LÁJFHEKK

Interaktív terápiás pavilonnal fejleszthető az autista gyerekek szociális készsége

2017. január 2., hétfő 08:54

Az autista gyerekek számára igazi áttörést jelenthet az Ann Arborban lévő Michigani Egyetem építész professzorának a fejlesztése, ami egyfajta terápiaként szolgál autista spektrum zavarral (ASD) küzdő gyerekek számára. Többek közt olyan gyerekekének, mint amilyen az ő hét éves kislánya, Ara is – számol be a figyelemre méltó projektről az Archdaily.com.

“Ez egy igen hatékony módja annak, hogy használják az érzékszerveiket, összekapcsolják például a kezüket és a szemüket. A SensoryPlayScape egy prototípus, a sátorszerű pavilon egy olyan magával ragadó környezet, ami reagál az érintésre, a hangokra és 2D-s képeket vetít a kifeszített szövetre” – mondja a tervező, Sean Ahlquist, aki az olyan multi-szenzoros terápiás struktúrákat kutatja és fejleszti, amelyek erősítik a motoros készségeket valamint az auditív és a vizuális interakciókat.

Ahlquist korábban az Institute for Computational Design laborjában kutatott, ahol elsősorban az előfeszített húzó szerkezetekre összpontosított. Michiganban 2012 óta egy CNC kötőgép segítségével folytatja a kutatást, ami lehetőséget ad neki arra, hogy létrehozza a saját textíliáit. “Minél többet kutattam a különböző fényviszonyokat és tapintható anyagokat, annál jobban feltűnt, hogy az emberek képesek kölcsönhatásba lépni velük. Hamarosan 4-5 éves gyerekek bevonásával belevágunk a kísérleti tanulmányokba is” – mondja a professzor a projektről, amivel az érzékszervi különbségeket kívánja áthidalni.

Social Sensory Architectures projekten egyébként szoftverfejlesztőkkel, zenészekkel, autizmust kezelő terapeutákkal, pszichiáterekkel és kineziológusokkal dolgozott együtt Ahlquist és csapata. A közös munka pedig Speculative and Prototyping kategóriában elnyerte az SXSW fesztivál Place by Design díját is. “Ha tudunk javítani a motoros készségeken, akkor lehetőséget tudunk teremteni a szociális interakcióra is. Gyakori kihívást jelent, hogy az autisztikus spektrumban élő gyerekek megfelelően reagáljanak a társadalmi jelekre“ – magyarázza a professzor. Kattintson a videóra és nézze meg, milyen szórakoztató, az elme és a test kapcsolatára fókuszáló készségfejlesztő terápiát fejlesztett ki Ahlquist a kislányának, és vele együtt minden autista gyereknek!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta