LÁJFHEKK

Menő vagy ciki a döglött csirkéből készült bútor?

2015. december 1., kedd 18:50

Különös módját választotta a madárinfluenzás csirkék feldolgozásának a neves Delft University of Technology frissen végzett hallgatója, Emilie van Spronsen, aki a nemrég lement holland dizájn héten mutatta be azt az általa tervezett széket és urnát, amit a H5N8-vírussal megfertőzött csirkék betakarított csontjából és tollából készített el. – hívja fel a figyelmet a bizarr ötletre a designboom.com.

Műgyantába öntött színezett tollak.
Műgyantába öntött színezett tollak.
Fotó: emilievanspronsen.com

„Tervezőként és emberként sem tudtam feldolgozni, hogy a betegség elterjedésének megakadályozása miatt ennyi csirkét elpusztítottak a madárinfluenza járvány után” – mondja Van Spronsen, aki a kutatásai közben jött rá arra, hogy hogy egy könnyen kivitelezhető pasztőrözési módszerrel (három másodperces 70°C-os hőkezeléssel) inaktiválható a H5N8 vírus. Tehát megfelelően főzve-sütve elméletileg akár ehetőek is volnának a beteg csirkék, de vélhetően senki nem enné meg őket jó étvággyal.

A fiatal dizájner meglepő módját választotta a fertőzés miatt elpusztított csirkék előtt való tisztelgésnek, ugyanis az állatok lábán található bőrt, a csontokat és tollakat használta fel alkotásaihoz. „A csirketoll számtalan fogyasztói termékben megtalálható az autógumitól a samponig. Ezekben azonban láthatatlan formában jelenik meg, én viszont költői módon akartam ezt bemutatni” – mondja a tervező, aki a H5N8 szék puhának tűnő, de valójában persze kemény párnáját festett csirketollak és bio epoxigyanta (egykomponensű műgyanta) segítségével készítette el. A 3D-nyomtatott urnához az elhamvasztott csirkék maradványait vegyítette az agyaggal, a tüskés felülettel pedig a vírus mikroszkóp alatt látható formájára kívánt utalni. Ön mit gondol a holland dizájner projektjéről, menőnek vagy cikinek találja a fertőzött és elpusztított állatok ilyen módon való felhasználását? Szavazzon!

701 szavazat 1050 szavazat

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta