Vegyszermentes otthon: mit tud az ecet és a szódabikarbóna?

Mielőtt a takarításhoz használt vegyszereket ártalmatlan anyagokra cseréled, nem árt alaposan megismerkedni velük.

Korábbi cikkünkben már ejtettünk néhány szót arról, hogy mit milyen célra használjunk, mi milyen problémára a leghatékonyabb, mit mivel lehet helyettesíteni. Cikkünk szakmai lektora dr. Czinkota Imre, a gödöllői Szent István Egyetem Környezetmérnök MSc szakának vezetője, egyetemi docens.

ECET 

Az ecetsav (más néven etánsav, képlete CH3COOH) a legfontosabb, természetben is előforduló sav. Könnyen felismerhető, mert ez adja az ecet savanyú ízét és átható szagát. Az élelmiszeriparban az ecetsavat E260-nal jelölik, és a savanyúság szabályozására használják. Az ecetsavat baktériumok segítségével alkoholból (etanolból) és oxigénből gyártják (biológiai ecet). A kémiai előállítás etanol vagy más szénhidrogén oxidációjával lehetséges. Azonos ecetsavtartalom mellett a biológiai és a szintetikus ecet nem különbözik egymástól.

Az ecetsav az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azok a termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az ecetsav többek között az alábbi termékekben található meg: zöldségkonzervek, halkonzervek, mozzarella és savósajtok, kenyér, elválasztási élelmiszerek csecsemőknek és aromák (itt hordozóanyagként).

Biztonság: Az ecetsav nagy hígításban veszélytelennek számít (töményen maró sav).

Az ecet típusai: 10 százalékos és 20 százalékos ecet (étkezési ecetsav), ízesített ecetek (pl. tárkonyos), almaecet, fehérborecet.

Használat: Ecet és víz különböző arányú keverékével, illetve esetleg más természetes anyagokkal együtt használva általános lemosásra, felmosásra, fertőtlenítésre, ablak-üveg-tükör tisztítására, vízkőoldásra (háztartási eszközökben, mosógépben is), folttisztításra, duguláselhárításra, penész elleni szerként, sütő tisztítására, gyomok ellen, vágott virágok élettartamának meghosszabbítására.

Az eddig használt összes vegyszert kiválthatjuk természetes alternatívára.
Az eddig használt összes vegyszert kiválthatjuk természetes alternatívára.Peter Dazeley / Getty Images Hungary

SZÓDABIKARBÓNA – nátrium-hidrogén-karbonát

A nátrium-hidrogén-karbonát (vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból (HCO3−), és nátriumionból (Na+) áll. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke.

Az iparban ma is sok helyen alkalmazzák: az üveggyártásnál, a textiliparban például. Nátrium-hidrogén-karbonátot tartalmaznak a fogkrémek. Az élelmiszeriparban sütőporként valamilyen savanyú foszfáttal és keményítővel keverve (E500(ii)).

Biztonság: A szódabikarbóna a környezetre és az egészségre ártalmatlan.

Sokoldalúan használható: szódabikarbónát használhatunk sütőpor helyett: a tésztában sütéskor keletkező vízgőz és szén-dioxid-gáz fújja fel a tésztát. A szódabikarbóna alkalmas a gyomorban túltermelődő sav közömbösítésére is.

Általános csodaszer, szagtalanításra, foltok, makacs szennyeződések eltávolítására, penész ellen, duguláselhárításra, ezüst kifényesítésére, rovarcsípésre, fogak fehérítésére.

MOSÓSZÓDA – nátrium-karbonát

A nátrium-karbonát – ammóniákszóda, mosószóda, szóda, sziksó, népiesen kuksó – a szénsav nátriumsója, képlete Na2CO3. Standard állapotban szilárd, fehér, higroszkópos, kristályos por. A nátrium-karbonátot klasszikus módon konyhasóoldatba vezetett ammónia és szén-dioxid kémiai reakciója útján állítják elő. Vízben kitűnően oldódik (de közben melegszik az oldat). Vizes oldata lúgos kémhatású. A természetben előfordul szikes talajokban, nátriumban gazdag növények hamujában és egyes (például az amerikai és afrikai szódás) tavak vizében.

Biztonság: 100 százalékosan környezetbarát anyag, használata közben nem keletkezik káros anyag, azonban maró hatású.

Különböző adagolási eljárásokkal használható mosáshoz, áztatáshoz, vízlágyításhoz, mosogatáshoz, takarításhoz és felületek tisztításához, általános tisztítószerként.

MOSÓSZAPPAN

A mosószappant legtöbbünk nagyszülei, dédszülei még saját maguk készítették és használták. A jelenleg boltban kaphatók hatásfoka eltérő lehet, azon múlik, hogy milyen zsírból/olajból készül, és tettek-e hozzá még valamilyen adalékot. A legnatúrabb mosószappan csak és kizárólag (állati és növényi) zsiradék plusz víz és lúg felhasználásával készül. A mosószappan természetes, környezetkímélő (nem szintetikus) tenzideket tartalmaz.

Biztonság: Mosószappan gyakorlatilag bárhol kapható, környezetbarát termék, lágyítja a vizet is, azon túl, hogy szép tisztára moshatjuk vele a család szennyesét (de ezt alapból is elvárjuk tőle). Nincs benne olyan anyag sem, ami allergizálna.

Használat:  A mosószappan reszelékével kézzel és géppel is moshatunk, illetve saját, főzött mosógélt készíthetünk otthon, de vegyszermentes takarításhoz is használhatjuk különböző receptek szerint.

A citrom(sav) és a szódabikarbóna a legsokoldalúbb természetes anyag.
A citrom(sav) és a szódabikarbóna a legsokoldalúbb természetes anyag.CherriesJD / Getty Images Hungary

CITROMSAV

A citromsavat biotechológiai úton mikroorganizmusok segítségével állítják elő. A citromsav (citromsav-anhidrát) természetes, gyenge sav, amely kiváló vízkőoldó. Tiszta, élelmiszeripari alapanyag (E330).

Az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként a citromsav minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta egy kilogrammot alakít át belőle. Az élelmiszeriparban ez a legelterjedtebb savanyítószer, emellett azonban számos egyéb területen is alkalmazzák, például képes a nehézfémek megkötésére is. A tej és a tejszín sterilezésénél, valamint a sajt ömlesztésekor gátolja a fehérjék kicsapódását. Széles körben használják a kozmetikai készítmények pH-értékének beállítására, kelátképző reagensként vagy antioxidánsként. Szódabikarbónával kombinálva pezsgő fürdőgolyók készítésére alkalmas, takarításkor pedig vízkőoldóként használhatjuk.

Biztonság: A citromsav veszélytelennek számít.

Használat: Erős vízkőoldó, fürdőszobai és konyhai felületek (csempe, mosogató, edények), háztartási kisgépek, fémfelületek vízkőtelenítése, WC tisztítására – mindenre alkalmas, amire az ecet, csak szagtalanul.

CITROM

A benne lévő természetes citromsavnak köszönhetően – önmagában vagy más anyagokkal együtt használva – nagy segítségünkre lehet a takarításban is: vízkőoldásra, zsíroldásra, fugatisztításra, fertőtlenítésre és szagtalanításra.

A házi készítésű, környezet- és egészségbarát takarítószerek derékhada.
A házi készítésű, környezet- és egészségbarát takarítószerek derékhada.Nemes Dóra

KUKORICAKEMÉNYÍTŐ

A kukoricakeményítő kevésbé ismert, ám annál nagyszerűbb természetes tisztítószer. A kukoricából nyert, növényi raktározott tápanyag fehér színű, íztelen és szagtalan szilárd anyag, tapintása finom, selymes, „olajos”. Ételek sűrítésére, tészták készítésére, ipari szőlőcukor előállítására használják.

Biztonság: teljesen pánikmentesen használható, de azért ne lélegezzük be!

Használat: Remek megoldás ablakok mosására, bútorpolírozásra, vasaláshoz, szőnyeg tisztítására, zsírfoltok eltüntetésére, mosáshoz. A kukoricakeményítőt kevés hideg vízzel hígítva és néhány csepp természetes illóolaj hozzáadásával használhatjuk vasaláshoz és szőnyegtisztító szerként is. A zsírfoltok eltüntetésében is kitűnő segítség a háztartásban. Gyerekeknek egyszerű, kiváló környezetbarát ragacs (slime) készíthető belőle, ami garantáltan természetes és nem okoz allergiát.

NÁTRIUM-PERKARBONÁT (folttisztító só, aktív oxigénes fehérítőnek is hívják)

A nátrium-perkarbonát  (Na2CO3) vagy más néven folttisztító só a közhiedelemmel ellentétben nem a mosószóda (ami a nátrium-karbonát), bár közel állnak egymáshoz (Na2CO3·1.5H2O2). Gyakorlatilag mosószóda és hidrogén-peroxid vegyülete. Fehérítésre és folttisztításra alkalmas környezetbarát só, amely színes ruhákhoz is használható. A hidrogén-peroxidból szabad oxigén lép ki használat közben, és vízzé bomlik el, hatását leginkább 30-40 fokos vízben tudja kifejteni.

Biztonság: Környezetbarát anyag (de mérgező is tud lenni).

Használat: Áztatáshoz, mosáshoz, folteltávolításhoz, fehérítéshez. Tisztítja, fehéríti a ruhákat, színes ruhák makacs foltjait is kiszedhetjük vele.

Elengedhetetlen kellék az illóolaj.
Elengedhetetlen kellék az illóolaj.Anatoliy Sizov / Getty Images Hungary

ILLÓOLAJOK

Szakmai lektor: Baki Szilvia, gyógynövény-felismerő és -felhasználó szakmérnök 

Az illóolaj olyan növényi kivonat, amely koncentrált íz-, aroma- és hatóanyagot tartalmaz. Mikrobiológiailag tisztább (por, stb. szennyeződés nincs benne), adagolása könnyebb, kisebb térfogatban tartalmaz értékes anyagokat. Forrásai különböző hatóanyagban dús növényi részek. Kivonása (extrakciója) különböző hagyományos (hideg sajtolás, desztilláció, meleg oldószeres) és korszerű (szuperkritikus, ultrahangos, mikrohullámmal végzett) módszerrel történhet.

Biztonság: Mivel a kivonat tömény, néhány csepp elég belőle, de fontos megismerünk az illóolajat használat előtt. Minden esetben növényi kivonatot, és semmiképpen sem olcsó szintetikus olajat használjunk!

Használata: Élelmiszeripar, illatszeripar, gyógyszeripar, háztartásvegyipar, fitoterápia, aromaterápia, házi tisztítószerek, légtér tisztítása, fertőtlenítés (pl. fenyőfélék illóolaja, levendulaolaj, kakukkfűolaj).

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek