Minek foglalná a helyet az ágy?

Az egyszobás lakások, illetve a vendégszoba funkciót is kapó egyéb helyiségek egyik legnagyobb gondja, hogy hogyan nyerjenek bennük teret? Hiszen vannak bútorok, amiket nem lehet kihagyni belőlük, viszont igencsak helyigényesek. Ezek között is kiemelkedik az ágy, ami – legalábbis, ha szeretnénk normálisan és kényelmesen aludni – semmiképp sem kihagyható elem.

A jó hír, hogy több megoldásból is válogathatunk az ágy eltüntetésére az ízlésünknek és lehetőségeinknek megfelelően. A rossz, hogy a pénztárcánknak is nagy szerep jut benne.

Hirtelen felindulásból

Sokszor esett már szó arról, hogy hogyan is lehet teret nyerni egy alapvetően kicsi szobában. Erre a legjobb megoldás a galériaágy, ami nem igényel semmilyen előkészítést, hiszen előre elkészítve, csomagolva szállítják le, nem is vészes áron. Mutatós, praktikus, ennyi. De sajnos sokszor nem megfelelő, hiszen a belmagasság nagy úr, és ha az ágy alatti teret is szeretné jól kihasználni, akkor nem biztos, hogy odafenn marad elég mozgástér, hogy akár kényelmesen felüljünk. Ráadásul sokak nem is érzik ezt kellően stabil és biztonságos megoldásnak, nem is beszélve arról, hogy egy kissé gyerekes látványvilágú megoldás.

A kihajtható kanapé vendégágynak jó lehet, de hiába ígér a hirdetés keleti kényelmet, mindennapos használatra nem ez az ideális megoldás. A pihenés így nem lesz tökéletes, az álmosság és fáradtság pedig gyorsan rányomja a bélyegét a mindennapokra: a munkára és az egészségére.  

Kép: szekrenyagyak.hu
Kép: szekrenyagyak.hu

Ha szán némi időt az előkészítésre

Alapszabály tehát, hogy az eltüntetést úgy kell megoldani, hogy az ágy attól még teljes értékű maradjon. A filmekben például gyakran találkozhatunk egy olyan megoldással, amit általában poénforrásnak szánnak, pedig érdemes rajta elgondolkozni: ezek a falba felhajtható szekrényágyak. Ezek ugyanis a valóságban kifejezetten praktikusak, és valóban jól elrejtik a teljes értékű, akár franciaágyakat is: a szobában így marad hely, mégis pihentető lesz az alvás.

A szekrényágy vertikális és horizontális megoldással is beépíthető, miközben az ágyak mérete is kényelmes maradhat. A szekrényágyak működtetése, vagyis a fel- és lehajtásuk nem okoz különösebb nehézséget, többnyire könnyített megoldásokkal történik, így nem kell hozzá egy valódi ágy mozgatásához szükséges fizikai erő, nem megerőltető. Hogy a rejtett ágy még jobban eltűnjön, léteznek olyan kivitelek is, melyeknél például egy fel- és lehajtható polc szolgáltatja a későbbi ágylábat, így a felhajtott ágy alja valódi fallá lényegül (és ezekre a mozgó polcokra természetesen pakolni is gond nélkül lehet). Az árak tekintetében azonban ne legyenek illúziói: sajnos ez is a valamit valamiért alapon működik, ha el akarja rejteni a fekhelyet, azt meg kell fizetni. Egy egyszobás lakásban azonban az a befektetett 300-600 ezer forintos ár gyorsan megtérülni látszik, hiszen az egyetlen szoba nem a nagy és kényelmes ággyal van tele, sőt akár még vendégek is jöhetnek, és mégsem kell folyton az ágyat kerülgetni.

Kép: szekrenyagyak.hu
Kép: szekrenyagyak.hu

Az illúziót – vagyis hogy valóban csak egy fal vagy egy szekrény az, amit látunk – tovább lehet növelni azzal, ha a nap közbeni használatra kanapé is kerül az ágy elé. Ez némi pluszköltséget jelent, hiszen a kihajtás magasságát így növelni kell, cserébe azonban nap közben is kényelmesen használható a szoba. Az ár így tovább emelkedik, elérheti az 560 000 forintot is, de ha belegondol, ez még mindig nem annyira horror, hiszen a helynyerés és a kényelem megfizethetetlen, miközben az ágy és kanapé külön sem volna olcsó buli. Egy mutatósabb ágykeret 70-100 ezer forint körül kezdődik, ehhez még egy szebb kanapé 120 000 forint körül kapható, és akkor még nem is a nagyon elegáns vagy fiatalos darabok közül válogattunk, hanem az IKEA középáraival számoltunk. Ebben viszont van egy bútorraktárunk szoba helyett, ahol nemcsak vendégeket fogadni, de kényelmesen élni se nagyon lehet. Szóval ha megteheti, hogy mélyebben nyúljon a zsebébe, akkor kifejezetten mutatós, fiatalos darabokat is beszerezhet. Ha pedig befektetésnek is tekinti a vásárlást, és hajlandó akár közel 2 millió forintot is kiadni egy igazán menő megoldásért, cserébe az egyszobás lakás értéke is erősen megemelkedik.

Gondolná, hogy az ágy feletti polc... Kép: kvdesign.hu
Gondolná, hogy az ágy feletti polc...
Kép: kvdesign.hu
...valójában egy franciaágy lába? Kép: kvdesign.hu
...valójában egy franciaágy lába?
Kép: kvdesign.hu

Terjeszkedjen lefelé!

Tökéletes megoldás lehet az is, ha egy dobogóba építii az ágyat, amit, ha épp nincs rá szüksége, csak be kell tolni, mint egy fiókot. Ehhez természetesen egy asztalos is kelleni fog, aki megépíti a szerkezetet, és a padló emelését is megoldja. Ezzel a lehetőséggel az ágy bevetésén sem kell sokat rugózni, hiszen ha a tervezésnél erre is figyelnek, akkor simán be lehet tolni a szerkezetet összegyűrt paplannal is. Sőt, a fekvőhely két oldalánál fennmaradó részt tárolónak, vagy szintén kihúzható éjjeliszekrényként is nagyon jól lehet használni. Az árak ebben az esetben is igen változatosak lehetnek, hiszen szakembertől és anyagtól függenek, de sanszos, hogy ez is legalább pár százezer forintnál kezdődik...

Cserébe azonban a szoba két külön térre oszlik, sokkal egyedibb és változatosabb lesz, az értéknövekedésről nem is beszélve. És persze a helyspórolás is jelentős lesz, szóval ez is egy jó megoldás lehet.

Kép: precizasztalos.com
Kép: precizasztalos.com
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek