LÁJFHEKK

A száraz bőr és a rossz alvás ellen párásítson!

2015. december 21., hétfő 16:39

A nyár és a tél egyik közös pontja, hogy a lakásban szüksége lehet párásításra. Ám míg nyáron a meleg enyhítése és a felfrissülés a cél, addig télen a száraz levegő ellen szeretnénk felvenni a harcot. 

A fűtés sajnos nem csak azzal jár, hogy kellemes meleg lesz a lakásban, hanem a levegőt is száríthatja. Ez pedig sem a bőrnek, sem a légutaknak nem tesz éppen jót. Sőt, hatására az alvás sem lesz olyan pihentető, így kialvatlan, ingerlékeny és lehangolt lehet, vagyis utálni fogja az egész világot. Szerencsére megoldás van, méghozzá mindenki igényeinek megfelelően.

shutterstock 242937037

Egyszerűen, házilag

A legegyszerűbb megoldás, ami ráadásul kézenfekvő is, hogy a radiátorra vízzel teli edényeket tesz: így a fűtéssel a párologtatás is megoldható. Tény, hogy ez kevéssé hatékony, azaz elég sok edényre lesz szüksége, de a semminél valamivel jobb.

A növények is igen jó szolgálatot tesznek, a leveleiken keresztül ugyanis párologtatnak, ami javítja a szoba levegőjét, a dús növényzet pedig látványnak sem utolsó. Ha azonban kizárólag növényekkel szeretné megoldani a gondot, az azt jelentené, hogy egy komplett őserdőben kellene éjszakáznia, ami ugyan nagyon izgalmas, de legtöbbeknek mégsem járható út.

A kettő, vagyis a párologtatóedények és sok növény kombinációja persze már hatásosabb, ám mindet lenyomja az, ha a hálóban tereget ki. Így a ruha is megszárad és a levegő is kellően párás lesz. A gond ezzel csak az, hogy naponta senki sem mos, szóval ez a megoldás is csak időlegesen működik.

Olcsóbb és drágább lehetőségek

Ha valamivel profibb megoldást keres, akkor vásárolhat kifejezetten párásításra kitalált kerámiaedényeket. Ezekből általában kétféle megoldás létezik, a radiátor tetejére helyezhető és az oldalára lógatható verzió. Többnyire fehérek, de persze léteznek különféle színű mázzal is, szóval akármelyik szobához illeszkednek, bár beszerezni őket nem is olyan egyszerű, elég sokat kell keresgélni. Ráadásul egy nem is elég belőle, egy szobába szükség lehet 5-6 darabra is, a levegő szárazságától függően. Érdemes velük vigyázni, főleg ha kisgyerek is van a lakásban. A felmelegedő víz ugyan nem fog égéses baleseteket okozni, de azért nagy sírás lehet belőle, ha a kicsi magára rántja a kerámiát, ami persze el is törhet ilyenkor. Egy-egy ilyen darab ára 300 és 1000 forint között mozog, de persze ennél drágábban is be lehet szerezni.

Jatek14469
Fotó: webaruhaz.hu

Még egy fokkal célravezetőbb megoldás a hidegpárásítás. Az előzőektől annyiban tér el, hogy míg ott – a növényeket kivéve – a hő hatására párolog a víz, a hidegpárásító ultrahanggal porlasztja és így juttatja a levegőbe. A tapasztalatok nagyon jók vele kapcsolatban, különösen a pici gyerekek szobájába javasolják az ilyen párásítókat. Jó oldaluk, hogy ezekbe is – mint az előbb felsoroltak mindegyikébe – akár aromát is cseppenthetünk, így a levegő illatos is lesz. A készülékek jellemzően elektromosak, de nem kell folyamatosan bedugva lenniük. Akkumulátoros működés is megoldott, amivel nagyjából 10 órát, vagyis egy éjszakát tökéletesen működnek. A párásítás így nem szakad meg, csak akkor, ha a tartályból elfogy a víz. Az áruk igen széles skálán mozog: a kevésbé neves márkákat már 6000 forint körüli tartományban megtalálhatja, de természetesen a 100 000-es árak is előfordulnak a komolyabb márkáknál, amik több funkcióval, formatervezettebb kivitelben tudják ugyanezt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta