Vegye magára a csatornafedelet!

Zseniális projektre bukkantunk az interneteken: egy német csapat 2006 óta olyan ruhákat és kiegészítőket gyárt és árul, melyekre városok csatornafedeleinek és egyéb utcai fém fedőlapjainak mintáját nyomtatják. Ráadásul nem valami grafikai megoldással, hanem valódi nyomófelületként használva a város elemeit: kimennek, bekenik ruhafestékkel az adott tereptárgyat, rányomják a textilt, majd hagyják megszáradni. Először a portugál Alentejo utcai mintáit nyomtatták ruhákra, aztán jött Párizs, Berlin, Amszterdam. Honlapjukon folyamatosan árulják is az ezzel a módszerrel készült, menő pulcsikat, pólókat, táskákat:

Raubdruckerin / Facebook
Raubdruckerin / Facebook

Az árak sem vészesek, 12-15 euro (3800-4700 forint) egy tatyó, 33 euro (10 ezer forint) egy póló, és 75 euro (23.600 forint) egy pulcsi – nekünk pedig csak az jár a fejünkben, hogy miért nem jöttek még el a fiatalok Budapestre? Annyi szuper csatornafedőnk van, hogy csak na, tényleg szebbnél szebbek, és pont egy ilyen projektért kiáltanak! Illetve: hogyan fordulhatott elő, hogy még senki nem nyúlta le ezt az ötletet? Lelki szemeinkkel már látjuk is a menő dizájnszuvenírek között a fedlapos pólókat "Made in Hungary" felirattal.

Raubdruckerin / Facebook
Raubdruckerin / Facebook

A projekt egyébként elsősorban nem a divatként, hanem urbánus művészetként határozza meg magát: ez is a városi térben történik, megváltoztatja azt, de a graffitikkel ellentétben a Raubdruckerin csapat tagjai nem a város falaira alkotnak, hanem textilekre viszik fel a város lenyomatát, azaz nem hozzátesznek, hanem "elvisznek" belőle. A nyomtatás folyamata mindig nyilvános helyen zajlik, közben interakcióba keverednek a járókelőkkel, így minden nyomtatási folyamat más, ami dinamikát ad a projektnek. A projekt neve, a "Raubdruckerin" a német Raubdruck szóból ered, ami azt jelenti, illegálisan készült másolat, kalózmásolat. Minden alapanyaguk fair trade és túlnyomórészt természetes. Ha tetszik a végeredmény, lépjen kapcsolatba az alkotókkal és/vagy rendeljen!

Raubdruckerin / Facebook
Raubdruckerin / Facebook
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek