Üvegtégla homlokzatot kapott a Chanel amszterdami butikja

Zanza!

“Az üvegtégla erősebb, mint a beton” – állítja az 1993-ban alapított rotterdami építésziroda, az MVRDV, akik a legújabb munkájukhoz használták a törékeny, mégis strapabíró anyagot. A városi dizájnban is erős tervezőcsapat az amszterdami ‘Crystal Houses' néven futó Chanel butik homlokzatát vonta be egy teljesen átlátszó üveg homlokzattal úgy, hogy azért az eredeti terrakotta téglákat is megtartották a felújítás során. – írja az inhabitat.com az 1876 óta működő PC Hoofstraaton, azaz a város luxus bevásárló utcáján található látványosságról.

Bevásárolt a Chanel.
Bevásárolt a Chanel.Fotó: Daria Scagliola & Stijn Brakkee / facebook.com/MVRDVRotterdam

Az üveg homlokzat elkészítése nem volt könnyű feladat, az épírésziroda hat-tíz szakértővel működött együtt folyamatosan, a modern homlokzaton dolgozott többek között a Gietermans & Van Dijk Architects, a Delft University of Technology, a Brouwer & Kok mérnökei, az ABT valamint a Wessels Zeist szakemberei is, akik egy éven át kutatták és fejlesztették a maga nemében egyedülállól üvegszerkezetet. A csapat különböző módszerekkel és eszközökkel dolgozott a feladaton, high-tech lézereket vettetek be, laboratóriumi minőségű UV-lámpákkal dolgoztak, sőt a tégla első rétegének fényvisszaverő felületét zsíros holland tej felhasználásával érték el.

Így mutat közelről a felújított homlokzat.
Így mutat közelről a felújított homlokzat.Fotó: Daria Scagliola & Stijn Brakkee / facebook.com/MVRDVRotterdam

“Az egyedileg öntött, tömör üvegtéglákat egy nagy szilárdságú, UV-kötésű, átlátszó ipari ragasztóval, a Delo-val tettük fel" - mondják a Delft University of Technology munkatársai az épületről, amelynél az építészek remekül ötvözték a holland kulturális örökséget a nemzetközi építészet elemeivel. “A felújítás során új építési módszereket fedeztünk fel, melyek további lehetőségekkel szolgálnak majd a jövőben. Ilyen például az anyagok esetében a hulladék minimalizálása, mivel lényegében az összes üveg komponens teljesen újrahasznosítható” – mondják az építészek az épületről, aminek az alsó szintje 620, a felső szintje pedig 220 négyzetméter. A videóra kattintva megnézheti, hogy hogyan újították fel a Chanel holland zászlóshajóját!

Blogmustra