LÁJFHEKK

8+1 ötlet, hogy a kert igazán szép és kényelmes legyen

2016. augusztus 6., szombat 11:43

A lakás dekorálása egy olyan feladat, amit szinte mindenki örömmel végez, és nem is kérdőjelezi meg annak szükségességét. A kerti dekor azonban már más kérdés. Pedig a kert is ugyanolyan élettér – bár sokszor különlegesebb megoldásokat igényel –, így annak kényelme és hangulatos díszítése sem csak a kertmagazinok címlapfotói kedvéért készül.

Szőnyeget?! Kertbe?!

A belső terek egyik legjobb díszítő eleme a szőnyeg, ami a hangulat, az otthonosság megteremtésére mindenképpen az egyik legjobb eszköz. Szerencsére ma már a teraszon vagy a balkonon sem kell nélkülözni, hiszen léteznek olyan darabok is, melyeket kifejezetten kültérre találtak ki.

Ezeknek megvan az az előnyük, hogy sem az eső, sem a napfény nem tesz bennük kárt, és ha igazán jó minőséget választ, akkor az ősz folyamán, amikor a kinti ücsörgés már nem olyan kellemes, akkor a szőnyeg a lakásban is mutatni fog.

Tárolók

A kertben nagy hiba, hogy sok olyan bútor, vagy tárgy hever „parlagon”, ami egyébként tárolásra tökéletesen alkalmas lenne. A falhoz állított kültéri polcok, vagy éppen egy párnaláda olyan megoldást jelenthetnek, amik nemcsak szépek, de elnyelik azt az elképesztő mennyiségű apró eszközt, amivel a kertben ténykedik. Ráadásul ezek a bútorok még mutatósak is, így mindenképpen érdemes kihasználni őket.

Falak

Amikor a szobát dekorálja, akkor a falakra is figyelmet fordít: színt ad nekik, képekkel, falmatricával díszíti, hogy igazodjon az enteriőrhöz. Akkor miért ne tehetné hasonlóan a kinti tűzfalakkal, vagy a ház falával? Persze, itt a dekorálásnál figyelembe kell vennie, hogy mégiscsak szabadtéren van, így ha például felakaszt rá valamit, akkor a rögzítésre helyezzen fokozott hangsúlyt, ha nem akarja, hogy az első őszi szél leszaggassa. Virágot futtatni is bármikor lehet rá, és a megkülönböztető színű festéssel sem nyúlhat mellé, hiszen így sokkal mutatósabb lesz, mintha csak a ház megszokott alapszínét bámulná.

Tervezés

A kert akkor lesz igazán szép, ha előre tervez vele. Ez azt jelenti, hogy a kert soha sincsen igazán kész: a tavasszal virágzó növényeket ősszel kell elültetni, míg a nyáriak magjait tavasszal kell vetni. A tudatos tervezéssel viszont elérhető, hogy a kert folyamatosan virágba burkolózzon és legszebb pompáját mutassa. Persze ez cserébe folyamatos törődést és munkát igényel.

Világítson!

A kert díszértékét nagyban növelheti az is, ha megfelelő világítást választ hozzá. Természetesen a legtöbb esetben nem az a cél, hogy ragyogó fényárba öltöztesse az esti órákra is a kertet, de ha jól válogat, akkor a hatás nem marad el.

Egy-egy szoliternövény alsó megvilágítása, vagy a kerti utat jelző színes napelemes lámpák mindenképpen jó választás lehet. A kert sok esetben arra is alkalmas, hogy a csillagokat nézze, így ha kerti világítást választ, érdemes olyat, amit teljesen le is tud majd kapcsolni, hogy saját fényszennyezéssel ne zavarja a világegyetem kémlelését.

Bútorok

Ha az ember nekiveselkedik, akkor kerti bútorokra akár az évi fizetését is könnyedén el tudja költeni. Sokan döntenek úgy, hogy megoldják a kérdést a lehető legolcsóbban, és a legegyszerűbb műanyag garnitúrával letudják a kényelmet: csakhogy ezek se nem mutatósak, se nem kényelmesek.

Ha a kertet valóban a nyugalom szigetének szeretné, és a cél a hosszú távú élvezet és szépség, akkor fogja fel befektetésnek. Inkább gyűjtögessen egy kicsit többet, és vegye meg azt a bútort, ami esztétikailag és funkcionálisan is kielégíti az igényeit! Bár egyszerre nagyobb összegről van szó, de ezek a bútorok – ha megfelelően ápolja őket – sokkal tartósabbak és összehasonlíthatatlanul szebbek a fröccsöntött műanyag társaiknál.

Párnák

Akárcsak a szőnyeg esetében, a párnák között is találhat olyanokat, amik kül- és beltérre is alkalmasak, vagyis ősztől a lakást is díszítheti velük. Ilyenkor ne csak a kis lapos székbetétekre gondoljon: kültéri díszpárnákból sosem elég, és ha jól válogat, akkor könnyen alakíthat ki olyan tereket, melyek az újságok címlapjain is láthatóak.

Kiegészítők

Ha azt hiszi, hogy a kerti bútorok kiegészítői kizárólag a színes, műanyag piknikkészletek, akkor nagyot téved. Egy szép tál, vagy egy elegáns, hangulatos gyertya nemcsak a hangulatot emeli, hanem (utóbbi) például a szúnyogok ellen is védelmet jelenthet.

A kiegészítők között a kültéri hamutartók, a gyertyatartók, a kaspók és a különböző dísztárgyak, szobrok is helyet kaphatnak. Ezeket is csak a nagyobb viharoktól kell megóvni.

+1

Ne féljen az olyan megoldásoktól, amik elsőre furának hatnak. Például a kertben, a kerti garnitúra felett is nagyon jól mutat egy csillár, vagy egy (oldalról akár kuckósan le is függönyözhető) baldachin, annak ellenére, hogy ezek a legtöbbször a lakások ékei. A meglepő megoldások egyedivé és nagyon hangulatossá teszik a kertet.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta