LÁJFHEKK

A magyar fodrászok árai jól teljesítenek!

2016. február 22., hétfő 16:58

A Business Insider közölt egy kimutatást arról, hol a világ nagyvárosaiban mennyibe kerül frizurát csináltatni. Ha legutóbb sokallta a fodrásza munkadíját és még a végeredmény sem tetszett, akkor jobb ha megnézi máshol mennyivel többet kellett volna fizetnie az élményért. Amint látja: külföldön is el tudnak rontani egy frizurát, csak ott még nagyságrendekkel többet is kérnek érte. 

Külföldön élők sokszor panaszkodnak, hogy a szolgáltatások díja ott mennyivel magasabb, mint itthon. A fodrászat pedig kimondottan drága, hiszen – hacsak nem magának próbál valami frizurát varázsolni kisebb-nagyobb sikerrel –, akkor időnként bizony el kell mennie rendbehozni a megjelenését. Szóval akár jó hír is lehetne, hogy Magyarország a fodrászati árakat bemutató világranglista végén kullog. De azért ne örüljön felhőtlenül. 

Minél jobban élnek az emberek, annál drágább a fodrász

Az UBS elemzése szerint ugyanis egyértelmű összefüggés van az átlagos fizetések és a női hajvágás árai között. Vagyis minél jobban keresnek az emberek, annál többet tudnak elkérni a fodrászok is a vendégeiktől. Ebben az összefüggésben pedig már egyáltalán nem olyan jó (és annál kevésbé meglepő) hír, hogy a lista végén kullogunk.

A nők ezért is többet fizetnek

A kutatásból az is kiderült, hogy a nőkre a globális átlag szerint a fodrász szolgáltatások árában is érvényes az általános trend, ami szerint ugyanaz a szépészeti termék nőknek jóval drágább tud lenni. Ez esetben például úgy 40%-kal fizetnek többet a hajvágásért, mint a férfiak. Például egy Oslóban élő nő egyetlen frizurájának árából egy Nairobiban élő férfi 18-szor vágathatja le a haját.

Óvakodjon Oslótól, Jakartában kell fodrászhoz menni

A norvég főváros amúgy is listavezető a fodrászati árakban: átlagosan 95 dollárba, azaz 26 ezer forint körüli összegbe kerül egy sima női hajvágás.De nem jobb a helyzet Zürichben és Genfben sem, és szinte meglepő, hogy New York is csak őket követi a listán. Budapest az 50. helyen áll a maga átlagos 6500 forint körüli árával, amiben ugyebár csak egy sima vágás és szárítás van benne. A legolcsóbb Jakarta, ahol 1500 forint alatt lehet új frizurája. A férfiaknak is Osloban kell a legtöbbet fizetni, nagyjából 21 ezer forintot kér tőlük a fodrász (ami nem sokkal olcsóbb, mint a nőknek szabott ár), de Koppenhágában és Zürichben is mélyen a zsebbe kell nyúlni. Budapest  a középmezőny végén található a 3600 forintos átlagos árával, ami viszont a női frizuraárhoz képest igencsak olcsó. A legolcsóbb pedig itt is Jakarta, és itt nagyjából ugyanannyiba is kerül a fodrászat, mint a nőknél. 

Női hajvágás árai a világban
Helyezés Város Átlagos ár
1 Oslo 26.000 forint
2 Zürich 24.000 forint
3 Genf 23.000 forint
4 New York 20.000 forint
5 Koppenhága 19.000 forint
6 Luxemburg 18.500 forint
7 Auckland 18.000 forint
8 Los Angeles 16.000 forint
9 Tel Aviv 15.500 forint
10 Stockholm 15.000 forint
50 Budapest 6500 forint

A férfi hajvágás ára pedig a következőképpen alakul:

Férfi hajvágás árai a világban
 Helyezés   Város   Átlagos ár 
  1   Oslo   21.000 forint
  2   Koppenhága   15.000 forint
  3   Zürich   14.500 forint
  4   Stockholm   14.000 forint
  5   Genf   12.000 forint
  6   Amszterdam   10.500 forint
  7   New York   10.000 forint
  8   Auckland   10.000 forint
  9   Helsinki   10.000 forint
  10   Los Angeles   9500 forint
  50   Budapest   3600 forint

Részletesebb listát a női hajvágások árairól itt, a férfiakéról pedig itt talál.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta