LÁJFHEKK

Az építészek is Photoshoppal tuningolnak

2016. február 27., szombat 17:58

A napokban, február 19-én ünnepelte 25. születésnapját a világ egyik legelterjedtebb grafikai szoftvere, a Photoshop, ami nélkül természetesen az építészet sem olyan már, mint negyed századdal ezelőtt. Persze a tökéletességre és precizitásra törekvő építészeknek azért nem szalad el olyan könnyen a kezük a munka során, mint például a divat- és reklámiparban dolgozó szakembereknek, de azért itt is gyakran előfordul, hogy a végeredmény fényévekre kerül a valóságtól. Mutatjuk a hajtás után, hogy milyen hatással volt a Photoshop az építész szakmára az elmúlt években!

A 21.században mindenhol a „természetes szépségre" kívánnak fókuszálni, ami azért valahol visszatetsző, hiszen alig van néhány olyan fotó manapság, amiről ne satírozták volna le az oda nem illő részeket vagy szabálytalanságokat - jegyzi meg az AchDaily.com. Sőt, az építészek egyes esetekben még az embereket is a „szabálytalan” kategóriába sorolják a munka során, mivel úgy gondolják, hogy az idővel divatjamúlttá vált ruháik tönkretehetik az általuk tervezett időtlen épületeket.

Az Urban Future Organization (UFO) és a CR Design munkatársai a svéd Chalmers műszaki egyetem szakértőivel készítették el a Shenzhen Bay680 méter magas toronnyal kiegészült futurisztikus látványtervét 2014-ben:

Kevésbé áll közel a hagyományos építészeti fotózáshoz Vincent Laforet tagadhatatlanul lenyűgöző, vizuális effektekben gazdag légifelvétele, amit New Yorkról és Las Vegasról készített. A francia-amerikai fotós 2300 méterrel a város felett helikopterezett a képek készítése közben, majd egyértelműen a képszerkesztő szoftver segítségére támaszkodott az utómunka során.

Így mutat egy gondosan megphotoshoppolt légifelvétel.
Így mutat egy gondosan megphotoshoppolt légifelvétel.
Fotó: Vincent Laforet

Ugyanakkor éppen az efféle utómunkáknak köszönhetően alakult ki egyfajta ellenmozgalom az épületfotózásban, a műfaj egyik szupersztárjaként emlegetett Iwan Baan például már alig nyúl Photoshop után a munka során. Baan a Wall Street Journalnak azt nyilatkozta, hogy részben azért nem használja a Photoshopot, mert nincs rá ideje, részben pedig azért, mert számára a képen látható apró hibák legalább olyan fontosak, mint maga az építészet.

Az Adobe Photoshop 1.0 valójában nem az első kereskedelmi forgalomba került fényképmódosító szoftver, mivel a BarneyScan 1989-ben már 200 példányban piacra dobta fotószkenneres szoftvercsomagját. Az építész szakmában mégis inkább a Photoshop használata az elterjedtebb, bár ironikusan nem sok köze van a szoftvernek a fényképezéshez. A Photoshopot napi szinten használják a szakmában, többek között a program segítségével varázsolják élethűvé a még meg nem épült projekteket. A renderelő szoftverek használatáról elég sok vita folyt az elmúlt években, többek szerint az efféle tervek irreális elvárásokat gördítenek a projektek elé, mivel ezeknek a képeknek soha semmi közük nem lesz a kezdeti tervekhez és a végeredményhez.

A legutóbbi építészeti photoshop-baki például annyira röhejesre sikeredett, hogy már a közösségi oldalak is felkapták az ügyet és például a Twitteren értetlenkedtek azon, hogy mégis hogyan került a Helsinki Guggenheim versenyre benyújtott pályamunkára flamingó, mikor a finn fővárosban köztudottan nincsenek ilyen madarak.

„Sosem voltunk még ennyire összezavarodva és mindezt a Photoshopnak köszönhetjük” - vonta le a következtetést a Photoshop 25. születésnapja alkalmából az amerikai műsorvezető, Jimmy Kimmel. Ha még többet szeretne megtudni arról, hogy hogyan és mire használják az építészek a programot, akkor kattintson a videóra és nézze meg, hogy mire képes napjainkban a negyed százados program!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta