LÁJFHEKK

Interaktív terápiás pavilonnal fejleszthető az autista gyerekek szociális készsége

2017. január 2., hétfő 08:54

Az autista gyerekek számára igazi áttörést jelenthet az Ann Arborban lévő Michigani Egyetem építész professzorának a fejlesztése, ami egyfajta terápiaként szolgál autista spektrum zavarral (ASD) küzdő gyerekek számára. Többek közt olyan gyerekekének, mint amilyen az ő hét éves kislánya, Ara is – számol be a figyelemre méltó projektről az Archdaily.com.

“Ez egy igen hatékony módja annak, hogy használják az érzékszerveiket, összekapcsolják például a kezüket és a szemüket. A SensoryPlayScape egy prototípus, a sátorszerű pavilon egy olyan magával ragadó környezet, ami reagál az érintésre, a hangokra és 2D-s képeket vetít a kifeszített szövetre” – mondja a tervező, Sean Ahlquist, aki az olyan multi-szenzoros terápiás struktúrákat kutatja és fejleszti, amelyek erősítik a motoros készségeket valamint az auditív és a vizuális interakciókat.

Ahlquist korábban az Institute for Computational Design laborjában kutatott, ahol elsősorban az előfeszített húzó szerkezetekre összpontosított. Michiganban 2012 óta egy CNC kötőgép segítségével folytatja a kutatást, ami lehetőséget ad neki arra, hogy létrehozza a saját textíliáit. “Minél többet kutattam a különböző fényviszonyokat és tapintható anyagokat, annál jobban feltűnt, hogy az emberek képesek kölcsönhatásba lépni velük. Hamarosan 4-5 éves gyerekek bevonásával belevágunk a kísérleti tanulmányokba is” – mondja a professzor a projektről, amivel az érzékszervi különbségeket kívánja áthidalni.

Social Sensory Architectures projekten egyébként szoftverfejlesztőkkel, zenészekkel, autizmust kezelő terapeutákkal, pszichiáterekkel és kineziológusokkal dolgozott együtt Ahlquist és csapata. A közös munka pedig Speculative and Prototyping kategóriában elnyerte az SXSW fesztivál Place by Design díját is. “Ha tudunk javítani a motoros készségeken, akkor lehetőséget tudunk teremteni a szociális interakcióra is. Gyakori kihívást jelent, hogy az autisztikus spektrumban élő gyerekek megfelelően reagáljanak a társadalmi jelekre“ – magyarázza a professzor. Kattintson a videóra és nézze meg, milyen szórakoztató, az elme és a test kapcsolatára fókuszáló készségfejlesztő terápiát fejlesztett ki Ahlquist a kislányának, és vele együtt minden autista gyereknek!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta