Tényleg ez lenne a 2015-ös év legjobb háza?

Az ismert brit sztárépítész, David Chipperfield legújabb, Fayland House nevű családi házát választotta az Architectural Review a 2015-ös év legjobb házának. – számol be a minimalizmusban utazó építész legújabb sikeréről az ArchDaily. „Chipperfield radikális újításokat eszközölt ennél a hagyományos angol vidéki háznál. Nagyon nehéz egy olyan luxusotthont megtervezi, ami nem hivalkodó vagy nem tükrözi lakóinak a hiúságát” – mondja az 1896-ban alapított lap egyik zsűritagja, Adam Caruso.

Bár a szaklapok dicsőítik az Buckinghamshire-ben található, 11 betonoszlop által tartott épületet, azért több online magazin is megkérdőjelezte azt, hogy tényleg ez volna a világ legjobb háza. A Daily Mail szerint például a három hálószobás, ipari jelleget kapott ingatlan inkább egy megdicsőült háborús bunkerre hasonlít, mintsem egy meghitt családi fészekre. A kissé futurisztikus, halvány fehér téglafallal, széles oszlopokkal, lenyűgöző kilátással, valamint zöld udvarral ellátott földszintes ház egyébként egy ötven hektáros telken helyezkedik el, amiért 2008-ban 6,7 millió fontot fizettek  tulajdonosai, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Mike Spink és felesége, Maria.

„Annak ellenére, hogy Chipperfield az egyik legnagyobb név a szakmában, még mindig magas szinten képes kezelni az efféle kisebb projekteket is. Természetesen ez egy jó lecke mindenki számára” – tette hozzá a zsűri egy másik tagja, Sofia von Ellrichshausen. Az AR House Awardsot korábban olyan projektek nyerték el, mint például a Vo Trong Nghia Architects fákkal kombinált vietnámi háza vagy a John Lin által tervezett önellátó ház Kínában. Nézze meg a galériában, hogy milyen egy szakmailag elismert ház 2015-ben és szavazzon!

Szerintem...

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek