LÁJFHEKK

Egymillióért 100 négyzetméteres ház? Túl szép, hogy igaz legyen.

2016. szeptember 7., szerda 12:30

Ha egy honlap nem ígér kevesebbet, mint hogy 1 millió forintért álomotthont - ami egy akár 100 négyzetméteres házat takar -, akkor az első reakciója remélhetően önnek is az, hogy "nahát, ez nem lehet igaz! És ilyenkor azonnal le is nyugodhat: tényleg nem az".

"Mindössze 1 millió forintból lehet kihozni ezzel az új technológiával egy 100 négyzetméteres, szigetelt házat már hazánkban is! Egy debreceni cég készíti! Elképesztően jól néznek ki!" - írja az Álmaim Otthona weboldal a Facebookos hirdetésben. Ha ön erre gyanút fogna, kellő lapozgatás után elő tudja ásni a debreceni céget, akik Facebook oldalukon valóban ilyen házat reklámoznak: csak épp nem egymillióért. Vagyis igen, ha az ember maga építi meg, és elég neki egy kicsi is.

             

Csakhogy

Az Ukrajnából származó panelek 10.000 forintba kerülnek négyzetméterenként, kulcsrakész állapotban pedig 60.000 forinttól vihetőek. Tehát ezért a pénzért önmagában csak egy panelt kap, ami 2,5/2,8 méter magas, 1,25 méter széles és 16/20 cm vastag, és még mindig saját maga kell összelegózza az épületét. 

Érdemes kicsit számolni: ha egy négyzetméter panel 10.000 Ft, akkor 2,80-as belmagassággal számolva hogyan lesz 1 millióból háza? Jó, a telek ajándék volt, nem is kell számolni vele, legyen. Akkor 1.120.000 forintért kapunk négy oldalnyi panelt, aminek még sem alapja, sem teteje, sem tetőszerkezete, ami a tetejét megtartsa, sem ajtaja, sem ablaka nincs, az olyan úri huncutságokról, mint az áram vagy a víz nem is beszélve... 

A hirdető erre azt mondja, hogy

Sajnos nem derült ki, mit, ugyanis a cégnél megadott szám nem él, viszont a terveket eredetileg közzétevő ukrán oldal is drágábbra kalkulálja a paneleket, ráadásul ebben az összegben sem szerepel még sem a vám, sem a szállítás, sem az összeszerelés költsége. Csak hogy lássa: a reális, szerkezetkész árak 87.500,- Ft + ÁFA/nm, egy kulcsrakész, 100 négyzetméteres ház 15.307.120,4 Ft + ÁFA, és máshol is 15-19 millió közé becsülik

A teljesen irreális ajánlatot mégis elhitte 61000 ember, ennyien osztották ugyanis meg a cikket – ön ne tartozzon közéjük.

De ez miért jó a csalóknak?

Ahogy ezt egy korábbi cikkünkben egy hasonló, megosztásért irreálisan olcsó repülőjegyet kínáló oldal esetében már levezettük: mert ha összejön több tíz- vagy akár százezer lájkoló, akkor utána fogják és eladják az oldalt. A csalók pedig persze nem csak repülőjegy-vouchereket ígérő oldalakat üzemeltetnek: az olcsó Ray-Ban, iPhone és Converse is kamu, az Index pedig idén márciusban egy részletes cikkben bemutatta ezt a jelenséget a csalók oldaláról is: a keresletet jól mutatja, hogy a cikk megírása kedvéért létrehozott kamu Facebook-oldalukért egymillió forintot is kínáltak nekik.

A "megosztásokkal" növekedő oldalak értéke egyébként épp azért magas, mert nem kamu felhasználókkal töltik fel őket, hanem valós (és nyereményre éhes) valódi felhasználók önként tódulnak oda, felajánlva a legbizalmasabb személyes adataikat. Miután pedig megtörtént az adásvétel, a vásárló egyszerűen átírja az oldal nevét arra, amire szeretné, majd nekiállhat reklámozni a saját szolgáltatását az addig feliratkozott tíz- vagy százezreknek – ahogy korábban már bemutattuk ebben a cikkünkben is, ahol a vörösiszap áldozataiért aggódó tömeg egyik napról a másikra hirtelen olcsó szállások hirdetéseivel találta szembe magát.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta