13 dolog, amit nagyon nem kéne a vécébe dobnod

A vécé nem szemetes, ne használd annak, mert komoly problémák származhatnak belőle!

Hallottál már a zsírhegyről vagy más néven zsírszönyről? Így nevezik azt a zsírból és nehezen lebomló hulladékokból összeálló bizarr képződményt, ami akár száztonnás méretre duzzadva jelentős károkat okozhat a csatornahálózatban. A Popular Science szerint a szörnnyel szemben a megelőzés a leghatásosabb fegyver, ezért nem árt, ha az agyadba vésed a négy „P” – ami az angol poop, pee, puke és paper szavak kezdőbetűiből áll össze – szabályt, vagyis hogy a vizeleten, székleten, hányáson, illetve a toalettpapíron kívül semmi mást nem szabad lehúzni a vécén. A következő 13 dologra ez különösen igaz!

1. Törlőkendő

Még akkor sem, ha rá van írva, hogy lehúzható. A New York-i szennyvízkezelő irodánál dolgozó Pam Elardo szerint a csatornarendszerbe kerülő különféle törlőkendők dugulást okozhatnak, ami nemcsak a karbantartók számára tartogathat kellemetlenségeket, hanem azoknak is, akiknél visszaömlik a szennyvíz a lakásban. 

2. Fogselyem

A szakember itt ismételten felhívta a figyelmet az aranyszabályra, miszerint ami nem belőled jön ki, az (néhány kivételtől eltekintve) nem tartozik a vécébe. Ilyen a fogselyem is!

3. Haj

A fésűről lefejtett hajcsomók a csatornákban landoló zsírral és törlőkendőkkel elegyedve szintén akadályokat képezhetnek a csövekben. „Miért olyan nehéz, hogy ezeket a szemetesbe dobd?” – firtatta Elardo.

4. Vér

Íme az egyik kivétel. Elardo rámutatott: ha erősen vérzel, akkor nem vécére, hanem jó eséllyel kórházba kéne menned. Ez alól csak a menstruációs vérzés jelent felmentést. 

5. Tampon

Az amerikai vállalat megbízott helyettese szerint technikailag ugyan belőled jön ki, viszont nem szerves alapú, tehát semmi keresnivalója a vécében. Már csak azért sem, mert az óvszereken, törlőkendőkön és tisztasági betéteken kívül jellemzően tamponokkal telnek meg a szennyvíztelepek szűrői.

A papírtörlő is tiltólistás
A papírtörlő is tiltólistásShutterstock

6. Óvszer

Lásd az előző pontot.

7. Köröm

Elardo úgy vélte, a körmöknél nem lehet olyan drasztikus következményekkel számolni, mint mondjuk, a törlőkendőknél, ettől függetlenül arra buzdította az embereket, hogy inkább a kukájukat használják a célra.

8. Macskaalom

„Ne húzd le, még akkor se, ha lehúzható” – hangsúlyozza alapos okkal, hiszen egy 28 lehúzható termékre irányuló vizsgálat rámutatott, hogy a vécépapír az egyetlen, ami aztán ténylegesen lebomlik a csatornában.

9. Leves- és ételmaradék

A szennyvíztisztító telep dolgozói jól tudják, hogy az ételmaradékaid a vécében landolnak, és nem valami boldogok, hogy ezzel is a munkájukat nehezíted.  

9. Kontaktlencse

Hiába kicsi, sok kicsi sokra megy. Főleg, ha az a valami még műanyagból is van.

10. Papírtörlő

Lehet, hogy papírtörlőnek hívják, de műanyagrostok lehetnek benne, amelyek nem bomlanak le.

11. Pelenka

Még ha nem is dugítod el vele azonnal a vécét (és a csatornát), a környezetnek semmiképp nem teszel jót, hiszen műanyagot tartalmaz.

12. Kozmetikai pamacs

Ezen a ponton bizonyára magadtól is rájössz, hogy miért!

13. Főzéshez használt zsiradék

Leginkább ezzel hizlalod a zsírszörnyet. Ahelyett, hogy a vécébe öntenéd, várd meg, amíg megszilárdul, majd egyszerűen dobd ki a kukába.

A házilagos duguláselhárítás egyik forradalmi megoldásáról alábbi cikkünkben értekeztünk részletesebben: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek