LÁJFHEKK

A tető is lehet energiatakarékos

2016. április 6., szerda 09:19

Tetőtérben élek, ráadásul olyan tetőtérben, amely a tető felől gyakorlatilag nincs szigetelve. Szeretem a sokméteres belmagasságot, a tágas teret, de azt nem, hogy a tetőn keresztül rengeteg energia megy el feleslegesen. Persze a tető alábélelése nem olcsó mulatság, de több lehetőség is adott a probléma kezelésére. Hogy ne járjon úgy mint én, megmutatom, mire figyeljen, ha még csak az építkezés gondolata jár a fejében, illetve ha felújítana. 

Először is tanuljon meg egy szót: alátéthéjazat. Nem hallotta soha? Nincs vele egyedül. Főleg, ha hozzátoldjuk a szélzáró szót. Van tehát a szélzáró alátéthéjazat, amelynek segítségével fűtési energiát lehet megtakarítani. Alapvetően a tető hőszigetelése a szarufák közé helyezett ásványgyapottal történik, de persze vannak ennél modernebb megoldások is. 

De mit is takar ez a fogalom, mitől szélzáró egy alátéthéjazat? A tetők, különösen a magas tetők pikkelyes fedésűek, amely alatt légrés található. Ez alá kerül egy alátétfólia, mely hőszigetelésként funkcionál. Ha ezek a fóliák nincsenek összeragasztva, akkor nem jön létre a teljes zárás. 

A Bramac tájékoztatása szerint ugyanolyan vastagságú hőszigeteléssel 28% energia-megtakarítás érhető el, ha szélzáró alátéthéjazatot készítünk. A becslések szerint a szélzáró alátéthéjazat bekerülési többletköltsége még magyarországi gázár mellett is két fűtési szezon alatt megtérülő beruházás.

Ha még nincs tetője 

természetes pala tartós, könnyű és szép. Hátránya, hogy felrakása költséges, bár számos variáció áll a mester rendelkezésére, hogy letegye a palát. 

cserép világszerte ismert, nem véletlenül. Számos mintázattal és formában elérhető, szinte minden stílusú házhoz találni megfelelőt, ráadásul sokféle tetőhajláshoz illeszthető. Gyorsan lehet vele haladni, olcsó és tartós, újra felhasználható és könnyen cserélhetőek a törött darabok. Hátránya, hogy munkaigényes az elkészítése, és nehéz. 

lemezes fedőanyagok könnyűek és könnyen felrakhatóak. Mintázatuk megfelel a hagyományos cserépmintázatoknak.

bitumenes zsindelyek számos formában és színben elérhetőek, ívelt tetők kialakítására is alkalmasak. Felrakásuk egyszerű és gyors, olyannyira, hogy a bitumenes hullámlemezek akár házilag is feltehetőek a tetőre. 

Szigetelés télen-nyáron

Ha valaki tetőtérben él, akkor tudhatja, hogy télen hideg van, nyáron viszont nagyon meleg, kivéve, ha van légkondi. A tetőfóliák erre is megoldást jelenthetnek. A Bramac Clima Plus 2S (1990 ft /nm) fémbevonattal igyekszik távol tartani a napsugarakat, és 3 fokos hőmérséklet csökkentést ígér. 

Másik variáció lehet a poliuretán hőszigetelő lapok használata a szarufák felett. Ezek segítségével a hőhidakat is el lehet kerülni, melyek penészedéshez vezethetnek. A piacon elérhetőek olyan lapok is, melyek mindkét oldalán alufólia réteg található. Az alufólia réteg télen a meleg levegő távozását akadályozza meg nyáron pedig visszaveri a külső napsugarakat. Ráadásul ezek a fóliák a vízzárósságot is biztosítják, ami annyit jelent, hogy nincs szükség külön vízzáró fóliára. A táblákat közvetlenül a szarufákra fektetik, a belső teret nem kell megbontani. 

Utólagos módszerként számba jön még a cellulóz szigetelés. Ez a szigeteléstípus újságpapírból készül, melyet a kártevők és a tűz ellen kezelik. A technológia lényege, hogy az apróra darált újságot befújással juttatják el a megfelelő helyre. Előny, hogy gyors, kevés kosszal jár a kivitelezés. Ez a technológia sem olcsó, ezen az egyszerű kalkulátoron lehet megbecsülni a beruházás nagyságát, de átlagosan 1500-2000 Ft-ba kerül egy négyzetméter szigetelése.

Ha már a tető is takarékos

A talán legtakarékosabb tetőmegoldás a zöldtető. Ez olyan növényzettel borított födém, ahol a kertészeti és szigetelési rétegek egységben vannak egymással. A zöldtetők lehetnek extenzívek és intenzívek. Az első esetben csak 5-10 centis közegbe kerülnek olyan növények, melyek jól bírják a helyi klímát, míg az intenzív tetők esetében minimum 30 centiméternyi ültető közeget terítenek el. Zöldtetők értelemszerűen lapostetőre tudnak kerülni,és nem olcsóak, ám igen hosszú élettartalmúak. A zöldtetők nagyon jó szigetelő funkciót látnak el, valamint rendkívül jó UV elnyelő hatásuk van, melyek a szigetelés élettartalmát nagyban növeli. Hang- és hőszigetelésben 8-15 százalékot lehet vele spórolni, és még az ingatlan értékét is növeli. 

A beruházás során figyelembe kell venni, hogy ha meglévő tetőre telepítünk zöldet, akkor a födémnek statikailag bírnia kell a 120-150 kg/nm többletsúlyt. Ha ez megfelelő, akkor már csak azt kell eldönteni, melyik céget bízza meg a munkával. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta