Így távolíthatod el a fogkrémnyomokat

A néhány gyors mozdulattal lekapart, majd a lakásból való kilépés után mintegy varázsütésre újra megjelenő fogkrémpacák eltávolítását festékanyagok és fehérítő hatású hatóanyagok is nehezítik.

Úgy tűnik elsősorban a gyorsaság az, ami tényleg segít, bár az is jó hír a lefogkrémezett ruhák számára, ha a kapkodó gazda nem maszatolja szét és dörzsöli bele a ruhák anyagába a fogkrém maradványokat. A Good Housekeeping Institute szerint a fogkrémek típusától is függ, pontosan hogyan érdemes eljárni, de a lényeg nagyjából ugyanaz, bármilyen színű és állagú fogkrémmel bénáztunk is. 

Ne dörzsöld!

A legtöbb  fogkrém színét a titán-dioxid adja, aminek azért van jelentősége, mert ennek az anyagnak köszönhetjük azt, hogy a látszólag kámforrá vált foltok néhány perccel az eltávolításuk után újra megjelennek a ruhákon. Ha lecsöpögtettük/leköptük magunkat, ajánlatos a vizezés helyett egy tompa késsel vagy egy kanállal eltávolítani a fogkrém javát. Főleg alulról felfelé irányuló mozdulatokkal érdemes dolgozni, a dörzsölés ugyanis csak arra jó, hogy kiterjedtebb és a ruha anyagába jó mélyen beszántott foltot hozzunk létre. Ezek után felitathatjuk a maradék fokrémet egy nedves ruhadarabbal, majd utána érdemes a lehető legnagyobb tűzerőt alkalmazni, és egy kevés mosószer a foltba való bedolgozása után egy gyors mosással pontot tenni a dologra.

shutterstock 668132041

Színes fogkrém - színes foltok

A gél állagú fogkrémekkel már nehezebb az ember dolga, ezek ugyanis az élénk színüket adó festékanyagoknak köszönhetően meg is festik kicsit a lefogkrémezett ruhákat, ami egy fehér felső esetén komoly kihívások elé állíthatja a kétbalkezes fogmosókat. A fent leírt instrukciók kiegészítéseként ebben az esetben érdemes lehet egy kicsit napoztatni is a ruhadarabunkat, ez segíthet kifehéríteni a foltokat, ha pedig feltűnően csúnya pecséttel van dolgunk, érdemes lehet egy mosás előtti folteltávolítóval is megkínálna azt a szivárványszínű pacát.  

Nemcsak a fogaid lesznek tartósan fehérek

A legnagyobb kihívást azért valószínűleg az enyhe fehérítő hatóanyagokat is tartalmazó fogkrémek maradványai okozzák. A fehérítő által kikezdett ruhák esetében könnyen permanensé válhat egy észrevétlenül a ruhánkra kúszó, vagy csak egy vizes törölközővel megdolgozott fogkrémpötty, érdemes tehát az előzőleg részletezett lépéseket a lehető leggyorsabban végigjárni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek