LÁJFHEKK

Az építészek is Photoshoppal tuningolnak

2016. február 27., szombat 17:58

A napokban, február 19-én ünnepelte 25. születésnapját a világ egyik legelterjedtebb grafikai szoftvere, a Photoshop, ami nélkül természetesen az építészet sem olyan már, mint negyed századdal ezelőtt. Persze a tökéletességre és precizitásra törekvő építészeknek azért nem szalad el olyan könnyen a kezük a munka során, mint például a divat- és reklámiparban dolgozó szakembereknek, de azért itt is gyakran előfordul, hogy a végeredmény fényévekre kerül a valóságtól. Mutatjuk a hajtás után, hogy milyen hatással volt a Photoshop az építész szakmára az elmúlt években!

A 21.században mindenhol a „természetes szépségre" kívánnak fókuszálni, ami azért valahol visszatetsző, hiszen alig van néhány olyan fotó manapság, amiről ne satírozták volna le az oda nem illő részeket vagy szabálytalanságokat - jegyzi meg az AchDaily.com. Sőt, az építészek egyes esetekben még az embereket is a „szabálytalan” kategóriába sorolják a munka során, mivel úgy gondolják, hogy az idővel divatjamúlttá vált ruháik tönkretehetik az általuk tervezett időtlen épületeket.

Az Urban Future Organization (UFO) és a CR Design munkatársai a svéd Chalmers műszaki egyetem szakértőivel készítették el a Shenzhen Bay680 méter magas toronnyal kiegészült futurisztikus látványtervét 2014-ben:

Kevésbé áll közel a hagyományos építészeti fotózáshoz Vincent Laforet tagadhatatlanul lenyűgöző, vizuális effektekben gazdag légifelvétele, amit New Yorkról és Las Vegasról készített. A francia-amerikai fotós 2300 méterrel a város felett helikopterezett a képek készítése közben, majd egyértelműen a képszerkesztő szoftver segítségére támaszkodott az utómunka során.

Így mutat egy gondosan megphotoshoppolt légifelvétel.
Így mutat egy gondosan megphotoshoppolt légifelvétel.
Fotó: Vincent Laforet

Ugyanakkor éppen az efféle utómunkáknak köszönhetően alakult ki egyfajta ellenmozgalom az épületfotózásban, a műfaj egyik szupersztárjaként emlegetett Iwan Baan például már alig nyúl Photoshop után a munka során. Baan a Wall Street Journalnak azt nyilatkozta, hogy részben azért nem használja a Photoshopot, mert nincs rá ideje, részben pedig azért, mert számára a képen látható apró hibák legalább olyan fontosak, mint maga az építészet.

Az Adobe Photoshop 1.0 valójában nem az első kereskedelmi forgalomba került fényképmódosító szoftver, mivel a BarneyScan 1989-ben már 200 példányban piacra dobta fotószkenneres szoftvercsomagját. Az építész szakmában mégis inkább a Photoshop használata az elterjedtebb, bár ironikusan nem sok köze van a szoftvernek a fényképezéshez. A Photoshopot napi szinten használják a szakmában, többek között a program segítségével varázsolják élethűvé a még meg nem épült projekteket. A renderelő szoftverek használatáról elég sok vita folyt az elmúlt években, többek szerint az efféle tervek irreális elvárásokat gördítenek a projektek elé, mivel ezeknek a képeknek soha semmi közük nem lesz a kezdeti tervekhez és a végeredményhez.

A legutóbbi építészeti photoshop-baki például annyira röhejesre sikeredett, hogy már a közösségi oldalak is felkapták az ügyet és például a Twitteren értetlenkedtek azon, hogy mégis hogyan került a Helsinki Guggenheim versenyre benyújtott pályamunkára flamingó, mikor a finn fővárosban köztudottan nincsenek ilyen madarak.

„Sosem voltunk még ennyire összezavarodva és mindezt a Photoshopnak köszönhetjük” - vonta le a következtetést a Photoshop 25. születésnapja alkalmából az amerikai műsorvezető, Jimmy Kimmel. Ha még többet szeretne megtudni arról, hogy hogyan és mire használják az építészek a programot, akkor kattintson a videóra és nézze meg, hogy mire képes napjainkban a negyed százados program!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

HOMÁR Mici pórult járt a cipőrendeléssel, hogy neked ne kelljen

32 ezer forint, ennyibe fájt a soha meg nem érkező Hugo Boss cipő. Mutatjuk, mire figyelj, hogy te ne legyél a csalók prédája.

KETTŐS MÉRCE Puncipolitika: szülések a hálapénz fogságában

A hálapénz a hazai szülészet alfája és ómegája, rendezőelv, szelep és hatalomgyakorlás. Rendszer a rendszeren belül. Az ártatlan név dacára a legkevésbé sem hálából adjuk.

B1gasztro Fagyizzunk! De hol???

A poszt két fagyizót tesztelt, az olvasói hozzászólások között viszont még több jó ajánlatot találhatsz
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta