Teszt: mennyibe kerül egy valóban használható tablet?

Összesen 72, a hazai piacon is kapható táblagépet tesztelt le a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve.

Hány órát bír ki filmnézés közben? Milyen gyorsan kapcsol be? Számítógépről is tölthető? Jó rajta zenét hallgatni? Kényelmesen tartható egy kézben is? Tabletvásárlásnál számtalan szempontot kell figyelembe venni. Itt egy segítség arra az esetre, ha karácsonyra meglepnéd magad (vagy valaki mást, aki megérdemli) egy tablettel, ami nemcsak dísznek jó, hanem valóban használható is.

Milyen árkategóriák vannak?

25-50 ezer forint (6 készülék)

A legolcsóbb tabletek – három Lenovo, két Alcatel és egy Huawei modell – néhány kivételtől eltekintve csak ritkán kaptak magasabb értékelési pontszámokat a teszten. Bár lassúnak számítanak, e-könyv-olvasáshoz és videónézéshez megfelelnek.

50-200 ezer forint (19 készülék)

A legjobb ár-érték arányú modellek innen kerültek ki. Villámgyorsnak ugyan nem mondhatók, de 100 ezer forintos összeg felett járva általában már vállalható sebességet és képminőséget nyújtanak. Ebben a kategóriában a Samsung készülékei uralják a mezőnyt, de jól teljesítenek a drágább Apple és Microsoft, illetve az olcsóbb Huawei és Lenovo modellek is.

200-500 ezer forint (34 készülék)

Itt már tényleg minőséget kapsz a pénzedért. Éles a képernyő, magas az akkumulátorkapacitás és igényes a külső kialakítás is. A kategória nyertesei az Apple, a Samsung és a Microsoft termékei lettek.

500-680 ezer forint (13 készülék)

A legdrágább tabletek – az Apple és a Microsoft termékei – kiszolgálják a speciális igényeket is. Van, amelyik például funkcióit tekintve hasonló szinten van, mint egy laptop.

A vásárlás előtt érdemes személyesen is szemügyre venni a készüléket
A vásárlás előtt érdemes személyesen is szemügyre venni a készüléket97 / Getty Images Hungary

Milyen legyen az operációs rendszer?

iOS

Általánosan elmondható, hogy letisztult, könnyen használható és átlátható az elrendezése, így azok is hamar megbarátkozhatnak vele, akik korábban nem ismerték a rendszert (ha volt már iPhone-od, biztos nem lesz vele gond). Egy iPad megvásárlása komolyabb beruházást kíván, ám a teszt eredménye azt mutatta, hogy cserébe egy megbízható, minőségi táblagép tulajdonosa lehetsz.

Android

Az Android a legnépszerűbb tablet-operációsrendszer, melynek egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen testre szabható, illetve széles körben elérhető a különféle árkategóriájú készülékekhez. Az egyes márkák saját verzióiban lehetnek kisebb különbségek, de a rendszer működése alapvetően ugyanúgy épül fel.

Fire OS

Az Android-alapú Fire OS kizárólag az itthon kevésbé ismert Amazon Fire tableteken fut. A rendszer leginkább az online bolt kiszolgálására helyezi a hangsúlyt, így előre telepített alkalmazásain keresztül rengeteg könyv, film és egyéb tartalom vásárolható meg.

Windows 10

Ha a számítógépes Windows használata nem okoz gondot, akkor a mobilváltozaté sem fog. Az alkalmazások és programok ugyanazok, ráadásul ott van köztük a Word és az Excel is, így egy billentyűzet segítségével akár a laptop kiváltására is alkalmas lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Mennyire fontos az akkumulátor?

Az attól is függ, hogy a tabletet mire fogod használni. Ha például csak e-könyvet olvasol vagy rövid videókat nézel lefekvés előtt, akkor a hosszú üzemidő nem feltétlenül szükséges. Ha viszont munkára szánt tablet/laptop hibridet vásárolsz, akkor valószínűleg azt szeretnéd, hogy ne merüljön le a nap közepén.

A teszt során – azért, hogy pontosan meghatározzák a készülékek üzemidejét – a szakemberek többször is lefuttattak egy aksitesztet, ami 12 termék esetében hozott kiemelkedő eredményt (4 vagy 5 pontot az 1-től 5-ig terjedő skálán).

A jól teljesítő készülékek több mint 10 órányi videólejátszást és webböngészést is elbírnak.

Kiderült az is, hogy a nagyobb akkumulátorkapacitásért nem feltétlenül kell mélyebben zsebbe nyúlni. Az olcsóbb, 40-150 ezer forintos árkategóriájú Samsung, Huawei és Lenovo táblagépek között is akad olyan, ami sokáig bírja és még a kényelmi szempontoknak is megfelel. Ha viszont a jobb teljesítmény és lényegesen jobb képminőség is számít, többet kell majd költened.

Mire figyeljek a vásárlásnál?

Mint minden műszaki cikkre, a tabletre is igaz az, hogy vásárlás előtt ajánlott körbenézni az üzletekben és webshopokban is, hogy a kiszemelt termék hol kapható a legolcsóbban, illetve érdemes élni az akciókkal is. Az Apple termékeire jellemzően nem szoktak engedményt adni, de a korábbi generációs készülékek ára mindig csökken, amikor kijön az újabb verzió. Az androidos és a Windows-rendszerű modellek ára általában a piacra dobásukat követő néhány hónapban kezd csökkenni, bár ez függ a gyártótól és a forgalmazótól is. „Mindenesetre könnyen előfordulhatnak viszonylag nagy árbeli különbségek az üzletek között, ezért érdemes nagyon alaposan körülnézni” – tanácsolja az egyesület. A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében), ide kattintva olvasható el.

Miért kell fizetni az eredményért?

A tesztet a közhasznú nonprofit civil szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely 2015 óta tagja a havonta több mint 50 millió fogyasztó döntését független, kiváló minőségű laboratóriumi vizsgálatokkal segítő nemzetközi International Consumer Research&Testing (ICRT) hálózatnak. A kipróbált termékekről tudni kell, hogy azokat minden esetben anonim módon, kiskereskedőtől szerzik be. Ez azt jelenti, hogy nem tesztelnek prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat. A vizsgálatok mindig egy egységesen kidolgozott módszertan alapján készülnek, így a több ezer terméket egy sor szempont szerint lehet összehasonlítani, akár úgy is, ha kipróbálásuk más időpontban történik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek