LÁJFHEKK

Filléres madáretető – házilag

2015. december 11., péntek 16:39

Hetek óta arra várok, hogy végre hideg legyen. Na, nem azért, mert annyira odáig vagyok a télért, hanem mert akkor végre látnám értelmét, hogy elkészítettem a madáretetőket. Jó, persze, eső és hó nélkül is jönnek enni a madarak (szóval, az etetők semmiképpen sem vesznek kárba), de mennyivel jobb érzés azt látni, hogy zord időben akár meg is tudják valahol húzni magukat! 

A házi madáretetőt elkészíteni nem csak jó időtöltés, de sokkal olcsóbb is, mint megvenni a boltban – ráadásul tökéletesen megfelel a szabadon élő, kisebb madarak etetéséhez, és még fel is dobják a teraszt. Mutatjuk a hajtás után, hogyan álljon neki.

Egy egyszerű kis etető készítéséhez semmi más nem kell, mint egy konzervdoboz, némi ragasztó és egy hosszabb szalag, de ahhoz sem kell sokkal több, ami itt alább, a képen látható. Ehhez kell

 • konzervdoboz
 • szalag
 • ragasztó
 • csomagolópapír (vízálló, a fólia tökéletes erre a célra)
 • spatula (gyógyszertárban is beszerezhető), de akár egy kisebb ágacska is megteszi helyette
 • smirgli (a Tescóban vagy az Auchanban már 80-100 forintért lehet kapni egy lapot)

Egyszerű elkészíteni

 • A dobozt jól tisztítsa meg, és ami a legfontosabb, az éles részeket smirglizze le!
 • A doboz alját is nyissa meg konzervnyitóval, de csak annyira, hogy a szalagot át tudja húzni rajta.
 • Vágjon le megfelelő hosszúságú csomagolópapírt, és ragassza körbe a dobozon. 
 • Ragassza a spatulát vagy az ágacskát a dobozba úgy, hogy a hosszabbik fele lógjon ki belőle.
 • Fűzze át és kösse meg a szalagot (a hossza csak attól függ, hogy milyen hosszan akarja lelógatni).
 • Töltse meg a kész etetőt magokkal, akassza ki a kertbe, vagy a teraszra, és örüljön neki, ahogy a madarak rájárnak. 

Javasoljuk, a madáreleséggel se verje magát fölösleges költségekbe, ugyanis a kis fekete napraforgómag a madarak kedvenc eledele. Próbálkoztam minden mással: magvakkal, kölessel, gabonafélékkel, de egyiket sem szerették annyira, mint a fekete szotyit. Szóval, sétáljon el egy állatkereskedésbe, töltsön tele egy kis zacskót a lédig maggal (baromi olcsó, tényleg) és ezt töltse az etetőbe. A madarak imádni fogják érte.

Felelősen etetni

Ha úgy dönt, hogy elkezdi a madáretetést, mindenképp tartsa szem előtt, hogy ezzel fontos felelősséget is vesz magára. Ha ugyanis odaszoktatja őket, majd megunja az egészet, és abbahagyja az etetésüket, nagy veszélybe sodorhatja őket egy olyan időszak közepén, amikor máshol amúgy nem, vagy csak nagyon nehezen találnak eleséget! Ha igazán lelkiismeretesen akarja gondjukat viselni, arra is figyeljen oda, hogy mindig legyen kinn nekik a közelben friss víz is. Ez különösen a fagyos napokon fontos, ilyenkor ugyanis máshogyan nem tudnak hozzájutni a folyadékhoz.

 Pro tipp, a jövőre is gondolóknak: pár éve – teljesen véletlenül – felfedeztem, hogy a madarak a rongyszőnyeget nagyon kedvelik fészekrakáshoz, ezért a madáreleség mellé ki szoktam rakni a terasz korlátjára egy kisebb rongyszőnyeget is, amit egy idény alatt rendre megkopasztanak az idejáró cinkék. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta