Ennyibe kerül, ha környezettudatosan akar élni

A környezettudatos élet és az energiahatékonyság az utóbbi években egyre inkább felértékelődő fogalmak, és szerencsére egyre többen igyekszenek ezen elvek szerint élni. A dolog igazi szépsége, hogy nem csak azért terjed eredményesen a környezettudatosság és a fenntarthatóság, mert ez trendi, vagy mindenki annyira szívén viselné a Föld sorsát. Az ok ennél prózaibb: pénzt lehet vele spórolni, méghozzá nem is keveset!

A mai társadalom alapvetően még egy erősen pazarló életformára van berendezkedve: ivóvízzel öblítjük még a vécét is, a házak szigetelése sok esetben katasztrofális, de sebaj, majd csúcsra járatjuk a fűtést. Mindenhol ég a villany, mert nem szeretjük a sötétet, de nem gondolunk arra, hogy ez mennyibe is kerül, és ennek az energiának az előállítása mekkora környezetszennyezéssel jár.

A környezettudatos életmód nem egy forradalom, nem tömegek indítják, ezt mindenki magának csinálja, hiszen a saját háztartásában takarít meg vele akár tízezreket is. Ez pedig komoly érv, még akkor is, ha nem a rezsi a legnagyobb problémája a hónapban. Sokan lemondanak a lehetőségekről, mondván, nekik nincs pénzük napelemre, kollektorra, vagy más, drága kütyüre. Pedig spórolni könnyebben és lényegesen olcsóbban is lehet.

Víz

A vízszámla jellemzően nem a legnagyobb kiadás egy háztartásban, de négy fő esetén ez is elérheti a 10-15 ezer forintot, főleg, ha a kádat is előszeretettel használják. Sajnos ez utóbbin spórolni nem lehet, így a (nem félórás) zuhanyzás marad, mint megoldás. De a számla még akkor is magas, ha csak a zuhanyt, és csakis átgondoltan használja - ezen segíthet az úgynevezett perlátorokkal. Ezek a kis szerkezetek lecsökkentik a csap, vagy akár a zuhanycső átmérőjét, miközben levegővel dúsítják fel a vizet, így elérik, hogy érzésre pontosan ugyan olyan lesz a kézmosás, a tusolás, mint előtte, de az árfolyó vízmennyiség akár 85%-al is csökkenthető, ami már jelentős pénzösszeget jelent. Egy csapra szerelt perlátor ráadásul röhejes összegért, 700 forint körül beszerezhető. Arra azonban figyeljen, hogy sajnos a csaptelepek egy kis hányadához nem lehet ilyen kiegészítőket kapcsolni.

A zuhanyfej is lecserélhető ilyen kiegészítővel, ennek ára 3000 forint körül mozog, de a vízmegtakarítás itt is akár 60%-os lehet.

Egy újabb vízelnyelő pénztemető a vécé. Sok helyen ugyanis az öblítéskor távozó víz mennyisége nem szabályozható, vagyis a teljes tartály ürül már egy kisdolog leöblítésekor is, ami még egy takarékosabb vécé esetében is 6 liter vizet jelent. Pedig ennek sokszor a fele, vagy még kevesebb is elég lenne. Egy kiegészítővel ez is megoldható, így nem kell a tartályt lecserélni. Az öblítőgombot nyomva kell tartani, addig öblít a szerkezet, de ha elengedi, akkor a vízsugár is megáll, így szabályozhatóvá válik az öblítővíz mennyisége. A kiegészítő szintén nem egy nagy kiadás, 1000 forintos áron már beszerezhető.

Kép: Zöldbolt.hu
Kép: Zöldbolt.hu

Világítás

Az áramszámla már egy jelentősebb tétel a csekkeken. Az akár 20-25 ezres kiadást is jelentősen lehet csökkenteni, igaz, itt egy kicsit mélyebben kell a zsebbe nyúlni. Természetesen a villanykörték cseréje lehet a megoldás. A ledes izzók ára sajnos valóban nem olcsó, összességében mégis megéri átállni rájuk. Egyrészt az áram megtakarítás, amit elérhet velük lényegesen nagyobb, mint amennyit rájuk költ. Másrészt ezeket az izzókat nem kell 3-4 évente cserélni, hiszen évtizedekig is tökéletesen üzemelnek. Áruk változó, de még a kis fényerejű izzók esetében is számoljon úgy, hogy 500 forint felett lesz a csere.

Még takarékosabb, ha a napfényt használja. Persze ezt könnyű mondani, főleg akkor, ha olyan helyiségről van szó, melynél az ablak nagyon kicsi, vagy egyáltalán nincs rá hely. Ilyenkor egy nyílászáró árában, vagy annál kicsivel többért szerezhet be fénycsatornát. Ennek lényege, hogy a tetőn elhelyeznek egy kis kupolát, amely egy belül fényes felületű, flexibilis csőhöz kapcsolódik. A cső másik végét a helyiség fölé igazítják, ahova a fényt vezetni szándékoznak, majd egy mennyezeti elemmel összekapcsolva rögzítik. A napfény így a tükröződő felület segítségével eljut a sötét szobába is, nem kell villanyt kapcsolni, és a legjobb, hogy egy ilyen fénycsatorna már 40 000 forint körüli összegért beszerezhető.

Fűtés

Talán a fűtésen spórolni a legköltségesebb, hiszen ehhez a lakás szigetelését kell megerősíteni, felújítani, ez pedig nagyon nem olcsó mulatság. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne érné meg az árát, de sokszor erre már nincsen keret. A fűtési költségekből azonban lefaraghat akkor, ha a radiátor mindkét oldalán leadott hőt hasznosítja. A fűtőtestek elhelyezkedéséből adódóan az egyik oldalukon leadott hőmennyiség jelentős részét egyszerűen elnyeli a mögöttük lévő fal. Hogy ez az energia sem vesszen kárba, tegyen a radiátor mögé hőtükör fóliát! Ezt a műveletet most, fűtési szezonon kívül aktuális elvégezni, mivel ekkor le tudja szerelni a radiátorokat és felhelyezni a fóliát a falra. Nem is túl bonyolult eljárás, csak a radiátor le- és visszaszerelése tart sokáig, na meg előtte persze a rendszer víztelenítése. A fólia ráadásul szintén nagyon olcsó: tekercsben is beszerezhető, de lapokban is rendelhető, egy 60x120 centis darab pedig csak 600 forint körüli összegbe kerül.

A sok kicsi sokra megy elvén, ha mindazokat a spórolási lehetőségeket kihasználja, amiket itt felsoroltunk, akkor sem költ olyan sokat – bár ez persze a termékektől és a gyártóktól is függ. A megtakarítása azonban a számláin igen látványos csökkenés formájában gyorsan jelentkezni fog!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek