LÁJFHEKK

Mutatjuk, mit hanyagoljon, ha nem akar újgazdag prolinak tűnni

2016. május 14., szombat 10:11

Egy otthon kívülről és belülről is remekül tükrözi a benne élők személyiségét, stílusát, életvitelét és szokásait. Erre mutat rá az etikett szakértőként ismertté vált William Hanson is, aki egy kicsit több mint húsz perces riportban összefoglalta, milyen berendezési tárgyakról vagy hivalkodó bútordarabokról érdemes lemondanunk, hogy ne tűnjünk bunkó és ízléstelen újgazdagnak. A hajtás után mutatjuk, mik azok, amik ugyan nagyon csábítónak tűnhetnek, mégse fog tőlük előkelőbbnek tűnni.

1. Jacuzzi

A University of Manchestert és a Clifton College-t kijárt szakértő hozzánk hasonlóan egyáltalán nem érti, hogy mi a jó abban, ha az ismerősökkel együtt áztatjuk magunkat ugyanabban a kádban ahelyett, hogy felöltözve beszélgetnének vagy mulatnának egy hangulatos bárban. Meg vagyunk róla győződve, hogy sokkal menőbb egy (karbantartott vízminőségű) strandon napozni és pancsolni, mint egy pezsgőfürdőben testnedveket és hámsejteket cserélni, esetleg különféle gombákat beszerezni egymástól. Pro tipp: ha mégse bír ellenállni egy jacuzzi beszerzésének, legalább válogassa meg a barátait! 

2. Házimozi és nagyképernyős tévé

Az angol arisztokratákat állítólag kiveri a víz a nagy, 100 centinél szélesebb képernyőktől, ahogy attól sem tűnünk nemesebbnek, ha a ház minden helyiségét telepakoljuk faltól falig plazmatévékkel. Az etikett szakértő szerint pedig kifejezetten ciki, ha egy projektorral, csikorgó bőrfotelekkel és bárszekrénnyel felturbózott mozitermet bezsúfolni a kacsalábon forgó palotákba. A legújabb technológiai vívmányokkal való menőzés helyett ugyanis még mindig felkapottabbak a drága festmények és műkincsek a kékvérűek körében.

3. Túlméretezett hűtő és hűtőmágnesek

A szakértő szerint leginkább az amerikai fogyasztói társadalom tehet arról, hogy a középosztály konyháiban megjelentek a jégadalogóval is ellátott ipari hűtőszekrények, amiknek szerinte a vendéglátó egységeken kívül sehol sincs helyük. Ezek ráadásul olyan hatalmasak, mint másoknak a hálószobája, vagy éppen az egész lakása. Hasonlóképpen ijesztő látványt nyújt szerinte a hűtőmágnesekkel telepakolt hűtő is, mivel a látogatóban esetleg azt az érzést váltja ki, hogy a lakás gazdája így kérkedik világlátottságával. És valóban nehezen tudjuk elképzelni a sármos Harry hercegről, sőt még a kis Györgyről sem, hogy nyaralás után beugranak a szuvenírboltba valami jó kis hűtőmágnesért.

4. Zongora a nappaliban

Hanson szerint kedvelt újgazdag sznobság beállítani a drágábbnál-drágábbnál zongorákat a nappaliba, miközben a ház gazdája valószínűleg még kottát olvasni sem tud, nemhogy játszani a hangszeren. Az újgazdagok - az arisztokratákhoz hasonlóan - szeretnek fotókat készíteni magukról a zongora előtt ülve - mondja Hanson. Csak a jelek szerint nekik nem szabad.

Persze, ha az ön gyermeke a következő Kocsis Zoltán, akkor ez alól a pont alól joggal érzi magát felmentve. 

5. Le a zászlókkal!

Teljesen normális, ha egy történelmi múlttal rendelkező házon, vagy kormányzati, illetve diplomáciai épületen, egyes rezidenciákon zászlót látunk. Az azonban már kissé zavaróan hat, ha egy jól karbantartott külvárosi kertes házon látjuk lobogni a nemzeti zászlót. Tehát a jacuzzival és a pózolásra használt zongorával együtt intsünk búcsút a zászlónak is!

6. Tükrös szekrények

Hanson szerint az alsóbb osztályok ízlését tükrözik ezek a bútorok, amik helyett jóval praktikusabb és okosabb egy tölgy- vagy mahagóni bútort beszerezni, amiknek köszönhetően még az állandó tükör pucolástól is megkímélhetjük magunkat. Higgye el, a szupergazdagok sem illegetik magukat állandóan a tükör előtt! (Inkább csinálnak egy gyors szelfit:)

7. Kültéri hősugárzók, teraszfűtők

Az újgazdagok előszeretettel idézik meg a nyári grillpartik hangulatát a téli mínuszok alatt úgy, hogy drága teraszfűtőket helyeznek el a kertjükben. Ez a látvány azonban sosem fogadna minket egy hagyományos értelemben vett arisztokrata család hátsó udvarában, ahogy valószínűleg házilag összeeszkábált pizza kemencét sem találnánk a kékvérűek kertjében.

8. Festett családi portrék

Eléggé röhejesen hat, mikor a nemesi hagyományokat követve az újgazdagok is felbérelnek egy családi festőt és készítettnek vele egy olyan portrét, amit mindenki megcsodálhat majd a folyosóra vagy a nappaliba kiaggatva. Mint Hanson rámutat: senki nem fog jobb ízlésűként vagy tehetősebb emberként tekinteni ránk csak azért, mert egy ilyen ízléstelen festményt tettünk ki magunkról a lakásban.

9. Padlószőnyeg

A felső tízezer köreiben általában fel sem merül a faltól-falig szőnyeg elhelyezése a lakberendezés során, Hanson szerint az igazán gazdagok nem szégyellik, hogy fa padló van a több százas éves szőnyegek alatt. Mondjuk ezt pont cáfolja is az a sorozat, ahol William herceg és Katalin hercegné lakásukban fogadták Obama elnököt és a First Ladyt - bézs padlószőnyeges nappalijukban.

10. Poháralátét

Sosem gondoltuk volna, de végül is van abban ráció, hogy a különféle poháralátétekkel egyfajta megkülönböztetéssel illetjük a vendégeinket, amivel olyan érzést váltunk ki bennük, mintha a társadalmi szintjükre kívánnánk utalni ezzel az antipatikus húzással. Ha nem szeretnénk kiváltani ellenszenvet és sértődést a francia pezsgővel és kaviárral kínált vendégekben, akkor inkább kerüljük az efféle kiegészítőket - ajánlja az etikett szakértő. Bizony, inkább hagyjon foltot a márványon a Moët Chandon, hát nehogy már ne férjen bele minden buli után kicseréltetni a kandallót!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta