Így távolítsd el a matricás ragacsokat

A matrica eltávolítása 10-ből 9 esetben ugyanazt a forgatókönyvet követi: megpróbálsz nagyon óvatos lenni, és már éppen elhiszed, hogy sikerülhet egyben leszedni, amikor a címke felső rétegével együtt hirtelen szertefoszlik minden reményed is.

Ha ettől nem is kerülsz idegállapotba, akkor a matrica után visszamaradó ragacsos réteg eltávolítására tett meddő kísérletek biztosan kihoznak a sodrodból, míg végül egykedvűen beletörődsz, hogy idővel úgyis lekopik majd magától. Mielőtt azonban még kitépnéd az összes hajad, próbáld ki a Popular Mechanics által ajánlott matricamentesítő módszereket is.

Kapard le

A kapargatás nem is olyan elvetélt ötlet, csak nem körömmel kell csinálni, illetve értelemszerűen nem szabad sérülékeny felületeken (pl. könyvborítón vagy fa képkereten) alkalmazni. Üveghez vagy fémhez viszont tökéletes, feltéve, hogy az alábbi három eszköz valamelyikével végzed:

Műanyag edénykaparó

Olcsó és nem sérti meg a felületet, amit kapargatsz, de a legmakacsabbul tapadó matricák és azok nyomainak felszámolásához nem feltétlenül elegendő.

Festékkaparó

A merev pengének hála a műanyag kaparónál is hatásosabb, továbbá remekül használható nagyobb felületeken is.

Pengés kaparó

Az éles pengével ellátott kaparók mindenféle ragacson képesek átvágni magukat. A cserélhető pengék ráadásul rugalmasak is, ami megkönnyíti az ívelt üvegfelületek, így a palackok és befőttesüvegek címkemaradványainak eltávolítását.

A ragacsok általában nem adják könnyen magukat
A ragacsok általában nem adják könnyen magukatRyusei Kano / Getty Images Hungary

Olajozd be

A matrica és a ragasztó feloldható valamilyen olajos anyaggal, például olajjal, mogyoróvajjal vagy akár majonézzel is. A legjobb eredmény úgy érheted el, ha nemcsak vastagon bekened vele az érintett felületet, hanem belemártasz egy rongyot és azt egy órán át rajta hagyod. Ezután már simán letörölheted vagy lekaparhatod a matricát és/vagy a nyomait egy tiszta ruhával. A ragacsok fellazításához használhatsz WD–40-et, izopropil-alkoholt vagy egy kevés vodkát is. A teendőd ebben az esetben is ugyanaz, mint az előbb ismertetett olajos módszernél, de csak 10 percet kell várnod.

Melegítsd fel

Az üvegeken lévő matricáknak gyakran meglepően erős a ragasztójuk, ezért lekaparásuk körülményes lehet – kivéve, ha bevetsz egy kis hőt is. Ha például meg akarsz menteni egy boroscímkét, csak tedd be az üres üveget 30 percre az alacsony hőfokra felmelegített sütőbe. Utána már egyszerűen lehúzhatod róla (vigyázat, a forró üveg könnyebben törik, ezért légy óvatos!). A másik megoldás, hogy forró vizet töltesz a palackba, majd megvárod, míg fellazul a címke ragasztója.

Amennyiben fémfelületeket akarsz matricamentesíteni, akkor egy hőlégfúvó (vagy jobb híján hajszárító) lehet a megoldás. Állítsd alacsony fokozatra, és lassan mozgasd előre-hátra a matrica felett. A hő néhány másodpercen belül meg fogja puhítani, így már egyben le tudod húzni. Amennyiben a matrica nagyobb, mint egy boríték, először az egyik sarkánál próbáld fellazítani. Ha sikerrel jársz, az esetleges ragacsokat egy hígítóval vagy acetonnal átnedvesített fehér ruhával törölheted le.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek