aztán megint jön az éhségroham és kezdődik minden elölről...

 • 2008.12.03 13:02:33Bubó

  És Márc, nálam is határozottan jelentkezik ez a "szétpukkadó teltségérzet". Kis adagokat eszek, mégis étkezés után alig bírok ülni, feküdni pláne nem. Alig várom, hogy elteljen fél-egy óra és picit ürüljön a gyomrom, de aztán megint jön az éhségroham és kezdődik minden elölről...

 • 2008.12.03 14:12:05januar18

  Bubó, nekem sokat vérzik mostanában a fogínyem, de hülye vagyok, mert tudom, hogy sokféle speciális fogkrém van direkt erre a problémára, és mindig elfelejtek venni. Fogselymezéstől szabályosan dől a vér a számból... Viszont régebben, mikor a bölcsességfogam nem bírt kinőni, akkor nagyon jót tett a fogínygyulladásra a kamillatea+parodontax szájvíz keverékével öblögetés. (Az amúgy is koncentrátum, úgyhogy simán lehet úgy, hogy csak belecsepegteted a kamilla teába.)  Érdekes módon, egy esetben nem érzem a szétrobbanó telítettség érzést, ha csokis kekszet, pilóta kekszet, vagy bármi édességet eszem... Normális kaják után én is mindjárt szétdurranok állapotba kerülök+sok lesz a savam.

 • 2008.12.03 14:55:15Lucusmanó

  Sziasztok!  Ha már választani kell, akkor a védés menjen le a nagy nap előtt, bár szerintem egyik sem optimális helyzet. Nálam hála a jó égnek minden flottul ment (tavaly védés, idén esküvő, két hétre rá fogantatás, most 26.hét.). Bár mondják, hogy a nyilvános védés már csak formalitás, az ember lányában azért benn van a stressz rendesen. Pedig tényleg csak az. Bár hallottam már olyat is (nem akarok paráztatni egy jelöltet sem) hogy a nyilvánoson a bizottság mégsem ítélte oda a címet. Vagy a doktori szigorlaton a párhónapos babás kismamát úgy kirakták, mint a sicc. Nem lehet viccelni sem a babavárással, sem a tudományos munkával, és el kell fogadni, hogy megváltozik mindenünk, és ez nem ér véget. Ha képesek vagytok arra, hogy stresszmentesen túllegyetek a végső megmérettetésen, akkor hajrá, de ha nem, lehet, hogy halasztani kellene. Ilyenkor már azt mondják, hogy fél-egy év már semmit sem jelent. (Vitatkozzon az, aki minél előbb habilitálni akar, és már van pár könyv a tarsolyában, mert csak ezeknél számít az avatás dátuma.) Szóval mérlegeljetek, de szerintem ilyenkor már a baba legyen a fontosabb.

  Pussz.

 • 2008.12.03 14:55:55Lucusmanó

  természetesen alanyi ragozás a kívánt helyen :-)

 • 2008.12.03 18:51:21Bubó

  Jan, a fogselymezéstől nekem szerencsére csak egy picit vérzik az ínyem, ellenben ha nem használom akár csak egy étkezés után, akkor olyannyira feldagad az ínyem, hogy nagyon fáj, sőt a fogamba sugároz. Ezért aztán inkább használom. Akkor neked jobban fel lehet duzzadva az ínyed, mint nekem, én csak ne panaszkodjak:(

 • 2008.12.03 18:59:59januar18

  Bubó, nekem egyáltalán nem duzzadt az ínyem, csak vérzik, ha fogselymezek. Az ínyem nem is fájt eddig még. És ami hihetetlen, most a fogam sem fáj. :)

 • 2008.12.03 20:35:33márc23

  Nekem is dől a vér, ha fogselymezek, vagy akár csak fogatmosok, viszont a szájvíz a fogselymezéssel együtt segít egy kicsit.

  Lucusmanó, igazad van, védésen majd túlesek, baba a lényeg. És legalább nem kell kiöltöznöm, az is valami :-)

 • 2008.12.05 08:17:25Yakamoz

  Január: szerintem te már egy kis fogínyduzzanatot meg sem éreznél! :)  Gyomorsav még mindig kínoz. Most már délután is előjön, nemcsak éjszaka. És lassan minden nap. Nem jóóóóóóóóóó.

 • 2008.12.05 10:38:31nyuszko99

  Sziasztok! Látom, ez a fog-probléma sok embernek okoz gondot. Remélem, jobb lesz gyorsan.

  Yakamoz, a gyomorsav nagyon kellemetlen lehet. A tejtermékek sem válnak be? Valami finom hideg joghurt?

  Nálatok mikor mozog baba? Én ha mozgok, járkálok, akkor nem is érzem. Csak ha leülök. És akkor is az evést részesíti előnyben. Ja, és akkora félős (műmájer-amennyiben ez egy értelmes szó), hogy ha odateszem a kezem, egyből másik részlegbe húzódik, és ott csinálja tovább a fesztivált. Ha-ha, ezt már nem sokáig teheti meg.

  Hmm...nektek mennyit mozog egy nap? Persze így nem tudnám összeadni, de nálam kb. minden 2-3 órában kb.10-15 percet.

 • 2008.12.05 11:17:29Yakamoz

  A tejet próbáltam eddig, de az nem segített. Egyszer a pohár hideg víz vált be. De a joghurtot lehet kipróbálom. Hátha. Mégiscsak finomabb, mint a Rennie. :)  Nálam összevissza mozog a baba. Elég gyakran. Mostanában járás közben is. Olyankor kicsit meglállok. :) Ha a pocakomra teszem a kezem, akkor pedig körbemozogja és belerúg néhányat. :) Evés előtt pedig nagyon türelmetlen. Amit meglátom a kaját az asztalon, jelentkezik.

 • 2008.12.05 11:35:01dórimóri

  Yakamoz, amikor már nagyon nem tudok mit kezdeni a gyomorsavammal, egy deci vízbe szoktam tenni egy teáskanál ecetet és ugyanannyi szódabikarbónát, és miután kipezseg, egyszuszra felhajtom. Nem annyira bizarr, mint aminek hangzik.

  Esetleg kis falat banán? Sokan javasolják a hideg tejet, de tapasztalataim alapján a szobahőmérsékletű sokkal többet használ.

 • 2008.12.05 11:41:54Mafalda

  Most fejezem be a 20. hetet és még nem mozog (legalábbis nem érzem...)

  szerintetek kell ezen parázni?

  (na jó, mondjuk bugyborékolás volt már, de olyan tiszta kungfu még nem)

  mert elvileg ugye már a 18. héttől érezni kellene

  az egyik barátnőm pl. csak a 23.-ban érzett mozgást

  na most akkor mi az okosság?

 • 2008.12.05 11:52:10Veritas

  Miért teszel hozzá ecetet? Nem kell.

 • 2008.12.05 11:55:01dórimóri

  A Nagymamám szokott, és más, mintha sima szódabikarbónát ennék :)

 • 2008.12.05 12:01:53Veritas

  De a gyomrod helyett a pohárban játszódik le a reakció. Tényleg kellemetlen, ha a gyomrodban szabadul fel egy rakás széndioxid. A Rennie és társai tényleg jók.

 • 2008.12.05 14:11:33márc23

  Dórimóri, valahol mintha a szódabikarbónáról azt olvastam vona, hogy nem ajánlják terhesen, lehet, hogy érdemes utánanézni.

  Mafalda, én a 21. héten éreztem egy határozott rúgást, de aztán volt hogy több napig semmi, ne aggódj, a 23. hétre biztos megérzed.

  Én továbbra is inkább csak mocorgást érzek, mintha helyezkedne, és inkább este nyuguban, amikor fekszem, akkor mer nagyobbakat rúgni, mintha eltolná magát a faltól. Ilyeneket, hoyg körbesurgdossa a kezemet, egyáltalán nem érzek, de amikor érzem, hoyg nagyon mocorog, akkor simogatom, hátha érzi. De kevés ilyen nagymozgás van, eddig mondjuk kétszer volt, hoyg mintha pörögne-forogna, több helyen is érezve, és nem csak egy-egy ponton, vagy ahogy a hátát (vagy valamijét) odanyomja a hasamhoz mondjuk.

  Már rég akarom kérdezni, hogy ti beszéltek a babához? Vagy tudtok valahogy kommunikálni vele, akár mozgással reagál valamire? Nekem eddig egy ilyen élményem volt, hogy már lefeküdtem este és nagy nyugiban volt ő is, amikro átkiabáltam az apukájának vmit a másik szobába, az meg vissza, és erre elkezdett mocordogni, valszeg felébresztettük :-) Beszélni meg olyan nehéz nekem hozzá, nehezen képzelem még mindig el, hoyg tényleg ott benn van és hall...

 • 2008.12.05 14:12:21márc23

  Dórimóri, valahol mintha a szódabikarbónáról azt olvastam vona, hogy nem ajánlják terhesen, lehet, hogy érdemes utánanézni.

  Mafalda, én a 21. héten éreztem egy határozott rúgást, de aztán volt hogy több napig semmi, ne aggódj, a 23. hétre biztos megérzed.

  Én továbbra is inkább csak mocorgást érzek, mintha helyezkedne, és inkább este nyuguban, amikor fekszem, akkor mer nagyobbakat rúgni, mintha eltolná magát a faltól. Ilyeneket, hoyg körbesurgdossa a kezemet, egyáltalán nem érzek, de amikor érzem, hoyg nagyon mocorog, akkor simogatom, hátha érzi. De kevés ilyen nagymozgás van, eddig mondjuk kétszer volt, hoyg mintha pörögne-forogna, több helyen is érezve, és nem csak egy-egy ponton, vagy ahogy a hátát (vagy valamijét) odanyomja a hasamhoz mondjuk.

  Már rég akarom kérdezni, hogy ti beszéltek a babához? Vagy tudtok valahogy kommunikálni vele, akár mozgással reagál valamire? Nekem eddig egy ilyen élményem volt, hogy már lefeküdtem este és nagy nyugiban volt ő is, amikro átkiabáltam az apukájának vmit a másik szobába, az meg vissza, és erre elkezdett mocordogni, valszeg felébresztettük :-) Beszélni meg olyan nehéz nekem hozzá, nehezen képzelem még mindig el, hoyg tényleg ott benn van és hall...

 • 2008.12.05 14:13:05márc23

  Még a mandulát mondják, hogy jó gyomorégésre, de nem próbáltam még.

 • 2008.12.05 14:31:28Mafalda

  márc23

  én ugyanezt gondolom, mint te

  hogy gondolatban nagyon is sokszor kommunikálok vele, de úgy, hogy magam elé beszéljek...az nekem valahogy nem megy

  apukája szokott hozzá beszélni, hogy "itt az apád" meg, hogy "anyád egy rettenetes nőszemély" viccesen.

  én simogatom ezerrel, a férjem szerint mindig úgy alszom, hogy fogom a hasam

  de a dumálás egyelőre nem megy

  viszont lehet, hogy hülyeség, de szívesen megmutatnám neki a kedvenc zenéimet

  csak úgy kíváncsiságból :-)) • 2008.12.05 15:15:31januar18

  Sziasztok!

  Nekem is olyan 2-3 óránként olyan 10 percet mozog a babácskám, de akkor viszont nagyon. Illetve mindig mozog, ha tornázom, vagy jógázom. Nem tudom eldönteni, hogy szereti-e. Legdurvább mozgást akkor éreztem, amikor esküvőn voltunk, és megszólalt az orgona. Olyan pörgés-forgást rendezett, hogy majdnem hangosan elkezdtem mindig nevetni. :))) Pont ott álltunk az orgonáló néni mellett, nem tudtam eldönteni, hogy tetszik-e neki, azért mocorog annyira, vagy mert nem tetszik neki. :)

  Én szoktam beszélni hozzá, eleinte furcsa volt, de most már mindig, ha érzem, hogy mocorog, odateszem a kezem, és mondok valamit neki. Arra is szokott reagálni, ha megnyomom ott a hasam, ahol érzem, hogy rúg, mert mindig visszarúg.:)Viszont továbbra is garantáltan beszüntet minden mozgást, ha apája a pocimra teszi a kezét. Pedig már annyiszor próbáltuk cselesen, nagyon óvatosan, hogy ráteszi a kezét az enyémre, én meg szép óvatosan kihúzom alóla a sajátomat, de mintha valami hetedik érzéke lenne... :)))  Mafalda, mikor 19. hétben voltam a dokimnál, nagyon csodálkozott, hogy már érzem a mocorgást. Mikor megnézett utoljára ultrahanggal kb. két hete, akkor azt mondta, hogy engem nagyon könnyű ultrahangozni, mert nagyon vékony a hasfalam, biztos jó korán éreztem már, hogy mocorog a baba. Az nem tudom egyébként, jó-e vagy rossz, hogy vékony a hasfalam, de csak azt akartam mondani ezzel az egésszel, hogy biztos sok tényező számít abban, hogy mikor érzed a mocorgást, de ha a 19. hétben a dokim csodálkozott, hogy már érzem, akkor szerintem tök normális, hogy a 20. hétben még nem nagyon érzed.  Én is hallottam már a gyomorégésre a mandulát, illetve mogyorót.

 • 2008.12.05 15:28:12januar18

  Képzeljétek, a Babapatika, vagy valami hasonló c. magazinba olvastam, hogy a legújabb kutatási eredmények szerint a magzat már sírni is tud az anyaméhben, pl. ha sokáig kellemetlen zajnak van kitéve, úgy, hogy kiölti a kis nyelvét, és lehunyja a szemét.

 • 2008.12.05 16:04:56Lucusmanó

  Sziasztok!  Mafalda: korábban nekem is voltak paráim afelől, hogy miért nem érzem már a picit. hozzá kell tegyem, nem a legvékonyabb kiadás vagyok, meg hát ahogy azt mondani szoktam, nekem nincsenek izmaim, csak a bőröm tart össze. :-)

  Szóval a lényeg, hogy pont, amikor betöltöttem a 20. hetet, aznap éreztem meg először a kicsit. Utána viszont napi rendszerességgel jelentkezett. Először apuci nem tudta, hogy mit kell éreznie, amikor én idült mosollyal az arcomon fekszem, és húzom a kezét a pocakomhoz. Egy kicsit ha homorítasz az esti lefekvésnél, szerintem már ő is megérzi majd. De legyetek türelmesek, mert ez sok mindennek a függvénye, ahogy azt már az előttem lévők is mondták.

  Amúgy én rendszeresen köszöntöm a kicsilányt, amikor először jelentkezik, mindig egy jó reggelt és egy pocisimi a jutalma. Meg mindig, amikor felkel. Nálam is inkább kaja körül jelentkezik, meg persze lefekvésnél. A legjobb az, amikor úgy érzem, hogy (elnézést a kifejezésért) de húzza valami a vékonybeleimet kifele, na akkor tudom, hogy a pici megfordult, és most a háta van kifele. Na akkor tökéletesen lehet érezni azt a 20 cm-es kis csomagot a hasamban. :-) Tökéletesen érezni fejtől popsiig az egész csöppöt, csak még azt nem tudom, hogy melyik vége melyik. :-) De türelem.

 • 2008.12.05 16:12:52Lucusmanó

  Más: pár napja szúr a hasam a bal oldalon alul. Kérdeztem a védőnőt, csak pihennem kellene. (Szokott itt valaki pihenni? úgy értem napi szinten feküdni csak meg ilyenek?!?) Ok, gondoltam igaza lehet, elvégre reggel porszívóztam ki a kocsit, meg söpörtem ki a garázst, lehet, hogy elfáradt.

  Miután azonban reggel is ezzel keltem (állandóan kézzel kell fognom és tartanom, hogy ne szúrjon), meg egész nap tényleg diszkomfort érzéseim voltak, ma elmentem a dokimhoz. Sajna ő szabin, erre nagy nehezen (1 órás várakozás után a kórházban) egy másik megvizsgált. Lényeg, hoyg a pici oké, kézzel vizsgált, megmérte centivel a hasam, bólogatott, szívhang rendben (amikor meghallottam, majdnem bőgtem), majd közölte, hoyg ez normális.

  NYUGTASSATOK MEG, hogy csak a hormonok miatt van ez az egész, meg hogy tényleg ez szokványos, hogy szúr a hasam alja, legfőképp akkor, ha lépek, és a bal láb hátra kerül. Nem akarok hisztis p*csa lenni, de aggódom. Ugye más is érez ilyeneket? :-/

 • 2008.12.05 16:52:57januar18

  Lucusmanó, ha ez megnyugtat, orvos-anyuka barátnőmet pont a héten hívtam fel ugyanilyen tünetek miatt aggódva. Megnyugtatott, azt mondta, hogy mindenféle ehhez hasonlatos fájdalom normális ilyenkor, nagyon nem leszek szakszerű, de a lényege az volt annak, amit mondott, hogy az izmok nyúlnak, lazulnak. Azt mondta, nála ez együtt járt mindenféle gerinc és keresztcsonti fájdalommal is, ami meg amiatt van, mert tágulnak a csontok-izületek. (Ennél sokkal szakszerűbb volt, de nem bírom most visszaadni...)  Szóval, ha megnyugtat, nekem is pont a héten, azt hiszem, hétfőn kezdődött ilyen húzódás, szúrás jellegű fájdalom, pár napig csak a bal oldalon, aztán a jobb oldalon (drágám meg is jegyezte, hogy kíváncsi volt, mim fog fájni, ha elmúlik a fogfájás.:)), meg úgy általában, az egész hasamban olyan feszítő érzést éreztem, meg húzódást, mára elmúlt teljesen. Azt mondta még a barátnőm, hogy ha a baba mozgás szokásaiban nincs változás, akkor szerinte ne aggódjak, ha ilyen fájdalmakat érzek, és akkor menjek kórházba, ha nem mozog a baba mellé, vagy vérzés van.

  Egyébként én sem pihentem, minden nap ugyanúgy tornáztam, meg jöttem-mentem.

 • 2008.12.05 17:29:58Bubó

  Lucusmanó, nekem is szokott szúrni a hasam alul, az én dokim mindig azt mondja, hogy nyúlnak a méhtartó szalagjaim és azt érzem. Ha ehhez hozzávesszük Jan alapos leírását, látható, hogy nagyon sok tényező okozhat has-fájdalmat. Bár én is szoktam ezen egy picit parázni, ha előjön, de aztán gyorsan elhessegetem a gondolatot, hogy baj van. Ráadásul téged orvos is látott, ezért szerintem se aggódj ezen.  Jan, ez jó:) De tényleg viccesek lehetünk - terhes nők- apuci szemében, hogy mindig van valami bajunk (hányunk-fogfájunk-émelygünk-SOS eszünk-megint fájunk, de máshol- stb.).

 • 2008.12.05 17:35:31Bubó

  Mafalda, én a 20. hét végén éreztem először a baba mozgását. Pedig már nagyon rég készültem a dologra, tekintettel arra, hogy nem az első babám és állítólag illik előbb észrevenni. Na bumm! Tehát ne aggódj, szerintem napok kérdése, és érezni fogod, csak figyeld őt! Én este érzem azóta is igazán őt, amikor végre hanyatt fekszem, olyan, mintha ő is megpróbálná megkeresni ebben a pozícióban a kényelmes helyzetet.

 • 2008.12.05 20:03:57evet

  Nekem a szeméremcsontom tud fájni nem kicsit, úgyhogy néhány mozgást csak nagyon nagy körültekintéssel tudok végezni (pl törölközni)  Nagylányom a hasamban a Carmina Burána fortissimoira tombolt egy koncert alatt, minden üstdob és cintányér ütésre eltörte egy bordámat :)

 • 2008.12.05 20:14:15cantaloupe

  Elnezest, hogy itt teszem fel a kerdesem, de latom, hasonlo dolgokrol van szo: nektek mikor kezdett noni a hasatok? En a 13. hetet toltom be holnap, de meg minden illik ram..kicsit aggodok.

 • 2008.12.05 20:17:31Magenta

  evet, az ember csak ilyenkor jön rá, hogy hány mozdulathoz kell használni azt a területet is. :))) • 2008.12.05 20:18:29Magenta

  cantaloupe, szerintem inkább örülj neki. :)  Orvosod mit mond, a picur rendben fejlődik?

 • 2008.12.05 20:22:08cantaloupe

  Magenta, januar vegen lesz a 20 hetes, genetikai UH-m, addig nem mondanak semmit. :)  Itt csak annyi UH-t fizet a biztosito, ami kimondottan a babat vizsgalja, tehat olyat nem hagynak jova, hogy en a sajat oromomre mozizni szeretnek.  Ha meg privat uton szeretnel nezegetni, az itt atszamitva 40ezer Ft-tol kezdodik.  De messze van meg januar...

 • 2008.12.05 20:24:20Yakamoz

  Köszi a tippeket gyomorégés ügyben. Felkészültem a ma estére egy kefirrel és 1 joghurttal. :)  Nekem is volt kb 3 hete ilyen hasszúrós problémám. 2 napig szúrt jobb oldalt. A védőnőt zaklattam, aki szintén azt mondta, hogy teljesen normális, húzódnak a szalagok, pihenjek. Aztán elmúlt magától.  Na, jó hétvégét, megyek költözködni. :)

 • 2008.12.05 20:24:56evet

  cantaloupe, ez teljesen alkati dolog. Én a nagylányommal kb a 9. hónapban voltam akkora mint most 24. hét végén a kicsivel.

 • 2008.12.05 20:34:02cantaloupe

  Koszonom szepen a valaszokat!

 • 2008.12.05 21:26:10márc23

  Nálam is minden megvan: hasszúrás oldalt a petefészek magasságában (doki megvizsgált, szerinte is szalagok, esetleg lehetne sérv, de az még lejjebb fájna), plusz mióta az utóbbi 1-2 hétben úgy megnőtt a hasam, nekem is feszül és húz. dehát nő a baba, és nyilván húz az a több mint fél kiló.

  Lucusmanó, te is 25. hetes vagy? És így érzed a babád részeit? Hát én semmi ilyen konkrétat, többiek? Csak én vagyok ilyen érzéketlen?! Hogy reggel mikor mozdul meg először...hát fogalmam sincs, reggelente teszek-veszek, nem is biztos, hogy észrevenném:-( Juj, már most rossz anyuka vagyok?

 • 2008.12.06 06:21:43juli13

  Sziasztok!Nekem is szurkálodik a hasam föleg ha többet mozgok.Tegnap karácsonyi vásárlást tartottunk és már alig birtam és még nincs vége.De pihenéssel elmulik.Nekem is sokat mozgolodik a baba föleg este indul be igazán.Én is szoktam neki beszélni és vissza jelez meg este az Apának is.  Cantaloupe:Nekem 17-18 héten kezdett látványosan nöni a hasam.A szomszéd asszony most 18 hetes és semmi nem látszik rajt. • 2008.12.06 09:18:38januar18

  Március, nekem továbbra is az a tippem veled kapcsolatban, amit a babaszoba.hu -n olvastam, hogy a túl sok izom nehezíti az érzékelést. :D

  Szerintem ez nem az anyaságod minőségével függ össze, hanem hogy pl. elöl van a méhlepényed, vagy tényleg túl izmos vagy! :D

 • 2008.12.06 15:47:57márc23

  KÖsz Jan, mindig megnyugtatsz! :-) A legújabb, amit hallottam, hogy akinek sokat ég a gyomra terhesen, hosszú hajú babát szül. MAjd akkor nyomom magamba a fűszereset :-)

 • 2008.12.06 19:58:48evet

  Hát az én lányom tök kopasz volt másfél éves koráig, pedig égett a gyomrom rendesen.

 • 2008.12.12 17:44:20Lucusmanó

  Sziasztok!  Először is köszönöm szépen a megnyugtató válaszokat a hasszúrással kapcsolatban, így már tényleg sokkal jobb. :-)

  Márc. Kizárásos alapon vagyok a pici részeivel kapcsolatban. :-) Mivel hátsó tapadásos vagyok (tehát a kicsi a gerincem felé van eredendően), ezért nyugalmi állapotban az első fele (arc - karok - lábak) vannak kifelé a has és az icipiciáááánemisok melegítő zsírréteg irányába. :-) Ettől fogva ilyenkor csak pici rúgások vannak, a hasam puha. Aztán jön az a kellemes belső részek kifordítása és húzás, mintha valaki éppen a belső részt rendezné át a saját szája íze szerint, és akkor a hasam egy kb. 20-22 cm hosszan és 4-5 cm széles hurkában teljesen kemény. Na ha ilyenkor nyomogatom, akkor érezni hogy hol, merre van a két vége (fenék és fej), és persze ami közben van hurkaként, az a kicsilány. Amúgy már betöltöttem a 26. hete, csak itt ragadtam... :-) De az első ilyen kifordulás kb. 5 hete történt, szinte megrémültem, hogy ez most akkor mi. De aztán rájöttem.

  A hétvégén meg a térdét nyomta ki, vagy a vállát, vagy a kezét... A lényeg, hogy pici volt és hajlatos... :-) De szigorúan csak hanyattfekvésnél viselkedik így.

  :-))))

 • 2008.12.12 17:46:20Lucusmanó

  Más: ugye nem gáz, hogy simán tudok hanyatt feküdni? Mindig azt hallani, hogy az nem oké, mert nyomja az artériát, meg miegymás, de nekem "tök" kényelmes...

 • 2009.01.22 19:10:33Diddlmaus

  Sziasztok!

  Én most írok előszőr ide,de látom december óta senki sem írt:-(Miért?

  Peddig olyan jó dolgokat olvastam!Én első babámat várom és az az igazság hogy nagyon parázok az egész terhességtől,na meg a szüléstől!Én a 25-ik hétben vagyok.Nekem is szurkál a hasam alatt jobb oldalt és megnyugodtam hogy nem nagy probléma!Én úgy érzem hogy a hasam picit lentebb van és ez kicsit megijeszt:-(.Mindig attól félek hogy valami nincs rendben a terhességgel vagy a picivel.Ti hogy győzitek le ezeket a félelmeket?!

 • 2009.01.23 09:56:30pocahontas

  Szia Diddimaus!

  Én is végignéztem az aktuális hetek +/- 4 hét kommentjeit, hátha találok valahol friss kommentet.

  Magam is napok óta érzem, hogy az alhasam jobb oldalán szúr, nyom valami, ami nem lehet a babszem. Én felfázásra gyanakszom, de majd ma megkérdezem a védőnőt, biztosan tud valami okos magyarázatot.

  Az az igazság, hogy nekem ez a második várandóságom, viszont meg sem közelíti az első, abszolút problémamentes "terhességet".

  Akkor is és most is lent volt-van a hasam, szerintem ez adottság kérdése. Kisembernek nem rosszabb, max nekünk, neki csak több hely jut, mert ugye így fent is és lent is tud terjeszkedni.

  Írhatnám, hogy ne félj, de tudom, ez amolyan jóféle aggódás :) Lényeg, hogy mértékkel.

  Jó egészséget nektek!

 • 2009.03.16 06:31:13viznyuszika

  Jó reggelt kismamik!Ismét 1 héttel öregebbek lettünk! :))

  Nem tudom ki hogy van vele, de mostanában elég gyakran arra ébredek, hogy éhes agyok, és a kisbizi is műsorozik, hogy futás reggelizni! :))

  Remélem mindnkinek jól telt a 7vége.Ma megint megyek festeni, madj du-án benézek.pusz

 • 2009.03.16 07:50:44kisbibe

  Szép jó reggelt mindenkinek ,remélem úgy teltek azok a hétvégék, ahogyan a nagykönyvebn meg van írva mindenkinek! ;) Jelentem, Kata is gyógyul, már két éjszaka aludtunk végre, így most olyan pihentek vagyunk, hogy ihaj! :D  Nagyon izgi, hogy már csak2 hét és az utolsó trimeszterbe lépünk. Te jó ég, hogy szalad az idő, nemsokára szülni megyünk! Nagyon izgi, már alig várom! Mindig megpanaszolom a dokimnak, hogy ki találta ki, hogy a terhesség ilyen sokáig tartson, kész vagyok tőle! :) De már csak kb 3 hónap és anyukák leszünk!!!!! :)))))

 • 2009.03.16 08:03:57viznyuszika

  Bizony bizony!Máér nem kell sokat aludni, hozzá! :))

  Kiváncsi vagyok milyen lessz!A szüléstől még ne félek, benn úgysem marad. :DD

  Talán az izgat milyen lessz vele az élet. :)

 • 2009.03.16 15:38:51kisbibe

  Én sem féltem a szüléstől és szerintem ez a jó hozzáállás. Csak inkább izgatott voltam, vajon milyen is. Na, most félek tőle. :D:D Mert már TUDOM, mi fog történni. :D:D Ezt a hülyeséget, mi?! Jó, nem foglalkozok vele, de ha eszembe jut, mindig két dolog ugrik be: az egyik, hogy a szülőágyon mondtam: "Én most meghalok, soha többet nem szülök!" A másik: másnap a dokinak: "Jöhet a következő!" Na, ennyit a szülésről utólag. :))) De már én is kíváncsi vagyok, milyen lesz. Főleg a szombatot várom nagyon-nagy izgalommal, mert ugye megyünk 4 D-re és talán fixen megtudjuk, nem csak 90%-ban a baba nemét. És utána kicsit én is nekiállok tenni-venni, kiselejtezem a csajos cuccokat, felteszem őket vaterára. Legalább kicsit ürül a szoba. :D

 • 2009.03.16 15:40:23kisbibe

  Úgy irigyellek benneteket, ahogy már vásároltok a kisbabátoknak. Mi még mindig nem vettünk semmit, pedig egyre inkább érzem a kényszert én is. De előbb át kell válogatnom a régieket, addig semmit! Bár egyre nehezebben bírom... ;)

 • 2009.03.16 17:06:21viznyuszika

  Nekünk mához 1 hétre derül ki mizujs odabennt!!

  Apa már nagyon izgul,vajon megmutatja e most magát, vagy megint szemérmes lessz??

  :))

  Már én is szivesen vásárolhatnék,de még mikor ér ide az adóvisszatérités?

  na megyek is a könyvelőhöz az adóbevallásért.Remélem mára tényleg kész.

 • 2009.03.16 17:20:39Mukk

  Ti tudtok vmit errol a bola/pocakcsengo nevu dologrol?

  Probaltam utananezni neten, nem tul sok mindent talaltam, es amit olvastam, az is eleg vegyes - vki szerint jo, meg nyugtato, meg fejleszti a zenei erzeket, vki szerint meg nem fordul be tole a baba meg levalik a mehlepeny(????? egy csengettyutol????)

  Hetvegen paromnak nagyon megtetszett egy ilyen, a baboval meg neha tok jol el lehet vele jatszani, mert amelyik oldalon mozgatom ezt a csengettyut, ott rugdos :) De vmikor meg nem is reagal semmit, szoval fogalmam sincs, hogy jo-e ez vagy sem, ekszernek szep mindenesetre :)

  Erdekelne a tapasztalatotok, ha hallottatok vmit errol!  Nyuszi, en is pont egy het mulva megyek a reszletes ultrahangra! Penteken a rendes dokim ugy latta, hogy tovabbra is fiu, de vhogy teljesen biztosra majd csak a jovo heti utan tudom venni :)  Ugyhogy ezert mi sem vettunk semmit egyelore, de a hetvegen legalabb elkezdtuk felterkepezni a bababoltokat.

 • 2009.03.16 20:46:46kisbibe

  Mukk, én nem hallottam semmit erről, nem is tudom, miről írsz. :) Nem hinném, hogy ez miatt nem fordulna meg a baba, ez amolyan rémhírkeltésnek tűnik számomra. Meg leválik a méhlepény? Nem harang van a pocid mellett. Gondolom, nincs akkora hangja/ereje sem. :)))) Szerintem csingilingeljetek neki nyugodtan, bár a védőnőtől kérdezd azért meg, de szerintem nem kell izgulnotok.  Nyuszi, nekünk anno azt modnták a dokik, hogy a lányok szemérmesebbek, ők nehezebben mutatják meg, mi is van a lábuk között. Mellesleg ránk ez igaz volt, anno a 27. héten tudtuk meg... ;)

 • 2009.03.17 06:35:24viznyuszika

  Jó reggelt!

  Hát nem tudom ki van odabennt, de talán majd a jövőhéten ilyenkor már okosabbak leszünk!!

  Mi az arány fiúk lányok téren??

  Mukk ti hányra mentek??

  Mennyi ökörséget tudnak mondani a terhes kismamikanak??

  Nekem Miska cica szokott dorombolni a pocakomnál, akkor ettől mutálni fog a gyerek??? ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁá

 • 2009.03.17 08:16:00pothia

  Jóreggelt csajok!!

  látom nem nagyon maradtam le semmiről.nekem csodás hétvégém volt.hatalmasakat sétáltunk a Mátrában, persze a felét se, mint normál állapotban, és sokkal lassabban, de így is élvezetes volt. a gyomorfájásom is eltünt, ez a gyógyvíz dolog segít nagyon. undorító az íze, de használ az tuti.rájöttem, hogy nagyon nem mindegy mit eszem.régen, pocak nélkül, én még a romlott kaját sem éreztem meg, most meg ha egy picit is fűszeresebb az átlagnál akkor nagyon szenvedek. de így, hogy odafigyelek,mit mikor és mennyit eszem hagy a gyomrom élni:)egyébként furi, hogy itt csak most ír a gyomorégésről a poszt. mármint csak a 25héten. nekem szerintem már legalább másfél hónapja jelentkezett. bár lehet, hogy nekem ennyivel nagyobb a hasam. találkoztam a múlt héten egy csajszival, aki napra pontosan annyi idős terhes mint én és fele akkora a pocakja. azt mondják nekem olyan 8 hónapos. sőt valakinek ekkora szülés elött. szerintem nekem még van egy jó hónapom vásárolni, készülni, mert aztán nem nagyon fogok tudni mozogni.

  ma végre megyek dokihoz egy hónap után. nagyon izgulok, mert olyan sok vot ez az eltelt idő ahhoz, hogy bármi történjen. remélem csinál UH-t is.

  a szüléstől én sem félek, valahogy nem is gondolok rá. maximum annyit, ami viszont nagyon furcsa, hogy amennyire a terhesség elején azt gondoltam, de jó ikrek, megúszom császárral és kész, mostanra arra jutottam szépen lassan, hogy nagyon nem akarok császárt, nagyon szeretnék rendesen szülni. hála a jó égnek a dokim se egy nagy császár párti, bár azt mondta, hogy bármi pici gond van nem kockáztatunk. de olyan jó lenne simán túl lenni rajta.

  ja Fobetty!! azt tudod, hogy az Uzsókiban nincs epidurális érzéstelenítés? na ettől azért beszartam. de mint ahogy írtam az elején, nem nagyon tudok ebbe a szülés dologba komolyabban belegondolni. én inkább már várom őket nagyon. olyan kíváncsi vagyok, hogy milyenek lesznek, hogy néznek ki, stb.

  a cica dorombolásra, nekem mindíg mozgolódás kezdődik bennem. szerintem azt kifejezetten szeretik. na mennem kell a dokihoz. puszka nektek!!!!!!

 • 2009.03.17 09:00:11Mukk

  Szep jo reggelt mindenkinek!

  Itt olyan szepen sut a nap, es tavasz illat van! Vegre, egeszen maskeppen indul igy a nap :)  Ugy vagyom egy kis cicadorombolasra a pocakomnal, most hogy Nyuszi meg Pothia is errol irt :) Otthon van a cicam a szuleimnel, ugyhogy alig latom... itt BXLben ismerosoknel mindig lelkesen jelentkezem macskafelugyelonek, ha elutaznak, hogy ezzel potoljam a hianyt :) Sajnos eleg keveset vagyunk otthon, es egy cicanak nem lenne jo annyit egyedul egy lakasban, de a hazban majd lehet lesz sajatunk is, ott lesz kert vegre!  Szulestol en sem felek, egyelore. Ebbol a szempontbol lehet, hogy jobb is kicsit, hogy dolgozom vegig, nem lesz idom otthon ezen parazni :) (ezen kivul mas szempontot nem nagyon tudok felhozni a munka mellett...)  Pothia, doki mit mondott? Ki lehetett venni az ultrahangon, hogy melyik testresz melyik babahoz tartozik? :)

 • 2009.03.17 09:20:18Mukk

  Nyuszi, ha jol szamoltam, az aranyok a kovetkezok:

  Kisbibe: fiu

  Pothia: 2 fiu

  Csalany: lany

  Forbetty: lany

  Mukk: fiu.

  Az 4:2 eddig, es kivancsian varjuk, hogy Nalad ki lakik :)

  (Remelem, nem irtam rosszul senkinel a nemet, ha igen, akkor elore is elnezest kerek...)

 • 2009.03.17 09:21:09Mukk

  Ja, es 17.15re megyunk jovo hetfon.

  Szepen lassan egyesevel minden kerdesre valaszolok am, csak kicsit be vagyok lassulva, ugy tunik :))))

 • 2009.03.17 09:32:45viznyuszika

  Semmi baj kedvesem!

  Mi 15 30 ra megyünk, de mire hazaérünk győrből akorra ti is otthol lesztek! :))  Pothia nekem is már legalább 1- 1,5 hónapja ég a gyomrom.Pedig 1 baba lakja! :)

 • 2009.03.17 12:57:52kisbibe

  Pothia, kíváncsian várjuk, mit mond a dokibácsi!  Csajok nektek nagy már a poci?! Amit pothia írt, arról jutott eszembe, mert nekem még mindig alig van valami - ami persze annyira nem baj -, de első terhességnél is mindig nekem volt a legkisebb hasam. Köldökhelyzet? Nekem még befelé nézeget, de már egyre laposabb.  Szombaton 4D, hétfőn dokibácsi. Amennyit keményedett az utóbbi időben, remélem nem nyíltam ki semennyire, bár most pár napja, mintha jobb lenne picikét.  Kíváncsi vagyok, milyen lesz nektek is a 4D. :) Főleg Nyusziéra, bár szeirntem kislány lesz... Ha tudnád, milyen jó érzés kislány anyukájának lenni, hihetetlen (gondolom a kisfiús anyukák ugyanezt érzik ;) )

 • 2009.03.17 14:49:56viznyuszika

  jatt te kisbibe!Milyen vagy!Nem ám belém beszéled ! :DD

  Az én pocakom, már eléggé jól alakul.Se terhességi csikom, se linea negrám,és a köldököm is köszi szépen olyan mint volt. :)

  Én csak zsirosabb arckrémet kenegetek magamra, de eddig bevált.:))

  Örülök, hogy már jobban vagy kicsikét!remélem a dokid is mindent rendben talál.Én 7.én megyek dokihoz,és ha mindent rendben talál akkor 10.én útrakelünk haza Egerbe.

 • 2009.03.17 18:36:48pothia

  sziasztok!!

  minden rendben van!! a méhszájam totál zárva, és a kiscsávók is növekednek.sőt! picit nagyobbak is mint egy egyedüli baba.de a legjobb hír, hogy az "A"baba, azaz alul lévő, már fejjel lefelé van, és ez így is marad, mert már nincs helye megfordulni, így megvan az esély, hogy rendesen szülhetek. a jövő héten kell mennem a terheléses cukorra. nekem rendesebbek, mert nem cukros vizet, hanem egy zsemlét és egy pohár tejet kell inni. szerintem ez emberibb.

  fobetty!! a szülészet áprilisban költözik, szóval mire szülünk kurva nagy ferfordulás lesz. nem is próbált szépíteni a doki, de azt mondta mindent megtesznek. nem túl jó, de ez van. szerintem az a fontos, hogy a doki, meg az ápolók rendesek legyenek.

  az én köldököm már teljesen kinn van, a csíkom a cicimnél. dehát azt mondta a doki, hogy most nekem akkora a méhem mint egy 32-35terhes maminak.megint csak egy hónap múlva kell hozzá mennem. nekem ez olyan ritkának tűnik.

 • 2009.03.17 20:03:04fobetty

  Helló lányok!

  Nekem sincs se linea nigrám, se csíkom szerencsére és a köldököm se fordult ki, de azért már nem is olyan lukas mint volt. Viszont a hasam nagyot nőtt az elmúlt mondjuk egy hétben, nekem is feltűnik pedig én minden nap látom magam. És érzem is hogy nő, vagy feszül, vagy valamit csinál, néha kissé olyan érzés mint egy enyhébb menstruációs fájdalom, gondolom azt érzem hogy nő a méhem. Nem vagyok amúgy parázós fajta. Szüléssel még nem igazán volt időm foglalkozni, Mukk igazad van abból, hogy munka mellett semmire nincs idő, én is most ebben vagyok, és alig tudok este az otthoni teendők mellett tudatosan egy kis időt szánni arra hogy Fannival foglalkozzak, pedig a Köldökzsinóros könyvben azt írják hogy minden nap min. 10 perc zenehallgatás kell (és ezekre a zenékre már emlékezni fog, és megnyugtatják, azon túl hogy fejleszti a hallását), lehetőleg hintaszékben ringva, mert már kifejlődött az egyensúlyérzéke, és tudja mikor van fejjel lefelé és felfelé (Pothia szegény A baba, még 3 hónapig fejjel lefelé?), és a hingaszékezés nagyon jól fejleszti az egyensúlyérzékét. És a zenére jó ha énekelünk vagy mozgunk. Szóval erre igyexem figyelni most már. Plusz házi feladat hogy apukáknak most már minden nap fel kell venni a kapcsolatot a bébivel!

  Pothia... "bíztató" amit írsz a felfordulásról. De ha a legrosszabbra felkészülünk, max bejön, vagy pozitívan csalódunk... én csüt megyek a dokimhoz, én is ezer éve nem voltam. Majd én is kikérdezem. Úgy érted hogy az Uzsokiban nincsen ez a cukros víz? Jaj de jó lenne. Most megbeszéljük, de asszem nekem is jövő héten kell majd mennem. Zsömle és tejecske. Fini. De valami nem stimmel mert nekem azt mondták a legutóbbi vérvételen hogy vigyek citromlét majd magammal... bizti jó az infód? Szerintem nem ússzuk meg a limonádét.

  Tényleg Pothia Te megkülönbözetted az ikreket? Úgy értem hogy kitaláltad már hogy pl A baba kapja ezt a nevet és B baba a másikat? Vagy majd ha kijönnek, akkor mindegy melyik mit kap?

 • 2009.03.17 20:05:48fobetty

  Kisbibe ha elfelejtenéd, ma is lesz Született feleséget és Rúzs és New York. Asszem vasalni fogok közben, most meg rá kéne vennem magam egy kis Rékázásra, de asszem azért a biztonság kedvéért eszem egy kis fagyit előtte :)

 • 2009.03.17 20:24:38pothia

  nekem nagyon szeretik a zenét, mindíg nagy a mozgolódás olyankor. igen, már kb egy hete eldöntöttük, hogy az alsó baba Kadosa a felső, pedig a Miksa. nekem nem az uzsókiba kell a cukorra mennem, hanem az Örsre, mert az ottani rendelőben is rendel a dokim, és oda szoktam menni hozzá a vizsgálatokra, meg ott van a terhesrendelésem is. rá van írva a beutalóra a tej, meg a zsömi. így tuti, hogy az kell.

  a felújítást meg tényleg le kell szarni. felesleges előre idegeskedni. mellesleg régen a szántóföldön is megszültek:))

 • 2009.03.17 20:58:35kisbibe

  Fobetty, köszi hogy szólsz! Délután még eszembe volt, de tuti elfelejtettem volna, hogy ma este van. Mellesleg hozzánk is jöhetnél vasalni! ;) Van egy csomó! A Rúzs és New Yorkot nem ismerem.  Mellesleg csajok képzeljétek, ma vettem a patikában Ottrivin baby orrcseppet Katámnak és rá van írva, hogy terhesen is lehet használni orrdugulás megszüntetésére. Szóval, ha valamelyikőtöknek van ilyen gondja - nekem nátha miatt van -, ezt nyugodtan lehet pisszenteni az orrba. :)))

 • 2009.03.17 20:59:40kisbibe

  Pothia, örülök hogy minden rendben! Én hétfőn megyek, remélem a sok keményedés után nekem is zárva maradt a méhszájam. De addig még 4D!!! Jaj, de izgulok! Remélem, menet közben nem tűnt el a kuki, már úgy beleéltem magam... Persze nem fogom otthagyni, ha mégis kislány lenne... ;)))

 • 2009.03.18 09:34:33Mukk

  Hello Lanyok!

  Pothia, orulok, hogy mindent rendben talaltak!!!! Azon szerintem ne aggodj, hogy csak egy honap mulva kell menni, az azt jelenti, hogy tenyleg minden rendben es a doki semmi problemara nem lat eselyt sem :) Persze, ertem en, en is minden heten mennek legszivesebben :)))) Es az is nagyon jo hir, hogy van eselyed termeszetesen szulni!  A korhazi felfordulas miatt sajnallak Benneteket :((  A baba egyensuly erzeke mar tenyleg biztos mukodik, mert amikor este lefekszem vizszintesbe, kezdodik egy kb 15 perces mutatvany, mindenfele mozgolodas, gondolom, keresi az uj helyet. Nalunk ez mindig a baba ideje, miota kivulrol is nagyon jol latszik, a ferjemnek is sokkal erdekesebb :)  Pocakom nekem is nott hirtelen, de meg mindig nem nagy szerintem, de nem is banom. Koldok is a helyen. Viszont vicces, hogy az agyam vhogy nem tudja, hogy megvaltoztak a mereteim, hetfon peldaul a fitness teremben megprobaltam 2 gep kozott oldalazva atmenni, de ahol eddig siman atfertem, most bizony fennakadt a pocakom :))) Nagyon vicces volt, annyira kellett nevetnem :))) Szerencse, hogy ott volt a ferjem nem meszze, es nem neztek teljesen hulyenek, hogy magamban kacaraszom... Na ne aggodjatok, nem vagyok egy fitness lady, heti egy alkalom a teremben (kb 1 ora,aminek a fele kardio), amig jol esik, a dokim is azt mondta, hogy folytathatom. Ezen kivul minden nap gyalog jarok dolgozni, de sokkal tobbet nem teszek a fittseg erdekeben, hacsak a hazfelujitas koruli rohangalast nem szamitjuk :) Ja, a multkor gereblyeztem is a kertben, meg setalunk hetvegen. Pedig van otthon kismama torna DVDm de vhogy ezt a TV elott tornazast nem nekem talaltak ki…  Ja, es a fent emlitett filmek nekem is a vasalos filmjeim! DVDrol igaz, es kiegeszitve olyasmikkel, mint Igazabol szerelem, Csak szex es mas semmi, stb. Ferjem mindig rohog rajtam, hogy mennyit szenvedek, mire nekiallok vasalni, aztan betesz nekem egy ilyen filmet, es szo nelkul csinalom a film vegeig :)))  Kisbibe, koszi az orcsepp tippet, ilyen markat itt is lehet kapni, eszben tartom! Januarban, amikor kellett, a patikaban nekem tengervizeset adtak nathara, hat, mint halottnak a csok...

 • 2009.03.18 09:39:56Mukk

  Es meg valami, Ti nem erzitek ugy, hogy a baba egyre feljebb rugdal? (Pothia, gondolom, neked ez az erzes mar regen megvolt, a mostani helyzetnel feljebb mar nem nagyon lehet :))

  Nekem eddig mindig a hasam aljan mozgolodott csak, mostmar a koldokom korul is siman erzem a lokdosest! Es ez olyan jooooo :)))

 • 2009.03.18 11:40:38kisbibe

  Mukk, csak a köldököd körül?! Én a bordáim alatt is, ha leülök.  Mellesleg azt hallottam/olvastam, hogy azért mocorognak akkor, ha lefekszünk, mert amikor détálunk, elringatjuk őket, amikor meg lefekszünk, ugye ez megszűnik. :)))  Ja, ez is ilyen tengervizes, mint pl a sterimar, úgyhogy nem mondanám, hogy használt volna... :( Mármint az orrspray...

 • 2009.03.18 14:28:44Mukk

  igen, nekem egyelore csak a koldokom korul, es mar ezen is meglepodtem, mert eddig csak lejjebb volt. Valoszinuleg ezert kerult el egyelore a gyomoreges... szerencsere...

 • 2009.03.18 14:30:43kisbibe

  No igen, de ne felejtsd, ami késik, nem múlik! :D (Bocsi, kicsit gonosz voltam...;) )

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

OnGo beszámolók

Hirdetés

Hirdetés